Home » » Ο μονόλογος μιας αντάρτισσας του ΔΣΕ

Ο μονόλογος μιας αντάρτισσας του ΔΣΕ

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013 | 7:16 π.μ.

Πρεμιέρα, αύριο, στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου «Σημείο» (πρώην «Απλό» Χαριλάου Τρικούπη 4, πίσω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, τηλ. 210 9229.579) του έργου «Ηλιος στην πέτρα» της Σοφίας Αδαμίδου, βασισμένο στη ζωή και τον αγώνα της αντάρτισσας του Δημοκρατικού Στρατού, Ελένης Τραγγανίδα - Μακρυνιώτη, όπως το κατέγραψε στο αφήγημά της «Η Μυρτιά του βουνού», καθώς και σε διηγήσεις άλλων συναγωνιστριών και εξόριστων γυναικών, τόσο την περίοδο του αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού όσο και την περίοδο της δικτατορίας.

Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία, φωτισμούς και μουσική επιμέλεια Κοραή Δαμάτη και σκηνικά - κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ. Στο ρόλο της Μυρτιάς η Ελένη Γερασιμίδου. Βασικό ρόλο στην παράσταση έχει η Καλλιόπη Βέττα που ερμηνεύει επί σκηνής παραδοσιακά μοιρολόγια, αντάρτικα και τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Θάνου Μικρούτσικου, Απόστολου Καλδάρα, Νίκου Κυπουργού κ.ά. Κύμβαλο: Κλέαρχος Κορκόβελος. Συμμετέχει η Μαρίζα Τσίγκα.

Η Μυρτιά αφηγείται τη ζωή της στον ΔΣΕ, τις εξορίες, τις φυλακίσεις της σε μια συγκρατούμενή της -βουβό πρόσωπο- στη Γυάρο, όπου είναι και πάλι εξορία, ακολουθώντας τη μοίρα χιλιάδων αγωνιστών της γενιάς της, την περίοδο της Χούντας. Ηταν μόλις 16 χρόνων όταν πήρε την απόφαση να βγει στο βουνό μην μπορώντας να αντέξει το άδικο. «Από μικρή οργιζόμουν με το άδικο. Ακόμα αυτή η οργή. Οσο θα υπάρχει άδικο θα το πολεμάω», λέει. Στο βουνό έμαθε για το φριχτό θάνατο του πατέρα της, εκεί έμαθε να αγωνίζεται, να ελπίζει και να αντέχει. Παρηγοριά και καταφύγιο στις δύσκολες ώρες ήταν κάποιες άψυχες πέτρες που τους έδινε ζωή, ζωγραφίζοντας πάνω τους, ήλιους.

Κάθε Παρ., Σαβ. 9 μ.μ., Κυρ. 7 μ.μ. Γενική Είσοδος 15 ευρώ, Φοιτητές - Συνταξιούχοι 10 ευρώ, Ανεργοι 5 ευρώ.

Πηγή: "Ριζοσπάστης"
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger