Home » , » Αναβιώνουν στις μέρες μας με «σοσιαλιστική» σφραγίδα τα έκτακτα στρατοδικεία της μετεμφυλιακής περιόδου

Αναβιώνουν στις μέρες μας με «σοσιαλιστική» σφραγίδα τα έκτακτα στρατοδικεία της μετεμφυλιακής περιόδου

Από giorgis , Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011 | 4:19 μ.μ.

 Πριν καιρό ο δικηγόρος Κ. Παπαδάκης έγραφε κείμενο και αναφερόμενος στον ρόλο του υπουργού δικαιοσύνης το τιτλοφορούσε: Χ. Καστανίδης: "Πιο γρήγορα και από την χούντα"

Και το ΠΑΣΟKικό στέλεχος κάνει τα πάντα για να μην διαψεύσει όσα του καταλογίζει το κείμενο που αναφέραμε.
Μόλις πρόσφατα έστειλε μήνυμα τους δικαστές υποδεικνύοντας τους –έμμεσα μεν, ολοκάθαρα δε- ποια είναι η αντιμετώπιση που πρέπει να έχουν απ’ τους «λειτουργούς της Θέμιδας» τα μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας μετανάστες που βρίσκονται κατηγορούμενα για «παράνομη διακίνηση λαθρομεταναστών».

Τώρα πάλι –και για όποιον διαβάσει τα χθεσινά πρακτικά της βουλής- είναι ξεκάθαρο ότι ο Χ. Καστανίδης είναι αποφασισμένος να εκτελέσει συνειδητά τον ρόλο που του έχει ανατεθεί αδιαφορώντας για το  ότι ακόμα και επίλεκτα ομόσταυλα Πασοκικά στελέχη του ζητούν να μην προχωράει σε τόσο αυταρχικές ενέργειες που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.

Στην προκειμένη περίπτωση ο πρώην πρόεδρος της βουλής – γελοίο είχαμε χαρακτηρίσει τον Α. Κακλαμάνη και επιμένουμε σ’ αυτόν τον χαρακτηρισμό- με αφορμή όσα συμβαίνουν στο έκτακτο στρατοδικείο που δικάζει την υπόθεση για την «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» -και πιθανόν ο Κακλαμάνης σκεπτόμενος την υστεροφημία του- του ζήτησε να μην διεξάγετε, όπως τώρα, μια δίκη που θυμίζει μετεμφυλιακό στρατοδικείο.

Αντιγράφουμε απ’ τα πρακτικά της βουλής: «Νομίζω, λοιπόν, κύριε Υπουργέ ότι δεν έχει κανένα νόημα εμείς εδώ να μιλάμε εάν και πώς θα γίνει καταγραφή της στάσης και της κίνησης κάποιου που έχει ένα κινητό στο αυτί του και την ίδια ώρα οποιοσδήποτε πολίτης, που μπορεί κατά το Σύνταγμα να πάει στην αίθουσα του δικαστηρίου και να παρακολουθήσει οποιαδήποτε δίκη -γιατί αυτή είναι εγγύηση του Συντάγματος για την ανεξάρτητη και ανεπηρέαστη λειτουργία της δικαιοσύνης- εκεί να βρει την αίθουσα κλεισμένη από αστυνομικούς, θα του ζητηθεί η ταυτότητα, θα κρατηθούν αντίγραφα και της ταυτότητάς του και των στοιχείων του. Αυτά είναι πράγματα άλλων εποχών. Δεν ανήκουν σε αυτή την Κυβέρνηση. Δεν ανήκουν σε εσάς, στο ήθος, στην ιστορία σας. Δεν ανήκουν σε κανέναν από εμάς σε αυτή την Αίθουσα.

Επίσης, δεν είναι δυνατόν να ζητείται από παράγοντες της δίκης, με πρόταση ακόμη να αναλάβουν και τη σχετική ευθύνη, η καταγραφή στα Πρακτικά των όσων διαμείβονται στη δίκη. Και πάλι δεν δίνω εδώ δικαιοδοτική κρίση του δικαστηρίου, αλλά διοικητική πράξη. Γιατί; Το είπα πριν από ένα μήνα, ίσως δεν λάβατε γνώση. Και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και εσείς οφείλατε να πείτε στον προϊστάμενο της εισαγγελίας ότι η πολιτεία αξιώνει τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα οποιασδήποτε δίκης. Διότι αυτή τη στιγμή τα παιδιά αυτά των δεκαοκτώ, είκοσι και είκοσι δύο χρόνων που επί ένα μήνα δίνανε στοιχεία μέσω των εμπορικών καναλιών, που ήδη έχουν προδιαθέσει την κοινή γνώμη σε βάρος όλων -μη μου παρεξηγείτε ούτε το ύφος ούτε τον τόνο, τα έχω πληρώσει ο ίδιος αυτά στο παρελθόν- πήγαν με το ν. 409, που υποτίθεται ότι ήταν για το Κομμουνιστικό Κόμμα που θα αποσπούσε το μέρος ή και το όλον της επικρατείας να το προσαρτήσει σε άλλες χώρες.
Δεν μπορεί εν δημοκρατία, με κράτος δικαίου, έπειτα από αγώνες του ελληνικού λαού και του κόμματος στο οποίο ανήκω, να συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα και να δίδεται ουσιαστικά τροφή, όπως ξέρετε και από τα προ διετίας γεγονότα και από τα γεγονότα αυτής της περιόδου. Γι’ αυτό είπα ότι άμοιροι για το τι πρόκειται να συμβεί, ενδεχομένως φλυαρούμε πολλοί εδώ μέσα. Υπάρχει εκρηκτική ύλη και αυτό που οφείλουμε να κάνουμε όλοι είναι τουλάχιστον να μην ρίξουμε εμείς το σπίρτο για να εκραγεί αυτή η ύλη».

Μιλάμε ότι ο Κακλαμάνης έριξε χοντρό φτύσιμο στον Καστανίδη. Σε έκδηλη αμηχανία ο υπουργός Δικαιοσύνης –πιθανόν να αιφνιδιάστηκε από την σφοδρότητα της επίθεσης Κακλαμάνη- συνεπικουρούμενος από τον βουλευτή του ΛΑΟΣ Μ. Βορίδη, ήταν …  άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε.

 
Καστανίδης: «Εγώ δεν γνωρίζω να παραβιάζονται δικαιώματα κατά τη διεξαγωγή αυτής της δίκης …
Πού θα βρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και εν γένει η Κυβέρνηση, σε συνθήκες μάλιστα ιδιαίτερης οικονομικής κρίσης, να πληρώνει για κάθε δίκη από 100.000 ευρώ για τη μαγνητοφώνηση και απομαγνητοφώνηση των Πρακτικών; …

Η επίδειξη και η κράτηση της ταυτότητας και ο καθένας μπορούσε μετά φεύγοντας να παραλάβει την ταυτότητά του. Αυτό εζητήθη από το Δικαστήριο, δεν το υπέδειξε κανένας άλλος. ..
  Όχι μόνο αυτό. Δεν παραβιάστηκε δε και κανένα άλλο δικονομικό δικαίωμα. Όταν διεξήγετο η δίκη της "17ης Νοεμβρίου", η μαγνητοφώνηση και απομαγνητοφώνηση των Πρακτικών πληρώθηκε από τους ιδιοκτήτες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης»….

Μακροσκελέστατη η τοποθέτηση του Καστανίδη (μπορείτε να την διαβάσετε όλη στα πρακτικά της βουλής) χωρίς όμως να ξεφεύγει ούτε κεραία απ’ τις ειλημμένες αποφάσεις του.
Δεν φαίνετε όμως να έπεισε τον πρώην πρόεδρο της βουλής ο οποίος επέμεινε στις αρχικές του τοποθετήσεις.

Το αποτέλεσμα με δυο λόγια είναι ότι αναβιώνουν στις μέρες μας με «σοσιαλιστική» σφραγίδα τα έκτακτα στρατοδικεία της μετεμφυλιακής περιόδου. Οι αντιδράσεις που υπάρχουν από τον κυβερνητικό λόχο –όπως αυτή του Κακλαμάνη δεν είναι τίποτε άλλο παρά να δώσουν κάποια εύσημα «δημοκρατικότητας» σε έναν πολιτικάντη που βρίσκεται στην δύση της πολιτικής του καριέρας.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger