Home » » ΗΠΑ: Η "φούσκα" του στεγαστικού έχει ακόμα δρόμο...

ΗΠΑ: Η "φούσκα" του στεγαστικού έχει ακόμα δρόμο...

Από ciaoant1 , Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010 | 5:34 μ.μ.

Επιτροπή του κονγκρέσου στις ΗΠΑ ανακοίνωσε (και αυτά δεν είναι παρά τα επίσημα νούμερα) ότι

"Τα προσεχή έτη, «κύμα» επισφαλών δανείων στην αγορά επαγγελματικής στέγης των ΗΠΑ θα μπορούσε να υπονομεύσει το χρηματοοικονομικό σύστημα της Αμερικής και, στο χειρότερο σενάριο, εκατοντάδες επιπλέον μικρότερες τράπεζες ενδεχομένως να βρεθούν αντιμέτωπες με πτώχευση, σύμφωνα με αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου.

Εκθεση της επιτροπής εποπτείας του Κογκρέσου, που παρακολουθεί την εφαρμογή του πακέτου διάσωσης τραπεζών, ύψους 700 δισ. δολαρίων, προειδοποιεί ότι συνολικά δάνεια αξίας 1,4 τρισ. δολαρίων στην αμερικανική αγορά ακινήτων για επαγγελματική χρήση θα χρειαστούν αναχρηματοδότηση την προσεχή τετραετία, ενώ στο ήμισυ των περιπτώσεων το οφειλόμενο ποσό ξεπερνά αυτή τη στιγμή την αξία του ακινήτου, σύμφωνα με το CNNMoney.com.

Οι προβλεπόμενες ζημίες, όταν τα συγκεκριμένα δάνεια μετατραπούν σε επισφαλή, πιθανότατα να αγγίξουν τα 200 έως 300 δισ. δολάρια, απειλώντας περίπου 3.000 μικρές και μεσαίου μεγέθους τράπεζες, οι οποίες θα βρεθούν με δυσανάλογα μεγάλο μερίδιο ενεργητικού από το επαγγελματικό real estate στα λογιστικά βιβλία τους."


Και αν δε το προσέξατε, το ξαναλέμε: 1.4 ΤΡΙΣ $ αναμένεται να "λείπουν' από τους ισολογισμούς των τραπεζών, καθώς η αξία των ακινήτων και του real estate στις ΗΠΑ πέφτει (αποπληθωρισμός- σκάσιμο φούσκας), και τα σπίτια που κατάσχουν αξίζουν ολοένα και λιγότερο.

Άρα, τα δάνεια που δεν εισπράτονται καταγράφονται ως έλλειμμα στους προυπολογισμούς των τραπεζών, και αυτό το έλλειμμα ΔΕΝ αναπληρώνεται από την κατάσχεση του ακινήτου, διότι το ακίνητο αυτό έχει χάσει μεγάλο μέρος από την αρχική του αξία, όταν είχε εκδοθεί το δάνειο.

Έτσι, οι τράπεζες έχουν μεγάλες ζημιές και γι' αυτό πήραν και τα λεφτά των κρατικών ταμείων, που πρόθυμα βέβαια τους τα έδωσαν με αμέτρητα "πακέτα διάσωσης" οι κυβερνώντες. Εξ ου και η επιδείνωση των κρατικών ισολογισμών.

Όμως, όπς οι ίδιες οι ΗΠΑ παραδέχονται, έχουμε ακόμα πολλές απώλειες να δούμε (επαναλαμβάνουμε για τρίτη φορά: 1.4 ΤΡΙΣ $), και ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΡΑΠΖΕΣ θα κλείσουν (όπως βέβαια θα είχε γίνει από την αρχή, αν δεν είχαμε τα "πακέτα διάσωσης").

Και αν κλείσουν χιλιάδες τράπεζες, θα κλείσουν και οι υπόλοιπες, μιας και η μία τράπεζα δανείζει στην άλλη.

Επειδή αυτό δε θέλουν σε καμία περίπτωση να συμβεί οι κυβερνώντες, θα κλέψουν πάλι τους λαούς, με κυριότερο εργαλείο στη συκγκριμένη φάση τον πληθωρισμό:

Ήδη οι ΗΠΑ τυπώνουν χρήμα από το πουθενά, υποτιμώντας έτσι το δολλάριο (πληθωρισμός), και αυτό θα συνεχίζεται, μιλάμε για τρις $.

Οι ισολογισμοι των τραπεζών θα γεμίσουν, η αξία του νομίσματος όμως που πληρώνονται οι εργάτες πέφτει...

Μέχρι που;

Μακροπρόθεμα, πολύ κάτω, ο υπερπληθωρισμός εξάλλου είναι γνωστός εδώ στην Ελλάδα, καθώς επί Κατοχής η αξία της δραχμής είχε σχεδόν μηδενιστεί...
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger