Home » » Αναδιάρθρωση στην εκπαίδευση: Η Μπολώνια, τα "κουπόνια" και ο Αμούργης

Αναδιάρθρωση στην εκπαίδευση: Η Μπολώνια, τα "κουπόνια" και ο Αμούργης

Από ciaoant1 , Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010 | 2:43 μ.μ.

Με αφορμή τη σημερινή συνάντηση "διαλόγου" μεταξύ της κυβέρνησης και...του εαυτού της στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών για τις αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση, τα κυρίαρχα ΜΜΕ αφιερώνουν ένα σωρό άρθρα για τις "νέες" προτάσεις της κυβέρνησης.

Τα εισαγωγικά στη λέξη "νέες" οφείλονται στο ότι οι θέσεις τις κυβέρνησης δεν είναι νέες - αντίθετα είναι στο ίδιο πνεύμα με τις προτάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, αφού άλλωστε τόσο αυτή η κυβένρηση του ΠΑΣΟΚ, όσο και η προηγούμενη της ΝΔ, έχουν και οι δύο υπογράψει τη νεοφιλελεύθερη συνθήκη της Μπολώνιας και τη συνθήκη GATS για την "απελευθέρωση" της "αγοράς εκπαιδευτικών υπηρεσιών".

Σε παλαιότερα άρθρα (πχ εδώ και εδώ) είχαμε δει τις βασικότερες πτυχές των προωθούμενων πολιτικών για τα πανεπιστήμια.

Από την πληθώρα άρθρων στα σημερινά φύλλα των κυρίαρχων ΜΜΕ, αξίζει να δούμε προσεκτικότερα δύο σημεία στα οποία δεν έχει δωθεί η ανάλογη προσοχή:

1)Σε άρθρο του "Βήματος", αναφέρεται μεταξύ άλλων η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να (επανα)φέρει την κουβέντα για τα "κουπόνια φοίτησης", που ο Γιωργάκης την είχε πρωτοφέρει στην Ελλάδα, από το 2006, όταν ήταν ακόμα στην αντιπολίτευση. Η πρόταση αυτή δεν του ήρθε βέβαια του Γιωργάκη ως "επιφοίτηση από το Άγιο Πνεύμα".

Αντίθετα, τα "κουπόνια" αυτά ("vouchers" όπως λέγονται στις ΗΠΑ) ήταν ιδέα του "γκουρού" του νεοφιλελευθερισμού Φρίντμαν, και στις ΗΠΑ εφαρμόζονται εδώ και χρόνια, με καταστροφικά αποτελέσματα για το λαό, καθώς ουσιαστικά επιδοτούν τους ιδιώτες (δες και παλιότερο άρθρο εδώ για τις πιέσεις των ιδιωτών στην Ελλάδα να έρθει αυτό το σύστημα και στα μέρη μας, και εδώ ένα άρθρο που μιλά για το πως τα "κουπόνια" αυτά επιδοτούν ιδιώτες στις ΗΠΑ, καθώς ο κάθε φοιτητής τα δίνει σε όποιο ίδρυμα πηγαίνει, και έτσι κρατικά χρήματα καταλήγουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια και σχολές, αντί για τα κρατικά ιδρύματα)

2)Σε άρθρο του "Έθνους" φιλοξενούνται δηλώσεις του Αμούργη, ο οποίος είναι διορισμένος εδώ και χρόνια (από τη ΝΔ ακόμα) ως πρόεδρος της ΑΔΙΠ, δηλαδή της αρχής που κάνει τις "αξιολογήσεις". Ο Αμούργης μάλιστα φτάνει να πει ότι "Τώρα που τα χρήματα "στέρεψαν" και για τα πανεπιστήμια, η δυσκολία μπορεί να γίνει ευκαιρία και για την Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας μας".

Αυτό βέβαια που το άρθρο τους "Έθνους" δε μας λέει, και μάλλον ούτε πρόκειται ποτέ να μας πει είναι το τι ακριβώς είναι η "αξιολόγηση" (δες και το παλιότερο άρθρο μας), και πώς γίνεται ακόμα και ο πρόεδρος της ΑΔΙΠ, ο Αμούργης, να έχει διοριστεί...με "φωτογραφική" διάταξη, όπως ακόμα και οι καθηγητές φωνάζουν (αλλά αγνοούνται από τα κυρίαρχα ΜΜΕ - γιατί άραγε.

Θυμίζουμε πχ το άρθρο του Χ Παπαδόπουλου από το New York University, που εδώ και χρόνια έχει επισημάνει ότι είναι τουλάχιστον "ύποπτο" να γίνονται αξιολογήσεις όταν ο "αξιολογητής" αλλά και πολλοί ακόμα παράγοντες σε θέσεις "κλειδιά" είναι διορισμένοι με φωτογραφικές διατάξεις, ώστε να δώσουν τα αποτελέσματα που επιθυμούν οι κυβερνώντες...

Δείτε το άρθρο είτε από το site της ΠΟΣΔΕΠ σε pdf είτε εδώ:


κλικ για μεγέθυνση


κλικ για μεγέθυνση
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger