Home » , » Συνδυασμοί που στηρίζει το Σχέδιο Β - Συνέντευξη του Α. Αλαβάνου

Συνδυασμοί που στηρίζει το Σχέδιο Β - Συνέντευξη του Α. Αλαβάνου

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 11 Μαΐου 2014 | 4:44 μ.μ.

Σχέδιο Β – Συγκέντρωση στο Χαλάνδρι
Αλαβάνος: «Για την Αυτοδιοίκηση εμπνεόμαστε από την Αντίσταση»
Συνδυασμοί που στηρίζει το Σχέδιο Β

«Το Σχέδιο Β δεν έχει τις δυνάμεις να κατεβάσει κομματικά ψηφοδέλτια σε όλη την Ελλάδα. Κι εκεί όμως που έχει – είτε είναι η περιφέρεια της Θεσσαλίας είτε ο Δήμος της Αθήνας – αποφάσισε να μη το κάνει.

Στην προσέγγισή μας στο θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εμπνεόμαστε από την Εθνική Αντίσταση. Δεν είναι ότι εμείς είμαστε παρωχημένοι. Η αντίσταση ήταν ασύλληπτα προχωρημένη.
Το 1943 στο Γαρδίκι της Στερεάς Ελλάδας το Γενικό Επιτελείο Ανταρτών αποφάσισε τη διοργάνωση αυτοδιοικητικών εκλογών στην Ελεύθερη Ελλάδα, στα χωριά και τις πόλεις της ορεινής δηλαδή ζώνης της χώρας. Το Γενικό Στρατηγείο ήταν μια από τις σπάνιες και κορυφαίες στιγμές όπου λειτουργούσε ενωμένη όλη η Αντίσταση: ΕΛΑΣ, ΕΔΕΣ, ΕΚΚΑ.

Θα περίμενε κανείς ότι η Διοίκηση των ανταρτών, σε συνθήκες πολέμου απέναντι σε ένα πανίσχυρο εχθρό, θα ασκούσε ένα πλήρη έλεγχο στις δημοτικές και κοινοτικές αρχές, θα τις έκανε γρανάζια στη στρατιωτική μηχανή της.

Έκανε το εντελώς αντίθετο. Υιοθέτησε τον Χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τέσσερις αρχές. Ανάμεσά τους η ψήφος και η εκλογιμότητα των γυναικών και των νέων. Πρώτη αρχή όμως ήταν η πλήρης ανεξαρτησία της Αυτοδιοίκησης και ο αποκλεισμός οιασδήποτε κομματικής παρέμβασης. Με ασύλληπτη ευφυία και τόλμη συνέλαβαν ότι η καλύτερη προσφορά στον αγώνα τους ήταν να ευδοκιμήσουν οι αυθεντικές τοπικές διεργασίες ώστε να αναδειχθεί μια δημοκρατικά οργανωμένη κι ενωμένη κοινωνία ενάντια στους γερμανούς καταχτητές.

Όταν σκέφτομαι αυτά, κατανοώ πλήρως τη συγκλονιστική φράση που είπε πριν λίγες μέρες στη συγκέντρωσή μας στη Θεσσαλονίκη ο υποψήφιος του Σχεδίου Β καθηγητής ιστορίας Χρήστος Παπαδημητρίου, για δεκαετίες πρόσφυγας στην Τασκένδη: «στην Κατοχή εμείς νοιώθαμε ελεύθεροι». Ενώ σήμερα, σε βαθιά ύφεση, αλλά χωρίς τα ποτάμια αίματος της Κατοχής, η κοινωνία δεν νοιώθει ελεύθερη γιατί της έχει επιβληθεί ένα άτεγκτο κομματικό σύστημα από τα πάνω, ανίκανο να γεννήσει την προοπτική της απελευθέρωσης.

Ως Σχέδιο Β αποφασίσαμε να είναι οι τοπικές μας κινήσεις που θα επιλέξουν αν και ποιόν θα στηρίξουν. Με κριτήρια τη σύγκρουση με τις πολιτικές της τρόικα στην αυτοδιοίκηση, με τον συγκεντρωτισμό του Καλλικράτη, με τα τοπικά εργολαβικά συμφέροντα. Την ικανότητα ευρύτερων κοινωνικών συσπειρώσεων με οικολογικές, πολιτιστικές, αθλητικές κινήσεις, πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, κινήματα πλατειών, ενάντια στους πλειστηριασμούς, τα διόδια, τους μεσάζοντες. Την ύπαρξη συγκροτημένων, πρωτοποριακών και υλοποιήσιμων προγραμμάτων.

Είναι σημαντικό που εδώ στο Χαλάνδρι υπάρχει μια τέτοια εκλογική προσπάθεια, η «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου», με υποψήφιο Δήμαρχο τον Σίμο Ρούσσο, που έχει την πλήρη στήριξή μας. Αντίστοιχες κινήσεις υπάρχουν και σε άλλους δήμους της Αττικής, όπως στο Ίλιον με επικεφαλής τον Πάνο Κουτσιανά. Στην Αγία Παρασκευή με τον Σπύρο Αλεξίου. Στη Νίκαια με τον Κώστα Παπαδόπουλο. Στη Γλυφάδα με τον Νίκο Πυρουνάκη. Ή στην περιφέρεια, όπως στην Πάτρα με τον Χρήστο Πατούχα. Στη Λέσβο με τον Στράτο Γεωργούλη. Στα Γιάννενα με τον Στέφανο Σκοπούλη. Στη Ναόυσα με τον Δημήτρη Ρίζο. Και πολλές ακόμα ανάλογες περιπτώσεις που έχουν εντοπίσει και ανακοινώσει οι πολιτικές μας κινήσεις.

Ακόμα και κάποια ψηφοδέλτια που έχουν ξεκινήσει ως κομματικές πρωτοβουλίες μπορούν στην πορεία να προωθήσουν τις ενωτικές τοπικές δυναμικές που επιδιώκουμε. Αξίζει για αυτό να στηριχθεί στην Περιφέρεια Αττικής ο συνδυασμός που προωθεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με επικεφαλής τη Δέσποινα Κουτσούμπα που έχει δώσει δείγμα γραφής μιας πολύ δημιουργικής και αγωνιστικής δραστηριότητας ως πρόεδρος των ελλήνων αρχαιολόγων. Ή στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ο συνδυασμός που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με την Αγλαία Κυρίτση, που στάθηκε γενναία στον αγώνα για την Ελεύθερη ΕΡΤ».

Συνέντευξη του Α. Αλαβάνου στον δημοσιογράφος Βασίλη Σκουρή - Realnews


Γιατί επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, κ. Αλαβάνο; Και μάλιστα από εσάς που στις αρχές της δεκαετίας του '90 είχατε καταγραφεί ως ο βασικός φιλοευρωπαίος του τότε ΚΚΕ;

Δύο δεκαετίες σε ευρωπαϊκές χώρες εκτιμώ βαθιά τη συνεργασία με τους άλλους λαούς της ηπείρου μας. Οχι όμως γερμανική αποικία επί ευρωπαϊκού εδάφους. Ισότιμη χώρα με προοπτικές ανάπτυξης. Αυτό απαιτεί ταχύτατη αποχώρηση από την ευρωζώνη.
Για τρεις λόγους: Για να απελευθερωθούμε από τις πολιτικές δημοσιονομικής ασφυξίας και λιτότητας.
Για να απαλλαγούμε από το ισχυρότερο νόμισμα στον κόσμο που ανοίγει την πόρτα στις εισαγωγές και την κλείνει στις εξαγωγές.
Για να κανονίζουμε εμείς τη ρευστότητα, ώστε να αναζωογονηθεί η αγορά και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας,

■ Πώς μιλάτε για ρευστότητα όταν κανείς δεν μπορεί να πει ότι «λεφτά υπάρχουν»; 

Η οικονομία μας είναι κομμάτια και θρύψαλα, δεν μπορεί να δημιουργήσει πλούτο. Για να βγει όμως από τη βαθύτατη ύφεση, «χρειάζονται απαραιτήτως λεφτά». Αυτό είναι αδύνατο να γίνει με το ευρώ, που η κυκλοφορία του ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Λεφτά μπoρεί να βρεθούν» με την προσφυγή στο εθνικό νόμισμα. Στην καλύτερη μελέτη μέχρι τώρα, από τον καθηγητή Μαριόλη και το Ινστιτούτο Μπάτσης υπολογίζεται ότι μπορεί να αυξηθεί άμεσα η νομισματική κυκλοφορία στην Ελλάδο κατά 10 δισ. ευρώ χωρίς κίνδυνο για ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.

Προτείνετε, δηλαδή, μια πολιτική σαν του Ομπάμα; 

Στις Η ΠΑ με το Quantitative Easing πρόσθεσαν στην κυκλοφορία 3 δισ ευρώ το ένα πέμπτο του αμερικανικού ΑΕΠ, χωρίς καμία απολύτως επίπτωση στον πληθωρισμό και με πολύ καλύτερες επιδόσεις από τους Ευρωπαίους σχετικά με την κρίση. Οι Αμερικανοί όμως χρησιμοποίησαν αυτή τη νομισματική διεύρυνση για να επιβιώσουν οι κολοσσοί του καπιταλιστικού συστήματος. Εμείς μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για τη μείωση των φόρων στις οικογένειες των εργαζομένων, την αύξηση της ενεργής ζήτησης τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Την πρώτη ώρα μιας κυβέρνησης με τη συμμετοχή του Σχεδίου Β', μετά την ανακοίνωση της παύσης πληρωμών στους ξένους δανειστές και της αλλαγής νομίσματος θα ανακοινωθεί η κατάργηση του χαρατσιού στην ακίνητη περιουσία, εκτός της πολύ μεγάλης που ανέρχεται γύρω στα 3 δισ. ευρώ, η μείωση του ΦΠΑ και της λαϊκής φορολογίας. Ενα μέρος των πόρων του κρατικού Προϋπολογισμού θα καλυφθεί πια από νέο χρήμα, και όχι από υπερφορολόγηση.

 Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, επιμένει πως η λύση του ελληνικού προβλήματος θα πρέπει να δοθεί εντός της ευρωζώνης... 

Είναι ψέμα ότι το «μνημόνιο θα καταργηθεί εντός ευρωζώνης», που λέει τόσο η Ν.Δ. όσο κι ο ΣΥΡΙΖΑ. Για δύο απλούς λόγους: Πρώτον, το μνημόνιο είναι μια αδυσώπητη πραγματικότητα φτώχειας και ανεργίας πια. Το ζητούμενο είναι να κάνουμε εκείνες τις ανατροπές-παύση πληρωμών στους ξένους δανειστές, εθνικό νόμισμα, παραγωγικός σχεδιασμός-, ώστε να αντικαταστήσουμε την παρακμή με την ανασυγκρότηση.
Δεύτερον, οι κανονισμοί 47 και 473 που ισχύουν από την 1 η Ιανουαρίου φέτος για όλες τις χώρες της ευρωζώνης και αποσιωπά συστηματικά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπουν την εφαρμογή όλων των μνημονιακών εργαλείων, όπως η έγκριση του εθνικού Προϋπολογισμού από την Κομισιόν, οι αντιπροσωπείες υπαλλήλων στα υπουργεία, η εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι συστάσεις η εποπτεία, οι κυρώσεις τα πρόστιμα.

■ Δηλαδή εκτιμάτε πως ο Αλέξης Τσίπραςδεν λέει στον ελληνικό λαό την αλήθεια;

Αυτό το κατανοούν και πολλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, απλώς το δικαιολογούν για να μη φοβίσουν τον λαό και τέτοια. Ξέρετε, η Αριστερά έχει δώσει πολλά στην Ελλάδα, έχει κάνει και λάθη και έχει δείξει ανεπάρκειες. Παραδοσιακά όμως ακόμα κι οι αντίπαλοί της αναγνώριζαν ότι ήταν μια εστία σταθερότητας ειλικρίνειας ευθύτητας και ήθους. Αυτό πρέπει επειγόντως να το αποκαταστήσουμε από τη μεγάλη ζημιά που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

■ Και ο Δημήτρης Κοιιτσούμπας, ωστόσο, ο γ.γ. του ΚΚΕ, σας επιτίθεται. Τι του απαντάτε;

Οτι ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, Σχέδιο Β', άλλες αριστερές οργανώσεις πρέπει να συνεργαστούμε για τη δημιουργία ενός μεγάλου λαϊκού μετώπου. Αμέσως μετά τις εκλογές.

■ Δηλαδή, μιλάτε για διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ; 

Μιλάω για μια μεγάλη ενότητα δυνάμεων που αρνούνται το νόμισμα και τις πολιτικές κυριαρχίας των Βρυξελλών, από οπουδήποτε κι αν προέρχονται. Το χρειάζεται επειγόντως ο τόπος για να υπάρξει εηιτέλουςμια πειστική και σαφής εναλλακτική λύση στη Ν.Δ.

 ■ Γιατί ο Ευάγγελος Βενιζέλος θέτει θέμα κυβερνητικής σταθερότητας; Και ποιος είναι ο ρόλος του Σταύρου Θεοδωράκη; 

Για το ΠΑΣΟΚ είναι το κύκνειο άσμα του. Το Ποτάμι δεν έχει νερό, αν η διψασμένη Ελλάδα έχει ανάγκη να αρδευτεί με στόχουςγια τη σωτηρία της. Στην πραγματικότητα, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι συνωθούνται και διαγκωνίζονται για τη θέση που θα έχει ο καθένας στον διαμορφωνόμενο κεντρώο χώρο. Εναν χώρο που προσπαθεί να αποσπάσει από την αποκλειστική ηγεμονία της Δεξιάς τις πολιτικές εντός ευρωζώνης με μια απόχρωση κοινωνικής δικαιοσύνης και με την επίκληση της αριστερής ή προοδευτικής προέλευσής τους. Γι'αυτόδεν μπορούν να αποτελέσουν Σχέδιο Β' απέναντι στην εξοντωτική πολιτική Σαμαρά.

  ■ Τις προτάσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη γιατί τις απορρίπτετε;

Τη συζήτηση για τη συνεργασία άρχισε με την ομιλία μου πριν από τρεις βδομάδες στα Τρίκαλα και την πρότασή μας για κοινή πρωτοβουλία με όσους στον ΣΥΡΙΖΑ συμμερίζονται κοινές θέσεις μ' εμάς για την αποχώρηση από την Ευρωζώνη. Το ενδιαφέρον του Λαφαζάνη για αριστερή συνεργασία είναι ειλικρινές και διαρκές. Αυτή, όμως, πρέπει να γίνει σε κοινή προγραμματική βάση. Δεν είναι δυνατό να πιστεύει κανείς ότι το εθνικό νόμισμα είναι πρωταρχική προτεραιότητα για τη σωτηρία της χώρας και να συμμετέχει σε ένα κόμμα που η ηγεσία του εκφοβίζει ότι «η έξοδος από το ευρώ είναι εθνική καταστροφή».
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 3 σχόλια

Ανώνυμος
11 Μαΐου 2014 στις 8:36 μ.μ.

2 κουταλιες ΑΝΤΑΡΣΥΑ + μια πρεζα ΣΥΡΙΖΑ = ΑΝΤΑΡΣΥΟΣΥΡΙΖΑ......
Ετοιμο το αλαβανογλυκο.....

Μπραβο μας εκει στην ΝΑΡ.
Πραγματικα κριμα....

Ανώνυμος
11 Μαΐου 2014 στις 9:49 μ.μ.

μπορεί ο προηγούμενος σύντροφος να το εξηγήσει λίγο ?

κατηγορείς το ΝΑΡ επειδή συζητούσε με τον Αλαβάνο, ακόμα και αν με ιστορική τύφλωση διέλυσε τελευταία στιγμή την Συμπόρευση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει στις εκλογές αριστερή αντί ΕΕ φωνή σε σημαντική κλίμακα ? ( οι γενικολογίες τύπου ταυτόχρονη έξοδος από την ΕΕ με εργατική εξουσία, είναι μια γραμμή ζύμωσης , δεν είναι όμως αντί ΕΕ γραμμή)

αυτό καταλαβαίνω εγώ από το σχόλιο σου, αν κάνω λάθος και μπορείς, γίνε λίγο σαφέστερος...

"κάποιος σύντροφος "

Ανώνυμος
12 Μαΐου 2014 στις 9:06 π.μ.

"Καποιε συντροφε" τωρα περιμενεις να μαθεις τι εστι Αλαβανος?
Και μετα αναρωτιομαστε για το μαυρο χαλι μας.


Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger