Home » , » ΚΚΕ: Βερμπαλισμός στα λόγια, ρεφορμισμός στην πράξη

ΚΚΕ: Βερμπαλισμός στα λόγια, ρεφορμισμός στην πράξη

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014 | 6:41 μ.μ.

Πηγή: Γιώργος Κρεασίδης - "Πριν"

Κατηγορεί την ΑΝΤΑΡΣΥΑ για «κοινοβουλευτικές αυταπάτες»! 

Σε αγώνα και ψήφο διαμαρτυρίας καλεί το ΚΚΕ απέναντι σε μέτρα που δεν είναι απλώς πρωτοφανή και επιθετικά, αλλά «μας παίρνουν κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα», όπως λέει και το σύνθημα των εργατικών διαδηλώσεων, σηματοδοτώντας την προσπάθεια κυβέρνησης, EE και ΔΝΤ να περάσουμε σε μια σκοτεινή εποχή για τον κόσμο της εργασίας. Οι πρώτες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων από το 1911 και το αντιδραστικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα, όπως και το νέο μεσοπρόθεσμο το οποίο προκύπτει από την πρόσφατη συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας, χτυπάνε μια κοινωνία ήδη λεηλατημένη.

Την ίδια στιγμή όμως το ΚΚΕ με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ προτείνει για μορφές πάλης 24ωρες ή 48ωρες απεργίες διαμαρτυρίας. Ενώ περιγράφοντας την κατάσταση προειδοποιεί -και πολύ σωστά- για ένα ιστορικής σημασίας πισωγύρισμα, η πρόταση που κάνει είναι εντελώς αναντίστοιχη με την επίκληση τού «δεν τραβάει ο κόσμος». Δίνει έτσι συχνά, όπως συνέβη στην ΑΔΕΔΥ ενόψει απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, άλλοθι στη γραφειοκρατία του κυβερνητικού συνδικαλισμού των ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ, που βγαίνουν και από τη δύσκολη θέση, να προτείνουν μόνες τους τις συνηθισμένες απεργίες- «τουφεκιές στον αέρα». Παράλληλα μένει στο απυρόβλητο και η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογική αναμονή.

Είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα του χτεσινού Ριζοσπάστη για το κάλεσμα του ΠΑΜΕ στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ στις 9 Απρίλη, όπου το περιεχόμενο περιορίζεται σε οικονομικού χαρακτήρα διεκδικήσεις, χωρίς στόχους ανατροπής Μνημονίω, χρέους και EE αλλά και κυβέρνησης. Δεν απασχολεί το γεγονός ότι μπροστά στο μέγεθος της επίθεσης και την αδιαλλαξία της
κυβέρνησης και της EE προφανώς δε φτάνει μια 24ωρη απεργία με οικονομικά αιτήματα. Ο κόσμος λοιπόν «δεν τραβάει», συνέπεια αυτής της τακτικής που βλέπει τους κοινωνικούς αγώνες ανήμπορους να αλλάξουν τους κοινωνικούς συσχετισμούς, αναποτελεσματικούς και άρα από ανάγκη περιορισμένους στη διαμαρτυρία.

Σε αυτή τη γραμμή ο γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στο Βήμα, την περασμένη Κυριακή μιλώντας για τις επερχόμενες εκλογές τονίζει πως «ο λαός πρέπει να στηρίξει αποφασιστικά το ΚΚΕ, να εκφράσει την οργή του, την αντίθεση του σε ό,τι έχει ζήσει ως σήμερα». Καλεί σε ψήφο διαμαρτυρίας, αποφεύγοντας την προβολή μιας πρότασης ανατροπής κι ενός προγράμματος που θα τη συνδέει με τις διεκδικήσεις και την πλούσια εμπειρία των πολύμορφων αγώνων των τελευταίων χρόνων.

Το ΚΚΕ δεν βλέπει τη δυνατότητα να αμφισβητηθεί σε πολιτικό επίπεδο ο μόνοδρομος EE και τρόικας με την εκτίμηση ότι το περισσότερο που μπορεί να κάνει ο λαός είναι να εκφράσει την οργή του, αφού η δυνατότητα του αστικού πολιτικού συστήματος να σφραγίζει τις εξελίξεις δεν μπορεί ουσιαστικά να κλονιστεί.

Αν όμως οι αγώνες δεν μπορούν να φέρουν αποτελέσματα, νίκες και ανατροπές, τότε τροφοδοτείται η λογική του μικρότερου κακού και το ΚΚΕ αφήνει έδαφος στην προοπτική που απεύχεται περισσότερο: την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για «κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας», δηλαδή στο ασφυκτικό πλαίσιο της EE. Δεν είναι τυχαία η υποψηφιότητα με το ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων του πανεπιστημιακού Βασίλη Τσίκαρη, ο οποίος είχε αναπτύξει σημαντική συνδικαλιστική δράση μέσα από το χώρο του ΚΚΕ.

Στενά δεμένη με αυτή την προσέγγιση είναι η αντίληψη ότι δεν υπάρχουν άλλες δυνάμεις με αγωνιστική έστω κατεύθυνση. Όταν ο Δ. Κουτσούμπας στην ίδια συνέντευξη αναφέρει πως «όλα τα υπόλοιπα κόμματα, ανεξάρτητα πώς το πλασάρουν, με ένα στόμα και μια φωνή λένε το ίδιο πράγμα: "Η EE, ο καπιταλισμός είναι μονόδρομος", δεν αναφέρεται μόνο στην κυβέρνηση, το Ποτάμι και το ΣΥΡΙΖΑ.

Άρθρο που δημοσιεύτηκε στον Ριζοσπάστη» στις 23/3 αναφέρει πως ο πολιτικός στόχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ «εγκλωβίζει αντικειμενικά το κίνημα στο ρόλο του υπηρέτη της κυβερνητικής εναλλαγής και στην αυταπάτη της δυνατότητας φιλολαϊκής διαχείρισης μέσα από την αλλαγή ιμπεριαλιστικών συμμαχιών και την επιστροφή στην καπιταλιστική ανάπτυξη».

Η αυθαίρετη αυτή εκτίμηση προκύπτει αφού χρεωθεί στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ ότι παλεύει για έξοδο από.EE και ευρώ, χωρίς να συνδέει αυτούς τους στόχους με την αντικαπιταλιστική ανατροπή. Στην πραγματικότητα όμως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κάνει το αντίθετο. Με την προβολή της αναγκαίας αποδέσμευσης από την EE συμβάλλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου αντικαπιταλιστικού και επαναστατικού ρεύματος στην κοινωνία, όταν το ΚΚΕ δεν κάνει λόγο για την επαναστατική ανατροπή σαν δυνατότητα της εποχής μας.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 19 σχόλια

Ανώνυμος
31 Μαρτίου 2014 στις 6:48 μ.μ.

Το συνονθύλευμα γραφικών που αποτελεί την ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα μπορούσε, ίσως, να μην κατέβει στις εκλογές για να δώσει το κρίσιμο 0.23% που χρειάζεται η αυτοαποκαλούμενη "ριζοσπαστική αριστερά" για να πάρει την κυβέρνηση και να καταργήσει τα μνημόνια και να ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα...

Ανώνυμος
31 Μαρτίου 2014 στις 7:52 μ.μ.

Ολα ειναι ξεκαθαρα στης θεσεις του ΚΚΕ. αγωνιζομαστε για την ενοτητα της εργατικης ταξης που σε συμμαχια με αυτοαπασχολουμενους και φτωχους αγροτες θα διεκδικησουν την δικη τους εξου σια για εξοδο απο Ε.Ε μονομερη διαγραφη του χρεους κοινωνικοποιηση των μεσων παραγωγης εργατικο ελεγχο και κεντρικο σχεδιασμο. πανω σε αυτους τους στοχους παλευει το ΚΚΕ ωστε να δημιουργηθουν οι υποκειμενικες προ υποθεσεις. οποιοσδηποτε αλλος δρομος οδηγει σε κυβερνησεις με τα μεσα παραγωγης στην αστικη ταξη ΠΑΝ.

Ανώνυμος
31 Μαρτίου 2014 στις 8:24 μ.μ.

Στηρείχτε μαζικά στις εκλογές το αυτοπακαλούμενο κκε για να κρατήσουν τις καρέκλες τους οι επαγγελματίες άεργοι του Περισσού.
Ψηφίστε το κκε για να ανατρέψει τον καπιταλισμό χωρίς να σπάσει τζάμι.Σιχαίνονται τα αίματα,γιαυτό προσέχουν τα τζάμια.
Ψηφίστε κκε,γιατί ο Στάλιν τώρα δικαιώνεται.Και ο Χαρίλαος αποκαθηλώνεται!!.
Ψηφίστε κκε γιατί μισεί τις αστικές εκλογές,αλλά....συμμετέχει γιατί είναι πολλά τα λεφτά Αρη της επιχορήγησης και των βουλευτικών αποζημιώσεων.
Δεν σφάξανε!!!

Ανώνυμος
31 Μαρτίου 2014 στις 8:59 μ.μ.

8.24 Κανενας χαριλαος δεν αποκαθηλωνεται. ιστορικη αποτιμηση της περιοδου θα γινει για την εξαγωγη συμπερασματων απο της ιδεολογικες παρεκλισεις που παγιωθηκαν στο ΚΚΕ πριν το 1974 σε κατασταση παρανομιας και πολιτικης προσφυγιας ΠΑΝ.

Ανώνυμος
31 Μαρτίου 2014 στις 10:38 μ.μ.

Δηλαδή, (εδώ θα τρελλαθούμε τελείως. Το κκε έχει αιτήματα μόνο οικονομικού χαρακτήρα και δεν βάζει ζητήματα ανατροπής της ΕΕ και των μνημονίων? Δηλαδή ο σύριζα βάζει ζήτημα ανατροπής της ΕΕ? Πού όπου βρεθεί και όπου σταθεί απαγγέλλει ύμνους στην ΕΕ και την Ευρωπαική ολοκλήρωση? Ε, αν αυτό δεν είναι χοντρό δούλεμα, τότε είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο. Πότε και πού βρε παιδιά ζητάτε ανατροπή της ΕΕ? Και ποιών μνημονίων? Δεν πήρατε χαμπάρι ότι από 1/1/2014 ισχύει το διαρκές μνημόνιο για όλη την ΕΕ? Ενιαία Οικον. Διακυβέρνηση την λέτε που την ψηφίσατε με χέρια και με πόδια. Σας λέει κάτι το Μνημόνιο των μνημονίων, η Συνθήκη του Μάαστριχτ? Σας λέει κάτι η Λευκή Βίβλος? Που τα ψηφίσατε όλα και κατηγορούσατε και το κκε σαν απομονωμένο γιατί από τότε προειδοποιούσε τί λαίλαπα έρχεται. Και εγκαλείτε τώρα το ΚΚΕ, ότι έχει μόνο οικονομικά αιτήματα. Μα καλά τόσο βλήτα περνάτε τους αναγνώστες σας, ή έχουν μνήμη ραδικιού? Πέρσυ μας κατηγορούσατε ότι βάζουμε όρο την λαική εξουσία, φέτος μας κατηγορείτε ότι δεν την βάζουμε? Μπράβο, μπράβο, πάντα τέτοια. Μανώλης

Ανώνυμος
31 Μαρτίου 2014 στις 11:37 μ.μ.

8.59 Τον Μαίλη τον ρώτησες?
αποκαθήλωση κανονική είναι του Χαρίλαου και σε λίγο θα τον βγάλετε και προδότη,και βρομόνερο και χαφιέ και φραξιονιστή όπως βγάλατε τόσους και τόσους γραμματείς.
Αντε διάβασε ιστορία παιδάκι μου,και μετά να υπερασπίζεσαι τους Μαίληδες που εξάγει αυθαίρετα συμπεράσματα για να σε αποκοιμίζει.

Ανώνυμος
1 Απριλίου 2014 στις 12:29 π.μ.

αυτα είναι τα κλασσικά άρθρα που εμφανίζονται κάθε μήνα στο"Πριν" για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα (αλήθεια,καλα τα πε ο Τσιπρας χτες στην συγκέντρωση σας?).Δεν απέχει και πολύ απο το παραλήρημα του 824 (πως στριμωξες τοσα ψέμματα ρε μεγάλε?!!!!) απλά ξεδιπλώνεται πιο αργά και δήθεν ψύχραιμα μπας και κρυψει τις εκλογικες αυταπάτες του χωρου σας..(εγκαλεί το ΚΚΕ γιατί δεν κατεβαίνει με σύνθημα στις "8 σοσιαλισμός") την στιγμή που μονο το ΚΚΕ καταθέτει στην κοινωνία την πρόταση του για κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων. Προτεινόμενοι τίτλοι άρθρων για ΑΝΤΑΡΣΥΑ (δεν χρειάζονται καν ανάπτυξη):

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: απεργίες διαρκείας στα λόγια,απεργοσπασία στην πράξη

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: αντικαπιταλισμός στα λόγια, καπιταλισμόςμέχρι την δευτερα παρουσίαστην πράξη

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: κριτική στον ρεφορμισμό στα λόγια, συμπραξη με την σοσιαλδημοκρατία στην πράξη

Μανουηλ

Ανώνυμος
1 Απριλίου 2014 στις 2:59 π.μ.

Σετούτο το τόπο και ένας αριστερός-κομμουνιστής ν'απομίνει θα υπάρχουν καμιά δεκαριά απόψης για το που θα πάμε,και πως θα πάμε.Ετσι το αστικό λουμπεναριό κοιμάται εν ηρεμία.......!!!!!!

Ανώνυμος
1 Απριλίου 2014 στις 9:47 π.μ.

το πιο τραγικό με αυτά τα άρθρα είναι οτι οι συντάκτες τους αποδεικνύουν τον αυτισμό τους στην προσπάθειά τους κατηγορήσουν το ΚΚΕ για αυτισμό...ξεχνάτε κύριοι οτι αν δεν ακολουθεί ο εργαζόμενος, ο υπάλληλος και ο παγιδευμένος επαγγελματίας από δική του παρόρμηση το δρόμο του αγώνα δεν γίνεται τίποτα...τη νουθεσία καλά θα κάνει η αριστερά να την αφήσει....επανάσταση χωρίς δεν γίνεται. ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ....ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ...ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ

Ανώνυμος
1 Απριλίου 2014 στις 11:30 π.μ.

11.37 κανενα αυθαιρετο συμπερασμα. απο την ιστορια βγαζουμε συμπερασματα χρησιμα για το μελλον. το παραμυθι με τον ΧΑΡΙΛΑΟ αστο παλιωσε.η ηγεσια στο ΚΚΕ ειναι παντα συλλογικη και απο την ιστορια θα βγουν χρησιμα συμπερασματα πετωντας απο πανω της ιδεολογικες παρεκλι σεις που παγιωθηκαν στο κομμα απο το 20ο συνεδριο του 1956 σε κατασταση παρανομιας και πολιτικης προσφυγιας μεχρι το 1974. και να εισαι βεβαιος οτι ιστορια εχω διαβασει ΠΑΝ

ΚΚΕ το Κόμμα σου χαφιέ!
1 Απριλίου 2014 στις 4:14 μ.μ.

Καλά σας τα λέει ο Κρεασίδης.

Δ.Ν.
1 Απριλίου 2014 στις 6:10 μ.μ.

ΠΑΝ: ιδεολογική παρέκκλιση λές την επέμβαση των 9 με επικεφαλής το ΚΚΣΕ αφού προήγηθηκε η Τασκένδη και ακολούθησε η διαγραφή χιλιάδων μελών, της συντριπτικής πλειοψηφίας, του ΚΚΕ σε ΕΣΣΔ, Πολωνία, Τσεχοσλοβακία αλλά αρκετών και σε άλλες χώρες, όπως και των περισσότερων των εξόριστων του Αη Στράτη; Αλλά και τις μετέπειτα διαγραφές μελών ως τις αρχές της δεκαετίας του '60; Και για ποια βαθιά παρανομία μιλάς τη στιγμή που όλα αυτά συνέβαιναν κυρίως στις χώρες όπου ζούσαν οι πολιτικοί πρόσφυγες; Και γιατί η παρανομία να είναι δικαιολογία; Όλοι όσοι αρνήθηκαν τότε το 20ο Συνέδριο και την "6η ολομέλεια", μην την ξεχνάμε και αυτή, δεν ήταν παράνομοι, στις εξορίες και τις φυλακές;

Ανώνυμος
1 Απριλίου 2014 στις 9:35 μ.μ.

6.10 ιδεολογικη παρεκλιση ενοω μετα την διασπαση του 1968 που αποχωρησαν οι ΕΥΡΩΚΟΜ ΜΟΥΝΙΣΤΕΣ και δημιουργησαν το εσωτερικο. δεν εχω διαφωνια για την επεμβαση που αναφερεις οπως και για την ΤΑΣΚΕΝΔΗ. αυτη ομως που εμειναν στο ΚΚΕ μετα το 1968 Δεν ητανε οπορτου νιστες απλα η ιδεολογικες παρεκλεσης που εξακολουθουσαν να υπαρχουν στο προγραμμα και οι συθηκες δεν επετρεψαν την αλλαγη του και σε μια πορεια το 1989 1991 δημιουργηθηκαν τα ιδια. αυτο το προβλημα με το προγραμμα λυθηκε το 1996. ασφαλως υποκλινομαι σε οσους αντισταθηκαν απο τη πρωτη στιγμη σε αυτην την λαιλαπα το 1956 αλλα δεν μπορω να κατηγορησω οσους μετα το 1968 εμειναν στο ΚΚΕ και παλεψαν σε εκεινες της συνθηκες για την σωτηρια του κομματος το 1991 για να ειμαστε εδω εμεις σημερα. ΠΑΝ

Ανώνυμος
4 Απριλίου 2014 στις 10:19 π.μ.

E όχι ρε παιδιά να γίνουμε και οπαδοί του Χαρίλαου επειδή σήμερα τον αποκαθηλώνει το ΚΚΕ! Έλεος δηλαδή. Χρειάζεται να είσαι οπαδός του Φλωράκη για να καταλάβεις 5 στοιχειώδη πράγματα περί μετώπων, θέσης της Ελλάδας κλπ.;
Εδώ αυτοί έχουν κόψει καπίστρι και σε λίγο το ΚΚΕ θα γίνει αρχειομαρξιστικό κόμμα! Επανεμφάνιση του ΚΑΚΕ μετά από 60 χρόνια, με "σταλινικό" μάλιστα προφίλ!

Ωραία πράγματα....

Ανώνυμος
4 Απριλίου 2014 στις 3:52 μ.μ.

10.19 δεν αποκαθηλωνει κανεις το φλωρακη η ηγεσια ειναι παντα συλλογικη και απο την ιστορια βγαινουνε συμπερασματα για το μελλον. ολα αυτα για τα μετωπα που λες και για τους τροτσκιστες ειναι εκτος τοπου και χρονου γιατι απλα δεν εχουμε πλεον ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΑ αλλα καπιταλισμο στο ιμπεριαλιστικο σταδιο. τωρα αν ψαχνεις για τροτσκιστες ειμαι σιγουρος οτι ξερεις που θα τους βρεις ΠΑΝ

Ανώνυμος
5 Απριλίου 2014 στις 10:14 π.μ.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα ξεπεράσει το 3% στις εκλογές,και το ξέρει το κΚΕ γι'αυτό την χτυπάει!

bill

Ανώνυμος
5 Απριλίου 2014 στις 10:51 π.μ.

Ε καλά ρε ΠΑΝ για εσένα "βγαίνουνε συμπεράσματα" για μένα αποκαθηλώνεται.
Εσύ θέλεις να κατευνάσεις τους Φλωρακικούς, εμένα δεν με ενδιαφέρει, αυτή είναι η διαφορά μας.

Για μένα το θέμα βρίσκεται στο ότι ένας αναθεωριστισμός αντικαθίσταται από ένα άλλο, πάντα στο όνομα του μαρξισμού λενινισμού.
Αλλά εδώ δεν τολμάς να πεις την λέξη αποκαθήλωση, θα τολμήσεις να πεις ότι δεν σου κάνει ο λενινισμός;

Ανώνυμος
5 Απριλίου 2014 στις 3:32 μ.μ.

10.51 ο ΛΕΝΙΝΙΣΜΟΣ και βεβαια μου κανει. αποριπτουμε της στρεβλωσεις του που ητανε αποτελεσμα του 20ο συνεδριου και της 6ης ολομελειας του 1956. ο σ, ΧΑΡΙΛΑΟΣ για την εποχη που ητανε Γ.Γ με παγιωμενες της ιδεολογικες παρεκλισεις και χωρις Κ.Ο Απα το 1958 δεν μπο ρουσε ναι κανει καλυτερα ΠΑΝ

Ανώνυμος
5 Απριλίου 2014 στις 3:43 μ.μ.

10.14 το ΠΑΣΟΚ διαλυθηκε και το χωρο της ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κατελαβε ο συριζα. Λογικο ειναι η αστικη ταξη το κενο που δημιουργηθηκε στο χωρο του οπορτουνισμου να φροντισει να το καλυψη ειναι αυτονοητο. ΠΑΝ

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger