Home » , » Το πάθημα της Αργεντινής

Το πάθημα της Αργεντινής

Από giorgis , Σάββατο 1 Μαΐου 2010 | 12:41 π.μ.

Του Κώστα Βάρλα απ' την εφημερίδα "ΚΟΝΤΡΑ"

Από τα πλοκάμια των πιστωτών στην «προστασία» του ΔΝΤ

Το νέο σλόγκαν που κυκλοφορεί στις μέρες μας από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους –με πρώτο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης– είναι ένα: «Μη δαιμονοποιείτε το ΔΝΤ»! Οι άνθρωποι έχουν πλέον αλλάξει και στέκονται στο πλευρό των φτωχών! Σε λίγο θα προσφέρονται και … μπλουζάκια με στάμπες «I love IMF», για τη «μεγάλη προσφορά» του Ταμείου στην κατατρεγμένη χώρα μας! Η αλήθεια είναι ότι δεν θα βρεθούν και πολλοί να τα φορέσουν (πέρα από τους βουλευτές του κυβερνητικού λόχου), γιατί θα απαιτηθεί αρκετή προσπάθεια για να εξαγνιστεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τα αμαρτήματά του και δεν υπάρχει κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να το ξεπλύνει στη συνείδηση του κόσμου, που μπορεί να μην ξέρει όλες τις λεπτομέρειες, γνωρίζει όμως ότι οι χαρτογιακάδες του ΔΝΤ δεν αφουγκράζονται και τόσο τον πόνο των φτωχών…

Εμείς θα προσπαθήσουμε να θυμίσουμε τα έργα του «φιλόπτωχου» αυτού ταμείου, συμβάλλοντας ακριβώς στο αντίθετο από αυτό που μας καλούν τα κυβερνητικά επιτελεία. Σε επόμενα φύλλα της «Κ» θα εξετάσουμε αρκετές χώρες στις οποίες ενεπλάκη το ΔΝΤ. Στο παρόν και το επόμενο φύλλο, θα υποκύψουμε στον… πειρασμό να αναφερθούμε στη χώρα για την οποία το ΔΝΤ δέχτηκε τις περισσότερες κριτικές για τις «τεχνικές συμβουλές» που έδωσε. Η χώρα αυτή είναι η Αργεντινή.

«Ανάπτυξη» και χρεοκοπία – αχώριστο δίδυμο

Από το 1991 μέχρι το 1997, η Αργεντινή ήταν μία από τις πιο γοργά αναπτυσσόμενες οικονομίες στη Λατινική Αμερική, με μέσο ρυθμό ανάπτυξης 6.7%[1] και η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής. Μαζί με την ανάπτυξη αυξανόταν και το δημόσιο χρέος που από 29% του ΑΕΠ το 1993 έφτασε στο 41% το 1998, για να εκτιναχθεί στο 64% του ΑΕΠ στο τέλος του 2001[1],[2]. Τότε δηλαδή που η χώρα κήρυττε πτώχευση (Δεκέμβρης 2001), με αποτέλεσμα οι πιστωτές της να μείνουν με τα… ομόλογα στα χέρια. Και τι ομόλογα! Αξίας 81 δισ. δολαρίων[2].

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η Αργεντινή έκανε κάτι τέτοιο. Τα τελευταία 175 χρόνια, η Αργεντινή έχει κηρύξει πτώχευση πέντε φορές, για να βυθιστεί ξανά στο βούρκο του χρέους μετά από κάθε «ανάκαμψη». Σύμφωνα με τον Economist, «τα κακά δάνεια που η Αργεντινή κληρονόμησε από την κρίση χρέους της δεκαετίας του ’80, διαγράφηκαν το 1992. Μόλις τρία χρόνια μετά, η Αργεντινή κουβαλούσε ακόμα περισσότερο εξωτερικό χρέος από αυτό που είχε το 1991, και σε απόλυτες τιμές και σε σχέση με το μέγεθος του ΑΕΠ της»[2].

Οι ιδιωτικοποιήσεις που προώθησε η τότε κυβέρνηση Μένεμ, που υποτίθεται ότι θα μείωναν το χρέος, δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Την εποχή της «ανάπτυξης», το διεθνές χρηματιστικό κεφάλαιο «βούτηξε» με τα μούτρα στο ψαχνό, είτε δανείζοντας τη χώρα είτε «ασφαλίζοντας» τα ομόλογά της. Σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ», «οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες θέρισαν περίπου 1 δισ. δολάρια σε ασφάλιστρα από την ασφάλιση των αργεντίνικων κυβερνητικών ομολόγων, κατά τη δεκαετία 1991-2001»[3]. Την εποχή εκείνη, τα λεφτά έρρεαν άφθονα. Οπως αναφέρει ο Ρογέλιο Φριγέριο, που το 1998 ήταν γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, «εάν παίρνεις λεφτά τόσο εύκολα, είναι πολύ δύσκολο να πεις στους πολιτικούς "μην ξοδεύετε περισσότερα, να είστε πιο λιτοί", γιατί τα λεφτά ήταν εκεί και το ήξεραν»[3].

Το κράτος κατέφευγε στο δανεισμό για ένα ακόμα λόγο. Προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, ο υπουργός Οικονομικών Ντομίγκο Καβάλο προχώρησε το 1991 στο «κλείδωμα» της ισοτιμίας του εθνικού νομίσματος (πέσο) με το δολάριο, σε αναλογία ένα προς ένα (κάτι σαν την εισαγωγή του ευρώ στη χώρα μας). Ετσι, η κυβέρνηση δε μπορούσε να «κόψει χρήμα» και να κάνει νομισματική πολιτική, με αποτέλεσμα να διογκώνεται ο δανεισμός που είχε πλέον φτάσει στα 132 δισ. δολάρια.

Η μεγάλη κρίση

Το ξέσπασμα της κρίσης ήταν ζήτημα χρόνου. Με τα επιτόκια δανεισμού συνεχώς να ανεβαίνουν –από 7% και κάτω, ξεπέρασαν το 10% λίγες μέρες πριν την κήρυξη πτώχευσης[4]– η κυβέρνηση Ντε Λα Ρούα παίρνει έκτακτα οικονομικά μέτρα. Παγώνει τις αναλήψεις από τις τράπεζες, μειώνει τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων και παίρνει μέτρα λιτότητας για να «εξευμενίσει» τις «αγορές», δηλαδή να πείσει το χρηματιστικό κεφάλαιο ότι θα μπορέσει να το πληρώνει.
Τη στιγμή που η ανεργία εκτινάσσεται κοντά στο 20% και το ποσοστό φτώχειας στο 50% (!), ο υπουργός Οικονομικών εισάγει περικοπές της τάξης του 20% στις δημόσιες δαπάνες, όμως οι περικοπές αυτές αφορούν μόνο τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων και τις συντάξεις[5] (σας θυμίζει τίποτα αυτό;). Είναι το όγδοο πακέτο λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση τα δύο τελευταία χρόνια[5].

Στους δρόμους του Μπουένος Αιρες ξεσπούν διαδηλώσεις και λεηλασίες καταστημάτων. Από την οργή του κόσμου δεν γλιτώνει ούτε ο ίδιος ο πρόεδρος Ντε Λα Ρούα, που φεύγει σαν τον κλέφτη από κυβερνητική σύσκεψη, με τους διαδηλωτές απ’ έξω να πετάνε αυγά και πέτρες[5]. Ο Ντε Λα Ρούα παραιτείται και ξεσπά πολιτική κρίση. Οι επόμενοι τρεις πρόεδροι δε μένουν στη θέση τους για περισσότερες από μερικές μέρες, με τον τέταρτο, τον περονιστή Εδουάρδο Ντουάλτε να ανεβαίνει στην εξουσία στις αρχές του νέου χρόνου (2002). Το πρώτο πράγμα που έκανε ο Ντουάλτε ήταν να αποδεσμεύσει το πέσο από το δολάριο. Αυτό είχε σαν συνέπεια την άμεση υποτίμηση του πρώτου κατά 30%, για να καταρρεύσει σταδιακά στο 1/3 της αρχικής αξίας του, ενώ πήρε ορισμένα μέτρα «στήριξης» των πιο φτωχών στρωμάτων του πληθυσμού, χωρίς όμως να μπορέσει να τιθασεύσει το κίνημα και τις λεηλασίες που συνεχίζονται και μέσα στο 2002. Οι εικόνες των εξαθλιωμένων Αργεντινών που επιτίθενται σε φορτηγό με αγελάδες το Μάρτη του 2002 κάνουν το γύρο του κόσμου.

Ο ρόλος του ΔΝΤ

Οπως είπαμε και στην αρχή, οι «συμβουλές» του ΔΝΤ στην Αργεντινή έχουν γίνει αντικείμενο σκληρής κριτικής από διάφορους αναλυτές ανά τον κόσμο. Ακόμα και το ίδιο το ΔΝΤ έχει κάνει την «αυτοκριτική» του, η οποία δεν έγινε και τόσο θερμά δεκτή από την κυβέρνηση της Αργεντινής. Πριν μιλήσουμε για την «αυτοκριτική» του ΔΝΤ (στην οποία θα αναφερθούμε στο επόμενο φύλλο), αξίζει να αναφερθούμε στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο ενός αμερικάνου οικονομολόγου από το Κέντρο Οικονομικών και Πολιτικών Ερευνών στην Ουάσιγκτον:«Η κατάρρευση της Αργεντινής έχει τα δακτυλικά αποτυπώματα του ΔΝΤ σε όλο το εύρος της. Η πρώτη και βασικά πιο σημαντική αιτία των προβλημάτων της χώρας ήταν η κυβερνητική απόφαση να διατηρήσει την κλειδωμένη ισοτιμία: ένα πέσο με ένα αμερικάνικο δολάριο. Αυτή η πολιτική αποφασίστηκε το 1991 και λειτούργησε για λίγο. Αλλά στα επόμενα χρόνια, το δολάριο κάλπασε, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει και το πέσο την υπερτίμηση».

Γιατί όμως ήταν τόσο κακό το «κλείδωμα» του πέσο με το δολάριο; Να πως το εξηγεί ο Weisbrot: «Σε αντίθεση με την εντύπωση του κόσμου, το "ισχυρό νόμισμα" δεν είναι όπως ένα γερό σώμα. Ενα υπερτιμημένο νόμισμα κάνει τις εξαγωγές μιας χώρας πολύ ακριβές και τις εισαγωγές της τεχνητά φτηνές. Κοιτάξτε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το "ισχυρό" μας δολάριο μας οδήγησε στο ιστορικό ρεκόρ των 400 δισ. δολαρίων αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο. Αλλά γίνεται καταστροφικά χειρότερο για μία χώρα, όταν δεσμεύει τον εαυτό της –όπως έκανε η Αργεντινή– σε μια κλειδωμένη ισοτιμία. Οταν οι επενδυτές αρχίσουν να πιστεύουν ότι το πέσο θα ξεκινήσει να πέφτει, ζητούν μεγαλύτερα επιτόκια. Αυτά τα επιτόκια κάνουν την οικονομία να χωλαίνει... Για να διατηρήσει ένα υπερτιμημένο νόμισμα, μια χώρα χρειάζεται μεγάλα αποθεματικά σε δολάρια: Η χώρα πρέπει να εγγυάται ότι οποιοσδήποτε θέλει να ανταλλάξει ένα πέσο με ένα δολάριο θα είναι σε θέση να το κάνει. Εδώ ήταν και ο κομβικός ρόλος του ΔΝΤ: Οδήγησε την Αργεντινή στο δανεισμό κολοσσιαίων ποσών –συμπεριλαμβανομένων 40 δισ. δολαρίων πέρσι– για να στηρίξει το πέσο. Αυτό ήταν το δεύτερο θανάσιμο λάθος του ΔΝΤ… Σα να μην έφταναν όλ’ αυτά, το ΔΝΤ δάνειζε υπό τον όρο μιας πολιτικής "μηδενικού ελλείμματος" για την κυβέρνηση της Αργεντινής. Δεν είναι όμως ούτε απαραίτητο ούτε επιθυμητό για μια κυβέρνηση να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό της σε περίοδο ύφεσης, όταν τα έσοδα από φόρους τυπικά μειώνονται, ενώ οι κοινωνικές δαπάνες αυξάνονται. Ο στόχος του "μηδενικού ελλείμματος" μπορεί να έχει μικρή οικονομική σημασία, αλλά έχει μεγάλη αξία στις δημόσιες σχέσεις. Εστιάζοντας στον τομέα των κρατικών δαπανών, το ΔΝΤ κατάφερε να πείσει τη συντριπτική πλειοψηφία του Τύπου ότι όλα τα δεινά της Αργεντινής οφείλονταν στις "ασύστολες κρατικές δαπάνες". Ομως η Αργεντινή σημείωσε μέτρια ελλείμματα του προϋπολογισμού, πολύ μικρότερα από αυτά που σημειώνουμε εμείς (σ.σ. οι ΗΠΑ) σε περιόδους ύφεσης. Το ΔΝΤ τώρα υποστηρίζει ότι ήταν ανέκαθεν ενάντια στο "κλείδωμα" της συναλλαγματικής ισοτιμίας (σ.σ. πέσο-δολαρίου), που επέφερε αυτό το μαζικό δανεισμό. Οι ιθύνοντες του ΔΝΤ υποστηρίζουν ότι προέβησαν σε αυτές τις ενέργειες για να "ικανοποιήσουν" τις απαιτήσεις της κυβέρνησης της Αργεντινής. Είναι σαν κάποιοι να προσπαθούν να μας πείσουν ότι η Αργεντινή υπαγόρευε στις ΗΠΑ πολιτική! Οπωσδήποτε αυτή η ιστορία δεν στέκει, αλλά για να εξακριβώσεις ποιος πήρε την απόφαση είναι σα να προσπαθείς να ανιχνεύσεις την αλυσίδα ιεραρχίας της Αλ Κάιντα. Οι συνελεύσεις του ΔΝΤ, οι συμβουλευτικές υπηρεσίες στους υπουργούς και όλες οι συζητήσεις είναι μυστικές»[6].

Τα δικά μας σχόλια περιττεύουν… Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και πράγματα που ζούμε στις μέρες μας είναι εντελώς… συμπτωματική. Η αλήθεια είναι ότι το ΔΝΤ δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να βοηθά στο ξεζούμισμα των χωρών και να τις παραδίδει «καθαρές» στο χρηματιστικό κεφάλαιο για να τις κατασπαράξει. Τα «μηδενικά ελλείμματα» (που δεν έχουν ούτε οι ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες) δε σημαίνουν τίποτε άλλο παρά οικονομική λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων, για να ικανοποιηθούν οι ορέξεις του χρηματιστικού κεφαλαίου. Αυτό, στην περίπτωση της Αργεντινής έγινε ξεκάθαρο με τον πιο έκδηλο τρόπο.

Παραπομπές:

1. IMF Working Paper WP/06/42 – Φλεβάρης 2006.
2. «Μια νίκη μέσω της χρεοκοπίας;», άρθρο του Economist ,3/3/2005.
3. «Η Αργεντινή δεν έπεσε μόνη της. Η Γουόλ Στριτ έσπρωξε το χρέος μέχρι το τέλος», Ουάσιγκτον Ποστ, 3/8/2003.
4. «Η Αργεντινή ξεκινά κρίσιμη διαπραγμάτευση του χρέους», BBC, 21/11/2001.
5. «Η οργή βράζει στην Αργεντινή», BBC, 19/12/2001.
6. «Κρίση της Αργεντινής με δακτυλικά αποτυπώματα ΔΝΤ», άρθρο του αμερικανού οικονομολόγου Dr Weisbrot, που δημοσιεύτηκε στην Ουάσιγκτον Πόστ (25/12/01) και την International Herald Tribune (26/12/01) και αναδημοσιεύ-τηκε από το Center for Economic & Policy Research στην Washington DC (http://www.cepr.net/index.php/op-eds-&-columns/op-eds-&-columns/argentinas-crisis-imfs-fingerprints/).

Η «αυτοκριτική» του ΔΝΤ, οι διαγραφές των χρεών και η μετέπειτα πορεία της χώρας.

Παραπάνω μιλήσαμε για την κρίση της Αργεντινής στις αρχές της νέας χιλιετίας. Μια κρίση με ορατά τα σημάδια του ΔΝΤ, το οποίο επέβαλε αρκετά «προγράμματα σταΘερότητας» προκειμένου να δώσει την «προστασία» του, με τρία «πακέτα» δανείων της τάξης των 23.2 δισ. δολαρίων (όταν το χρέος της χώρας ήταν πάνω από εξαπλάσιο), τα οποία αποπληρώθηκαν μέχρι την τελευταία δεκάρα από τη μετέπειτα κυβέρνηση της χώρας. Τελικά, η χρεοκοπία του αργεντίνικου κράτους και η στάση πληρωμής των ομολόγων του, που εξήγγειλε στις 23 Δεκέμβρη του 2001 ο τότε προσωρινός πρόεδρος της χώρας, Ροδρίγες Σάα, δεν αποφεύχθηκε. Γι' αυτό και το ΔΝΤ δέχτηκε σκληρή κριτική από πολλούς και τον Οκτώβρη του 2003 αναγκάστηκε να κάνει και τη δική του «αυτοκριτική». Μια «αυτοκριτική» πολύ «λίγη» και καθυστερημένη, σύμφωνα με τον τότε πρόεδρο της Αργεντινής, Νέοτορ Κίρσνερ.

Η "αυτοκριτική" του ΔΝΤ

Μην φανταστείτε ότι το ΔΝΤ έκανε αυτοκριτική για τα σκληρά αντιλαϊκά προγράμματα που εισηγήθηκε στην κυβέρνηση της Αργεντινής, τα οποία υποτίθεται ότι θα οδηγούσαν σε «μηδενικά ελλείμματα», αλλά τελικά το μόνο που πέτυχαν ήταν το πέρασμα του μισού πληθυσμού της χώρας κάτω από το όριο φτώχειας. Η «αυτοκριτική» του το αντίθετο αποδεικνύ¬ει. Ας δώσουμε, όμως, το λόγο στο ίδιο τοΔΝΤ:

«Στο φως της βαρύτητας της κρίσης που αναπτύχθηκε, ενώ η χώρα ήταν δεσμευμένη σε μια σειρά από προγράμματα υποστηριζόμενα από το ΔΝΤ, δεν προκαλείέκπληξη ότι το Ταμείο δέχτηκε σκληρή κριτική για την εμπλοκή του στην Αργεντινή. Πράγματι, μετά από ύστερη γνώση προκύπτει ότι το Ταμείο -όπως και οι περισσότεροι από τους άλλους παρατηρητές- έσφαλε στην αποτίμηση της οικονομίας της Αργεντινής, υπερεκτιμώντας τις δυνατότητες ανάπτυξης και υποτιμώντας τα τρωτά της σημεία. Αυτές οι λανθασμένες κρίσεις είχαν σαν αποτέλεσμα τα υποστηριζόμενα από το ΔΝΤ προγράμματα να είναι ανεπαρκώς φιλόδοξα και υπερβολικά προσαρμοσμένα σε αποδόσεις, ειδικά το 1998, όταν η οικονομία αναπτυσσόταν. Παρά το ότι οι Αρχές λάμβαναν προειδοποιήσεις από το Ταμείο, τουλάχιστον στις αρχές του 1998, για τις αυξημένες επισφάλειες της χώρας, προειδοποιήσεις που τόνιζαν την ανάγκη παραπέρα δημοσιονομικών προσαρμογών και δομικών μεταρρυθμίσεων, το Ινστιτούτο συνέχισε να δίνει την στήριξη του στη βάση ενός πολιτικού προγράμματος που ήταν εν τέλει ανεπαρκές».

Αυτό ήταν λοιπόν το πρόβλημα. Ή κυβέρνηση της χώρας δεν ήταν αρκετά «τολμηρή» για να προχωρήσει σε παραπέρα «δημοσιονομικές προσαρμογές» και «δομικές μεταρρύθμισες. Ποιες ήταν κατά το ΔΝΤ αυτές οι μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να παρθούν; Δυστυχώς, ο περιορισμένος χώρος μιας εφημερίδας δεν μας επιτρέπει να παρουσιάσουμε αναλυτικά όλα όσα αναφέρει το ΔΝΤ.
Θα επικεντρωθούμε επομένως στα σημαντικότερα, ιδιαίτερα σ' όσα έχουν να κάνουν με τα εργατικά δικαιώματα.

«Και λίγα σας κάναμε»!

Η μανική λέξη που επικαλείται η έκθεση του ΔΝΤ είναι η «ευελιξία». Ευελιξία στο εμπόριο, στις τιμές, στην αγορά εργασίας. Ιδιαίτερα για την τελευταία δεν χρειάζονται και πολλά για να καταλάβει κανείς τι σημαίνει για τους εργάτες. Οι τεχνοκράτες όμως του ΔΝΤ δε μασάνε τα λόγια τους:
«Ιστορικά, η εργατική νομοθεσία στην Αργεντινή ήταν πολύ προστατευτική για τους ξεχωριστούς εργάτες, θέτοντας υψηλά φράγματα στις απολύσεις και εξασφαλίζοντας γενναιόδωρα ασφαλιστικά προνόμια (cik!). Επιπρόσθετα, οι συλλογικές συμβάσεις σε κλαδικό επίπεδο στη βιομηχανία μείωσαν σημαντικά την ευελιξία των μισθών. Ενώ είχαν κίνητρο την επιθυμία για κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη, αυτά τα προστατευτικά μέτρα ήταν ένα επιπρόσθετο στοιχείο που παρεμπόδισε την ικανότητα της Αργεντινής να μάχεται απέναντι σε εξωγενή πλήγματα».

Η «μεγάλη προστασία των εργαζομένων» ήταν λοιπόν ένα από τα προβλήματα που οδήγησαν στη χρεοκοπία της Αργεντινής! Αυτά λέγονται παρά το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις της δεκαετίας του '90 επέβαλαν μια σειρά «μεταρρυθμίσεις» που σάρωναν εργατικά δικαιώματα, όπως παραδέχεται το ίδιο το ΔΝΤ:

«Κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού της δεκαετίας του '90, η κυβέρνηση εισήγαγε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που στόχευαν στην τόνωση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις έλαβαν χώρα σε τρεις φάσεις: 1991,1995 και 1998. Το πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων εμφάνισε μια μετριοπαθή βελτίωση στην ευελιξία της αγοράς εργασίας, εισάγοντας συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ειδικές εκπαιδευτικές συμβάσεις για νέους εργαζόμενους. Το 1995, η κυβέρνηση, οι οργανώσεις των επιχειρήσεων και η Εργατική Ομοσπονδία κατέληξαν σε συμφωνία για τη διευκόλυνση προσωρινών προσλήψεων και πιο ευέλικτων ωραρίων εργασίας για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Σαν αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων αυτών η αναλογία των εργατών ορισμένου χρόνου ή με εκπαιδευτικές συμβάσεις αυξήθηκε σημαντικά, από 6% του συνόλου των μισθωτών το 1995 σε 12% το 1997 (σ.σ. δηλαδή διπλασιάστηκε μέσα σε δύο μόλις χρόνια!). Ομως, η παραπέρα πρόοδος στην απελευθέρωση της αγοράς εργασίας ήταν περιορισμένη και ορισμένα νέα μέτρα αντέστρεψαν ακόμα και τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις.

Το 1996, η κυβέρνηση συνέταξε νομοσχέδιο για την παραπέρα αύξηση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας και μείωση του εργατικού κόστους (σ.σ. τι λέξη κι αυτή για τους παραγωγούς του κοινωνικού πλούτου!) αποκεντρώνοντας τη διαδικασία συλλογικών συμβάσεων, επιτρέποντας τις μισθολογικές διαπραγμα¬τεύσεις σε επίπεδο εταιρίας παρά σε κλαδικό επίπεδο, καταργώντας την "ultracividad" (πρακτική συμφωνάμε την οποία οι συλλογικές συμφωνίες παραμένουν σε ισχύ μέχρι να αντικατασταθούν από νέες) και αντικαθιστώντας το δαπανηρό σύστημα των αποζημιώσεων απόλυσης με επιδόματα ανεργίας βασισμένα σε ατομικούς λογαριασμούς. Στο τέλος, η νομοθεσία συνάντησε αξιοσημείωτη αντίσταση από τα σωματεία και το Κογκρέσο και εγκαταλείφθηκε. Ο νέος νόμος, που πέρασε το Σεπτέμβριο του 1998, αντιπροσώπευσε μια πολύ πιο εξασθενημένη εκδοχή του νομοσχεδίου του 1996: παρά το ότι μείωσε το κόστος των απολύσεων, διατήρησε την ultracividad και προήγαγε μια παραπέρα ουγκεντροποίηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων (που συμφωνάμε την υποσημείωση του κειμένου, ανατράπηκε μερικώς, με την απόφαση που πάρθηκε το 2000 οι συλλογικές συμβάσεις σε εργοστασιακό επίπεδο να υπερισχύουν των κλαδικών).

Επίσης, ενώ οι φόροι μισθοδοσίας (σ.σ. δηλαδή αυτοί που πληρώνουν οι καπιταλιστές ανάλογα με τους εργαζόμενους που έχουν) μειώθηκαν από 49% των ακαθάριστων κερδών στις αρχές του 1990 σε 43% το 2000, παρέμειναν υψηλοί σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Σαν αποτέλεσμα, παρά τις μεταρρυθμίσεις της δεκαετίας του '90 που έδωσαν ώθηση στην παραγωγικότητα του βιομηχανικού τομέα και βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητα στο κόστος, η αγορά εργασίας της Αργεντινής δεν ήταν αρκετά ευέλικτη (σ.σ. όπως η αγορά της... Κίνας, θα συμπληρώναμε εμείς) για να εμποδίσει τη μεγάλη αύξηση της ανεργίας».

Φταίνε και οι εργαζόμενοι, λοιπόν, που δεν δέχτηκαν αδιαμαρτύρητα την επέκταση της «προσωρινής εργασίας» (δηλαδή να γίνουν «απασχολήσιμοι»), να καταργηθούν οι κλαδικές συμβάσεις και να πετιούνται στο δρόμο χωρίς αποζημίωση, δηλαδή να γίνουν. .. κάρβουνο στη ανθρωπόφαγα μηχανή των αφεντικών τους!
Κι αυτά λέγονται παρά το γεγονός ότι το «εργατικό κόστος» (δηλαδή τα ψίχουλα που δίνουν οι καπιταλιστές στους μοναδικούς παραγωγούς του κοινωνικού πλούτου) μειώθηκε δραματικά -όπως η ίδια η έκθεση επισημαίνει-πέφτοντας κατά 20% μέσα σε τέσσερα χρόνια (1994-1998) και ίσως ακόμη περισσότερο δεδομένου ότι τα επίσημα στοιχεία παρουσιάζουν ψευδώς μικρότερες μειώσεις (2).

Οσοι υποστηρίζουν ότι το ΔΝΤ έχει «αποποιηθεί» τη σκληρή «νεοφιλελεύθερη» γραμμή ας το εξηγήσουν και σε εμάς τους αδαείς. Πάντως, αν εξακολουθήσουν να έχουν την ίδια άποψη ακόμα και μετά το διάβασμα του παραπάνω αποσπάσματος της έκθεσης «αυτοκριτικής» του ΔΝΤ, δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα για την περίπτωση τους. Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά!

Κλειδωμένο νόμισμα κλειδωμένα στόματα

Σε ένα πράγμα έχει δίκιο το ΔΝΤ. Οτι το κλείδωμα της ισοτιμίας του πέσο με το δολάριο (στην ισοτιμία ένα προς ένα) προκάλεσε μεγάλο πρόβλημα στην αργεντίνικη οικονομία:
«Το κλείδωμα του νομίσματος μετατράπηκε από πηγή πολιτικής αξιοπιστίας σε μειονέκτημα προσαρμογής... Επιπρόσθετα, ενώ η Αργεντινή έχασε την ανταγωνιστικότητα της κάτω από το κλείδωμα του νομίσματος, ακολουθώντας τη βραζιλιάνικη υποτίμηση και την ανατίμηση του αμερικάνικου δολαρίου, η άμεση επίπτωση στην οικονομία περιορίστηκε από τη μικρή συμμετοχή των εξαγωγών» (1).

Αυτή η πολιτική ήταν καταστροφική, γιατί τα προϊόντα της Αργεντινής ήταν πολύ πιο ακριβά στο εξωτερικό τη στιγμή που η γειτονική Βραζιλία είχε υποτιμήσει το νόμισμα της, ενώ με την εκχώρηση της νομισματικής πολιτικής στο εξωτερικό, η κυβέρνηση δε μπορούσε να κόψει νόμισμα για να καλύψει τα ελλείμματα της και οδηγήθηκε στη δραστική περιστολή των δαπανών (πρώτα και κύρια φυσικά των κοινωνικών). Ομως, και εδώ η μία αλήθεια συμπληρώνεται με αντεργατικό μένος: «Κάτω από το μηχανισμό της κλειδωμένης συναλλαγματικής ισοτιμίας, οι πραγματικές προσαρμογές της τιμής του συναλλάγματος απαιτούσαν υποτίμηση των ονομαστικών μισθών και τιμών που δεν ήταν μόνο δύσκολο να επιτευχθεί, αλλά θα συνέβαλε σε ασθενή οικονομική δραστηριότητα».

Η πτώση των ονομαστικών μισθών θα συνέβαλε σε ασθενή οικονομική δραστηριότητα, αλλά το ΔΝΤ, όπως είδαμε παραπάνω, μιλούσε για αναγκαιότητα παραπέρα μείωσης του... εργατικού κόστους!
Αντε να βγάλεις άκρη με τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ που προσπαθούν να συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα (που δεν είναι άλλα παρά οι αντιφάσεις του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος).
Το τελικό τους συμπέρασμα, πάντως, ήταν ότι δεν θα έπρεπε να εμπλακούν βλέποντας τόσο διογκωμένα χρέη κι αυτή είναι η κατεύθυνση που θα εφαρμόσουν από δω και μπρος: «Μια σημαντική θεώρηση που θα πρέπει να είναι οδηγός για τη διαδικασία εξαγωγής αποφάσεων του Ταμείου και που υπογραμμίστηκε καθαρά από την εμπειρία της Αργεντινής είναι ότι, σε μία κατάσταση κατά την οποία η δυναμική των χρεών είναι ξεκάθαρα ασταθής, το ΔΝΤ δεν θα έπρεπε να δώσει τη χρηματοδότηση του»™.
Αυτό έκανε το Δεκέμβρη του 2001 παγώνοντας το δάνειο των 1.3 δισ. δολαρίων, προκαλώντας τέτοια άνοδο των επιτοκίων δανεισμού, που οδήγησε στην πτώχευση.

Διαγραφή μέρους των χρεών

Αν δεν ... καιγόταν το πελεκούδι από τους εξαγριωμένους διαδηλωτές που προκάλεσαν τέτοια κυβερνητική κρίση που οδήγησε στην πτώση πέντε προέδρων μέσα σε λιγότερο από δύο βδομάδες (21/12/2001 -2/1/2002), ο λαός της Αργεντινής θα πλήρωνε μέχρι τελευταίας δεκάρας τα χρέη με τα τοκογλυφικά επιτόκια (της τάξης άνω του 10%) και η κυβέρνηση θα είχε κάνει πράξη όλες τις «τολμηρές» προτάσεις του ΔΝΤ που αναφέραμε παραπάνω.
Ομως, η λαϊκή έκρηξη έκανε τους πιστωτές της Αργεντινής να αναγκαστούν να διαγράψουν μέρος των χρεών της, γιατί διακινδύνευαν περισσότερα: να τα χάσουν όλα για όλα.

Η Αργεντινή δεν κήρυξε το χρέος της «απεχθές» (αν και θα μπορούσε να το κάνει, καταγγέλλοντας τα δάνεια του στρατιωτικού πραξικοπήματος), αλλά προχώρησε σε «αναδόμηση» του χρέους, καλώντας τους πιστωτές να ανταλλάξουν τα ομόλογα που είχαν καταπέσει (δεν είχαν πλέον κανένα αντίκρισμα) με νέα.
Η προσφορά ανταλλαγής ανακοινώθηκε σης 14 Γενάρη του 2005. Δόθηκε προθεσμία λίγο παραπάνω από ένα μήνα (μέχρι τις 25 Φλεβάρη 2005) στους πιστωτές που κατείχαν τα χρεοκοπημένα ομόλογα 152 διαφορετικών τύπων και αξίας περίπου 100 δισ. δολαρίων, που είχαν συσσωρευτεί τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, να τα ανταλλάξουν με νέα κρατικά ομόλογα με ημερομηνίες λήξης 30,35 και 42 ετών, με διαγραφή περίπου του 60% των ονομαστικών αξιών των χρεοκοπημένων ομολόγων. (4,5)

Στις 18 Μάρτη του 2005, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή των ομολογιούχων στην ανταλλαγή που πρότεινε η κυβέρνηση ήταν 76,15%, αντιπροσωπεύοντας ομόλογα αξίας 62.2 δισ. δολαρίων, και η ανταλλαγή έγινε στις 2 Ιούνη του 2005 (6).
Αν αναλογιστούμε ότι το συνολικό κρατικό χρέος της Αργεντινής το Δεκέμβρη του 2003 ανερχόταν σε 188.6 δισ. δολάρια (7) κι ότι τα 152 είδη ομολόγων που προτείνονταν για ανταλλαγή ανέρχονταν σε 104.1 δισ. δολάρια (δηλαδή το 55% του συνόλου)(7), αυτά που ανταλλάχτηκαν τελικά (62.2 δισ.) αντιστοιχούσαν μόλις στο ένα τρίτο του συνολικού χρέους. Πάντως, σαν συνέπεια της «αναδόμησης» των χρεών, το ποσοστό του χρέους της Αργεντινής μειώθηκε στο 72% του ΑΕΠ από 147% που ήταν το 2002.

Η συμφωνία με το ΔΝΤ

Μετά το πάγωμα των πιστώσεων το Δεκέμβρη του 2001, το ΔΝΤ ενέκρινε νέες πιστώσεις μετά από ένα χρόνο περίπου (το Γενάρη του 2003) και συμφώνησε στην παράταση της αποπληρωμής των προηγουμένων πιστώσεων κατά ένα χρόνο (9).
Μερικά χρόνια μετά (στις 15 Δεκέμβρη του 2005), η κυβέρνηση του Νέστορ Κίρσνερ έκανε την έκπληξη: «Σεμία στιγμή που το ΔΝΤ αμφισβητείται σοβαρά από όλους τους διεθνείς κύκλους του κόσμου και κατηγορείται ακόμα και για τον ρόλο-κλειδί που έπαιξε στο ξέσπασμα της αργεντίνικης κρίσης του 2001, αντί να εκμεταλλευτεί αυτό τον παράγοντα για να εξασφαλίσει μια καλή συμφωνία για την Αργεντινή, ο πρόεδρος Κίρσνερ αποφάσισε να πληρώσει όλο το ποσό που χρώσταγε η Αργεντινή στο ΔΝΤ σε μετρητά: όλα, και τα 10 δια δολάρια απ' αυτά. (10)

Το κίνημα είχε υποχωρήσει, το εργατικό και λαϊκό ξέσπασμα είχε τελειώσει και οι πολιτικοί εκπρόσωποι της αστικής τάξης της Αργεντινής διαχειρίστηκαν τις σχέσεις τους με το ΔΝΤ με τη δέουσα υποτέλεια.
Με τη συμφωνία μειώθηκαν αυτόματα τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της χώρας κατά το ένα τρίτο. (11) Αυτή η απόφαση χαιρετίστηκε από το Ταμείο που δήλωσε ότι προσδοκεί να διατηρήσει γόνιμες σχέσεις με τις Αρχές. (12)

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, τα συνολικά χρήματα που τράβηξε η κυβέρνηση της Αργεντινής με τις τρεις πιστωτικές συμφωνίες "st-and-by" (δηλαδή κονδυλίων «σε αναμονή» για δανεισμό) ήταν γύρω στα 23.2 δισ. δολάρια (από τα 40.5 δισ. που είχε εγκρίνει το Ταμείο)(13).

Για το μόνο που δεν μας πληροφορούν τα δελτία τύπου του ΔΝΤ είναι τα επιτόκια δανεισμού και πόσα κέρδισε το Ταμείο από όλη αυτή τη μπίζνα. Δεν είμαστε αφελείς να περιμένουμε φυσικά να αποκαλύψουν οι ίδιοι κάτι τέτοιο, όμως το Ταμείο, παρά το γεγονός ότι θεωρήθηκε εν μέρει υπεύθυνο για το μέγεθος της κρίσης, πήρε τα λεφτά του πίσω (και σίγουρα με το παραπάνω) για τις υπηρεσίες του.
Αυτό το αναφέρουμε για να σημειώσουμε ότι ακόμα κι αν διαγραφούν κάποια χρέη (ουσιαστικά δηλαδή οι πιστωτές του χρηματιστικού κεφαλαίου να χάσουν ένα μέρος από τους τόκους), το χρηματιστικό κεφάλαιο θα βγει τελικά κερδισμένο. Δικαιοσύνη δε μπορεί να υπάρξει σε καμία περίπτωση, αν δεν ακυρωθούν όλα τα χρέη προς το χρηματιστικό κεφάλαιο («καλά» ή «κακά»), αυτό δηλαδή που έκαναν μόνο οι Μπολσεβίκοι μετά τη Ρώσικη Επανάσταση.

Το ξεπέρασμα της κρίσης

Η κρίση τελικά ξεπεράστηκε. Η Αργεντινή είδε ξανά τους ρυθμούς ανάπτυξης να ανεβαίνουν σε ποσοστά άνω του 6% τα επόμενα χρόνια. Αυτό δε σημαίνει ότι επήλθε η «ευημερία» του λαού, αλλά ανακόπηκε κάπως η ολοσχερής εξαθλίωση πλατιών τμημάτων του πληθυσμού.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, (14) το ποσοστό του πληθυσμού που ζούσε σε επίπεδα έσχατης φτώχειας έπεσε στο 17% τον Ιούνη του 2004 (από 24.8% που ήταν δυο χρόνια πριν) και το ποσοστό όσων ζουν κάτω από το όριο φτώχειας έπεσε στο 44% από 58% που είχε φτάσει στο αποκορύφωμα της κρίσης.
Τα παραπάνω ποσοστά έπεσαν κι άλλο το επόμενο διάστημα (φτάνοντας στο 9% το πρώτο και 27% το δεύτερο στο τέλος του 2007 (15).

Η εργατική τάξη της Αργεντινής πλήρωσε σκληρά την εκμετάλλευση της χώρας της από το χρηματιστικό κεφαλαίο. Ομως, αυτό που μπόρεσε να πετύχει με το ξέσπασμα της δεν πρέπει ούτε να το υποβαθμίζουμε ούτε να το εκθειάζουμε. Η μη ανατροπή του κοινωνικού συστήματος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης δε σημαίνει ότι η αντίσταση του λαού της Αργεντινής δεν έπιασε τόπο. Είχε όμως τα όρια της που φάνηκαν στη συνέχεια και φαίνονται πιο πολύ ακόμα με τις τελευταίες συμφωνίες που προτείνει η Κριστίνα Κίρσνερ-Φερνάντες (σύζυγος του Νέστορ Κίρσνερ, η οποία ανέβηκε στην εξουσία το Δεκέμβρη του 2007) στους ξένους ομολογιούχους που είχαν αρνηθεί την ανταλλαγή του 2005.

Ρεφορμιομός

Η αργεντίνικη εξέγερση ανάγκασε τους επόμενους προέδρους της Αργεντινής να πάρουν ρεφορμιστικά μέτρα. Τον Οκτώβρη του 2008, η τελευταία πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρσνερ-Φερνάντες, προχώρησε μάλιστα στην εθνικοποίηση δέκα ιδιωτικών ασφαλιστικών ταμείων, θέτοντας 30 δισ. δολάρια υπό κυβερνητικό έλεγχο και λίγο μετά από ένα μήνα (στις 4/12/08) το Κογκρέσο ενέκρινε νομοσχέδιο για την εθνικοποίηση της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρίας της χώρας (Αerolineas Argentinas) από τους ισπανούς ιδιοκτήτες της.

Η Κίρσνερ δήλωσε ότι προχώρησε στην εθνικοποίηση των Ταμείων για να προστατεύσει τους συνταξιούχους από την παγκόσμια οικονομική κρίση, αφού τα Ταμεία αυτά είχαν υποστεί σοβαρές απώλειες στα χρηματιστήρια.
Τον περασμένο Γενάρη, η Κίρσνερ απέλυσε το διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Μάρτιν Ρενδράδο, ο οποίος είχε αρνηθεί να τραβήξει 6.6 δισ. δολάρια από τα 48.5 δισ. δολάρια συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας για να πληρώσει ληξιπρόθεσμα χρέη.
0 λόγος, όπως ισχυρίστηκε η Κίρσνερ, ήταν απλός: «Είναι πολύ καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε τα αποθέματα μας παρά να δανειστούμε (σ.σ. για να πληρωθούν τα ληξιπρόθεσμα δάνεια) με επιτόκια της τάξης του 15% ή 14%, όταν από τα αποθέματα μόλις που κερδίζουμε 0.5% με 1%».
Η σκιά της εξέγερσης του 2001 πέφτει ακόμα βαριά στους διαχειρ¬στές της αστικής εξουσίας της Αργεντινής...

Συνδιαλλαγή μετο χρηματιστικό κεφάλαιο

Πριν μερικές εβδομάδες, η Κίρσνερ πρότεινε στους ομολογιούχους που είχαν αρνηθεί να συμμετάσχουν στην μεγάλη ανταλλαγή ομολόγων που έγινε το 2005 μια νέα ανταλλαγή, ύψους 20 δισ. δολαρίων αυτή τη φορά, με στόχο η χώρα να μπορέσει να πάρει δάνεια από τις «διεθνείς αγορές», δηλαδή από το χρηματιστικό κεφάλαιο.
Τις λεπτομέρειες αυτής της πρότασης δεν τις γνωρίζουμε, αλλά για να είναι «θελκτική» σίγουρα θα πρέπει να έχει αρκετές παραχωρήσεις προς τους ομολογιούχους.

Η Κίρσνερ μάλλον επιβεβαίωσε τελικά τις εκτιμήσεις του Εconomist που πριν μερικά χρόνια σημείωνε με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Ακόμα και σε μία χρεοκοπία, υπάρχουν λεφτά για να κερδηθούν. Τα αποκαλούμενα "αρπακτικά" κεφάλαια (vulture funds) ξεδιαλέγουν τα ομόλογα που δεν απόδίδουν και έχουν απορριφθεί από αποκαρδιωμενους επενδυτές. Τό καλοκαίρι του 2002, λίγους μήνες από τότε που η Αργεντινή σταμάτησε να τιμά τα χρέη της, ένας γενναίος αγοραστής θα μπορούσε να αγοράσει ένα ξεπεσμένο ομόλογο στη δευτερογενή αγορά για 20 σεντς το δολάριο ή και λιγότερο. Στις 25 Φεβρουαρίου, θα μπορούσε να το έχει ανταλλάξει για ένα τραγανό χαρτί (κατονομασμένο σε πέσος), αξίας 35 ή 37 σεντς (σ.σ. του δολαρίου): μια μεθοδική ετήσια απόδοση της τάξης του 25% ή περισσότερο. Δεν θα κατασταλάξει σε τέτοιες γρήγορες ανταμοιβές κάθε αρπακτικό.

Τα πιο υπομονετικά από αυτά θα αντέξουν για να αποζημιωθούν πλήρως στα δικαστήρια. Αντλούν έμπνευση από τον σύνδεσμο Ελιοτ, ένα αμερικάνικο hedge fund (κερδοσκοπικό κεφάλαιο), που ξόδεψε 11.8 εκατομμύρια δολάρια στο ξεπεσμένο χρέος του Περού και μετά από τέσσερα χρόνια στα δικαστήρια ανάγκασε την κυβέρνηση να συμβιβαστεί το 2000 για 56 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωναμε τον Marimohan Singh, οικονομολόγο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι ετήσιες αποδόσεις από την επιτυχημένη αντιδικία μπορεί να ξεπεράσουν το 300%. Παραδόξως, όσο μεγαλύτερη είναι η αποδοχή μιας συμφωνίας για το χρέος (σ.σ. δηλαδή όσο περισσότεροι είναι οι ομολογιούχοι που δέχονται να ανταλλάξουν τα ξεπεσμένα ομολογά με νέα, όπως το 2005) τόσο το καλύτερο γι' αυτούς που θα αρνηθούν: οι κυβερνήσεις είναι περισσότερο πιθανό να συμβιβαστούν με μία μικρή μειοψηφία παρά με ένα στρατό από αντίδικους».

Το χρηματιστικό κεφάλαιο (τα πιο αρπακτικά του τμήματα) θα κερδίσει είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο. Ο μόνος τρόπος για να χάσει είναι η επαναστατική διέξοδος από την κρίση, που δεν είναι άλλη παρά η ανατροπή του συστήματος της μισθωτής σκλαβιάς και η αντικατάσταση του με άλλο, που παίρνει τα μέσα παραγωγής από τους καπιταλιστές σφετεριστές και τα παραδίδει στους παραγωγούς του κοινωνικού πλούτου.

Κώστας Βάρλας

Παραπομπές:
1. «Μαθήματα από την κρίση στην Αργεντινή». Εκθεση του ΔΝΤ, 8/10/2003.
2. Σύμφωνα με την παραπάνω έκθεση, το ΔΝΤ επεσήμανε ότι τα επίσημα στοιχεία θα πρέπει να εξετάζονται με προσοχή, γιατί περιέχουν μεγάλες αποκλίσεις από την πραγματικότητα. Η έκθεση επισημαίνει, ότι σύμφωνα με έρευνα στην αγορά εργασίας, προέκυψε ότι στην περιοχή του Μπουένος Αιρες ο μέσος ονομαστικός μισθός έπεσε κατά 14% μεταξύ 1994 και 2000. Εντούτοις, το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής αναφέρει μείωση της τάξης του 4% για την ίδια χρονική περίοδο!
3. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, μια χώρα μπορεί να κηρύξει το χρέος της
«απέχθες» (odious), όταν έχει βάσιμους λόγους ότι το χρέος αυτό οφείλεται σε
δάνεια που συνάφθηκαν με παράνομο τρόπο, είτε από δικτατορικά καθεστώτα είτε σε βάρος της χώρας. Ο όρος εισήχθη στο Διεθνές Δίκαιο από τον alexander Naum Sak, στις αρχές του 20ου αιώνα, και χρησιμοποιήθηκε από τις ΗΠΑ εναντίον της Ισπανίας για το αποικιοκρατικό χρέος του 1903. Ενα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα ήταν το
Εκουαδόρ, όπου ο πρόεδρος της χώρας, Ραφαέλ Κορέα, κήρυξε το 2008 παύση
πληρωμών για το «ανήθικο χρέος» των προηγούμενων διεφθαρμένων κυβερνήσεων.
4. «Πώς να λυθεί το πρόβλημα των περιοδικών κρίσεων εξωτερικού χρέους
της Αργεντινής: Πρόταση για μια μακρόχρονη λύση». Αρθρο τουadrian Salbuchi, ιδρυτή του «Κινήματος της Δεύτερης Δημοκρατίας της Αργενττνής».
5. «Ανταλλακτική προσφορά αναδόμησης χρεών», 21/6/2005 - Latin Counwet.com
6. «Μια νίκη μέσω της χρεοκοπίας;», άρθρο του Economist 3/3/2005.
7. «Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ολοκληρώνει τη συμβουλή επί του Αρθρου IV με την Αργεντινή», ΔΝΤ (Public Information Notice Νο. 05/83,30/6/2005).
8. «Το ΔΝΤ εγκρίνει μεταβατική πίστωση stand-by, στήριξης της Αργεντινής», ΔΝΤ (Public Information Notice Νο. 03/09,24/1/2003). Οι πιστώσεις "stand-by" είναι το μέγιστο ύψος των κονδυλίων που" εγκρίνει το Ταμείο σε μια χώρα να δανειστεί. Η χώρα μπορεί να δανειστεί όλα ή ένα μέρος από αυτά τα χρήματα.
9. «Κάνοντας μπίζνες στην Αργεντινή το 2009». Εκθεση της βρετανικής Pricewaterhouse Coopers, που αποτελεί μία από πς μεγαλύτερες εταιρίες παροχής υπηρεσιών συμβούλων.
10. «Η Αργεντινή ανακοινώνει την πρόθεση της να ολοκληρώσει νωρίτερα την αποπληρωμή ολόκληρων των εκκρεμών υποχρεώσεων της στο ΔΝΤ», Δελτίο Τύπου ΔΝΤ, Νο. 05/278, 15/12/2005.
11. Πρακτορείο Inter press, 6/2/2008.
12. BBC, 4/12/2008.
13. Al jazeera, 22/10/2008.
14. Financial Times, 11/1/2010.
15. Business Week, 15/4/2010.

Η ανάλυση του Κ. Βάρλα δημοσιεύτηκε στα δυο τελευταία φύλλα της "Κόντρας", ενώ οι φωτο είναι δική μας παρέμβαση.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger