Home » , » Ομιλία Α. Τσίπρα στην ΚΠΕ του Σύριζα (Βίντεο) - Η περεστρόικα του Αλέξη

Ομιλία Α. Τσίπρα στην ΚΠΕ του Σύριζα (Βίντεο) - Η περεστρόικα του Αλέξη

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 20 Μαΐου 2012 | 5:56 μ.μ.

Αρχικά να πούμε ότι στερούνται κάθε βασιμότητας οι φήμες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο ότι η Λ. Κατσέλη -μετά όσα έγραψε η ίδια στο twitter ότι η Κοινωνική Συμφωνία δεν θα κατέβει αυτόνομα στις εκλογές- πρόκειται να βρεθεί στα ψηφοδέλτια του Σύριζα παρακάμπτοντας κάποιον που έχει εκλεγεί με σταυρό. (Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με λίστα).

Καλό είναι να γίνεται κριτική στον Σύριζα αλλά όχι κάποιοι με φαντασιώσεις να στρέφονται εναντίον του.

Αφού λοιπόν δούμε το βίντεο με αποσπάσματα από την ομιλία που έκανε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στην ΚΠΕ του Σύριζα, παραθέτουμε ένα άρθρο που υπογράφει ο Γ. Λαουτάρης από το σημερινό «Πριν»:


Η περεστρόικα του Αλέξη Τσίπρα

Στο διάσημο έπος Μεταμορφώσεις του Ρωμαίου ποιητή Οβίδιου, το ιερό πτηνό του Απόλλωνα, ο κόρακας, χάνει το πάλλευκο μέχρι τότε χρώμα του σε μια στιγμή και μετατρέπεται σε μαύρο, λόγω της απρόσεκτης γλώσσας του.
Μια ανάλογη μεταστροφή υφίσταται και ο ΣΥΡΙΖΑ της 7ης Μαΐου.

Το ορόσημο των εκλογών για μια νέα σελίδα στο κόμμα έθεσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο: «Ο ΣΥΡΙΖΑ της 5ης Μαΐου δεν υπάρχει πια», είπε χαρακτηριστικά. Και διευκρίνισε ότι «σήμερα έχουμε ένα νέο ΣΥΡΙΖΑ και το αποτέλεσμα είναι το έναυσμα για μια ανασυγκρότηση του κόμματος».
Η ανασυγκρότηση που επιχειρεί η Κουμουνδούρου, μια νέα ...περεστρόικα για τα δεδομένα του πολιτικού αυτού χώρου, τροποποιεί ριζικά τη φυσιογνωμία του κόμματος μετατοπίζοντας την στη σοσιαλδημοκρατία και αφαιρεί τις κινηματικές αιχμές που ξεχώριζαν μέχρι σήμερα. Παράλληλα, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει ένα νέο ακροατήριο, που δεν περιορίζεται πια στον κόσμο της Αριστεράς και των αγώνων, αλλά επεκτείνεται στους μέχρι τώρα ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Πιο χαρακτηριστική και συμβολική ενέργεια σε αυτή την κατεύθυνση ήταν την Τετάρτη κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει ο Γεράσιμος Αρσένης υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Ήταν συμβολική και με επικοινωνιακούς και μόνο στόχους, διότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε εκ των προτέρων πως η πρόταση θα απορριπτόταν, καθώς απαιτείτο ομοφωνία των αρχηγών στα πολιτικά πρόσωπα.
Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του συνδυασμού, ο Γ. Αρσένης είναι «έμπειρος πολιτικός με θητεία σε όλα τα οικονομικα υπουργεία με γνώση των αμυντικών ζητημάτων αλλά και των ευρωπαϊκών συσχετισμών» και μάλιστα, στο πρόσωπο του «αντανακλώνται και οι νέοι πολιτικοί συσχετισμοί όπως αυτοί αποτυπώθηκαν στη κάλπη στις 6 του Μάη». Ουδείς γνωρίζει αν ο αποσυρθείς υπουργός του ΠΑΣΟΚ γνώριζε γι' αυτή την ενέργεια, ωστόσο σίγουρα δεν θα περίμενε να αποσείσει από πάνω του το στίγμα του πιο αντιδημοφιλούς υπουργού Παιδείας που εισέπραξε όσο κανείς την οργή μαθητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών, με τη βοήθεια ενός κόμματος που πρωτοστατούσε στις τότε κινητοποιήσεις.

Σε επίπεδο προγραμματικού λόγου, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς αποψιλώνεται. Τα 5 σημεία που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρα στους πολιτικούς αρχηγούς για τη συγκρότηση αριστερής κυβέρνησης ήταν να καταργηθούν οι νόμοι που κόβουν μισθούς και συντάξεις, να περάσει στο Δημόσιο ο έλεγχος των τραπεζών, να γίνει έλεγχος του χρέους, να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και να αλλάξει ο εκλογικός νόμος. Στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας παρέλειψε πάντως τα δύο τελευταία σημεία για το πολιτικό σύστημα. Η αποσιώπηση των προτάσεων για τον εκλογικό νόμο μπορεί να έγινε χάριν συντομίας, είναι πιθανό όμως να συνδέεται και με το γεγονός ότι το κόμμα έχει βάλει ξεκάθαρα πλώρη να αξιοποιήσει τις «αντιφάσεις του συστήματος» όπως θα έλεγαν παλιότερα και να καρπωθεί το μπόνους των 50 εδρών που προβλέπει ο νόμος Βενιζέλου για το πρώτο κόμμα. Για το λόγο αυτό άλλωστε, τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται σε όλες τις πόλεις της χώρας λαϊκές συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο τη μετατροπή του από συνασπισμό κομμάτων που είναι σήμερα, σε ενιαίο κόμμα, όπως δηλαδή απαιτεί ο συγκεκριμένος νόμος ούτως ώστε να δικαιούται το μπόνους.

 Η οργανωτική αυτή αλλαγή μένει να αποδειχτεί αν είναι ήσσονος σημασίας διαδικαστικό ζήτημα ή αν αποτυπωθεί και στη φυσιογνωμία τον ΣΥΡΙΖΑ με αλλαγές στις αρχές δημοκρατικής του λειτουργίας.
Οιωνός προς το δεύτερο, κακό, σενάριο πάντως ήταν η συντονισμένη επίθεση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα προς τον Αλέκο Αλαβάνο αυτή την εβδομάδα.

 Παράλληλα, οι προθέσεις του κόμματος για το Μνημόνιο όλο και θολώνουν ανάμεσα στη συχνή εναλλαγή των όρων «αναδιαπραγμάτευση», «απονομιμοποίησηση», «κατάργηση» ακόμα και «αλλαγή» όπως είπε ο Δ. Παπαδημούλης.
Σαφέστερος όλων ήταν ο Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξη του στο Βήμα της προηγούμενης Κυριακής, όπου τόνισε χαρακτηριστικά πως «αναγνωρίζουμε ότι έχουμε μια δομική αλληλεξάρτηση στην ΕΕ και γι' αυτό δεν μιλούμε για μονομερείς ενέργειες αλλά για επαναδιαπραγμάτευση των πάντων».

Οι διαθέσεις πάντως του κόμματος έναντι των Ευρωπαίων δεν διαγράφονται ιδιαίτερα επιθετικές: Στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς με τον Αλέξη Τσίπρα, ο τελευταίος δεν ανέφερε καν θέμα Μνημονίου, παρά μόνο έκρουσε όπως είπε «τον κώδωνα του κινδύνου, ούτως ώστε η Ευρώπη να αντιληφθεί ότι η αξία της δημοκρατίας πρέπει να επιστρέψει ξανά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 7 σχόλια

Ανώνυμος
20 Μαΐου 2012 στις 8:43 μ.μ.

to eipe i Aleka o siriza den leei alitheia!

Ανώνυμος
20 Μαΐου 2012 στις 9:38 μ.μ.

Το ΠΑΣΟΚ ειναι εδω ενωμενο δυνατο!!!
Κυριε Τσιπρα λετε και ξαναλετε οτι αυτα που υποστιρηζει το ΚΚΕ,δηλαδη ο σοσιαλισμος(το μονο ανθρωποκεντρικο συστημα) ειναι Δευτερα Παρουσια και μιλατε για ενοτητα.Βεβαια η βαση αυτης της ενοτητας δεν ειναι στους δικαιους και ανατρεπτικους αγωνες του Λαου αλλα στην κοινοβουλευτικη αστικη διαχειρηση της φτωχειας μας.Σας προτεινω λοιπον να κανετε εσεις εκπτωσεις στο προγραμμα σας, να παρετε την υπογραφη σας απο το Μααστριχτ, να μην ξανασυνεργαστειτε στα σωματεια με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και επιτελους βαλτε στο στομα σας την ρημαδα την λαϊκη εξουσια!
Λ.Τ.

20 Μαΐου 2012 στις 11:44 μ.μ.

Aντιμνιμονιακος ο Τσίπρας,διότι εκπρόσωποι τα συμφέροντα(όπως του "πατερατου") τα οποιο περιθωριοποιούνται όσο τα ξένα οικονομικά "τραστ",εισχωρούν στα από πριν κεκτημένα τον Ελλήνων στον..Φυσικά και βγαίνει με τους από το παλιό κατεστημένο προνομιούχους(λαμόγια) που ζούσαν από τα ψίχουλα το παλαιού καθεστώς,περνώντας ένα μέρος από τον κρατικό πλούτο,ως μη κυβερνητικούς οργανισμούς και άλλες δημόσιες παροχές και θέσεις..
Τα λαμόγια λοιπόν...,μαζί με κάθε έναν που πιστεύει ότι του λένε,υπέρ της "αστικισμας" τάξης,που πάντοτε συνέβαλε στο να αφήνει ξένα συμφέροντα να εισχωρούν στην Ελλάδα,με στόχο να μας εκμεταλεφουν και να μας πάρουν τον εθνικομας πλούτο αρκεί να αποκομουν και οι ίδιοι ένα μικρό μέρισμα..
Με την τελευταία συσσώρευση κεφαλαίου,τα ξένα "τραστ" δεν φαίνονται πρόθυμα να μοιράσουν την λία..και οι ενxοριοι αστοί άρχισαν να σέρνονται και να πεθαίνουν...

Τι λέτε λοιπόν σύντροφοι..να τους αναστήσουμε με το αιμαμας;;

Ανώνυμος
21 Μαΐου 2012 στις 1:36 π.μ.

Όχι ρε μην αναστήσετε τους αστούς με το αίμα σας… πως θα κάνετε μετά παρέλαση στο πάρκο;

Ανώνυμος
21 Μαΐου 2012 στις 12:44 μ.μ.

σύντροφοι
κάντε παρέλαση στους δρόμους της Αθήνας...και φυλάξτε την Βουλή μην την κάψουν οι αγανακτισμένοι

που όταν εξαθλιωθούν και έρθουν εκείνες οι συνθήκες που θέλετε εσείς για να να μας κυβερνήσετε, να έχετε τον ναό της δημοκρατίας έτοιμο και ασφαλή!!!

Καλά κρασιά τον Αύγουστο.

Ανώνυμος
21 Μαΐου 2012 στις 5:33 μ.μ.

ακόμα ψάχνεις να κυβερνηθείς εσύ πουλάκι μου ε;
μην έχουμε καμιά αστάθεια
και ακυβερνησία και μου πάθεις τίποτα.

μιλάνε για τη Βουλή, αυτοί που ετοιμάζονται για το Μεγαρο Μαξίμου...



@ '89 + 3 υπουργεία

Ανώνυμος
21 Μαΐου 2012 στις 6:14 μ.μ.

@ 12:44 Ωπα ρε αγανακτισμενε επαναστατη ....που το ΠΑΜΕ εσωσε το συστημα .... απο τα κοφτερα σου δοντια.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger