Home » , » Κ. Κάππος: Η "Οργάνωση Προστασίας Λαϊκών Αγωνιστών" ήταν ότι πιο αγνό έβγαλε το επαναστατικό κίνημα.

Κ. Κάππος: Η "Οργάνωση Προστασίας Λαϊκών Αγωνιστών" ήταν ότι πιο αγνό έβγαλε το επαναστατικό κίνημα.

Από giorgis , Κυριακή 18 Μαρτίου 2012 | 4:49 π.μ.

 Του Γ.Γ. 


«Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας, και την παράδοση των όλων απ’ τον ΕΛΑΣ, οι συνεργάτες των Γερμανών, οι ταγματασφαλίτες υπό την κάλυψη του κράτους, και ουσιαστικά των αγγλικών κατοχικών στρατευμάτων εξαπέλυσαν έναν απηνή διωγμό, σε κάθε αντιστασιακό, σε κάθε δημοκρατικό άνθρωπο.
Λέμε ότι όλα αυτά γίνονταν υπό την κάλυψη των Άγγλων γιατί η ελληνική αστική τάξη, δεν είχε να προτείνει, ούτε πρωθυπουργό. Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος έχει πει στην Ελληνική Βουλή ότι το 1945 ένα πρωί τον ξύπνησε ο Άγγλος πρεσβευτής και τον παρακάλεσε να αναλάβει την κυβέρνηση για 15 μέρες μέχρι να βρουν άλλον πρωθυπουργό. Και αυτό πραγματικά έγινα.


Οι αγωνιστές προσπαθώντας να αποφύγουν τον κίνδυνο που διέτρεχε η ζωή τους και η ακεραιότητά τους, κατέφυγαν στα βουνά.


Εκεί βέβαια δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια. Οργάνωσαν με όπλα που δεν παρέδωσαν στους Άγγλους τη λαϊκή ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ. Η ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ ήταν εφαρμογή της απόφαση της 12ης ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ το 1945. (Τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, σελ. 149, έκδοση Ριζοσπάστη – Σύγχρονη Εποχή). Σ’ αυτό το θέμα αναφέρεται και το βιβλίο που έχετε στα χέρια σας.
Μάλιστα απ’ ότι είναι γνωστό είναι η πρώτη πράξη στην Πελοπόννησο που οι καταδιωκόμενοι αγωνιστές απάντησαν ένοπλα στους ταγματασφαλίτες διώκτες τους.
Φυσικά με την πάροδο του χρόνου, αυτό το κύμα της ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ διογκώθηκε και αποτέλεσε τον πυρήνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Το ΚΚΕ διακήρυξε ότι το πολιτικό πρόβλημα στη χώρα μας να λυθεί μόνο με τα όπλα. Έτσι γράφτηκε και η εποποιία του Δημοκρατικού στρατού το 1946 – 1949. Η ένοπλη εξέγερση εξηγεί σε μεγάλο μέρος της μεταπολεμικές κατακτήσεις της εργατικής τάξης και το γεγονός ότι το ΚΚΕ είναι ένα από τα πιο ισχυρά στον κόσμο.
Πολύ λίγα κομμουνιστικά κόμματα έχουν ζητήσει απ’ την αστική τάξη των χωρών τους με τα όπλα να τους αδειάσει τη γωνιά…..


Τώρα όσον αφορά την ΟΠΛΑ. Ήταν ένα φύτρο της λαϊκής εξουσίας που γεννιόταν στις πόλεις και τα χωριά. Άρχισε ως σφιχτή οργάνωση για να αντιμετωπίσει ειδικές αποστολές, π.χ. φυγάδευση κρατουμένων όπως από τη «Σωτηρία», συλλήψεις στελεχών των Κουίσλιγκς, κ.λπ. Μετά την απελευθέρωση εξελίχθηκε σε λαϊκή αστυνομία με τον τίτλο «Λαϊκή Πολιτοφυλακή».
Όσοι βρίζουν τα μέλη και τα στελέχη της ΟΠΛΑ πρέπει να ξέρουν ότι ήταν ό,τι το πιο αγνό έβγαλε το επαναστατικό κίνημα».


Κώστας Κάππος προλογίζοντας το βιβλίο του Ηλία Παπαδημητρίου «Απάντηση»\


Δεν είναι τυχαίο που ανέσυρα από το αρχείο μου αυτό το κείμενο. Όταν πρωτοδιάβασα το βιβλίο του Τάσου Κατσαρού "Μια απόφαση μάχομαι μέχρι το τέλος" έμεινα έκπληκτος βλέποντας την επαναστατική στάση που κράτησε ένας συγχωριανός μου, ο Ακίνδυνος Αλβανός, μέλος της Οργάνωσης Προστασίας Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΠΛΑ) όταν βρέθηκε κατηγορούμενος σε στρατοδικείο της Θεσσαλονίκης. (Διαβάστε εδώ την «απολογία» του).
 

Έκπληκτος από την άποψη ότι τόσα χρόνια στο ΚΚΕ ποτέ δεν είχα ακούσει καμιά σχετική αναφορά γ’ αυτό το πρόσωπο και αγνοούσα εντελώς την ύπαρξη του. 
Επικοινώνησα με μέλη από την Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ. Αν και έχω αποχωρήσει από το 1989 απ’ το ΚΚΕ εξακολουθώ να έχω καλές σχέσεις με τοπικά στελέχη του ΚΚΕ στην Μυτιλήνη. Με έκπληξη άκουσα ότι όχι απλώς δεν υπήρχε δεν υπήρχε κάτι σχετικό κείμενο στην Ν.Ε του ΚΚΕ, για τον Ακίνδυνο Αλβανό, αλλά ότι αγνοούσαν και την ύπαρξη του.
Δεν θέλω να δεχθώ ότι την δράση της ΟΠΛΑ κάποιοι θέλουν «να χαθεί κάτω από τα ερείπια προκαταλήψεων, αποκλεισμών και θλιβερών σκοπιμοτήτων», όπως γράφει στον πρόλογο που έκανε ο Δημήτρης Κουφοντίνας στο βιβλίο του Τάσου Κατσαρού.

Όπως και να έχει όμως ενθουσιάστηκα όταν ένας χωριανός μου σύντροφος, ανέλαβε να βρει στοιχεία για την δράση του Ακίνδυνου Αλβανού και όπως μου είπε σήμερα στο τηλ. σύντομα θα μπορέσουμε να ανεβάσουμε στο μπλοκ μας φωτογραφίες του και ντοκουμέντα απ’ την δράση του.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 12 σχόλια

Ανώνυμος
18 Μαρτίου 2012 στις 12:43 μ.μ.

Ο Ένγκελς, αυτοί οι προφήτες της χειραφέτησης, ήταν κατηγορηματικοί ως προς τον βίαιο χαρακτήρα του δρόμου προς την επαναστατική μετατροπή της καπιταλιστικής κοινωνίας. Δεν απέκλειαν βέβαια σε κάποια μικρή χώρα, ως εξαίρεση, να πραγματοποιηθεί ειρηνικά το πέρασμα στην αταξική κοινωνία, το συναρτούσαν όμως απολύτως με την ανάπτυξη γενικευμένων εξεγερτικών διαδικασιών στην πλειονότητα των κεντρικών καπιταλιστικών χωρών.

Από τον πρόλογο του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Πες τα ρε μήτσο γιατί τα σημερινά κακέκτυπα της (υποτίθεται) επαναστατικής αριστεράς, δίνουν καθημερινά εξετάσεις νομιμότητας, στην διεφθαρμένη ντόπια πλουτοκρατία (sic!).

μνήμη απέναντι στη λήθη

Ανώνυμος
19 Μαρτίου 2012 στις 8:32 μ.μ.

Η ΟΠΛΑ δεν ξέρω αν προστάτευσε λαϊκούς αγωνιστές, αλλά σίγουρα εξόντωσε ουκ ολίγους τροτσκιστές, αρχειομαρξιστές και αναρχικούς που διαφώνησαν με το ΚΚΕ.Επρόκειτο για έναν σταλινικής έμπνευσης μηχανισμό εσωτερικής εκκαθάρισης στα πλαίσια του λαϊκού κινήματος (μια ελληνική εκδοχή της σοβιετικής NKVD), όχι και "ό,τι πιο αγνό" δηλαδή.

Ανώνυμος
20 Μαρτίου 2012 στις 12:08 μ.μ.

Οσον αφορα την ΟΠΛΑ, η φράση "εξόντωσε ουκ ολίγους .... που διαφώνησαν με το ΚΚΕ" είναι εκτός τόπου και χρόνου. Εκτός αν "διαφωνία" θεωρούμε τη συνεργασία με τους ναζί κατακτητές (καθώς σύμφωνα με τους τροτσκιστές και αναρχικούς της εποχής, τα στρατεύματα κατοχής στη χώρα μας ήταν παραπλανημένοι απ'τον χιτλερ εργάτες της γερμανίας, δλδ βρίσκονταν εδώ με την ιδιότητα του εργάτη άκουσον άκουσον)την ώρα που εκτελούνταν κατά εκατοντάδες οι αγωνιστές του ΕΛΑΣ.

Ανώνυμος
20 Μαρτίου 2012 στις 4:55 μ.μ.

"Συνεργάτες των ναζί", "χαφιέδες της ασφάλειας", "παρακρατικοί προβοκάτορες", "μίσθαρνα όργανα του κεφαλαίου", "πράκτορες του ιμπεριαλισμού" : γνωστές συκοφαντίες που παγίως εξαπέλυε η σταλινική κομματική γραφειοκρατία ενάντια σε όποιον παρεξέκλινε από τη γραμμή της και αμφισβητούσε την "απόλυτη αλήθεια" της.Τυπική κουκουέδικη πρακτική, που ακόμα χρησιμοποιούν οι κομισάριοι του Περισσού.

Ανώνυμος
21 Μαρτίου 2012 στις 12:00 π.μ.

Η θεση των αρχειομαρξιστων αναρχικών στα δεκεμβριανά ηταν πως πρόκειται
για πραξικόπημα μεταξύ Άγγλων και ΕΑΜ ΟΠΛΑ .
Δεν φταίω εγω αλλα η "εκτίμηση" τους ,τι να κανουμε ?
Γιατι σου φαίνεται παράξενο δεν καταλαβαίνω

Ανώνυμος
21 Μαρτίου 2012 στις 2:21 μ.μ.

Οι ΝΑΖΙ έξυπνα αφήνανε ελεύθερους τροτσκιστές που μιλούσανε για "συναδέλφωση με Ιταλούς και Γερμανούς εργάτες" και μιλάγανε για "πόλεμο στο εθνικιστικό ΕΑΜ",ή αφήνανε τα έντυπα τους ελεύθερα,όπως το κάνανε και με κεντρώες οργανώσεις του στυλ ΠΕΑΝ(βλέπε Σάκη Πεππονή) για να οξυνθούν οι αντιθέσεις μεταξύ των Ελληνικών λαϊκών δυνάμεων.

Όταν σε σκοτώνουν καθημερινά στο δρόμο,είναι κάπως λογικό να νιώθεις μίσος για τους τροτσκιστές/αρχειομαρξιστές που κάνανε κριτική,ενώ παράλληλα είχανε και προβοκατόρικη δράση(π.χ προσπάθεια να πάρουν άτομα από τον ΕΛΑΣ σε καιρό πολέμου).

Ο ΕΛΑΣ ή η ΟΠΛΑ εκτέλεσε γύρω στους 40 τροτσκιστές/αρχειομαρξιστές,κάποιους απολύτως δίκαια,κάποιους άδικα.40 ήταν μόνο τα μέλη της ΟΠΛΑ Θεσσαλονίκης που εκτελέστηκαν στην Θεσσαλονίκη.

Τιμή και δόξα στην ΟΠΛΑ και στον ΕΛΑΣ.Όλα τα άλλα είναι βλακείες και ψέμματα συκοφαντών στυλ Στίνα ή χαζομάρες για σταλινικό ΚΚΕ και κουραφέξαλα.
Αν το ΚΚΕ ήθελε,θα μπορούσε να είχε εξαφανίσει απο προσώπου γής,τους Τροτσκιστές και τους αρχειομαρξιστές,πολύ πριν τα Δεκεμβριανά,αντίθετα δε το έκανε,και μόνο στο χάος,στην ήττα και στη πικρία των Δεκεμβριανών -όπου γίνανε ακραία πράγματα- έκανε τέτοια σφάλματα.

Αυτά που λένε οι γραφικοί προσωπολάτρες του ψευταρά Στίνα είναι για τα πανηγύρια,και απλά για να δικαιολογήσουν την πολιτική ανυπαρξία τους.

Τα περισσότερα στοιχεία για τους νεκρούς τροτσκιστές/αρχειομαρξιστές είναι copy-paste των κατοχικών και μετακατοχικών εφημερίδων τους,δίχως αντίλογο και δίχως έρευνα,όπου υιοθετούνται πάντα οι πιο ακραίοι ισχυρισμοί πάντα για τον καλό αρχειομαρξιστή που ήταν φουλ αγαπητός από τον λαό,και που κάποιοι ελάχιστοι σταλινικοί τον αποκεφάλιζαν(!) ύστερα από προδοσία...

Μια ελάχιστη συνεισφορά του Ελληνικού τροτσκισμού στο σήμερα,θα ήταν να ψάξει την Ιστορία του και να κάνει την αυτοκριτική του,αλλά δυστυχώς ούτε αυτό δε μπόρεσε να κάνει μέχρι στιγμής.

Ανώνυμος
21 Μαρτίου 2012 στις 2:36 μ.μ.

Καλά ο άλλος που έγραψε στις 19 Μαρτίου 2012 8:32 μ.μ.,λέει ότι η ΟΠΛΑ εξόντωσε αναρχικούς(!!!).Καλά μιλάμε το να συκοφαντείς αγωνιστές που κατά 90% εκτελέστηκαν από το αστικό κράτος,είναι η χαρά του αριστεριστή.Ποιοι αναρχικοί ρε καημένοι :lol:

Ανώνυμος
21 Μαρτίου 2012 στις 9:17 μ.μ.

"...φανταστείτε να κηρυσσόταν πόλεμος και να μην πήγαινε κανένας να πολεμήσει..."
Μπέρτολτ Μπρεχτ

Ο Στίνας ήταν απο τους πιο αγνούς και συνεπείς αγωνιστές που μαζί με την (ομολογουμένως μειοψηφική) ομάδα του κράτησε αυστηρά διεθνιστική στάση μέσα στον ορυμαγδό του εθνικιστικού μίσους τα χρόνια εκείνα και ως εκ τούτου βρέθηκε κυνηγημένος απ΄όλες τις πάντες.Δε καταλαβαίνω τι εστί διεθνισμός για μερικούς μερικούς;Ρητορικό σχήμα σε καιρό ειρήνης και όταν γίνει πόλεμος τρέχουμε να υπερασπιστούμε τη γλυκειά πατρίδα;

Για την ΟΠΛΑ:
"...οι χίτες σκοτώνουν, οι τσολιάδες σκοτώνουν, η ΟΠΛΑ σκοτώνει..."
(Αγις Στίνας "Αναμνήσεις")

Ποιοι αναρχικοί;Αυτοί οι ελάχιστοι που υπήρχαν τότε σαν τον Κων/νο Σπέρα (παλαίμαχο του εργατικού κινήματος ήδη από το 1910 και πρωτεργάτη της απεργίας στα μεταλλεία της Σερίφου το 1916), που τον σφάξανε σαν αρνί κάπου στη Μάντρα Αττικής το Σεπτέμβρη του 1943 (ο Ριζοσπάστης της 28ης Οκτώβρη 1943 θα θριαμβολογήσει: ...πιάσαμε το κάθαρμα τον Σπέρα...).Η ΟΠΛΑ συνέτασσε προγραφές εργατικών στελεχών που αντιπολιτεύονταν το ΚΚ απ΄τα αριστερά και κατόπιν γαμούσε κι έδερνε αναλόγως.Από κάτι τέτοιους τη γλίτωσε στην τρίχα κι ο Καστοριάδης (πράκτορας κι αυτός θα μου πεις). Σε κάθε περίπτωση νομίζω οτι η ΟΠΛΑ δεν είναι μια υπόθεση που μπορεί κανείς εύκολα να υπερασποστεί.

Ανώνυμος
22 Μαρτίου 2012 στις 1:03 π.μ.

Αναρχικοί δεν υπήρχαν στην Κατοχή.Όποιος γράφει κάτι τέτοιο δεν ξέρει τι του γίνεται.Ο Σπέρας πέρα από μάρτυρας κατηγορίας έναντι στο ΚΚΕ,συνεργάτης της Ασφάλειας,ήταν και μέλος φασιστικού κόμματος(στα Ιταλικά πρότυπα,χωρίς τον αντισημιτισμό του Γερμανικού εθνικοσοσιαλισμού),και κάθε άλλο παρά αναρχικός θα μπορούσε να θεωρηθεί.Από εκεί και πέρα,ο φανατισμός με τον οποίο έχει αναπαραχθεί -άκριτα- η συκοφαντία του Στίνα,δείχνει το επίπεδο προπαγάνδας στο οποίο έχουν φθάσει,και τα μέσα που διαδώσουν για την προπαγάνδα τους.

Η ΟΠΛΑ δεν είχε συντάξει λίστα προγραφών ούτε "γαμούσε και έδερνε αναλόγως"(sic).Ως μέσο προστασίας του ΕΑΜ,δρούσε και τα κατάφερνε περίφημα
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=625008
φυσικά και με λάθη.

Στα Δεκεμβριανά όμως,όταν ο Καστοριάδης και οι όμοιοι του καταδίκαζαν το "σταλινικό πραξικόπημα"του ΕΛΑΣ,και οι βρετανικές βόμβες πέφτανε χαλάζι σε όλες τις εργατικές συνοικίες,θεωρήθηκαν ντε φάκτο ως εχθροί και κατά την γνώμη μου σε ένα βαθμό δικαίως.

Αν δεν υπερασπιστείς την ΟΠΛΑ που από τα μέλη της εκτελέστηκε η συντριπτική της πλειοψηφία μετακατοχικά, τότε δεν υπάρχει τίποτε απολύτως να υπερασπιστείς στο Ελληνικό αριστερό κίνημα,και θα καταλήξεις να υπερασπίζεις άτομα σαν τον φασίστα Σπέρα,τον ανύπαρκτο Στίνα που καλούσε σε συναδέλφωση με τους Γερμανούς που μάζευαν φανατισμένα τους Εβραίους για να τους κάνουν σκόνη,ή τον μεγαλουπάλληλο του ΟΟΣΑ Καστοριάδη.

Ανώνυμος
6 Απριλίου 2012 στις 11:37 π.μ.

"Φασίστας ο Σπέρας", "μεγαλοϋπάλληλος του ΟΟΣΑ ο Καστοριάδης" και μόνος αγνός και ανιδιοτελής αγωνιστής ο Νίκος ο Ζαχαριάδης, φαντάζομαι.

Ανώνυμος
9 Απριλίου 2012 στις 3:03 μ.μ.

Σωστά φαντάζεσαι.Σιγά μην βάλουμε στην ίδια ζυγαριά έναν αγωνιστή της εργατικής τάξης με έναν φασίστα ή με έναν πανεπιστημιακό άπραγο .Φυσικά το ίδιο θα έλεγα για τον Τρότσκι ή τον Μαλατέστα.

Ανώνυμος
5 Ιουνίου 2013 στις 12:41 π.μ.

Το μεγαλύτερο λάθος της ηγεσίας του ΚΚΕ, με τις τραγικές καταλήψεις για τον τόπο και την ίδια την αριστερά, είναι που αποκήρυξε τον Βελουχιώτη, τον Μπελογιάννη και διέψευσε τον Πλουμπίδη. Με αποτέλεσμα στις μέρες μας, ενώ η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού είναι κεντροαριστερή. Να εκπροσωπήτε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με τον πιο χυδαίο τρόπο η ακροδεξιά και να κυβερνά τον τόπο μια δεξιά κυβέρνηση με την συμμαχία κεντροαριστερών κομμάτων.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger