Home » , » Χαμός στα χρηματιστήρια - ληστεία ιστορικών διαστάσεων

Χαμός στα χρηματιστήρια - ληστεία ιστορικών διαστάσεων

Από ciaoant1 , Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011 | 1:17 μ.μ.


Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, σας κλέβουν πατόκορφα. Ναι, καλά διαβάσατε, σας ρημάζουν και καλά-καλά δεν το καταλαβαίνετε.

Ας δούμε τα πράγματα από εκεί που τα είχαμε αφήσει στο χθεσινοβραδινό ποστ, όπου προβλέπαμε ένα "μίνι-κραχ" στις χρηματαγορές, εκτύπωση χρήματος για τις τράπεζες και στροφή των επενδυτών προς το χρυσό.

Πράγματι, στην Ασία τα χρηματιστήρια έπεσαν, ενώ στην Ευρώπη, που προφανώς άνοιξαν αργότερα (λόγω διαφοράς ώρας) αρχικά "πάτωσαν", ενώ μετά άρχισαν -έστω και αν δεν θα διαρκέσει πολύ- να καλύπτουν κάπως το χαμένο έδαφος και να μετριάζουν τις απώλειες.

Πώς έγινε αυτό; Απλό. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε επίσημα ότι θα τυπώσει χρήμα για να σώσει τις τράπεζες, και αυτές λογικό είναι να "επανακάμπτουν". Άλλωστε, πρόκειται να λάβουν ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ - και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, είναι η πραγματικότητα.


Σατιρικό σκίτσο για τα "πακέτα σωτηρίας" προς τις χρεωκοπημένες τράπεζες

Έτσι, αυτή τη στιγμή ενεργοποιήθηκε η "επόμενη φάση" μιας από τις μεγαλύτερες ληστείες στην ιστορία της ανθρωπότητας, καθώς πλέον τα ποσά είναι (ακόμα πιο) εξωπραγματικά.

Βέβαια, ακόμα και αυτά τα τρισεκατομμύρια που εκτυπώνουν FED και ΕΚΤ δε θα επαρκέσουν για να καλύψουν τα ακόμα περισσότερα τρισεκατομμύρια που λείπουν από τις τράπεζες για να μη χρεωκοπήσουν (έχουμε δει ότι τα συνολικά παράγωγα που κυκλοφορούν υπολογίζονται στα 700 τρις, και έστω και το 10% να είναι μη αποπληρώσιμο, μιλάμε για 70 τρις. Και εννοείται βέβαια ότι ΔΕΝ μιλάμε "μόνο" για το 10%, αυτό ήταν απλά ένα παράδειγμα, το πραγματικό ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο).

Άλλωστε, υπενθυμίζουμε για μία ακόμα φορά ότι μόνο στις ΗΠΑ έχουν χρεωκοπήσει ήδη εκατοντάδες τράπεζες από το 2008 έως σήμερα (με πιο γνωστή περίπτωση αυτή της Λέμαν Μπρόδερς - οι υπόλοιπες τράπεζες που χρεωκοπησαν είναι μικρότερες, και επειδή ακριβώς είναι μικρές, δεν έχουν τις κατάλληλες "γνωριμίες" και την επιρροή ώστε να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα "πακέτα σωτηρίας', με αποτέλεσμα να κλείνουν. Μόνο μέσα στο 2011 έχουν κλείσει 62 τράπεζες στην Αμερική)


Άρα, προκειμένου να αποφύγουν τη χρεωκοπία, οι τράπεζες έχουν ξεκάθαρα σκοπό να συνεχίσουν για πολύ ακόμα να μας κλέβουν, και οι επενδυτές (οι "αγορές") θα ζητούν συνεχώς "τάισμα". Δίνουν μάχη για τη ζωή τους, και αυτό τους κάνει αποφασισμένους.

Και όσα περισσότερα παίρνουν, τόσο πιο πολύ θα "καλομαθαίνουν" και θα ζητάνε ολοένα και περισσότερες θυσίες. Αυτές οι θυσίες οδηγούν κατευθείαν σε αφανισμό- εξόντωση πολλών από εμάς, και σε μια ζωή εξαθλίωσης των όσων επιβιώσουν. Δεν τους νοιάζει όμως, μπροστά στη δική τους επιβίωση και συνεχή συσσώρευση πλούτου, όλα τα υπόλοιπα είναι "δευτερεύοντα". Θα πουν λοιπόν "συγνώμη, αλλά δε γίνεται αλλιώς", και θα επιτεθούν μέχρι να μας έχουν πάρει και τα σώβρακα.


Όσο για το χρυσό, η ισοτιμία του ανεβαίνει διαρκώς, καθώς όσο περισσότερο να νομίσματα πληθωρίζονται-υποτιμούνται, τόσο περισσότερο ο κόσμος απομακρύνεται από αυτά. Πλέον έχει σπάσει και το ψυχολογικό φράγμα των 1700$/ουγγιά.

Πότε θα σταματήσει αυτό το φαινόμενο;

Δε μπορώ να δώσω νούμερο, μπορώ όμως να πω ότι
  • Η άρχουσα τάξη θα συνεχίζει να πληθωρίζει τα νομίσματα "μέχρι τέλους" (παρεμπιπτόντως, αύριο έχουμε και τη συνεδρίαση της FED, που ίσως να τυπώσει και αυτή εκ νέου χρήμα, αλλιώς, ίσως να περιμένει λίγο μέχρι να επικρατήσει πανικός και μετά να "μας σώσει' με την εκτύπωση χρήματος για τις τράπεζες). Οι τράπεζες θέλουν πολλά ακόμα "πακέτα σωτηρίας" εις βάρος των "κορόιδων".
  • Για να ξαναυπάρξει καπιταλιστική ανάπτυξη, ειδικά για στη Δύση, θα πρέπει πρώτα οι εργάτες να γίνουν "αρκετά ανταγωνιστικοί" για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη. Θα πρέπει δηλαδή να φτωχύνουν. Αν και όταν η ανεργία και η φτώχεια τους αναγκάσουν να δεχτούν μισθούς πείνας, τότε οι κεφαλαιοκράτες θα ξαναρχίσουν να επενδύσουν τον πλούτο που έχουν συσσωρεύσει, και προς το παρόν τον αποθηκεύουν σε μορφή χρυσού, αφήνοντας εμάς να πεινάσουμε.
Κατά τα άλλα, αξίζει να δούμε και τα εξής:
Spoiler:
Οι αγορές επιτίθενται, η Ευρώπη τρεκλίζει
«Η Ισπανία και η Ιταλία δεν μπορούν να δανείζονται με 6% και να δανείζουν την Ελλάδα με 3,5%» λέει στο «Βήμα» ο Ντάνιελ Γκρος, διευθυντής του ινστιτούτου CΕΡS των Βρυξελλών, ο οποίος θεωρείται ίσως ο εγκυρότερος αναλυτής της σημερινής κρίσης στην ευρωζώνη.

«Το ΕFSF» εξηγεί «πλησιάζει στα χρηματοδοτικά όριά του. Επιπλέον, η δομή του το καθιστά ευάλωτο σε ένα ντόμινο. Οι κανόνες του αναφέρουν ότι χώρες που χρειάζονται χρηματοδότηση ή δανείζονται ακριβά δεν συνεισφέρουν στις εγγυήσεις του. Αν τα ισπανικά και ιταλικά επιτόκια παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα ή οι δύο χώρες μπουν στον μηχανισμό διάσωσης, οι εγγυήσεις του ΕFSF θα προέρχονται μόνο από τα κράτη του ευρωπαϊκού πυρήνα».

Αυτό σημαίνει ότι «το βάρος του χρέους θα καταστεί ασήκωτο ακόμη και για τη Γαλλία, τα ομόλογα της οποίας ίσως υποβαθμίζονταν από το σημερινό ΑΑΑ. Η Γερμανία μόνη της δεν θα μπορούσε να σηκώσει το βάρος. Τότε το ευρώ θα κινδύνευε πραγματικά, εκτός αν η ΕΚΤ αγόραζε μαζικά ομόλογα, όπως έκανε για την Ελλάδα, νομίζοντας ότι αυτή είχε πρόβλημα ρευστότητας και όχι πτώχευσης. Πλέον» καταλήγει ο κ. Γκρος «μεγάλο μέρος της βοήθειας δαπανήθηκε στην Ελλάδα. Η τελική χρεοκοπία της θα δυσκόλευε για την ΕΚΤ τη δικαιολόγηση μαζικής αγοράς ισπανικών και ιταλικών ομολόγων ώστε να αναστραφεί η σημερινή κατάσταση». 
Και πράγματι, όπως μεταδίδει το zerohedge, επειδή ακριβώς η Γερμανία ουσιαστικά θα πρέπει να αναλάβει τεράστιο βάρος για τη διάσωση των τραπεζών στους ώμους της, πλέον έχει και ανάλογο κόστος; Τα ομόλογα της ήδη έχουν μεγαλύτερα spreads, διότι είναι τεράστια τα ποσά ακόμα και για αυτή

Άλλα άρθρα που αξίζουν της προσοχή σας:

- Η υποβάθμιση των ΗΠΑ φέρνει μία νέα εποχή

- Muni Market Prepares For "Hundreds And Hundreds" Of Downgrades Tomorrow ("Munis" είναι τα ομόλογα των περιφερειών των ΗΠΑ, που μετά και την υποβάθμιση, θα υποβαθμιστούν και αυτά) 


Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

Ανώνυμος
8 Αυγούστου 2011 στις 5:53 μ.μ.

Και που ερμηνεύεις την συνεχή πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών και της αξίας των μετοχών σε μια υπερπληθωρισμενη από χρήμα αγορά;;; Κανονικά οι αγορές προεξοφλώντας την υπερπληθωριστικη έκρηξη θα είχαν απογείωση τις τιμές των μετοχών…πραγμα που όμως δεν συμβαινει…

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger