Home » , » Ταξικοί αγώνες τότε που το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα ήταν στα σπάργανα

Ταξικοί αγώνες τότε που το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα ήταν στα σπάργανα

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 24 Αυγούστου 2013 | 7:21 π.μ.

«Ο Πειραιεύς και χθες το εσπέρας εξακολουθεί να υφίστατε εις κατάστασιν πολιορκίας. Πέραν της 9ης εις ουδένα επιτρέπεται η κυκλοφορία ανά την πόλην.
Ισχυραί περίπολοι περιέχονται τας οδούς. Επίσης οι οδοί οι φέρουσαι προς το Φρουραρχείον είναι οχυρωμένοι με σταθμεύοντα τάκνς και πολυβόλα. Η όψες του Πειραιώς και χθες το εσπέρας είχε την όψιν τρομοκρατουμένης πόλεως.

  ΔΙΑ ΤΟΝ ΦΟΒΟΝ …

Κατόπιν διαταγής του Δ’ Σώματος Στρατού εκλείσθησαν τα οπλοπωλεία Πειραιώς επειδή εκυκλοφόρησε η φήμη ότι οι απεργοί  πρόκειται να τα καταλάβουν δια να οπλιστούν».

«Ριζοσπάστης» 25/8/1923

Στα σπάργανα τότε το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα στις 23 Αυγούστου πραγματοποίησε μια Πανεργατική απεργία και συλλαλητήριο στο Πασαλιμάνι που χτυπήθηκε άγρια από το κράτος που δολοφόνησε 11 απεργούς και τραυμάτισε πάνω από 100. Η απάντηση της Γενικής Συνομοσπονδίας των Εργατών της Ελλάδας ήταν να κηρύξει αμέσως άλλη μια πανεργατική απεργία που όμως δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.


 «Ο εργάτης ηττημένος και σκυθρωπός, νηστικός και βλοσυρός βαδίζει προς το εργοστάσιο δια να αναλάβει εκ νέου εργασία … οπλίζει την ψυχήν του με μίσος κατ’ εκείνων οίτινες γαυριώσι σήμερον διότι τον νίκησαν … θάνατος ουσιαστικών είναι διά το Κράτος και το Κεφάλαιον, το μίσος το οποίο ενεστερνίσθηκαν οι εργάτες εναντίον αυτών. Και τούτος ο θάνατος του Κεφαλαίου-Κράτους είνε η νίκη των Εργατών. Η εργατική τάξις νικηθείσα τον ισχυρόν νικητήν της εθανάτωσε. Απαράλλακτα όπως η αρχαία Ελλάς την Ρώμην», έγραφε ο «Ριζοσπάστης» -που σημειωτέον είχε διευθυντή τον Γιάννη Κορδάτο- στο φύλλο του 26/8/1923
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger