Home » , » Θα επέμβουν οι ιμπεριαλιστές στην Συρία; (Βίντεο)

Θα επέμβουν οι ιμπεριαλιστές στην Συρία; (Βίντεο)

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012 | 4:45 μ.μ.

Είναι αδύνατον να έχουμε μια ολοκληρωμένη άποψη για το τι συμβαίνει στην Συρία. Τα όσα ακούμε από τα αστικά ΜΜΕ είναι φανερό πώς εξυπηρετούν προπαγανδιστικές σκοπιμότητες –όπως και το βίντεο που αναρτούμε από την τηλεόραση του Mega- αλλά είναι φανερό ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σκηνικό τρόμου που μπορεί να εμπλέξει και την χώρα μας. (θυμηθείτε αυτό το κείμενο μας).

Με προηγούμενη ανάρτησή μας μας ο σύντροφος Σεϊτ Αλτογκάν, αναποκριτής στην Ελλάδα της ημερήσιας Τούρκικης εφημερίδα Εβρενσέλ προσπάθησε να μας δώσει μια εικόνα για τα όσα διαδραματίζονται σ’ αυτή την περιοχή ενώ δημοσιεύσαμε και συνέντευξη του προέδρου του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας της Συρίας, Σαλέχ Μοχαμέντ.

Σημειώναμε σε περασμένη ανάρτησή μας: «Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου σε συνδυασμό με τη γεωστρατηγική θέση της Συρίας και το ρόλο της ως «μαλακό υπογάστριο» του Ιράν, σε μια πολύτιμη γεωστρατηγικά και ενεργειακά περιοχή έχουν κάνει όλες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να αναζητούν ρόλο στην περιοχή.

Οι Αμερικάνοι και οι κολαούζοι τους σε καμιά περίπτωση δεν θέλουν τον Ασαντ, γ’ αυτό και ενισχύουν όπως μπορούν τους εσωτερικούς αντιπάλους του καθεστώτος. Ο κύριος λόγος είναι ότι ο Ασαντ στέκεται στο πλευρό της Ρωσίας. Και ναυτική βάση απέκτησε, η Ρωσία, στην χώρα αυτή, και πολεμικά όπλα πουλάει στο καθεστώς Ασαντ. Η ρώσικη ιμπεριαλιστική πολιτική έχει βρει ένα μεγάλο σύμμαχο της στο πρόσωπο του Ασαντ.

Μ’ αυτά τα δεδομένα θεωρούν, οι Αμερικάνοι, παρακινδυνευμένο να οργανώσουν μια στρατιωτική επίθεση, όπως στην Λιβύη, για την ανατροπή του καθεστώτος Ασαντ».



Οι εξελίξεις όμως σ’ αυτή την περιοχή είναι ραγδαίες. Γράφει σήμερα ο «Ριζοσπάστης»:


Καθώς η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία ήδη κλιμακώνεται επικίνδυνα, με τους ένοπλους που έχουν εξοπλίσει οι ευρωαντλαντικές δυνάμεις και διάφοροι σύμμαχοί τους από αυταρχικά αραβικά καθεστώτα, όπως το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία, που δήθεν νοιάζονται για τα «δημοκρατικά δικαιώματα του συριακού λαού», βγήκε στην επιφάνεια και ένα ακόμα πρόσχημα. Αυτό της απειλής «χρήσης χημικών όπλων». Το ίδιο «παραμύθι», που χρησιμοποιήθηκε στην επέμβαση στο Ιράκ ή στη Λιβύη, αναπαράγεται πλέον μαζικά από τα αστικά ΜΜΕ των μεγαλοκαπιταλιστών ανά τον κόσμο και στην Ελλάδα.

Σύσσωμοι οι ηγέτες ιμπεριαλιστές το προβάλλουν καλλιεργώντας το έδαφος της επέμβασης για τη δήθεν «σωτηρία του λαού». «Σωτηρία» που θα σημάνει μεγαλύτερο αιματοκύλισμα όπως συνέβη και στις δύο προαναφερόμενες χώρες ή παλιότερα στα Βαλκάνια με την υποδαύλιση εθνοτικών και θρησκευτικών συγκρούσεων και το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας. Εδώ και ένα χρόνο που στήθηκε η ένοπλη «αντιπολίτευση» στην κυβέρνηση Ασαντ, με χρήμα που ρέει από το εξωτερικό και την είσοδο «μαχητών Μουτζαχεντίν» από άλλες χώρες, έχει γίνει φανερό ότι η Συρία έχει βρεθεί στο στόχαστρο της διαπάλης των ιμπεριαλιστών γιατί η κυβέρνησή της έχει στενές σχέσεις με άλλες ανερχόμενες δυνάμεις, τη Ρωσία, το Ιράν, που έχουν σχέσεις με την Κίνα. Η Ρωσία διαθέτει τη μοναδική της στρατιωτική βάση στη Μεσόγειο στο συριακό λιμάνι στην Ταρτούς και το Ιράν βρίσκεται στο στόχαστρο με πρόσχημα το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Η αλήθεια, πέρα από τους μύθους που κατασκευάζουν οι αστοί, είναι ότι ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε αστικά κράτη και αντίστοιχους μονοπωλιακούς ομίλους αφορά στην εκμετάλλευση των τεράστιων φυσικών πόρων - πετρέλαιο, φυσικό αέριο - της ευρύτερης περιοχής, των δρόμων μεταφοράς τους και τη μεγάλη γεωστρατηγική σημασία της. Τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους τούς φέρνει ο ίδιος ο καπιταλισμός. Ιδιαίτερα σήμερα, που είναι σε βαθιά κρίση, γίνεται πιο επιθετικός και φουντώνει ο λυκοκαυγάς ανάμεσα σε ανταγωνιστές.

 Οι λαοί και ο δικός μας έχουν πείρα. Μπορούν να ξεχωρίζουν ότι πίσω από τα βαρύγδουπα περί «Αραβικής Ανοιξης» ή περί «μαχητών της ελευθερίας» κρύβονται τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ξαναμοιράσματος σφαιρών επιρροής. Σήμερα γίνεται ζωτικής σημασίας αναγκαιότητα η απόκρουση και ματαίωση αυτών των σχεδίων, η υπεράσπιση του δικαιώματος κάθε λαού να αποφασίζει αυτός για την τύχη του. Το ΟΧΙ στις ξένες επεμβάσεις δε χωράει μισόλογα και ερμηνείες. Δεν μπορεί να πατάς σε δύο βάρκες, να διαλέγεις ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο, όπως κάνουν οπορτουνιστικές δυνάμεις σαν το ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα μας, που μιλάει για «τυραννικά καθεστώτα» και «εξεγερμένους» ή μιλάει για το «ρόλο της ΕΕ ως αντίβαρο στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ», λες και τα αστικά κράτη που συμμετέχουν στην ΕΕ δεν είναι και μέλη του ΝΑΤΟ.

Το ΚΚΕ προειδοποιεί για τις επικίνδυνες εξελίξεις και καλεί το λαό μας να είναι σε επαγρύπνηση. Να αποτρέψει τη συμμετοχή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που η αστική τάξη θέλει να την μπλέξει. Να μη χρησιμοποιηθεί η αμερικανική βάση της Σούδας και να μη δοθούν οποιεσδήποτε άλλες διευκολύνσεις στους μακελάρηδες. Πρέπει να επιστρέψουν τώρα όλοι οι στρατιωτικοί που υπηρετούν ΝΑΤΟικά συμφέροντα σε άλλες χώρες. Το οργανωμένο λαϊκό κίνημα μπορεί να σταματήσει τα «τύμπανα του πολέμου». Δυναμώνοντας τον αντιιμπεριαλιστικό, αντικαπιταλιστικό αγώνα συμβάλλει με τον καλύτερο τρόπο στην πάλη όλων των λαών της περιοχής.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

Ανώνυμος
26 Ιουλίου 2012 στις 7:09 π.μ.

Δυστυχώς σήμερα το μεγαλύτερο κομμάτι της αριστεράς (και το ΚΚΕ μέσα σε αυτούς), επί της ουσίας έχει εγκαταλείψει την θεωρία του ιμπεριαλισμού. Οι θεωρίες περί ιμπεριαλιστικών πλεγμάτων, πυραμίδων, μικρών, μεσαίων και μεγάλων ιμπεριαλισμών δεν είναι τίποτε άλλο παρά πέταγμα όσων είπε και έγραψε ο Λένιν στο καλάθι των αχρήστων, στο όνομα ενός δήθεν καθαρού και "ταξικού" μαρξισμού.

Κρίμα, όχι για τίποτε άλλο, αλλά γιατί σήμερα οι ιμπεριαλιστές έχουν πάρει την χαντζάρα και ξαναμοιράζουν τόσο βίαια και απροκάλυπτα τον κόσμο, που και να μην υπήρχε ο Λένιν, στις μέρες μας θα έπρεπε να (ξανα)γεννηθεί...

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger