Home » , , » Μερικές σύντομες "ειδησούλες"

Μερικές σύντομες "ειδησούλες"

Από ciaoant1 , Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011 | 10:03 μ.μ.

Στο "περιθώριο" των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, βάζουμε εν συντομία και μερικές "ειδησούλες" μαζεμένες σε μία ανάρτηση:


- Ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν επισημαίνει πως η βοήθεια προς την Ελλάδα δεν είναι δώρο, «αλλά δική μας αυτοπροστασία»: Αξίζει να σημειωθεί, πως η επισήμανση του Αυστριακού καγκελάριου πως η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα δεν αποτελεί «δώρο αλλά μέτρο «αυτοπροστασίας» της Αυστρίας (σ.σ.: όπως βέβαια και των υπολοίπων χωρών-μελών της ευρωζώνης), έρχεται να συμπληρώσει την πρόσφατη παραδοχή από την Αυστριακή υπουργό Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, της πραγματικότητας, ότι δηλαδή «κανείς δεν χαρίζει χρήματα στην Ελλάδα, αλλά της δανείζει και μάλιστα εισπράττοντας για αυτό όχι και ευκαταφρόνητους τόκους».

- Δύο δημοσιεύματα, ξένων έγκυρων εφημερίδων...επισημαίνουν ουσιαστικά κάτι πολύ απλό. Πως οι προσπάθειες που γίνονται και από την Ευρωπαϊκή Ενωση και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν αφορούν την επίλυση του ελληνικού προβλήματος χρέους αλλά τη διασφάλιση των τραπεζών που έχουν φορτωθεί με ελληνικά ομόλογα.

- Και επειδή οι χρεωκοπημένοι τραπεζίτες αγωνιούν για το τι θα απογίνουν, ο Τρισέ δηλώνει ότι "Οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να είναι «εθελοντική» και να μην προκαλέσει μια στάση πληρωμών". Με λίγα λόγια, όποιος τραπεζίτης έχει αρπάξει αρκετά "πακέτα σωτηρίας" θα δέχεται εθελοντικά κάποιας μορφής αναδιάρθρωση, και αυτό θα συνεχίζεται μέχρι όλες οι τράπεζες να σωθούν εις βάρος μας, έχοντας ξεζουμίσει ολόκληρες κοινωνίες και έχοντας αρπάξει ότι "ασημικό" υπάρχει και δεν υπάρχει.

- Στις ΗΠΑ, συνεχίζεται η υποκρισία σχετικά με το "ταβάνι" του χρέους, το νομικό δηλαδή όριο χρέους που επιτρέπεται να έχουν οι ΗΠΑ πριν αναγκαστούν να κηρύξουν χρεωκοπία: Ο Ομπάμα δήλωσε ότι αν δεν αυξηθεί το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ομοσπονδιακού δανεισμού, μπορεί να προκύψει νέα παγκόσμια οικονομική κρίση. Εν τω μεταξύ, και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας, της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, προειδοποίησε τους Ρεπουμπλικάνους, να μην αποπειραθούν να εμποδίσουν την αύξηση του ανώτατου ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού (χρέους), τονίζοντας συγχρόνως ότι «κάτι τέτοιο αντιβαίνει και τα δικά τους σχέδια, για εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών μεγεθών». Παράλληλα, το υπουργείο των Οικονομικών έχει επίμονα ζητήσει το όριο αυτό να αυξηθεί έως το μεσονύκτιο της 2ας Αυγούστου, ενώ έως τότε η Fed με πρωτοβουλίες της - προκειμένου να μπορεί να λειτουργεί το αμερικανικό δημόσιο - αντεπεξέρχεται σε αυτό το μεταβατικό «σκηνικό» πιστωτικής «ασφυξίας». Πάντως, εμείς έχουμε ξαναγράψει για το θέμα, και έχουμε πει ότι κοροιδεύουν: Στην πραγματικότητα, ΘΑ ΑΥΞΗΣΟΥΝ το όριο αυτό, όπως έχουν ξανακάνει αμέτρητες φορές στο παρελθόν. Στη συνέχεια, έχοντας αυξήσει το όριο αυτό, θα τυπώσουν κι άλλο πληθωριστικό χρήμα, ώστε να συνεχίσουν να το χαρίζουν στις χρεωκοπημένες τράπεζες, πληθωρίζοντας "μέχρι τέλους" το δολάριο. Το μόνο ζήτημα είναι το πως ακριβώς θα μεθοδευτεί αυτή η κίνηση, καθώς πχ οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν να παρθούν πρώτα μερικά νέα μέτρα "λιτότητας" εναντίον του λαού, και μετά θα συναινέσουν. Οπότε δεν αποκλείεται να έχουμε μερικά "σκαμπανεβάσμα", ίσως και μια "προσωρινή χρεωκοπία" όπως το λένε, αλλά μετά τον πανικό, αργά ή γρήγορα θα ξανατυπώσουν χρήμα.
- O Gross της Pimco: Σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα οι ΗΠΑ - $100τρισ. το χρέος.

- Απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας, χαρακτηρίζει η Μόσχα την είσοδο του αμερικανικού καταδρομικού Monterey στη Μαύρη Θάλασσα για συμμετοχή στις αμερικανοουκρανικές ασκήσεις Sea Breeze 2011, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, που αναπαράγεται ευρέως από τα ρωσικά ΜΜΕ, παρά τη σημερινή εθνική γιορτή για την ίδρυση της νέας Ρωσίας. Όπως ανακοινώνει το ρωσικό ΥΠΕΞ, το Monterey είναι εξοπλισμένο με το αντιπυραυλικό σύστημα Aegis και έχει αποσταλεί στα ευρωπαϊκά ύδατα για τη σταδιακή προσαρμογή και εγκατάσταση «του ευρωπαϊκού κλάδου της παγκόσμιας αντιπυραυλικής ασπίδας». Στο ανακοινωθέν σημειώνεται επίσης, ότι «η ρωσική πλευρά επανειλημμένως υπογράμμισε ότι δεν θα αφήσουμε χωρίς την προσοχή μας την εμφάνιση σε άμεση εγγύτητα με τα σύνορά μας στοιχείων της στρατηγικής υποδομής των ΗΠΑ και θα αντιμετωπίσουμε παρόμοια βήματα ως απειλή για την ασφάλειά μας» και τονίζεται ότι «Μάλιστα γίνεται αυτό επιδεικτικά, σαν να υποδεικνύεται στη Ρωσία ότι ουδείς σκοπεύει να υπολογίσει τη γνώμη μας».

- ΗΠΑ: Συμφωνία για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην Πολωνία.

- Στην Ιρλανδία, έχουμε ήδη μερικές "αποτυχίες" τραπεζών: Allied Irish Banks 'default' triggers cash payouts.

- Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας "βάζει χέρι" στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζόμενων, ώστε να βρει κονδύλια για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας (το ότι δίνει δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων στις τράπεζες ούτε καν το σκέφτεται να το σταματήσει βέβαια - φαίνεται πρέπει οι εργάτες να τα πληρώσουν όλα για κάποιο "ακατανόητο" λόγο). Και με την ευκαιρία, εδώ μπορείτε να δείτε ολόκληρη την πρόσφατη εκπομπή του "Εξάντα" για την Ιρλανδία.

- Ο Immanuel Wallerstein αναλύει στο τελευταίο του κείμενο τον επερχόμενο, κατά τη γνώμη του τουλάχιστον, ξεσηκωμό των Παλαιστίνιων εναντίον του δυνάστη τους, του Ισραήλ, που τους έχει αποκλεισμένους σε συνθήκες εξαθλίωσης. Ήρθε όντως η ώρα για μια τρίτη Παλαιστινιανή ιντιφάντα (εξέγερση); Για να δούμε...Πολλά πάντως, όπως αναλύει και ο Wallerstein στο κείμενο του, θα εξαρτηθούν και από τις εξελίξεις στο ζήτημα της αναγνώρισης του Παλαιστινιακού κράτους.

- Εργατικοί ξεσηκωμοί και στην Κίνα, έστω και σε "σπασμωδική' μορφή: Μεγάλες δυνάμεις αντιμετώπισης ταραχών στην πόλη Ζενγκτσένγκ, όπου σημειώθηκαν ταραχές το σαββατοκύριακο. Εν μέσω των νέων διαδηλώσεων, κρατικό ινστιτούτο μελετών προειδοποίησε ότι οι δεκάδες εκατομμύρια Κινέζοι εργαζόμενοι, οι οποίοι εισρέουν στις πόλεις από την επαρχία, ενδέχεται να καταστούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια εάν δεν τύχουν πιο δίκαιης μεταχείρισης. Μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας έσπευσαν στην Ζενγκτσένγκ αφού οι μετανάστες εργαζόμενοι έκαναν επανειλημμένες διαδηλώσεις για την κακομεταχείριση μιας εγκύου πλανόδιας πωλήτριας που έγινε σύμβολο αυτών για τα οποία διαμαρτύρονται. Περίπου 150 εκατομμύρια εργαζόμενοι έχουν μετακινηθεί από άλλες επαρχίες στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ αναζητώντας εργασία κι ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο.

- Η Κίνα πάντως συνεχίζει να εξαγοράζει ότι βρίσκει στο δρόμο της - τώρα αγόρασε και τη Saab...

- Απεργία και στην Αγγλία, για το συνταξιοδοτικό.

- «Πολιτικά νεκρό» κηρύσσουν τον Μπερλουσκόνι τα δημοψηφίσματα στην Ιταλία - βέβαια, ήταν πολιτικά νεκρός και πριν μερικά χρόνια, αλλά η αυτοαποκαλούμενη "κεντροαριστερά" του Ρομάνο Πρόντι ήταν τόσο άθλια όταν είχε εκλεγεί, που..."ανέστησε" τον Μπερλουσκόνι, καθώς επανεκλέχθηκε τότε, μιας και δεν υπήρχε σοβαρό "αντίπαλο δέος". Τι θα γίνει τώρα; Ο Μπερλουσκόνι πάντως έχει στρέψει την κοινωνία εντελώς ακροδεξιά, και μένει να δούμε αν υπάρχει απάντηση.

- Ο ρατσισμός στην Ευρώπη δεν αποτελεί πλέον περιθωριακό φαινόμενο και τείνει, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, να λάβει μόνιμες διαστάσεις, επισημαίνει η Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ECRI), στην ετήσια έκθεση των δραστηριοτήτων της για το 2010. Πολύ ωραίες -και σωστές- οι διαπιστώσεις αυτές, αλλά δεν εξηγούν το γιατί συμβαίνει αυτό, πόσο μάλλον να προτείνει κάτι για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Με λίγα λόγια λοιπόν, η "άνοδος του ρατσισμού" δε θα πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη, διότι όταν ο λαός ρημάζεται, προφανώς και θα αναζητήσει το "ποιος φταίει". Αν η αριστερά του δείξει την άρχουσα τάξη, που έχει συσσωρεύσει όλον τον πλούτο και την εξουσία, και του δώσει έναν τρόπο να την πολεμήσει, ο λαός θα το κάνει. Αν όμως η αριστερά δεν το κάνει αυτό, τότε ο λαός θα στραφεί εκεί που του δείχνει το σύστημα, δηλαδή προς αδύναμους "σάκους του μποξ", προκειμένου να βγάλει τα απωθημένα του πάνω τους, αφήνοντας στο απυρόβλητο τραπεζίτες, βιομήχανους, εφοπλιστές δεσποτάδες, κτλ, κτλ, κτλ.

- Για το τέλος, ο Fatih Birol (αξιωματούχος του International Energy Agency) μιλά σε ένα σύντομο βίντεο στο ABC για το τέλος του "φτηνού" πετρελαίου, και το πως όλοι κάνουν σα να μην καταλαβαίνουν τι σημαίνει αυτό, ή λες και δεν είναι ένα γεγονός τεραστίων διαστάσεων για τις σημερινές κοινωνίες, που βασίζονται στο πετρέλαιο σε τεράστιο βαθμό. Όταν βέβαια έρθει μια πετρελαϊκή κρίση, τότε όλοι θα λένε "ποιος θα το περίμενε", μπλα, μπλα, μπλα...
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

KnowDame
17 Ιουνίου 2011 στις 1:18 μ.μ.

Η πετρελαϊκή κρίση που θα έρθει θα είναι και η τελευταία, γιατί το peak oil συνέβει ήδη από το 2006 και υπολογίζεται ότι τα παγκόσμια αποθέματα με το ζόρι φτάνουν έως το 2040-2050, εκτινάσσοντας ταυτόχρονα όλες τις τιμές (ενδεικτικά να θυμίσω, ότι για την παραγωγή 1 θερμίδας τροφής χρειάζονται 10 θερμίδες πετρελαίου). Επίσης, όλα τα υπόλοιπα ορυκτά καύσιμα βρίσκονται και αυτά κοντά στην κορύφωση της παραγωγής τους. Τα συμπεράσματα για το τι πρόκειται να συμβεί και τι τεράστιες επιπτώσεις θα έχει στον ίδιο τον ανθρώπινο πολιτισμό, είναι προφανή.

Σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού στρατού, περιμένουν τις πρώτες ταραχές μεταξύ 2012-2015.

Η αριστερά στην Ελλάδα κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και δεν ασχολείται καθόλου με αυτό το θέμα. Το παραμυθάκι ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να αντικαταστήσουν και να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες για ενέργεια, το αναμασά μια χαρά.
Δεν είναι μόνο η εξαθλίωση και κινεζοποίηση των εργαζομένων που έχουν δρομολογήσει. Κατά την άποψή μου, έχουν δρομολογήσει και την εξόντωση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού, είτε με τον υποσιτισμό, είτε με το να μας στρέφουν τον ένα εναντίον του άλλου. Μέσα στο χάος που θα δημιουργηθεί, με το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού να λιμοκτονεί εξαιτίας των υπέρογκων τιμών των τροφίμων και με ελάχιστα αποθέματα ενέργειας για την παραγωγή τους, πόσο δύσκολο θα είναι να κυβερνούν με το δόγμα "διαίρει και βασίλευε";

Τι περιθώρια υπάρχουν για να συνειδητοποιήσει από μόνος του όλος αυτός ο αμόρφωτος και λοβοτομημένος πληθυσμός (θυμίζω το πολύ καλό άρθρο που είχες αναδημοσιεύσει, για το μορφωτικό επίπεδο του πληθυσμού στις ΗΠΑ, το οποίο σκιαγραφεί τις δυνατότητες για κριτική σκέψη του πληθυσμού τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο), ότι:

1. Πρέπει να αλλάξει τελείως μοντέλο ζωής, ξεχνώντας για πάντα τα καταναλωτικά πρότυπα που με τόση "τέχνη" τον "εκπαίδευαν" επί ένα ολόκληρο αιώνα να θεωρεί ως ύψιστες αξίες της ζωής, και

2. Να αρχίσει να μειώνει οικειοθελώς και εντελώς συνειδητά τις γεννήσεις, έτσι ώστε να ισορροπήσει ο παγκόσμιος πληθυσμός με τις πόρους που θα διαθέτει πλέον ο πλανήτης;



υγ. προς τεκμηρίωση των λεχθέντων μου, μερικοί σύνδεσμοι

http://www.energybulletin.net/stories/2010-11-24/its-official-economy-set-starve
http://www.theoildrum.com/node/6782
http://www.theoildrum.com/node/7853
http://www.peakoil.net/files/JOE2010.pdf

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger