Home » , » ΒΙΟΜΕ: Εργασιακό πείραμα με παγκόσμια απήχηση

ΒΙΟΜΕ: Εργασιακό πείραμα με παγκόσμια απήχηση

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 9 Μαρτίου 2013 | 6:37 μ.μ.


«Κανένας εργαζόμενος μη μέτοχος, κανένας μέτοχος μη εργαζόμενος» λένε οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ.  Παίρνουν στα χέρια τους το εργοστάσιο και θέλουν να ξεκινήσουν την παραγωγή, γεννώντας κύματα συμπαράστασης σε όλον τον κόσμο. Ποια είναι όμως τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης; Και είναι άραγε εφικτή η «αυτοδιαχείριση» σε καπιταλιστικό πλαίσιο;

«Δεν μπορείτε εσείς, μπορούμε εμείς». Κάπως έτσι αντέδρασαν οι εργαζόμενοι της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής στην απόφαση της Διοίκησης να βάλει λουκέτο σε ακόμη ένα εργοστάσιο του Νομού Θεσσαλονίκης.

Η ΒΙΟΜΕ, με αντικείμενο την παραγωγή χημικών προϊόντων για τον κατασκευαστικό κλάδο, ιδρύθηκε το 1982 και αποτελεί θυγατρική της Φίλκεραμ-Johnson, ιδιοκτησίας της οικογένειας Φιλίππου. Κι ενώ το 2006 κατατάσσεται στις 20 πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας, λόγω της κρίσης στον κατασκευαστικό τομέα και λανθασμένων χειρισμών της διοίκησης, το 2008 εμφανίζονται τα πρώτα προβλήματα.

Η οικογένεια Φιλίππου το 2011 καταθέτει αίτηση πτώχευσης της Φίλκεραμ. Οι συνέπειες δεν αργούν να φανούν και στη ΒΙΟΜΕ, όπου τον Ιούλιο του ίδιου έτους η διοίκηση αθετεί το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλομένων. Πρώτη ένδειξη πως η ιδιοκτησία εγκαταλείπει το εργοστάσιο.
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν με επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες και στις 12 Σεπτεμβρίου ξεκινούν επίσχεση εργασίας. Ήδη στις πρώτες Η συνέχεια στην ιστοσελίδα μας
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

Ανώνυμος
10 Μαρτίου 2013 στις 1:27 μ.μ.

Αξιόλογη προσπάθεια απο μαχητικούς πρωτοπόρους εργάτες που όμως επειδή το προσπαθούν εντώς καπιταλιστικής αγοράς θα σταματήσει πολύ σύντομα καθώς δεν θα είναι ανταγωνιστικά τα προιόντα τους. Για να γινουν ανταγωνιστικά θα πρέπει να ρίξουν το κόστος σε τετοιο βαθμό που θα ειναι σαν να ειναι ιδιωτική η επιχειρηση, δηαλδη το συνολο των εργατων θα γινει σαν "καπιταλιστης"

ΣΑΣ ΛΕΩ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΕΧΕΤΕ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΕΝΤΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ.

Δωστε την μαχη για σοσιαλιστική ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ωστε να μην υπαρχει καπιταλιστική αγορα σε συγκεντρωμενες βιομηχανικες μοναδες, αλλα να δουλευουν για το ΣΥΝΟΛΟ των πολιτων.

Αξιέπαινοι αλλα να δουν την μεγαλη εικονα.

Γεια και χαρα και καλο κουραγιο!

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger