Home » , » Alpha-Eurobank-Paramount-τζίφος

Alpha-Eurobank-Paramount-τζίφος

Από ciaoant1 , Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011 | 5:16 μ.μ.


Το fund Paramount, από το Κατάρ, συμφώνησε τον περασμένο Αύγουστο του 2011, να χρηματοδοτήσει και να συμμετάσχει στη  συγχώνευση Alpha Bank και Eurobank.  Ήταν μια κίνηση κυρίως της Alpha για να διασωθεί η Eurobank. Γιατί η Alpha να θέλει να σωθεί ο ανταγωνιστής της η Eurobank;  Η απάντηση είναι ότι ο ανταγωνιστής πρέπει να εξοντωθεί γενικά, αλλά όχι και να καταρρεύσει και η αγορά. Με μια κατάρρευση της Eurobank, η πίστη στην ελληνική αγορά θα κατέρρεε, μαζί και η Alpha φυσικά.

 H Paramount (το Κατάρ) συμφώνησε να συμμετάσχει από το τέλος του 2011, με μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο 500€ εκατ.,  με ετήσιο κουπόνι (επιτόκιο) 10% με τιμή μετατροπής 1,70€ ανά μετοχή.Το πράγμα βρωμούσε. Το deal ανακοινώθηκε Παρασκευή απόγευμα με κλειστό το χρηματιστήριο. Οι μετοχές Alpha-Eurobank στο μεταξύ είχαν καταρρεύσει όλη την προηγούμενη περίοδο. Αυτοί που μυστικά ήξεραν τι θα γίνει, είχαν αγοράσει μετοχές σε τιμές χαμηλότατες. Τη Δευτέρα, σημειώθηκε απότομη άνοδος, αφού αγόρασαν τα κορόιδα μέσα στην τρελή χαρά για τα «χαρμόσυνα νέα». Δηλαδή τα τζιμάνια πούλησαν ακριβά. Ήταν όμως τόσο «μακρόπνοη» η κίνηση της συγχώνευσης που από Τρίτη (μια μέρα κράτησε το πάρτυ) κατρακύλα πάλι.

Ξέχωρα επίσης που το 10% του δανείου είναι ληστρικό επιτόκιο, αφού θα εξασφαλίζει απόδοση μέσα στην τριετία από 50€ εκατ. το χρόνο! Και μόνο όμως από το άκουσμα της συμμετοχής της εταιρίας του Κατάρ, έπρεπε να καταλάβει κάποιος. Οι καταριανοί και γενικά τα αραβικά κεφάλαια είναι το πιο ληστρικό και αριβιστικό κεφάλαιο του πλανήτη, που δεν επενδύει αν δεν έλθει εύκολο και βρώμικο χρήμα. Ειδικά σε συνθήκες κρίσης σε μια χρεοκοπημένη χώρα σαν την Ελλάδα. Δεν κοροϊδεύονται εύκολα. Μην ξεχνάμε επίσης, ότι τα αραβικά κεφάλαια έχουν έδρα τα πιο σκοτεινά και βουτηγμένα στο αίμα καθεστώτα του πλανήτη. Οι επενδύσεις που κάνουν είναι κανένα καζίνο, καμιά μαρίνα, καμιά ποδοσφαιρική ομάδα κλπ.

Όλα αυτά στα τέλη Αυγούστου 2011. Τότε η τιμή της Eurobank και της Alpha ήταν 2,24€ και 2,47€ αντίστοιχα. Η χρηματιστηριακή αποτίμηση ήταν 1,2€ δις και 1,3€ δις αντίστοιχα.
Σήμερα, το Δεκέμβρη του 2011, το χρηματιστήριο Αθηνών έχει καταρρεύσει ουσιαστικά, με τιμές τείνουσες στο μηδέν. Έχει εισάγει στις διακυμάνσεις μετοχών και τρίτο δεκαδικό ψηφίο(!) που ουσιαστικά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού δεν υφίσταται υποδιαίρεση του cent!
 
Η Alpha και η Eurobank είναι πια με τιμή 0,63€ και 0,43€, με αποτίμηση 338€ εκατ. και 242€ εκατ. αντίστοιχα.  Έχουν καταρρεύσει πια, όπως όλο το τραπεζικό σύστημα, μέσα σε 3 μήνες, αλλά κανείς δεν θα βγει να το ‘πει, αν δεν βολεύει το «επενδυτικό κλίμα».

Τα 500€ εκατ. που, όχι όλα  cash, δανεικά και με το ζόρι, έδινε ο καταριανός, κοντεύουν να είναι όσο όλη η κεφαλαιοποίηση και των δύο τραπεζών. Η ανταλλάξιμη μετοχή των 1,70€ (περίπου 20% λιγότερο από την τιμή των δύο τραπεζών τη στιγμή της ανακοίνωσης του deal, με συμφωνημένη υποθετική τιμή εκκίνησης 2,12€) είναι πια μια ονειρεμένη τιμή  για τις δύο τράπεζες και είναι βέβαιο ότι το Κατάρ θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση. Αλλιώς θα είναι σα να αγοράζει χρηματιστηριακά εξ ολοκλήρου τις τράπεζες σε τρελά εξωφρενική τιμή.

Τα χειρότερα για αυτές τις τράπεζες (κολοσσοί για την ελληνική αγορά), είναι ότι βγήκαν για να βρουν λεφτά μέσα από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Πήγε λοιπόν ο Κωστόπουλος (Alpha) στα εξωτερικά και του είπαν περίπου: «Καλά, εσένα άντε να σου δώσουμε κάποια λεφτά, μιας και η έκθεσή σου στα ελληνικά τοξικά-σκουπίδια-ομόλογα (η Alpha διαθέτει ομόλογα 3,1 δισ. ευρώ) είναι πολύ μικρότερη απ’ ότι της Eurobank (διαθέτει 7 δισ. ευρώ). Αυτήν την Eurobank τι την ήθελες συνέταιρο, που έχει μεγάλες ζημιές και θα φανούν κι άλλες ζημιές τώρα που η Black Rock κάνει ελέγχους και θα βγάλει από τα τις ντουλάπες σκελετούς;»

Ο «ειδικός» οικονομικός τύπος λέει ότι «όπως υποστηρίζουν πηγές προσκείμενες στην Alpha, ο Κωστόπουλος έχει αρχίσει να δυσανασχετεί –μετά μάλιστα και τα όσα διαδραματίστηκαν στο Λονδίνο- για τις ζημίες της Eurobank, τις οποίες θα φορτωθεί. Κάποιοι λένε πως τα πράγματα βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού και πληροφορίες φέρουν τον κ. Κωστόπουλο να είπε σε στενούς τους συνεργάτες πως αρχίζει να σκέφτεται το ενδεχόμενο να μην φορτωθεί τα χρέη του Λάτση.»
Δε θέλει πολλή σκέψη. Ο Κωστόπουλος νοιώθει και διαδίδει ότι θα είναι ριγμένος απ’ τη συγχώνευση και ψάχνει εναλλακτικές. Δεν είναι σίγουρο όμως ότι έχει άλλες εναλλακτικές. Είτε κάτι άλλο έχει στο μυαλό του (Μοναχική πορεία; Εξαγορά από άλλη τράπεζα εσωτερικού ή εξωτερικού; «Συνεργασία» με καμιά κρατική τράπεζα;), είτε γκρινιάζει για να πουλήσει ακόμα καλύτερα το μερτικό  του.

Όσο για την έκφραση «η τράπεζα είναι εκτεθειμένη στα ομόλογα», όταν ακούγεται από τα στόματα των «ειδικών οικονομολόγων» του συστήματος, είτε από το κανάλι των εφοπλιστών είτε από το κανάλι των εργολάβων, είναι προκλητική. Ο δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαδημητρίου έλεγε και λέει πάντα αυτό που λέει κι ο Κ. Μητσοτάκης, ότι το κράτος «τις έχει ξεπατώσει» τις τράπεζες. Ότι δηλαδή το κράτος τις αναγκάζει να αγοράζουν ομόλογα του και άρα, κοιτάξτε που ζημιώθηκαν τώρα οι τράπεζες που τα ελληνικά ομόλογα είναι σκουπίδια. Δε μας λένε όμως που οφείλονταν τα υπερκέρδη τους αν όχι στο φτηνό δανεισμό τους από την ΕΚΤ και στην αγορά των ακριβών και χρυσοφόρων (μέχρι πρόσφατα) ελληνικών ομολόγων.

Απόδειξη ότι ακόμα δεν έχουν απογαλακτιστεί από το κράτος είναι ότι σε κάθε έκδοση εντόκων γραμματίων του δημοσίου, (σίγουρο κέρδος  5% στο εξάμηνο, ζεστό χρήμα, αφού είναι βραχυπρόθεσμο και δεν κουρεύεται) η κάλυψη από ελληνικές και ξένες τράπεζες είναι υπερτριπλάσια. Επίσης πάντα είναι έτοιμο και σε αναμονή το ελληνικό κράτος να δώσει στις τράπεζες εγγυήσεις. Εδώ, 258 βουλευτές-ανδρείκελα των καπιταλιστών, ψήφισαν έναν προϋπολογισμό με τη σελίδα 124 κενή, λευκή, άσπρη, σελίδα που υποτίθεται θα είχε τις εγγυήσεις προς τις τράπεζες.
Ενώ επίσης το κράτος είναι stand by και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ήδη χρηματοδότησε τη χρεωκοπημένη PROTON BANK.

Και τέλος πάντων, μην ξεχνάμε ότι είναι ελληνικές τράπεζες. Αν δεν «στηρίζανε» (τρομάρα μας) την ελληνική αγορά, αυτήν την αγορά των καταθετών και δανειστών (λιανικής και όχι μόνο), από την οποία τα βαμπίρ πίνουν αίμα, αν δεν αγόραζαν δηλαδή τα ελληνικά ομόλογα, τι άλλα ομόλογα θα αγόραζαν; Δεν κάνανε τη χάρη στο κράτος και σε μας. Σπεκουλάρανε με τρελό κέρδος αλλά και χτίζανε «επενδυτικό κλίμα» εμπιστοσύνης.

 Λοιπόν, οι ελληνικές τράπεζες είναι ζόμπι. Είναι νεκρές που ζουν και περιφέρονται τρεκλίζοντας, αποφεύγοντας με μανία την ταφή (σ.σ. αυτό βέβαια ισχύει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό και για όλες τις τράπεζες, σε παγκόσμιο επίπεδο, μιας και όλες έχουν δώσει δάνεια που δε μπορούν να αποπληρωθούν, και τώρα θα χρεωκοπήσουν όπως η Λέμν, αν δεν μας "ρουφήξουν το αίμα" μέσω των πακέτων σωτηρίας ή/και άλλων μορφών επιδότησης). Δεν θα διαβάσει κανείς την είδηση του θανάτου τους, όχι μέχρι αυτές να καταρρεύσουν με πάταγο. Κι αυτό επειδή όλα μα όλα τα μέσα ενημέρωσης των αστών είναι βουτηγμένα στις σχέσεις με τράπεζες, στα οποία είτε έχουν γιγάντιες διαφημίσεις είτε τεράστια δάνεια.

Μέχρι τη ληξιαρχική πράξη θανάτου των τραπεζών-ζόμπι, μέχρι τότε θα διαβάζουμε και θα ακούμε γι αυτές μόνο «καλές ειδήσεις» όπως αυτές της συγχώνευσης, που μας έλεγε με χαρά ο πρόεδρος της Τράπεζας Ελλάδος, ο Προβόπουλος.

Αλήθεια, πότε θα μπει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος  (ή, το καλύτερο σενάριο, ο ίδιος ο εργατικός έλεγχος) μέσα στο ευαγές αυτό ιδιωτικό ίδρυμα; Για να βγάλει στη φόρα τα άπλυτά του και να αποκαλυφθεί η συμμετοχή του στη λεηλασία της χώρας από μια χούφτα τραπεζιτών και χρηματιστών; Μόνο στον Περισσό του ΚΚΕ σκίζεται ο Πάγκαλος να μπει το ΣΔΟΕ. Για τι δεν γαυγίζει για να μπει το ΣΔΟΕ και στο μαγαζί του Προβόπουλου;

Αναδημοσίευση από avantgarde
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger