Home » » Τα λεφτά των εργατών στις τσέπες των καπιταλιστών

Τα λεφτά των εργατών στις τσέπες των καπιταλιστών

Από giorgis , Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010 | 6:20 μ.μ.

Πρώτα αποφασίστηκε η μεταφορά του 30% των εισφορών που πληρώνουν οι εργαζόμενοι υπέρ ΟΑΕΔ, ΟΕΚ (εργατική κατοικία) και ΟΕΕ (εργατική εστία) στο ΙΚΑ. Μια μεταφορά που έγινε περίπου στα μουλωχτά, με διάταξη του πρόσφατου αντιασφαλιστικού νόμου των Λοβέρδου-Παπακωνσταντίνου. Μια διάταξη που δεν συζητήθηκε σχεδόν καθόλου, καθώς έμοιαζε με λεπτομέρεια μέσα στον ορυμαγδό των ανατροπών με τις οποίες κατεδαφίστηκε η κοινωνική ασφάλιση. Την ίδια ώρα που ο υπουργός Εργασίας κομπορρημονούσε δηλώνοντας ότι «δεν αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές», άρπαζε τρεις ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες από τις εισφορές που αντιστοιχούσαν στους τρεις οργανισμούς και τους μετέφερε στο ΙΚΑ.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να καταλάβει πως αυτή η βίαιη αφαίμαξη εσόδων θα οδηγούσε σε βίαιες αλλαγές στη λειτουργία των τριών οργανισμών και ιδιαίτερα σε βίαιες αλλαγές ως προς το οριακό κοινωνικό έργο που επιτελούσαν. Ετσι, η απόφαση του υπουργού Εργασίας να αναστείλει κάθε κοινωνικό έργο του ΟΕΚ κάθε άλλο παρά σαν κεραυνός εν αιθρία ακούστηκε. Aναστέλλοντας μέχρι το τέλος του χρόνου και τη δυνατότητα κατάθεσης αίτησης για την  επιδότηση ενοικίου, ο υπουργός Εργασίας στην πραγματικότητα κατήργησε το σχετικό πρόγραμμα για το 2011.

Η χαριστική βολή ήρθε με την απόφαση της υπό τον Θ. Πάγκαλο διυπουργικής επιτροπής για συγχώνευση των τριών φορέων σε ένα, τον Εθνικό Οργανισμό Εργασίας. Με τη συγχώνευση αυτή τα ίχνη των επί δεκαετίες εγκλημάτων σε βάρος των τριών οργανισμών θα χαθούν. Τα διαρκή σκάνδαλα (π.χ. με τους εργολάβους που απομυζούσαν τον ΟΕΚ) θα κουκουλωθούν και τα κονδύλια των τριών οργανισμών (που τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι μέσω κρατήσεων) θα διατίθενται κυρίως για τα διάφορα προγράμματα ενίσχυσης των καπιταλιστών, δήθεν για να προσλάβουν ανέργους, στην πραγματικότητα όμως για να ανακυκλώνουν εργαζόμενους και ανέργους και να τσιμπάνε αυτοί το παραδάκι, τα χρήματα που προορίζονται για ενίσχυση των ανέργων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων εγκαταλείπεται στην τύχη της.

Τώρα οι καπιταλιστές θα παίρνουν και τα χρήματα του ΟΕΚ και του ΟΕΕ και τα -έτσι κι αλλιώς άθλια- προγράμματα αυτών των δύο οργανισμών θα εξαφανιστούν.

Το μόνο που δεν πρόκειται να θιγεί είναι η στήριξη της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας μέσω ΟΕΕ (ενοίκια κτιρίων, μισθοί υπαλλήλων, δαπάνες συνεδρίων κ.λπ.). Γι' αυτό και η ΓΣΕΕ έβγαλε μια ήπια ανακοίνωση, καλώντας απλά την κυβέρνηση να μην κάνει αλλαγές μέσα στο καλοκαίρι και χωρίς να προηγηθεί διάλογος!

Πηγή: Εφημερίδα "Κόντρα"
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

Ανώνυμος
10 Αυγούστου 2010 στις 3:45 π.μ.

Μπράβο ρε μάγκες για το εξαιρετικά ενδιαφέρον μπλόγκ που έχετε. Τα ψέματά στον αφρό της διαδικτυακής ελευθερίας!!!

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger