Home » , » Δημοσκοπήσεις - Την Κυριακή η ώρα της νέας Μεταπολίτευσης

Δημοσκοπήσεις - Την Κυριακή η ώρα της νέας Μεταπολίτευσης

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 3 Μαΐου 2012 | 6:45 μ.μ.

Μια απ’ τις πιο ανόητες κυβερνητικές αποφάσεις που μάλιστα την επέβαλαν με νομοθετική διάταξη είναι η απαγόρευση δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων 15 μέρες πριν τις εκλογές. Ουσιαστικά αυτή η κυβερνητική απαγόρευση δεν έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα αφού όλες αυτές τις μέρες παρακολουθούμε ένα ορυμαγδό δημοσκοπήσεων από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα. (Πόσο ισχύουν στην πραγματικότητα τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που προβάλλονται είναι μια άλλη συζήτηση).

Σήμερα, ας πούμε, η βδομαδιάτικη εφημερίδα «Το Ποντίκι» και το περιοδικό «Επίκαιρα» έχουν εκτενή αναφορά στα αποτελέσματα των λεγομένων «μυστικών δημοσκοπήσεων». Θα ήταν πλεονασμός να επαναλάβουμε την άποψη μας για τις δημοσκοπήσεις. Για αρχειακούς λόγους όμως παραθέτουμε το σχετικό αναλυτικό δημοσίευμα απ’ τα «Επίκαιρα» όπως και ένα άρθρο απ’ το ίδιο το περιοδικό του Γ. Δελαστίκ που κάνει εκτιμήσεις για την επόμενη μέρα των εκλογών.

Εκλογές ανατροπής

Ελάχιστες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες τα κύρια χαρακτηριστικά του εκλογικού σκηνικού είναι δύο: η ρευστότητα και οι τάσεις ανατροπής. Η ανατροπή τροφοδοτείται από τη διάθεση τιμωρίας από την οποία διακατέχεται μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος. Η κατάσταση μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις μυστικές δημοσκοπήσεις, διαμορφώνεται ως εξής:

Η ΝΔ παραμένει πρώτο κόμμα, άλλα σε καμία περίπτωση δεν διαφαίνεται αυτοδυναμία. Αντιθέτως, φαίνεται να απέχει αισθητά, από τρεις έως εννέα μονάδες, αναλόγως της δημοσκόπησης, από τη δεύτερη γραμμή άμυνας, να γράψει, δηλαδή, «3» μπροστά από το ποσοστό της, παίρνοντας τουλάχιστον 30%. Οι περισσότεροι δημοσκόποι υποστηρίζουν ότι θα κινηθεί μεταξύ 21% και 23% και κάποιοι εκτιμούν ότι μπορεί να φτάσει μέχρι και το 27%.

Το ΠΑΣΟΚ αγωνίζεται να φτάσει το 20%, αλλά από καμία δημοσκόπηση -ούτε και με αναγωγή- δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Σε ορισμένες μετρήσεις εμφανίζεται να υπολείπεται έως και πέντε ή έξι μονάδες από το στόχο του και σε κάποιες δύο με τρεις. Το 18% θεωρείται ως πιθανό ποσοστό, αλλά τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν μετρήσεις που το δείχνουν δύο με τρεις μονάδες χαμηλότερα.

Το «δίδυμο» που μέχρι και την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις όχι μόνο δεν εμφανίζει κάμψη των ποσοστό του, αλλά, αντιθέτως, ενισχύεται είνει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να «φλερτάρει» με ποσοστά ανάλογα με αυτά του ΠΑΣΟΚ και σε ορισμένες περιπτώσεις να τα ξεπερνά, καταλαμβάνον τη δεύτερη θέση. Με τη μεταξύ τους μάχη να διεξάγεται πέντε έως έξι μονάδες χαμηλότερα από το 20%, η έκβαση φαίνεται αμφίροπη. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των δημοσκόπων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει το 15%, τότε μπαίνουν βάσεις μόνιμης ανατροπής του τοπίου.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Kαμένου επίσης διατηρούν δυναμική και φαίνεται ότι υπολείπονται ελάχιστα του διψήφιου ποσοστού, ενώ σε ορισμένες έρευνες εμφανίζονται να το προσεγγίζουν ή και να το υπερβαίνουν. Τις τελευταίες ημέρες σύμφωνα με τους δημοσκόπους, καταγράφουν αύξηση των ποσοστών τους, η οποία αν συνεχιστεί, όπως λένε αυτοί που διενεργούν τις έρευνες, θα τους οδηγήσουν σε τουλάχιστον μία μονάδα πάνω από το 10%.

Η Χρυσή Αυγή, η οποία εμφάνισε πρωτοφανή για τα δεδομένα της δημοσκοπικά ποσοστά, φαίνεται, σύμφωνα πάντα με τους δημοσκόπους, να εμφανίζει κάμψη, αλλά σε κάθε περίπτωση η είσοδος της στη Βουλή δεν αμφισβητείται. Στις περισσότερες μετρήσεις κινείται γύρω στο 5%, σε κάποιες υπερβαίνει το 6%, με ορισμένους να μη αποκλείουν ακόμα μεγαλύτερες εκπλήξεις.

Η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Koυβέλη, παρότι εξασφαλίζει άνετη είσοδο στη Βουλή, παρουσιάζει δημοσκοπική κόπωση, αλλά ποσοστά διόλου ευκαταφρόνητα και πάντως «χρήσιμα» για την επόμενη ημέρα, τα οποία κυμαίνονται μετάξι 5% και 7%, ανάλογα με τη μέτρηση.

Μάχη για κοινοβουλευτική εκπροσώπηση δίνει ο ΛΑΟΣ, για τον οποίο οι δημοσκόποι εκτιμούν ότι «παλεύει» γύρω από το 3%. Στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και η ΔΗΣΥ. Είσοδο στη Βουλή και, μάλιστα, με μεγαλύτερες πιθανότητες από ΛΑΟΣ ΔΗΣΥ διεκδικούν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Αξιοσημείωτα έως «σοκαριστικά» είναι τα ευρήματα μετρήσεων σε επιμέρους εκλογικές περιφέρειες.
Στη Β' Αθήνας, τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, ορισμένες δημοσκοπήσεις φέρουν το ΠΑΣΟΚ πέμπτο κόμμα, με ποσοστά ελαφρά κάτω του 10%! Η ΝΔ καταγράφεται ως πρώτο κόμμα αλλά με ποσοστό 14% έως 17%, και ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο, με 12% έως 14%. Αυξημένα ποσοστά, μεταξύ 9% και 11 %, παρουσιάζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση, ενώ το ΚΚΕ φέρεται να συγκεντρώνει περισσότερο από 8%. Ποσοστά πάνω από 6% και σε ορισμένες περιοχές 9% (!) σημειώνει η Χρυσή Αυγή, με τη ΔΗΜΑΡ να κυμαίνεται γύρω στο 5%. Αυτά χωρίς αναγωγή των αναποφάσιστων, που στη Β' Αθήνας, πάντα σύμφωνα με κάποιες από τις έρευνες, ανέρχονται περίπου στο 18%.

Στην Α' Αθήνας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχουν περίπου τις ίδιες δυνάμεις, λίγο πάνω από 13%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής, με μισή ή μία μονάδα λιγότερη, και τους Ανεξάρτητους Έλληνες λίγο ψηλότερα από το 11 %. Υπάρχει, πάντως, μία τουλάχιστον μέτρηση που δίνει τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα στη Β  Αθήνας, με ποσοστό κοντά στο 20%, τη ΝΔ κάτω από 18%, το ΚΚΕ πάνω από 14%, τους Ανεξάρτητους Έλληνες λίγο κάτω από 12% και το ΠΑΣΟΚ ελάχιστα πάνω από 11 %.

Η μεγάλη ανατροπή -δημοσκοπική πάντα- σημειώνεται στην Περιφέρεια Αττικής, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται ως πρώτο κόμμα, με ποσοστό υψηλότερο του 20% και διαφορά περίπου 15% από το ΠΑΣΟΚ και γύρω στις οχτώ με εννέα μονάδες από τη ΝΔ. Η Χρυσή Αυγή «φλερτάρει» με διψήφιο! Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εμφανίζουν ποσοστά ίδια με της ΝΔ, το ΚΚΕ πάνω από 5% και η ΔΗΜΑΡ κάτω από 4%. Οι αναποφάσιστοι είναι περίπου 14%.

Και στη Β' Πειραιά ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται σε κάποιες δημοσκοπήσεις πρώτο κόμμα, με δεύτερο τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ στην Α' Πειραιά το αντίστροφο, με ελάχιστη, όμως, διαφορά. Υψηλά ποσοστά, πάνω από 12% και 10% αντίστοιχα, καταγράφει το ΚΚΕ. Η ΝΔ εμφανίζεται τρίτη στην Α' Πειραιά και τέταρτη στη Β', κάτω από 13% και κάτω από 9%, και το ΠΑΣΟΚ πέμπτο και στις δύο. Ποσοστά κοντά στο δημοσκοπικό εθνικό μέσο όρο τους εμφανίζουν ΔΗΜΑΡ και Χρυσή Αυγή.

Γ. Δελαστίκ: Την Κυριακή η ώρα της νέας Μεταπολίτευσης
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 6 σχόλια

Ανώνυμος
3 Μαΐου 2012 στις 6:58 μ.μ.

Δεν υπάρχει ούτε οικολόγοι πράσινοι, ούτε ντόρα, ούτε ανταρσυα ουτε καζάκης στις δημοσκοπήσεις;

Το ΚΚΕ μόνο 8% με τέτοια συγκέντρωση σαν την χθεσινή λίγο δύσκολο

ο Δελαστίκ από ότι θυμάμαι με την "ενότητα της αριστεράς" φλέρταρε για ένα διάστημα..

Ανώνυμος
3 Μαΐου 2012 στις 8:28 μ.μ.

Παραμυθια της Χαλιμας.
Και χαπια να εχει παρει ο εκλογομαγειρας
δεν δικαιολογειται.

Παντως ειναι φως φαναρι οτι οι τοκογλυφοι πονταρουν στον ΣΥΡΙΖΑ για να μειωσουν την ανοδο του ΚΚΕ.

AntonXXXXX

Ανώνυμος
3 Μαΐου 2012 στις 10:58 μ.μ.

....πολυ αβαντα στον συριζα! τυχαιο δε νομιζω!το κκε θα μπει στη βουλη?ημαρτον!!!!!!!!!!!!
τελικα αποφασισα ΚΚΕ για να μπει στη βουλη!

perdikas
4 Μαΐου 2012 στις 4:18 π.μ.

"Στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και η ΔΗΣΥ. Είσοδο στη Βουλή και, μάλιστα, με μεγαλύτερες πιθανότητες από ΛΑΟΣ ΔΗΣΥ διεκδικούν οι Οικολόγοι Πράσινοι."

το άρθρο το γράφει !!
δεν βλέπουμε καλά ??
αν η ανταρσυα και ο καζάκης είναι μηδαμινοί τι φταίμε εμείς ??

Ποια μεγάλη συγκέντρωση του κκε ρε ονειροπαρμένοι?....επειδή περάσαν το Σαμαρά ??
έτσι όπως πάει το κκε σε λίγο δεν θα μπαίνει όντως στη βουλή !!

Πονάει εε ;;

και για να μην υπάρχουν και παρεξηγήσεις ο παππούς μου εκτελέστηκε ως αρχισυμμορίτης του ΕΛΑΣ...

ΓΑΜΩ ΤΗΝ ΒΑΡΚΙΖΑ "ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ" !!

Ανώνυμος
4 Μαΐου 2012 στις 8:01 π.μ.

@ perdikas
Ο παππούς σου μπορεί να ηταν στον ΕΛΑΣ αλλά εσύ είσαι ένα αντικομμουνιστικό συνασπιστήρι. Σταμάτα να βρωμίζεις όλα τα άρθρα του μπλόγκ και πήγαινε γλύψε τα μπλόγκ του συριζα μήπως και πάρεις καμμιά καρέκλα.

perdikas
5 Μαΐου 2012 στις 12:36 π.μ.

Με ψεκάσαν συριζα.....δεν φταίω !

Η μνήμη ενάντια στη λήθη.....

Ρώτα τον ΑΡΗ,ΤΟΝ CHE,ΤΟN ΜΑΧΝΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ !!

ψυχραιμία....

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger