Home » , , » Του επιχειρείν μύρια έπονται

Του επιχειρείν μύρια έπονται

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012 | 4:10 μ.μ.

 Στο άρθρο 99 και η Τυποεκδοτική
"Δρόμος της Αριστεράς"
Η είδηση της προσφυγής της Τυποεκδοτικής στην προπτωχευτική διαδικασία του άρθρου 99 δημιούργησε αίσθηση στο αριστερό ακροατήριο. Ετσι κι αλλιώς, σκόρπιες ειδήσεις περί απολύσεων και άλλων τέτοιων ενεργειών στην επιχείρηση του ΚΚΕ από καιρό κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο, η τροφοδοτούσαν πρωτοσέλιδα εφημερίδων που αναζητούν απεγνωσμενα τεκμήρια κι επιχειρήματα για να παρουσιάσουν ως αναπόφευκτες τις αντεργατικές επιθέσεις εργοδοτών, κυβέρνησης και τρόικας.
Πριν από δυόμισι χρόνια τα διευθυντικά στελέχη τηςΤυποεκδοτικής συναντήθηκαν στις δικαστικές αίθουσες με τους εργαζόμενους μιας άλλης εκδοτικής επιχείρησης, της Περιοδικός Τύπος Α.Ε., που προσέ-φευγε στο άρθρο 99. Οι μεν εργαζόμενοι αναζητούσαν τρόπους να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους (απλήρωτες αποδοχές, αποζημιώσεις κ.λπ.) από τον εργοδότη τους, τα δε στελέχη της «κομματικής» επιχείρησης προσπαθούσαν να διασφαλίσουν την αποπληρωμή των χρεών που τους είχε συσσωρεύσει ο ιδιοκτήτης της άλλοτε κραταιάς επιχείρησης. Στην πορεία της διαδικασίας οι διεκδικήσεις των δυο πλευρών αποδείχτηκαν ανταγωνιστικές και οι εργαζόμενοι που αγωνιούσαν για το μέλλον τους χαρακτηρίστηκαν, ούτε λίγο-ούτε πολύ, ως δούρειος ίππος του εργοδότη τους.*

Ήταν μια από τις επιχειρήσεις που φόρτωσαν με χρέη εκατομμυρίων την επιχείρηση του ΚΚΕ. Δυστυχώς ούτε η ανακοίνωση της Τυποεκδοτικής, ούτε η ανακοίνωση του Π.Γ. του ΚΚΕ δεν αναφέρεται σε ονόματα επιχειρήσεων που βρίσκονται πίσω από αυτά τα χρέη. Γιατί; Μήπως για να μην φανεί στο κομματικό ακροατήριο ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια πελάτες της επιχείρησης που «αποτέλεσε και αποτελεί εργαλείο-βοήθημα στη μαζική διαφώτιση του Κόμματος, υπηρετεί τον αγώνα για την υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων», ήταν η Γιάννα Αγγελοπούλου, ο Θέμος Αναστασιάδης, ο Κώστας Γιαννίκος, ο Γιώργος Ανεμοδουράς και άλλοι πολλοί επιχειρηματίες που προφανώς καταπάτησαν και καταπατούν τα «συμφέροντα της εργατικής τάξης»;

Είναι πραγματικά δύσκολο να απαντήσει κάποιος στο ερώτημα: Τι θα έπρεπε να κάνει η Τυποεκδοτική για να αντιμετωπίσει τη μείωση εργασιών και τη συσσώρευση υποχρεώσεων; Όμως για εμάς το ερώτημα εξακολουθεί να παραμένει εντελώς διαφορετικό και άκρως πολιτικό: τι γύρευε ένα κόμμα της εργατικής τάξης να αναπτύσσει επιχειρήσεις τέτοιου μεγέθους και τέτοιου χαρακτήρα; Όταν ένα κόμμα συμπεριφέρεται ως επιχειρηματίας, είτε στις εκδόσεις, είτε στον τουρισμό, είτε στις νέες τεχνολογίες, είτε ακόμα και στο εμπόριο, σίγουρα θα βρεθεί μπροστά σε τέτοια δυσεπίλυτα διλήμματα.

* Για την ιστορία, ενώ οι εργαζόμενοι (πρώην και νυν) της Περιοδικός Τύπος Α.Ε. διεκδικούν ακόμα πάνω από δυο εκατομμύρια ευρώ, η Τυποεκδοτική έχει κατορθώσει να εισπράξει τόσα ή και περισσότερα έναντι των οφειλών που της είχε συσσωρεύσει η επιχείρηση του Γ. Ανεμοδουρά.

ΓΚ.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 10 σχόλια

4 Φεβρουαρίου 2012 στις 5:20 μ.μ.

"...Είναι πραγματικά δύσκολο να απαντήσει κάποιος στο ερώτημα: Τι θα έπρεπε να κάνει η Τυποεκδοτική για να αντιμετωπίσει τη μείωση εργασιών και τη συσσώρευση υποχρεώσεων;..."

Μέχρι να γίνει "πραγματικά εύκολο" να απαντήσει κανείς στο ερώτημα, δεν ψάχνουμε λίγο και ποιές και πόσες οργανώσεις της "αριστεράς" έχουν ενθυλακώσει κονύλια της ΕΕ που προορίζονται για ΜΚΟ (προγράμματα για μετανάστες πχ);

4 Φεβρουαρίου 2012 στις 6:53 μ.μ.

Μια λαϊκή παροιμία λέει, "όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα το τρων οι κότες".
Στο τέλος δεν θα 'χουμε που να ακουμπήσουμε.
Όχι συλλογικές,ή ατομικές, ούτε καν συμβάσεις θα υπάρχουν...

Πέτρος Κ.
4 Φεβρουαρίου 2012 στις 8:28 μ.μ.

@ TRASH

Προφανώς είναι απόλυτα κατανοητό πού αναφέρεσαι.Αυτό όμως είναι άλλη συζήτηση.
Στο ζήτημα της Τυποεκδοτικής Α.Ε είναι βέβαιο ότι υπάρχουν σημαντικότατες ευθύνες της ηγεσίας του ΚΚΕ (σχέση κομμουνιστικών κομμάτων-επιχειρήσεων κλπ).
Σε αυτό κάνει (και πολύ καλά κατά τη γνώμη μου) κριτική η παρούσα ανάρτηση.

Ανώνυμος
4 Φεβρουαρίου 2012 στις 8:40 μ.μ.

οποιος ανακατευεται με τον καπιταλισμο των τρων οι κοτες.... ως γνωστον ειναι ο καπιταλισμος ηλιθιοι που λεει και μια ψυχη που δεν εχετε και σε πολυ εκτιμηση εκει στον περισσο...

4 Φεβρουαρίου 2012 στις 9:26 μ.μ.

Πες μας ρε Μήτσο αν ξέρεις ποιές και πόσες οργανώσεις της "αριστεράς" έχουν ενθυλακώσει κονύλια της ΕΕ που προορίζονται για ΜΚΟ (προγράμματα για μετανάστες πχ).

Απ' ότι θυμάμε μόνο το Δίκτυο πριν χρόνια είχε πέσει σ αυτή την λούμπα αλλα έφαγε τόσο κράξιμο που δεν το επανέλαβε. Αν γνωρίζεις περισσότερα γράψε.

Ανώνυμος
4 Φεβρουαρίου 2012 στις 10:40 μ.μ.

καλες οι προβοκατσιες για τον μπογιοπουλο αλλα δεν θα σας βγει!

Ανώνυμος
5 Φεβρουαρίου 2012 στις 1:00 π.μ.

Το άρθρο είναι ορθό. Ο συντάκτης έχει δίκιο.
Ωστόσο δεν δικαιούται να ομιλεί ο Δρόμος της ρεφορμιστικής Αριστεράς. 1) Γιατί έχει πολύ κοντινή ιδεολογία με το ΚΚΕ και 2) που πρώην (με επιφύλαξη) συντρόφοι του Δρόμου ζούσαν από χορηγήσεις της Ε.Ε. ονειρευόμενοι Ευρώπες με ανθρώπινα πρόσωπα.

Ανώνυμος
5 Φεβρουαρίου 2012 στις 4:25 π.μ.

MKO
1.Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη (ΚΕΔΕ) Μαργαρίτα Παπανδρέου
2.Ινστιτούτο για το Κλίμα και την Ενεργειακή Ασφάλεια (i4cense).
Πρόεδρος Ανδρέας Παπανδρέου.
3.Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου
Σοφία Παπανδρέου, Αντιπρόεδρος
Νίκος Παπανδρέου, Γραμματέας
Ανδρέας Παπανδρέου, Ταμίας!
ΝΟΜΙΜΑ ΟΛΑ ΠΗΓΗ Internet mitsos175.

Ανώνυμος
5 Φεβρουαρίου 2012 στις 5:31 π.μ.

Εγώ προτείνω να κάνει ο 902 έναν τηλεμαραθώνιο, ώστε να μαζέψει τα χρήματα που απαιτούνται για να μην βαρέσει κανόνι η Τυποεκδοτική Α.Ε.Θα έχει μεγάλη πλάκα να ακούς από τον τηλεπαρουσιαστή ότι ο κύριος ...κοκαλης...Μπόμπολας...Αναστασιάδης δίνουν τόσα λεφτά για την σωτηρία της... πολυαγαπημένης μας τυποεκδοτικής!

5 Φεβρουαρίου 2012 στις 9:59 μ.μ.

@giorgis:
Δεν χρειάζεται ούτε να μπω σε σκυλοκαυγά, ούτε να ρισκάρω και κάποιο πιθανό λάθος μπαίνοντας στην διαδικασία να ονοματίσω (αν και κάτι έχω υπόψην). Ευτυχώς στο μπλογκ μπαίνουν άνθρωποι από όλο το φάσμα της "αριστεράς", και το ποιοι είναι το γνωρίζουν οι ίδιοι.
Πάντως δεν είναι μόνο το δύκτιο...
Αν βρω χρόνο να ψαχτώ λίγο περισσότερο στο νετ, τα στοιχεία υπάρχουν, δεν είναι κρυφά...

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger