Home » , » Ο διαχρονικός ρόλος του Δ.Σ της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και το μεγάλο πλιάτσικο της "Μικρή ΔΕΗ".

Ο διαχρονικός ρόλος του Δ.Σ της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και το μεγάλο πλιάτσικο της "Μικρή ΔΕΗ".

Από giorgis , Κυριακή 6 Ιουλίου 2014 | 8:17 μ.μ.

 Του Γ. Γ. 

Σε μεγάλο βαθμό ήταν αναμενόμενη η άδοξη κατάληξη της απεργίας της ΔΕΗ, αν και κάποια στιγμή μας γεννήθηκε η υπεραισιοδοξία, βλέποντας την μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία ειδικά στις μονάδες παραγωγής ότι θα παρουσιαζόταν στο προσκήνιο οι παράγοντες εκείνοι που θα άφηναν στα χαρτιά τους εγκληματικούς σχεδιασμούς της συγκυβέρνησης για το ξεπούλημα δημόσιου πλούτου.

Η απόφαση που πήρε –πασπαλισμένη με τα γνωστά καλέσματα «στην ΓΣΕΕ και στους φορείς της χώρας να αναλάβουμε από κοινού πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις με στόχο την αποτροπή των πολιτικών επιλογών και αποφάσεων της κυβέρνησης» μπλα μπλα..-  το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για λήξη της απεργίας, βάζει ταφόπλακα στις ελπίδες ότι μπορούσε να έχει διαφορετικό αποτέλεσμα αυτός ο αγώνας.

Είναι επίσης συζητήσιμο το κατά πόσο τα κόμματα που αντιστρατεύτηκαν στο τεράστιο σκάνδαλο της δημιουργίας της «μικρής ΔΕΗ» στάθηκα έμπρακτα αλληλέγγυα στην απεργία και πίεσαν τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ να μην προχωρήσουν σ’ αυτή την άτακτη υποχώρησή τους.

Παρακάτω θα προσθέσουμε δυο κείμενα. Μια ανάρτησή μας που έγινε τον Απρίλη του 2011 και ένα κείμενο που μας έστειλε ο Αριστοτέλης Βασιλάκης Πρόεδρος του ΠΑΣΠΑ ΔΕΗ 

Μέγιστη υποκρισία οι αντιδράσεις για την χρηματοδότηση της ΓΕΝΟΠ από την διοίκηση της ΔΕΗ

Παρακολουθείτε, φανταζόμαστε, την διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης του μνημονίου με τα δικά της στελέχη της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Ακούσαμε λοιπόν σήμερα – στον ρ/σ «ΒΗΜΑ 95,5»- τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ και πρωτοκλασάτο στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, Νίκο Φωτόπουλο να περνάει στην αντεπίθεση μετά το πόρισμα Ρακιντζή που καταλογίζει τα μύρια όσα στις υπόγειες συναλαγές που είχε αυτό το συνδικάτο με τις κυβερνήσεις και την διοίκηση της ΔΕΗ, διαχρονικά.

«Η χρηματοδότηση της ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ γίνεται εδώ και 27 χρόνια και από όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα … Δεν μπορώ να δεχθώ ότι όλοι οι υπουργοί Ανάπτυξης όλα αυτά τα χρόνια παρανομούσαν» σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στα χρήματα που έχει λάβει η ΓΕΝΟΠ από τις διοικήσεις. Ενώ απέδωσε τον Ρακιντζή ότι δρα κατευθυνόμενος τονίζοντας: « Όταν ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης που είναι σε αυτή τη θέση εδώ και 7 χρόνια δεν ακούει και δεν βλέπει καμία παρανομία, ξαφνικά "ξύπνησε" σήμερα;».

Δεν θα διαφωνήσουμε καθόλου με τον Ν. Φωτόπουλο. Ετσι ακριβώς είναι και μας επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας σ’ αυτά που γράψαμε χτες σε σχετική ανάρτηση.
Ας τα επαναλάβουμε: «Αν και η ΓΕΝΟΠ είναι ένα απ’ τα μεγαλύτερα σωματεία με δυναμικές κινητοποιήσεις στο παρελθόν, δεν ξεχνάμε ότι πρόκειται γα ένα κρατικοδίαιτο σωματείο με χρηματοδοτήσεις από τις κυβερνήσεις που ξεκίνησαν από το 1999 όταν άρχισε και η πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, με τη συμφωνία της διοίκησης και της πλειοψηφίας στη ΓΕΝΟΠ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ) και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με όλες τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Η τακτική αυτή είναι διαχρονική και δικομματική ενώ έχει ακολουθηθεί σε όλες τις ΔΕΚΟ και όχι μόνο στη ΔΕΗ με διαφορετικούς τρόπους σε κάθε μια. Να δημιουργούν δηλαδή, οι κυβερνήσεις μια "αριστοκρατική εργοπατερία" μπουκώνοντας με απολαβές κάθε είδους κάποια συνδικαλιστικά στελέχη. Στόχος των κυβερνήσεων να ενσωματώσουν το συνδικαλιστικό κίνημα με την πολιτική τους, να συντηρήσουν την εργατική αριστοκρατία, να εγκλωβίσουν γενικότερα τους εργαζόμενους στο συμβιβασμό και την υποταγή».

Mας βρίσκει, επίσης, απόλυτα σύμφωνους η παρακάτω ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ:

 Αποτελούν μέγιστη υποκρισία οι αντιδράσεις που προέρχονται από την κυβέρνηση τα άλλα κόμματα και τους μηχανισμούς του συστήματος, που παριστάνουν τους έκπληκτους και τους οργισμένους με τη συστηματική χρηματοδότηση - δανειοδότηση της ΓΕΝΟΠ από τη διοίκηση της ΔΕΗ, ειδικά την περίοδο που μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρία και άρχισε η ιδιωτικοποίησή της.

Όλοι αυτοί γνώριζαν, γνωρίζουν και ευθύνονται για την πολύμορφη συνδιαλλαγή που έχει διαμορφωθεί μεταξύ των μεγάλων καπιταλιστών, του κράτους και της ΕΕ με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες και τα στελέχη που εκφράζουν τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, προκειμένου να βάζουν πλάτη ή να ανέχονται αντεργατικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις, να διαμορφώνουν τους όρους για ενσωμάτωση του συνδικαλιστικού κινήματος. Τώρα το δήθεν ενδιαφέρον τους για την εξυγίανση είναι ύποπτο και σχετίζεται με τα αντιδραστικά σχέδια του ξεπουλήματος ό,τι έχει απομείνει στο Δημόσιο από τις πρώην ΔΕΚΟ. Σχετίζεται με τον άγριο τσακωμό μεταξύ επιχειρηματιών για το ποιος θα αρπάξει τα περισσότερα «φιλέτα».

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και συνολικότερα πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα, να εκτιμήσουν πόσο δίκιο είχε το ΚΚΕ και οι δυνάμεις του στο συνδικαλιστικό κίνημα, που έγκαιρα είχαν διαχωρίσει τη θέση τους και είχαν καταγγείλει τον εκφυλιστικό ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στη φθορά συνειδήσεων και στην υποταγή των συμφερόντων των εργαζομένων στα σχέδια της εργοδοσίας και του κράτους.
______________

Η ΔΕΗ δεν πωλείται για τα «φράγκα»…

του Αριστοτέλη Βασιλάκη - Προέδρου του ΠΑΣΠΑ ΔΕΗ

Επειδή διάφοροι άσχετοι – κυρίως πολιτικοί – γράφουν και δηλώνουν εντυπωσιακές «μπούρδες» τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με τη «μικρή ΔΕΗ», ας αποσαφηνίσουμε ορισμένα πράγματα… Καταρχήν το ρεύμα ως δημόσιο αγαθό αφορά όλους τους Έλληνες και η ΔΕΗ είναι από τα πιο σημαντικά περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων...

Όλες οι προσπάθειες για την ιδιωτικοποίηση νερού και ενέργειας, δεν γίνονται οικονομικούς λόγους. Άλλωστε το τίμημα που θα δοθεί για την αγορά της «μικρής ΔΕΗ», αφενός δεν θα λύσει κανένα οικονομικό πρόβλημα της χώρας, αφού δεν ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να εξυπηρετήσει ούτε το δημόσιο έλλειμμα, ούτε το εξωτερικό χρέος, ούτε καλά καλά τα χρέη της ίδιας της ΔΕΗ… 1,5 δις που θα δοθεί – περίπου – στοιχίζει η νέα μονάδα που πρέπει να φτιάξει η ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα!!! Όλος αυτός ο κακός χαμός γίνεται για τον έλεγχο όλων των ζωτικών πηγών της Ελλάδος, τις οποίες οι γεωπολιτικοί μας σύμμαχοι θέλουν να ελέγχουν πλήρως.

Τους ενδιαφέρει ο έλεγχος, αλλά παράλληλα δεν θέλουν και μεγάλες αντιδράσεις γιατί αν φοβούνται κάτι , αυτό είναι η ΛΑΪΚΗ ΟΡΓΗ. Θέλουν πολλές, μικρές και διαφορετικές αντιδράσεις. Και ο λόγος είναι, διότι με αυτό τον τρόπο δεν ενημερώνουν, αλλά μπερδεύουν τον κόσμο. Άλλα λέει ο Ταμήλος, άλλα η Βούλτεψη, άλλα ο Μανιάτης και άλλα ο Παπαγεωργίου!!! Μας «μπερδεύουν» και μας διχάζουν… Με τη γνωστή συνταγή του ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ… Και τον «κλαδικό εμφύλιο»…

Τώρα η προσπάθεια τους γίνεται για τον έλεγχο της ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Και το ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ τους έχει επιστρατεύσει όλους. Κυβέρνηση, «αντιπολίτευση», «συνδικαλιστές», «επενδυτές», «δημοσιογράφους»… Στόχος τους να «μπερδέψουν» ουσιαστικά την ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ με τις πολλές και διαφορετικές, αλλά…… χαμηλών τόνων αντιδράσεις.

Οι ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ βέβαια δεν πρέπει να είναι έντονες, αλλά παράλληλα πρέπει και να μας πείσουν, πως όλοι από την πλευρά τους, αγωνίζονται για το «συμφέρον» μας.

Πρόκειται για το απίθανο «φρενοκομείο» στη χώρα που ανθίζει η «φαιδρά πορτοκαλέα». Και όσο σε αυτή τη χώρα Η ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ και η ΛΟΓΙΚΗ του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΛΟΓΟΥ θα εξαντλείται στο επίπεδο των σημερινών πολιτικών και των δημοσιογράφων τύπου «Ντερπεντέρη», τόσο θα πηγαίνουν όλα από το κακό στο χειρότερο.

Θέλω λοιπόν να ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ κάποια στοιχεία, που δεν τα έχει αναφέρει κανείς…

Καταρχήν ότι και να λέει ο οποιοσδήποτε «τρόφιμος» αυτού του απέραντου «φρενοκομείου», ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ οποιαδήποτε εκχώρηση δημοσίου αγαθού σε ιδιώτες , ειδικά όταν αυτή η εκχώρηση αφορά ένα πρώτης ανάγκης δημόσιο αγαθό, που υποθάλπτει και εγκυμονεί ΣΟΒΑΡΟΥΣ κινδύνους, για την ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ , την ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ και το γενικότερο ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ λοιπόν ΠΟΤΕ ένα βασικό ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ, να γίνει εργαλείο ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑΣ, στα χέρια του οποιουδήποτε ιδιώτη.
Όλοι ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ και αντιλαμβάνονται τι μπορεί να συμβεί στη χώρα, αν ένας ιδιώτης που κρατά στα χέρια του ένα ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ δημόσιο αγαθό όπως το ρεύμα ή το ΝΕΡΟ, ξαφνικά «τρελαθεί» και αποφασίσει για τους όποιους δικούς του λόγους να διακόψει την παροχή του.
Βλέπετε το σχέδιο είναι συγκεκριμένο και πολύ καλά μελετημένο… Πρέπει οπωσδήποτε να περιέλθουν σε ιδιώτες τα δημόσια αγαθά , γιατί μόνο έτσι θα μπορούν να ελέγχουν και να εξουσιάζουν τον λαό. Θέλουν πολύ σύντομα να αποκτήσουν τον έλεγχο όλων των αγαθών που έχει ανάγκη και χρησιμοποιεί ο άνθρωπος. Και την τροφή και το νερό και την ενέργεια.

Αυτά είναι τα «τρία πόδια» του πυλώνα πάνω στον οποίο στηρίζεται αυτός ο «γίγαντας» της σημερινής κοινωνίας των μεγαλουπόλεων. «Τροφή , νερό, ενέργεια». Όποιο πόδι όμως του πυλώνα και να σπάσει, ο «γίγαντας» γκρεμίζεται. Αυτοί όμως που «αγωνίζονται» για το «καλό» μας, ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ «ΤΡΙΑ ΠΟΔΙΑ».

Η προσπάθεια του ΕΛΕΓΧΟΥ της ΔΕΗ είναι μια μεγάλη παγίδα. Την έσπασαν και την ονόμασαν «μικρή» και «μεγάλη». Αυτό όμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Την είπαν «μικρή» για να νομίζει ο κόσμος πως πουλάνε την «μικρή» και η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ να είναι ΜΙΚΡΗ. Αλλά η αλήθεια είναι ΑΛΛΗ.

Ο Έλεγχος της ηλεκτρικής ενέργειας ΠΑΡΑΧΩΡΕΙΤΑΙ εξ’ ολοκλήρου!!!!

Παραχωρούν και τα Δίκτυα και την «μικρή», ακολούθως και την «μεγάλη» ΔΕΗ…  Η «μικρή ΔΕΗ» θεωρητικά είναι μία αυτάρκης και ανεξάρτητη μονάδα , που μπορεί να λειτουργήσει ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από την «μεγάλη». Το ίδιο ισχύει θεωρητικά και για την λεγόμενη «μεγάλη»…

ΜΟΝΟ που όλο αυτό είναι ψέμα, γαρνιρισμένο με απλές λέξεις, που δημιουργούν τεράστια σημειολογία… Καμία «ΔΕΗ» δεν μπορεί να λειτουργήσει ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από την άλλη. Έτσι όποιος πάρει την «μικρή», ΕΛΕΓΧΕΙ και την «ΜΕΓΑΛΗ». Όποιος πάρει τη «μεγάλη» ελέγχει και την «μικρή»… Ποιος θα την πάρει; Η ενεργειακό σύστημα της χώρας μας… είναι αλυσίδα…

Αλληλοεξαρτώμενο… Η ΔΕΗ  παρά τις παθογένειες ΚΑΤΑΦΕΡΕ εξελίχτηκε σ’ έναν ενεργειακό γίγαντα… Αυτόν τον γίγαντα πλέον δεν θα το ελέγχει το Ελληνικό κράτος… Θα το ελέγχει κάποιος που ΔΕΝ θα είναι Έλληνας…
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

Ανώνυμος
10 Ιουλίου 2014 στις 7:06 π.μ.

Ο Ν. Χουντής(πρώην ευρωβουλευτής του Σύριζα) επικαλείται και παραθέτει απάντηση του επιτρόπου Ενέργειας Ετινγκερ σε Ερώτησή του το 2010, απ' όπου και το ακόλουθο απόσπασμα: «Μπορούμε να υποθέσουμε ότι το άνοιγμα της αγοράς στον ανταγωνισμό θα καταστήσει δυνατή την αποτελεσματικότερη διανομή των πόρων, διασφαλίζοντας έτσι ανάπτυξη και θέσεις εργασίας στον τομέα της Ενέργειας, αλλά και ότι αυτό θα επηρεάσει άλλους τομείς της οικονομίας. Εναπόκειται στην Ελλάδα να αποφασίσει το βέλτιστο τρόπο αναδιάρθρωσης του ενεργειακού τομέα της χώρας στο πλαίσιο της νομοθεσίας της ΕΕ για την εσωτερική αγορά Ενέργειας. Ο διαχωρισμός, ο οποίος αναφέρεται στην ιδιοκτησία των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και στην αναδιάρθρωσή τους, συνιστά αποτελεσματικό μέσο προώθησης του ανταγωνισμού. Υπό τις παρούσες συνθήκες, υπάρχουν ενδεχομένως και δημοσιονομικοί λόγοι για την ολική ή μερική ιδιωτικοποίηση των δικτύων της Ελλάδας. Το ίδιο ισχύει και για την πώληση ποσοστού των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων και της κρατικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας. Οπως προαναφέρθηκε, το ζήτημα αφορά τα εισοδήματα και τον ανταγωνισμό. Το πώς θα επιτευχθεί αυτό βάσει του δικαίου της ΕΕ αφορά το ελληνικό κράτος».

΄Αρα λοιπόν η ΕΕ σου λέει "εισαι υποχρεωμένος να προβείς στην απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας -άλλωστε κι αυτό είχε ψηφισει στο Μάαστριχτ ο Σύριζα, τι μας κάνει τον ψόφιο κοριό τώρα;- απλώς σου λέει ότι εσύ ως κράτος θα αποφασίσεις τον τρόπο που θα το κάνεις. ΄Οχι αν θα το κάνεις.

Πώς σκέφτεται λοιπόν ο Σύριζα να απελευθερώσει την αγορά ενέργειας στην Ελλάδα; Μπορεί να γίνει χωρίς ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αυτό; Μάλλον όχι. Οπότε γιατί σκιζεται για δημοψήφισμα; Αυτός είναι ο λόγος που δε δέχεται την πρόταση του ΚΚΕ να μπει δημοψήφισμα που καταργεί όλους τους νόμους που επιτρέπουν την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ; Επειδή σκέφτεται να κάνει την δική του ιδιωτικοποίηση με τους δικούς του "υγιείς" επιχειρηματίες;

Τα στοιχεία για το γράμμα προς τον κ. Χουντή τα πήρα απ' το μπλογκ "οικοδόμος".

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger