Home » , » Πετρελαική κρίση: Η Ελλάδα ως αδύναμος κρίκος "προπορεύεται"

Πετρελαική κρίση: Η Ελλάδα ως αδύναμος κρίκος "προπορεύεται"

Από ciaoant1 , Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2011 | 9:01 μ.μ.


Η είδηση που θα δούμε πέρασε σχετικά "στα ψιλά", όπως όλες σχεδόν οι ειδήσεις από την αγορά πετρελαίου και χρυσού (παρότι το πετρέλαιο είναι η #1 πηγή ενέργειας/ανάπτυξης της σημερινής κοινωνίας, και ο χρυσός είναι διαχρονικά η #1 αποθήκη του πλούτου της ανθρωπότητας!).

Εμείς βέβαια έχουμε ξανά και ξανά γράψει για μια επερχόμενη "πετρελαϊκή κρίση", και μάλιστα πολύ πιο έντονη από την πετρελαϊκή κρίση του 1973. Για όσους δεν έχουν διαβάσει παλιότερα άρθρα μας επί του θέματος, προτείνουμε να διαβάσετε αυτό, στο οποίο καταλήγαμε στο εξής συμπέρασμα:
...σήμερα έχουμε μια επανάληψη αυτής της κατάστασης σε μεγαλύτερη όμως κλίμακα: Η αξία του δολαρίου πέφτει δραματικά, και οι πετρελαιάδες δεν το θέλουν - ως εκ τούτου, θα απαιτήσουν να πληρωθούν σε οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό, με πρώτο και καλύτερο υποψήφιο το χρυσό. Και η δύση ΔΕ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, τουλάχιστον όχι σε τιμές όπως αυτές που το είχε μέχρι τώρα->κατάρρευση παραγωγής->τρομερή έξαρση της κρίσης. 
Περιληπτικά, τα πράγματα έχουν ως εξής:

- Εδώ και χρόνια οι ΗΠΑ, και γενικά η Δύση, "χάνουν έδαφος", ειδικά μετά την ενσωμάτωση της Κίνας στην παγκόσμια αγορά. Από εκείνη τη στιγμή και πέρα, το βιομηχανικό κεφάλαιο μετακομίζει προς Ασία.

- Από τη στιγμή που η παραγωγική βάση της Δύσης αποσαθρώνεται, τα κράτη της Δύσης είχαν για αρκετά χρόνια βρει ένα "υποκατάστατο" για τη φυγή των βιομηχάνων, μέσω του τραπεζικού δανεισμού, που διογκώθηκε.

- Τώρα που πολλά από αυτά τα δάνεια δε μπορούν να ξεπληρωθούν, οι τράπεζες είναι χρεωκοπημένες, και ζητούν τρισεκατομμύρια επί τρισεκατομμυρίων σε "πακέτα σωτηρίας".

- Τα κράτη εννοείται ότι παίρνουν το μέρος των τραπεζών, και προκειμένου να τις βοηθήσουν, δίνουν ότι έχουν και δεν ΄χουν στα ταμεία του, κατακλέβουν τους λαούς, και επειδή αυτά δε φτάνουν, τυπώνουν και πολλά νομίσματα από το πουθενά.

- Η εκτύπωση αυτή είναι απαραίτητη για να σωθούν οι τράπεζες (και γι' αυτό τα κράτη δε θα τη σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε εμείς), εννοείται όμως ότι πληθωρίζει, και άρα υποτιμά, το νόμισμα.

- Για τους πετρελαιάδες, αυτό αποτελεί μια απαράδεκτη εξέλιξη, διότι αυτοί εμπορεύονται πετρέλαιο, ένα χειροπιαστό αγαθό, που είναι υπερπολύτιμο για όλη την ανθρωπότητα (το γιατί βέβαια η παγκόσμια αγορά πετρελαίου ελέγχεται ολιγαρχικά από τον ΟΠΕΚ, από ένα καρτέλ δηλαδή σεΐχηδων, βασιλιάδων, δικτατόρων ή έστω "δημοκρατικά ελεγμένων" ηγετών, αυτό είναι ένα άλλο θέμα...).

-Όλοι αυτοί οι πετρελαιάδες όμως είναι υποχρεωμένοι σήμερα να το πουλάνε σε δολάρια, και όσο περισσότερο το δολάριο χάνει την αξία του, τόσο περισσότερο τσαντίζονται, ανεβάζουν την τιμή, και τελικά θα εξωθηθούν να απορρίψουν πλήρως το δολάριο ως μέσο πληρωμής (διότι κανένας δε θέλει να πληρώνεται σε ένα νόμισμα που διαρκώς πληθωρίζεται, χωρίς κανένα φραγμό). Αυτό σημαίνει υπερπληθωρισμό του δολαρίου, που θα χάσει την αξία του.

- Η ανθρωπότητα είχε πάρει μια "πρώτη γεύση" όλων των παραπάνω το 1973, στην τότε πετρελαϊκή κρίση: Δύο χρόνια νωρίτερα, το 1971, ο Νίξον είχε καταργήσει τον κανόνα του χρυσού, και οι ΗΠΑ είχαν αρχίσει να τυπώνουν δολάρια με τη σέσουλα. Έτσι, οι πετρελαιάδες σταμάτησαν να εξάγουν πετρέλαιο στη Δύση, και απαίτησαν να αλλάξει το καθεστώς πληρωμής του, και από εδώ και πέρα να πληρώνονται σε χρυσό. Αυτό δεν προχώρησε τότε, αλλά τώρα τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, καθώς η Δύση είναι πολύ πιο παρηκμασμένη, έχουν εκτυπωθεί ακόμα περισσότερα δολάρια, ο ρυθμός εκτύπωσης τους είναι τεράστιος και -κυρίως- υπάρχει το ευρω-νόμισμα της Γερμανίας που, σε οποιαδήποτε μορφή και αν τελικά πάρει, πλασάρεται ως το αντι-δολάριο και αν αθροίσει κανείς τα αποθέματα χρυσού των χωρών-μελών της ευρωζώνης, τότε έχει -συγκριτικά- τη μεγαλύτερη υποστήριξη αποθεμάτων χρυσού από οτιδήποτε άλλο.Μετά από αυτή τη γενική εισαγωγή, ας δούμε λοιπόν την είδηση που αποτέλεσε την αφορμή αυτής της ανάρτησης:

Η είδηση πρωτοδημοσιεύτηκε στο Reuters, και παρότι βασίζεται σε φήμες που δε μπορούν να επαληθευτούν ή να διαψευστούν με βεβαιότητα, αξίζει να τη δούμε, καθώς αποτελεί τον προάγγελο ευρύτερων εξελίξεων. Και παρότι η συγκεκριμένη φήμη αφορά την Ελλάδα, θα ακολουθήσουν πάρα πολλές ακόμα χώρες (από τις PIIGS μέχρι τη Γαλλία και -τελικά- την ίδια την Αμερική).

Εν ολίγοις, αυτό που μας λέει το άρθρο του Reuters είναι ότι πολλοί αρνούνται να δώσουν πετρέλαιο στην Ελλάδα, διότι δε ξέρουν αν θα πάρουν τα λεφτά τους, ή αν θα τα πάρουν πληθωρισμένα.

Για παράδειγμα αν η Ελλάδα μπει στο "Νότιο ευρώ", όπως σχεδιάζουν οι Γερμανοί, ή αν βγει από το ευρώ από μόνη της και γυρίσει στη δραχμή, τότε το νόμισμα της θα πληθωριστεί, και έτσι οι έμποροι αυτοί θα χάσουν λεφτά (και δεν είναι μόνο οι έμποροι για το πετρέλαιο, είναι και άλλοι βέβαια που ζητούν ρήτρες στα συμβόλαια που υπογράφουν ώστε να μη χάσουν τα λεφτά τους).

Σύμφωνα πάντα με το Reuters, η Ελλάδα προς το παρόν βασίζεται στο πετρέλαιο του Ιράν, το οποίο την προμηθεύει κανονικά. Αυτή πάντως η κατάσταση, με ένα δυτικό κράτος να αντιμετωπίζει 'έλλειψη εμπιστοσύνης" στις αγορές πετρελαίου ΔΕ θα περιοριστεί μόνο στην Ελλάδα. Και αν η ιστορία αυτή του Reuters είναι πλαστή, στο μέλλον σίγουρα θα επαληθευτεί, και -επαναλαμβάνουμε- δε θα αφορά μόνο την Ελλάδα.

Αυτοί που εμπορεύονται κάτι χειροπιαστό και αναγκαίο, δε θα δέχονται πληρωμή σε κάτι χάρτινο και διαρκώς πληθωριζόμενο για πάντα.

Όσο απίστευτο και όσο οδυνηρό και αν είναι, η Δύση θα μπει σε μια εποχή όπου το πετρέλαιο δε θα είναι πλέον και τόσο προσιτό όσο ήταν κάποτε.

Ακολουθεί η είδηση του Reuters, όπως τη μετέδωσε στα ελληνικά το in.gr:

Οι ελληνικές πετρελαϊκές «στρέφονται στο Ιράν για αργό», υποστηρίζει το Reuters
Στο ιρανικό αργό υποστηρίζει το Reuters πως έχουν στραφεί οι ελληνικές πετρελαϊκές εταιρείες, καθώς οι ανησυχίες για την ελληνική κρίση χρέους έχουν «κλείσει» τις υπόλοιπες αγορές. Το πρακτορείο υποστηρίζει, επικαλούμενο διάφορους trader στην αγορά, πως αν και οι ελληνικές εταιρείες δεν έχουν αθετήσει τις υποχρεώσεις τους, το ρίσκο θεωρείται μεγάλο και έχει οδηγήσει τους τελευταίους μήνες στο «πάγωμα» αγοράς αργού από Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν και Καζακστάν.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια διέψευσαν πως αντιμετωπίζουν δυσκολίες τέτοιου είδους, και η Motor Oil αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές του δημοσιεύματος.

Το βρετανικό πρακτορείο υποστηρίζει ότι το Ιράν έχει γίνει η έσχατη λύση για την κάλυψη της ελληνικής ζήτησης πετρελαίου, παρά τις πιέσεις Ουάσινγκτον και Βρυξελλών κατά των οικονομικών σχέσεων με την Τεχεράνη.

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη προχωρήσει σε οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν που αφορούν ιδιαίτερα την αγορά πετρελαίου. Η ΕΕ δεν έχει ακόμη επιβάλει περιορισμούς, αλλά Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα πως οι Βρυξέλλες κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχει βέβαια και το θέμα με το Ιράν, όπου ο Αχμαντινετζάντ έχει αποκαλέσει πολλές φορές το δολάριο "άχρηστο κομμάτι χαρτί", και ζητά να πληρώνεται σε κάτι άλλο, προκαλώντας την οργή των ΗΠΑ.

Από τη μία η Αμερική έχουν ήδη δύο μέτωπα, άσε που οικονομικά "αιμορραγούν", αλλά από την άλλη αν αφήσουν τον Αχμαντινετζάντ να προχωρήσει, τότε θα δώσει ένα τεράστιο χτύπημα στο δολαριο-κεντρικό σύστημα που έχουμε σήμερα. Γι' αυτό και θέλουν να επιτεθούν (αυτό με τα πυρηνικά είναι ψιλοάκυρο, άλλωστε και για το Σαντάμ έλεγαν τα ίδια, ότι δηλαδή είχε "όπλα μαζικής καταστροφής". Αν το Ιράν είχε όντως πυρηνική βόμβα, τότε δε θα τολμούσαν να το χτυπήσουν, όπως πχ συμβαίνει με τη Β. Κορέα). Σήμερα πάντως είχαμε μια έκρηξη σε στρατιωτική βάση του Ιράν με 27 νεκρούς

Οι κυρώσεις εναντίον του Ιράν είναι όμως τεράστιο θέμα. Αν οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές συμφωνήσουν σε αυτές, τότε διαπράττουν σε μεγάλο βαθμό "οικονομική αυτοκτονία", διότι εξαρτώνται [και] από το ιρανικό πετρέλαιο.

Τα επόμενα χρόνια, με την ΕΚΤ να τυπώνει κι αυτή ευρώ με τη σέσουλα (οι Γερμανοί ΤΕΛΙΚΑ θα υποχωρήσουν, έστω και αν τυπώνουν λιγότερα από την Αμερική, προκειμένου να διατηρήσουν στη ζωή το ευρωσύστημα και τις τράπζεζες τους που τώρα βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού), η Ευρώπη θα έχει και αυτή πρόβλημα με το πετρέλαιο, καθώς το νόμισμα της θα είναι σχετικά πιο υποτιμημένο, και άρα το πετρέλαιο δε θα είναι και τόσο προσιτό όσο σήμερα.. Αντί να τους χτυπά για χατήρι των Αμερικάνων, η Γερμανία μαζί με Κίνα-Ρωσία θα μπορούσε να συμμαχήσει με όσους πετρελαιάδες μπορεί, και απλά να "γυρίσει την πλάτη" στο ΝΑΤΟ.

Όσο για τους λαούς της Δύσης, σε Ευρώπη και Αμερική, θα πισωγυρίζουν σε ολοένα και μεγαλύτερη φτώχεια, και θα ζουν, όσοι καταφέρουν να επιβιώνουν, ΚΑΙ με το φόβο μιας πολεμικής σύγκρουσης για τον έλεγχο των πετρελαίων.

Κατά τα άλλα όμως, "ας μην επαναστατήσουμε, καλύτερα να εμπιστευτούμε τους καπιταλιστές να κουμαντάρουν τα πράγματα, και εμείς θα κάνουμε το σταυρό μας να πάνε όλα καλά παίζοντας το ρόλο του κομπάρσου". Αυτός ο ρόλος όμως εννοείται ότι είναι ένας ρόλος αναλώσιμος - είτε ζήσει είτε πεθάνει είτε υποφέρει ένας κομπάρσος κανένας δεν του δίνει και πολύ σημασία, έτσι δεν είναι;

H σημερινή γενιά εργατών είτε θα ζήσει/πεθάνει μέσα στην εξαθλίωση, είτε θα πολεμήσει για την ανατροπή. Καλώς ή κακώς, αυτές είναι οι επιλογές μας, και όσο πιο γρήγορα το πάρουμε απόφαση , τόσο το καλύτερο για όλους μας.

Μοιράσου το :

+ σχόλια + 6 σχόλια

Ανώνυμος
13 Νοεμβρίου 2011 - 9:57 π.μ.

Γραφει στο αρθρο:
"....Εμείς βέβαια έχουμε ξανά και ξανά γράψει για μια επερχόμενη "πετρελαϊκή κρίση", και μάλιστα πολύ πιο έντονη από την πετρελαϊκή κρίση του 1973. Για όσους δεν έχουν διαβάσει παλιότερα άρθρα μας επί του θέματος, προτείνουμε να διαβάσετε αυτό, στο οποίο καταλήγαμε στο εξής συμπέρασμα:
...σήμερα έχουμε μια επανάληψη αυτής της κατάστασης σε μεγαλύτερη όμως κλίμακα:
Η αξία του δολαρίου πέφτει δραματικά, και οι πετρελαιάδες δεν το θέλουν - ως εκ τούτου,
θα απαιτήσουν να πληρωθούν σε οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό, με πρώτο και καλύτερο υποψήφιο το χρυσό.
Και η δύση ΔΕ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, τουλάχιστον όχι σε τιμές όπως αυτές που το είχε μέχρι τώρα->κατάρρευση παραγωγής->τρομερή έξαρση της κρίσης......"

Βλακείες .Ο πρώτος καταναλωτής(USA) πετρελαίου πληρώνει σε $ , και όχι μόνο αυτό οι "πετρελαιάδες" είναι σύμμαχοι με τους πρώτους καταναλωτές . Εάν η αξία του $ πέφτει απλώς το βαρέλι θα κοστίζει λίγο περισσότερα .
1 US gallon = 3.78541178 liters

http://www.gasbuddy.com/gb_retail_price_chart.aspx?time=24

μέση τρέχουσα τιμή 3.41$ -1Gallon .
δηλ. 3.41$-3.78541178liter
0.90082$-1liter
0.66Euro-1liter .

Πόσο πληρώνουν οι νεοφιλελεύθεροι Έλληνες όπως λέει το ΚΚΕ σε σύγκριση με τους καπιταλιστές Αμερικάνους την βενζίνα ?
Με διακρατικές συμφωνίες η κάθε χώρα με πετρέλαιο μπορεί να συμφωνήσει σε ότι αντάλλαγμα θέλει .

Όσο αφορά την Ελλάδα υπάρχει οδηγία για αποθέματα καυσίμων που έχει επιβάλλει η ΕΕ σε κάθε χώρα μέλος εάν με το καλό ή με το κακό γίνει αλλαγή στο νόμισμα υπάρχει μία περίοδος εξομάλυνσης το χειρότερο σενάριο είναι να επιβάλλουν δελτίο στην κατανάλωση μέχρι να υποτιμηθεί αρκετά το νόμισμα και να συγκεντρώσουμε αποθεματικά σε $ για να αγοράσουμε πετρέλαιο .
Προ ΕΟΚ το αμάξι ήταν είδος πολυτελείας στην Ελλάδα και με τους φόρους που επιβάλλει το Ελληνικό κράτος θεωρείται ακόμα τέτοιο .

Ανώνυμος
13 Νοεμβρίου 2011 - 9:59 π.μ.

ΑΝ επιβεβαιωθεί το Peak oil και η καταστροφολογία που το συνοδεύει, το τελευταίο που θα μας απασχολεί είναι ιδεολογικά συστήματα. Με την ευκαιρία ο υπαρκτός σοσιαλισμός δεν είχε και καλύτερες επιδόσεις στην δικιά του πετρελαϊκή κρίση, για την ακρίβεια τρισχειρότερες και επιτάχυνε το κομμουνιστικό οικονομικό σύστημα την κατάρρευση.
http://www.theoildrum.com/node/7878?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+theoildrum+%28The+Oil+Drum%29


If you look closely at the news prior to the collapse of the Soviet Union, you see that first Eastern Europe went through economic chaos starting in 1988, the year of Soviet peak oil, followed by Russia in 1990 and beyond. Interestingly, once the Soviets saw their peak in oil in 1988, they forced all the Council of Mutual Economic Assistance (CMEA) countries to pay for their Russian derived oil in hard currency and at Western oil prices. But the Eastern European countries had no such currency to pay for oil and so they had to curtail their use of oil. Well, without any (almost free) oil available, you cannot run a modern economy no matter how efficient it is let alone an inefficient communist one. This caused the Eastern European economies to collapse and revolutions in Eastern Europe to erupt starting in 1988. Basically there were about 20 “French Revolutions” in the span of four years as communist government after communist government fell.

http://www.aei.org/issue/25991

13 Νοεμβρίου 2011 - 2:34 μ.μ.

"Βλακείες .Ο πρώτος καταναλωτής(USA) πετρελαίου πληρώνει σε $ , και όχι μόνο αυτό οι "πετρελαιάδες" είναι σύμμαχοι με τους πρώτους καταναλωτές . Εάν η αξία του $ πέφτει απλώς το βαρέλι θα κοστίζει λίγο περισσότερα .
1 US gallon = 3.78541178 liters"


Αν είναι έτσι, τότε γιατί το 1973 τους έκαναν εμπάργκο;

Γιατί ο Σαντάμ Χουσείν, ο Αχμαντινετζάντ θέλουν να φύγουν από το δολάριο;

Επίσης, πλέον η Κίνα καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από τις ΗΠΑ.

Το δολαριακό σύστημα έχει "κάνει τον κύκλο του". Αν το δολάριο πέφτει, το πετρέλαιο ακριβαίνει, όπως λες. Αν το δολάριο πληθωρίζεται μέχρι αηδίας, και χωρίς ορατό τέλος, τότε το δολάριο καταστρέφεται πλήρως στη συνείδηση του κόσμου ως αξία.


Όσο για το peak oil, αυτό μένει να το δούμε

Ανώνυμος
13 Νοεμβρίου 2011 - 11:35 μ.μ.

1973 εμπάργκο ? εάν εννοείς το Ιράν το εμπάργκο υπάρχει ακόμα και δεν είναι τόσο για το πετρέλαιο όσο γεωστρατηγική πολιτική είναι δύσκολο να συμφωνήσει το Ιραν με την Αμερική εάν δεν γίνει αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν ή να υποχωρήσει το Ιραν σημαντικά .
Ο Hussein είναι νεκρός , το Ιράν είναι εν μέρει απομονωμένο (παίζει ακόμα με Ρωσία και Κίνα) κανείς δεν θέλει να φύγει απο το $ γιατί δεν υπάρχει αντικαταστάτης . Ξαναλέω με διακρατική συμφωνία μπορεί μια χώρα να αγοράσει πετρέλαιο με ότι αντάλλαγμα δεχθεί μια χώρα που παράγει πετρέλαιο εάν θέλει σε ευρώ ο Αραβας κανένα πρόβλημα .
Η Κίνα καταναλώνει περισσότερη ενέργεια απο τις ΗΠΑ ? τι σχέση έχει με το πετρέλαιο ?
το Oil consumption απο το wiki
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... onsumption
βέβαια είναι Αμερικάνικη πηγή αλλά υπάρχει μια τάξη μεγέθους στην διαφορά .

Το $ σύστημα θα έχει κάνει τον κύκλο όταν αντικατασταθεί ...
Δεν είμαστε κοντά στο να συμβεί αυτό που περιγράφεις και ακόμα και εάν το επιχειρούσαν οι Αμερικάνοι θα το στήριζαν το $ ο υπόλοιπος κόσμος με πρώτους και καλύτερους τους κινέζους (θα αγόραζαν $) .

Δεν είμαστε κοντά σε πετρελαϊκή κρίση , ούτε κρίση $ , περισσότερο πρόβλημα τραπεζών και χρέους υπάρχει .

14 Νοεμβρίου 2011 - 12:36 μ.μ.

Όταν λέω για εμπάργκο του 1973, εννοώ ότι ο ΟΠΕΚ σταμάτησε να στέλνει πετρέλαιο στη Δύση. Εντελώς. Μπορείς να το ψάξεις και στο ίντερνετ (oil crisis 1973)

Αυτό θα συμβεί και σήμερα, αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα, μέχρι να οριστεί μια ΠΟΛΥ διαφορετική τιμή για το πετρέλαιο.

Εδώ θα είμαστε και θα το δούμε

Ανώνυμος
15 Νοεμβρίου 2011 - 4:00 μ.μ.

δεν μπορώ να φέρω αντεπιχείρημα αλλά με την ίδια λογική μπορεί να γίνει και 3ος παγκόσμιος πόλεμος ,οπότε ο χρόνος θα δείξει . Να φανταστείς το 0.66euro/liter είναι "πανάκριβο" για τους Αμερικάνους είχαν συνηθίσει σε τιμές γύρω στο 0.40euro/liter . Προς το παρόν , κάθε νέος Αμερικάνος πρόεδρος με την εκλογή του επισκέπτεται την Σαουδική Αραβία για να ανανεώσει την "φιλία" τους και όχι μόνο αυτό να επιβεβαιώσει ότι υποστηρίζει τον οίκο του Σαούντ εναντίον των μουλάδων του Ιράν για να διατηρήσει το status quo της περιοχής . Φυσικά η "φιλία" μπορεί να διαρραγεί εάν η Αμερική αφήσει το Ισραήλ να κάνει τσαμπουκάδες ξανά αλλά με την ανακάλυψη κοιτασμάτων το Ισραήλ μπορεί να σταματήσει την επεκτατική πολιτική του .
Πάντως να μην ξεχνάς ότι τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη λειτουργούν πάνω σε energy diversity(γιατί δεν έχουν σοβαρά κοιτάσματα) βέβαια δεν έχει βρεθεί αντικαταστάτης του πετρελαίου αλλά προσπαθούν να έχουν πλάνα είτε για βιοκαύσιμα είτε για ηλεκτρικά αμάξια , ηλεκτρικά τρένα κ.ο.κ. γιατί δεν ξέρεις αύριο τι γίνεται .

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger