Home » , » Και γιατί να ξεκουράζεστε; Δουλειά και τις Κυριακές

Και γιατί να ξεκουράζεστε; Δουλειά και τις Κυριακές

Από ciaoant1 , Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011 | 2:59 μ.μ.


«Ανοιχτόν» για ελεύθερο ωράριο

Απελευθέρωση ωραρίου εργασίας των εμπορικών καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας σχεδιάζει η κυβέρνηση με τον αποκλεισμό των ΙΧ και τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως τουριστικής. Το μοντέλο θα αποτελέσει πιλότο και για άλλες πόλεις.

α μεγάλα καταστήματα και οι αλυσίδες ζητούν απελευθέρωση, οι μικροί και μεσαίοι έμποροι μιλούν για τον... «θάνατο του εμποράκου».


Αυτά διαβάζουμε από το "Εθνος" του Μπόμπολα, που όχι απλά δε βγάζει μιλιά για το όχι οι εργάτες έχουν φτωχύνει τόσο πολύ που αδυνατούν να καταναλώσουν όλα αυτά που παράγουν, αλλά αντίθετα τονίζει το πως αυτή η κίνηση "θα βοηθήσει" διότι "οι καταναλωτές θα έχουν περισσότερο χρόνο για να κάνουν αγορές". Όσο για τους εργαζόμενους των καταστημάτων, αυτοί ούτε καν αναφέρονται στο άρθρο, μιας και η άρχουσα τάξη εδώ και χρόνια εκπαιδεύει τους εργάτες να σκέφτονται ως καταναλωτές του πλούτου, όχι ως εργάτες (παραγωγοί του πλούτου):

Η ουσία, όμως, είναι ότι με βάση τις σύγχρονες συνθήκες εργασίας του ιδιωτικού τομέα το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων κρίνεται ανεπαρκές από μία μεγάλη μερίδα των καταναλωτών. «Οταν εμείς καθόμαστε δεν μπορούμε ούτε να αγοράσουμε τίποτα ούτε και να πληρώσουμε κάποιο λογαριασμό» είναι η πιο χαρακτηριστική δήλωση που έχουν καταγράψει οι ποιοτικές έρευνες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα.


Με απλά λόγια, προσπαθεί να μας πείσει ότι "η πιο χαρακτηριστική δήλωση", ειδικά το τελευταίο διάστημα "δεν" είναι το ότι οι εργάτες δεν έχουν λεφτά για να ψωνίσουν, και αντίθετα αυτό που κυρίως τους απασχολεί είναι το ότι..."δεν τους βολεύει το ωράριο". Είναι σίγουρο βέβαια πως όσοοι έχουν κάποιο λεφτά και σιγουριά, και έχουν χάψει αμάσητο το ιδεολόγημα της "καταναλωτικής κουλτούρας", τέτοια λένε. Υπάρχει δηλαδή κόσμος που όντως σκέφτεται με τέτοιο τρόπο. Αυτό όμως είναι εντελώς αντιδρασρτική λογική, διότι επιδεινώνει τη θέση των εργατών, ενώ σαφώς και αυτή η τάση ΔΕΝ είναι η κυρίαρχη, ειδικά σήμερα που, θέλοντας και μη, οι εργάτες δεν ψωνίζουν διότι απλά...δεν έχουν λεφτά.

Ας δούμε και ένα ακόμα άρθρο, πάλι από τη φυλλάδα του "εθνικού εργολάβου" Μπόμπολα:

«Προσπαθούν να καταργήσουν την κυριακάτικη αργία»

Νέο κύμα αντιδράσεων προκάλεσε η απόφαση του νομάρχη Κυκλάδων για προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και αργίες κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011

Η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων εκτιμά ότι πρόκειται για αναθέρμανση της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει από προηγούμενα χρόνια και σε άλλες περιοχές της χώρας, με στόχο την πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και καταγγέλει την απόφαση του νομάρχη.

«Οι μικροί έμποροι και οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας εξαιτίας της μείωσης μισθών και συντάξεων, της πτώσης του τζίρου από την εξάπλωση των πολυκαταστημάτων και από την άγρια φορολογική επίθεση, δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και τις αργίες'» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση τους.

Σύμφωνα με την Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων οι μόνοι που θα ωφεληθούν από τη ρύθμιση είναι τα πολυκαταστήματα, τα σούπερ μάρκετ και οι μεγάλες ελληνικές και ξένες αλυσίδες και με αυτό το τρόπο θα απορροφήσουν ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου και της αγοράς και όπως σημειώνουν θα οδηγήσουν χιλιάδες μικρά μαγαζιά στον αφανισμό.

Η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και καλεί το συνδικαλιστικό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων μικρών εμπόρων, τις ομοσπονδίες και τους εμπορικούς συλλόγους να αντιδράσουν, να κινητοποιηθούν, και από κοινού να αντισταθούν στην απόφαση που, όπως εκτιμά είναι αρχή για την πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger