Home » , » Νέο διατροφικό σκάνδαλο

Νέο διατροφικό σκάνδαλο

Από giorgis , Τρίτη 31 Μαΐου 2011 | 5:16 μ.μ.

Πάνω που ησυχάσαμε (;) από τις τρελές αγελάδες και τα διοξινούχα κοτόπουλα, μας έρχεται κατακούτελα η νόσος των πτηνών, ήρθαν τα καρκινογόνα ηλιέλαια, ακολούθησε το  διατροφικό σκάνδαλο με διοξίνες γερμανικής προέλευσης και τώρα σκάει μύτη  το εντεροαιμορραγικό βακτήριο «οmkron 104» που βρέθηκε σε νωπά αγγουράκια. Απ’ ότι διαβάζουμε το νέο διατροφικό σκάνδαλο μέχρι χτες είχε προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 13 ατόμων  και αρκετές εκατοντάδες άλλα κρούσματα.

Δεν θα αναφερθούμε με λεπτομέρειες σ’ αυτό το νέο έγκλημα των καπιταλιστών που μέχρι στιγμής –απ’ ότι λένε οι «αρμόδιοι»- δεν έχει ρθει στην χώρα μας  και θα σταθούμε στο βασικό συμπέρασμα. Ο χορός των διατροφικών σκανδάλων δεν έχει σταματημό.
Και είναι επόμενο να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ο καπιταλισμός παράγει για το κέρδος, δεν παράγει για να ικανοποιήσει ανθρώπινες ανάγκες.

Οι ανάγκες για κατανάλωση διάφορων προϊόντων συνιστούν για τον καπιταλισμό μια αγορά και τίποτ’ άλλο. Εφόσον παράγει προϊόντα, πουλώντας τα, εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι να μεγιστοποιήσει το ποσοστό του κέρδους.
Αδιαφορώντας για τις όποιες άλλες επιπτώσεις, είτε αυτές αφορούν το περιβάλλον είτε την υγεία των ανθρώπων.

Για τους κεφαλαιοκράτες μοναδικός θεός τους είναι το κέρδος. Ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός για το μέγιστο κέρδος γκρεμίζει κάθε ηθικό φραγμό. Το διατροφικό σκάνδαλο είναι διαρκές. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε. 

Γι’ αυτό μην παραξενεύεστε όταν σας λέμε ότι η μόνη λύση είναι η ανατροπή του καπιταλισμού.

 Να ολοκληρώσουμε την ανάρτηση με ένα δημοσίευμα από την σημερινή "Ελευθεροτυπία":

 Δεν έγιναν εισαγωγές σε αγγουράκια ή μαρούλια από την Ισπανία, επέμειναν πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, παραπέμποντας στη σχετική ανακοίνωση του ΕΦΕΤ.
Ομως, όπως τονίζει ο επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Ζαμπετάκης, στη χώρα μας ελάχιστες εταιρείες εφαρμόζουν ιχνηλασιμότητα και το πρόβλημα παραμένει στο χώρο της μεταποίησης, αν δηλαδή αγγουράκια Ισπανίας εισήχθησαν ενδεχομένως με άλλες μορφές στη χώρα μας, όπως τουρσί.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger