Home » , » Πως παίρνει αυτοδυναμία ο Σύριζα

Πως παίρνει αυτοδυναμία ο Σύριζα

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015 | 7:35 μ.μ.

Του Γιώργου Δελαστίκ – «Επίκαιρα»

Καταλυτικός παράγοντας τα κόμματα που μένουν εκτός βουλής

Οι πάντες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουάριου. Αυτό είναι το βέβαιο. Το κρίσιμο ερώτημα όμως, με ποιο κόμμα θα συμμαχήσει για να κυβερνήσει στην πιθανότατη περίπτωση που δεν έχει αυτοδυναμία, δεν μπορεί να απαντηθεί πριν από τις εκλογές.

Με δεδομένη τη δικαιολογημένη άρνηση του ΚΚΕ να συμπράξει σε μια κυβέρνηση που θα έχει σημαία της το «ναι στο ευρώ», «ναι στην ΕΕ», «ναι στο ΝΑΤΟ», γιατί αυτό θα αναιρούσε τον αριστερό του χαρακτήρα, η μοναδική ρεαλιστική προοπτική σχηματισμού μιας αντιμνημονιακής κυβέρνησης θα ήταν ο σχηματισμός κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αυτό προϋποθέτει όμως να κατορθώσουν οι ΑΝΕΛ να μπουν στη Βουλή, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί προεξοφλημένο.

Η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου έχει αντιληφθεί την τεράστια πολιτική σημασία που θα είχε γι' αυτή να πετάξει τους ΑΝΕΛ έξω από τη Βουλή και έχει εστιάσει την προσπάθειά της στον στόχο αυτό. Καταφέρει αλλεπάλληλα πλήγματα στους ΑΝ ΕΛ, οι οποίοι όμως αντέχουν.
Όλες σχεδόν οι δημοσκοπήσεις τούς δείχνουν να παίρνουν πάνω από 3% και κάτω από 4%. Αν αυτό επιβεβαιωθεί και στην κάλπη, ο σχηματισμός αντιμνημονιακής κυβέρνησης θα είναι γεγονός.

Η σημασία των ΑΝΕΛ

Πέρα από το καθοριστικό στοιχείο του σχηματισμού ή μη αντιμνημονιακής  κυβέρνησης  το οποίο είναι το κορυφαίο ζητούμενο σήμερα, η κοινοβουλευτική επιβίωση των ΑΝΕΛ έχει και μια πολύ βαθύτερη σημασία.

Οι ΑΝΕΛ είναι ένα γνήσια δεξιό και ταυτόχρονα γνήσια αντιδεξιό κόμμα. Το μοναδικό αντιμνημονιακό κόμμα στον χώρο της Δεξιάς. Με δεδομένο ότι και τα τέσσερα κόμματα που διεκδικούν τους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς -το ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη Βενιζέλου, το ΚΙΔΗΣΟ (Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών) του Γιώργου Παπανδρέου, το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη και η ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη- είναι και τα τέσσερα μνημονιακά ως το μεδούλι, οι ΑΝΕΛ είναι το μοναδικό εκτός Αριστερός κόμμα που είναι αντιμνημονιακό.

Έχει τεράστια πολιτική σημασία, λοιπόν η συνέχιση της κοινοβουλευτικής ύπαρξης των ΑΝΕΛ ώστε να μην ταυτιστούν μι την υποδούλωση του Μνημονίου όλοι ο κεντρώοι και οι δεξιοί ψηφοφόροι και παραμείνουν αντιμνημονιακοί μόνο οι αριστεροί.

Το εκλογικό σύστημα

Ανεξάρτητα όμως από τις επιθυμίες του καθενός, από τη στιγμή που το ποσοστό των ΑΝΕΛ παρουσιάζει διαρκή μείωση σε κάθε εκλογική αναμέτρηση (10,61% το Μάιο του 2012, που έγινε 7,51 % τον Ιούνη του 2012 και 3,46% στις φετινές ευρωεκλογές), πλησιάζοντας επικίνδυνα το 3%, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε και το ενδεχόμενο οι ΑΝΕΛ να μην μπουν στη Βουλή.
Μοναδική περίπτωση τότε να σχηματιστεί αντιμνημονιακή κυβέρνηση είναι να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοδυναμία. Eίvαι αυτό εφικτό ή ανήκει στη σφαίρα του αδύνατού; Με ποιο ποσοστό, δηλαδή, κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την αυτοδυναμία;

Για να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό απαιτείται μια σύντομη ματιά στο ισχύον εκλογικό σύστημα, το οποίο είναι αρκετά  ιδιόμορφο και πρωτότυπο στο ζήτημα της  αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος.

Δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο η διαφορά που θα έχει το πρώτο κόμμα από το δεύτερο. Και μία και μόνη ψήφος αν είναι διαφορά τους, το πρώτο κόμμα θα έχει τουλάχιστον... 50 έδρες περισσότερες από το δεύτερο! Δεν έχει επίσης καμιά απολύτως σημασία πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή. Θεωρητικά μιλώντας, μπορεί και... δέκα (!) κόμματα να μπουν στο Κοινοβούλιο και το πρώτο κόμμα να έχει αυτοδυναμία.

Ο καθοριστικός παράγοντας για την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος στο ισχύον εκλογικό σύστημα είναι το άθροισμα των ποσοστών όλων των κομμάτων που θα μείνουν... εκτός  Βουλής! Όσο υψηλότερο είναι αυτό το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής τόσο χαμηλότερο ποσοστό απαιτείται να πάρει το πρώτο κόμμα για να κερδίσει την αυτοδυναμία!

Για να δούμε πόσες έδρες παίρνει το πρώτο κόμμα αρκεί να πολλαπλασιάσουμε το ποσοστό του επί το 250 και το γινόμενο να το διαιρέσουμε με το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που μπαίνουν στη Βουλή. Αυτός ο μαθηματικός τύπος  μας δίνει τις έδρες του κάθε κόμματος. Ειδικά για το πρώτο κόμμα, το οποίο παίρνει το «μπόνους» των 50 επιπλέον εδρών, βγάζει αυτοδυναμία όταν ο παραπάνω τύπος τού δώσει 101 έδρες, στις οποίες προστίθενται επιπλέον οι 50 του «μπόνους».

Το ποσοστό που απαιτείται

Εφαρμόζοντας τα παραπάνω, θα εκπλαγεί κανείς όταν διαπιστώσει πόσο χαμηλό είναι το ποσοστό που απαιτείται για την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος, όταν το... εξωκοινοβούλιο είναι ισχυρό! Οι αριθμοί είναι όντως εντυπωσιακοί.

Ας αρχίσουμε με συγκεκριμένα παραδείγματα. Στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 τι ποσοστό θα έπρεπε να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ για να έχει αυτοδυναμία; Η απάντηση μάλλον εκπλήσσει. Από τη στιγμή που τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα είχαν πάρει 6%, η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ θα εξασφαλιζόταν με... 38%!

Αν τα αποτελέσματα των εκλογών όμως ήταν ταυτόσημα με εκείνα των βουλευτικών του Μαΐου του 2012, όταν τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα είχαν συγκεντρώσει το πρωτοφανές ποσοστό του 19% (τον Μάιο του 2012 το εξωκοινοβούλιο είχε αναδειχθεί... πρώτο κόμμα με 19,02% και δεύτερη η ΝΔ με 18,85%!), αν ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαινε πρώτο κόμμα θα του αρκούσε ποσοστό... 32,7% για να κατακτήσει την αυτοδυναμία! Ούτε καν 33% και θα σχημάτιζε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Απίστευτο!

Αν, τέλος, τα αποτελέσματα των εκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο φέτος ήταν υποθετικά αποτελέσματα βουλευτικών εκλογών επειδή το εξωκοινοβούλιο πήρε 17,12%, ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα θα πετύχαινε αυτοδυναμία με ποσοστό 33,5%! Πρόκειται, δηλαδή, για εκλογικά αποτελέσματα απολύτως εφικτά για τον ΣΥΡΙΖΑ, υπό την προϋπόθεση όμως ότι σημειώνουν εξαιρετικές επιδόσεις αθροιστικά όσα κόμματα μείνουν εκτός Βουλής.

Αυτό όμως δεν είναι καθόλου συνηθισμένο. Στις δεκατρείς φορές  που έγιναν βουλευτικές εκλογές από το 1974 ως και το 2009, τις έντεκα φορές τα κόμματα που πήραν κάτω από 3% συγκέντρωσαν όλα μαζί κάτω από 5% (από 2,16% ως 4,93%) και μόνο δύο φορές οριακά πάνω από το 5% (5,11 % το 1981 και 5,23% το 1996). Τι θα γίνει στις 25 Ιανουάριου θα το δούμε αφότου κλείσουν οι κάλπες. Ειδικά στο θέμα αυτό κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη, αφού μιλάμε για πολύ μικρά κόμματα.

Μικρός οδηγός

Ο μαθηματικός τύπος που προαναφέρθηκε δίνει τις έδρες κάθε κόμματος αναλόγως του ποσοστού των ψήφων του στις εκλογές της 25ης Ιανουάριου. Σαν έναν μικρό πρακτικό οδηγό, πάντως, μπορούμε να δώσουμε το εύρος της διαφοράς εδρών που θα πάρει το πρώτο κόμμα αναλόγως του ποσοστού που θα πάρουν συνολικά τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα.

Ας υποθέσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει ένα 35% των ψήφων. Βγάζει ή όχι αυτοδυναμία με το ποσοστό αυτό; Πολύ δύσκολα, είναι η απάντηση! Ιδού η απόδειξη: αν τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα πάρουν, ως συνήθως, γύρω στο 5%, ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα με 35% θα πάρει μόνο 142 έδρες. Αν το εξωκοινοβούλιο πάρει 10%, πάλι δεν αρκεί το 35% του πρώτου ΣΥΡΙΖΑ για αυτοδυναμία, καθώς τότε παίρνει 147 έδρες. Πρέπει να κινηθούμε στη σφαίρα των απίθανων εκλογικών αποτελεσμάτων, να ξεπεράσουν, δηλαδή, τα μικρά κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής συνολικά το 13% για να πιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ με 35% τις 151 έδρες. Στο 15% των εξωκοινοβουλευτικών το 35% του ΣΥΡΙΖΑ δίνει 153 έδρες, ενώ στο 20% (κάτι σαν τον Μάιο του 2012 δηλαδή) το 35% δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ 159 έδρες και υπεράνετη αυτοδυναμία.

Το ίδιο ποσοστό, δηλαδή, το 35% που είναι απολύτως εφικτό, δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ, βάσει των παραδειγμάτων που προαναφέραμε, από 142 έως 159 έδρες! Ούτε μία ούτε δύο, αλλά... δεκαεφτά ολόκληρες έδρες διαφορά! Από μεγάλη υστέρηση για την αυτοδυναμία έως άνετη αυτοδυναμία! Είναι πραγματικά εντυπωσιακό και ακόμη πιο εντυπωσιακό ότι αυτή η θεμελιώδης πολιτική διαφορά καθορίζεται από τα πιο μικρά κόμματα που δεν θα μπουν καν στο Κοινοβούλιο, που δεν θα εκλέξουν όλα τους μαζί ούτε καν έναν και μοναδικό βουλευτή!

Κυριολεκτικά σατανικό αυτό το εκλογικό σύστημα που έφτιαξε το ΠΑΣΟΚ και συνέχισε η ΝΔ. 
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 18 σχόλια

Ανώνυμος
8 Ιανουαρίου 2015 στις 8:13 μ.μ.

''Η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου εχει αντιληφθεί την τεράστια σημασία που θα έχει γιαυτήν να πετάξει έξω τους ΑΝΕΛ έξω απο την βουλή''
'
Και εγώ που νόμιζα οτι ο μόνος κίνδυνος για τους εκπροσώπους του καπιταλιστικού συστήματος Σαμαρά και Βενιζέλο είναι το ΚΚΕ.
Αυτό μας λένε,οι Παπαρηγοκουτσούμπες και οι Κανελλοπαφίληδες.Α! το γράφει καθημερινά και ο ριζοσπάστης.
Μάλλον οι Σαμαράς Βενιζέλος ξέρουν καλύτερα απο τον καθένα οτι το ΚΚΕ τους είναι απαραίτητο και έτσι προτιμούν να το έχουν στη βουλή,παρά να έχουν τους ΑΝΕΛ.
Οπερ έδει δείξε.

8 Ιανουαρίου 2015 στις 8:19 μ.μ.

ΝΙΚΗ στην Αντίσταση και στην Ανατροπή.../ Το Σχόλιο Της Ημέρας.../ 7-1-2015/ του Ελευθεριακού *9

Και ενώ βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, η πολιτική κρίση και οι μεταγραφές είναι στο ζενίθ. Η ΝΔ κάνει μεταγραφή την Γκερέγκου, το ΠΑΣΟΚ διασπάται ο Γιωργάκης φτιάχνει το δικό του κίνημα με πολλά πρώην στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μέχρι και τον αντιμνημιακό Καστανίδη.
Οι Οικολόγοι διαιρούνται σε δύο κομμάτια οι μισοί με τον ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι μισοί με τον Κουβέλη. Η ΔΗΜΑΡ δεν τα βρίσκει με τον ΣΥΡΙΖΑ και κατεβαίνει μόνη της. Στο Ποτάμι εισέρχονται από τους φιλελεύθερους της Δράσης μέχρι τον "αριστερό" Λυκούδη, το Άρμα Πολιτών φεύγει από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.... Ο μόνος κερδισμένος φαίνεται είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει συγκεντρώσει στις γραμμές του μια σειρά οργανώσεων, κινήσεων της αριστεράς...

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποφάσισε να κατέβει στις εκλογές με το Μέτωπο Αριστερής Συμπόρευσης (που συμμετέχει η ΑΡΑΣ - ΑΡΑΝ που συμμετέχουν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ !!!! και με το ΣΧΕΔΙΟ Β του Αλαβάνου)...χωρίς να έχει καμία τύχη - μόνο και μόνο για να κρατήσει τα μέλη της και τους φίλους της για να μην πάνε στο ΣΥΡΙΖΑ - θα είναι χαρούμενοι αν πιάσει μέχρι 1%. Ενώ η ίδια συνεργασία υπονομεύει τον αντικαπιταλιστικό - επαναστατικό πόλο σε ένα αριστερό μέτωπο με ασαφή χαρακτηριστικά. Σε αδιέξοδο βρίσκεται και ελπίζουμε να μην διαλυθεί και διασπαστεί μετεκλογικά μιας και το 1/3 των μελών της καταψήφισαν την συνεργασία με τον Αλαβάνο...

Παρόλο την ακροδεξιά ρητορεία του Σαμαρά...το λαικό ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να κόπτεται και θα έχουμε μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Μια νίκη που δεν θα είναι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά της Ελλάδας της αντίστασης και της ανατροπής απέναντι στην Ελλάδα της υποταγής στα μνημόνια και στο ντόπιο και διεθνές κεφάλαιο. Μια νίκη που θα ανέβει το ηθικό του λαού, των αριστερών, των αγωνιστών, των δημοκρατών...ενώ μια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα οδηγηθούμε σε χειρότερες μέρες για την πλατιά κοινωνική πλειοψηφία και στην οπισθοδρόμηση του λαικού κινήματος. Με ένα όμως δεξιό ΣΥΡΙΖΑ δεν ελπίζουμε και πολλά...αλλά στο χέρι μας είναι, στο λαικό κίνημα, στην εργατική - αριστερή αντιπολίτευση να πιέσει για ριζοσπαστικές λύσεις και ενάντια στους εκβιασμούς της τρόικας.

Χρησιμοποιούμε το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίζουμε τους αριστερούς - αντικαπιταλιστές υποψηφίους...χωρίς αυταπάτες....ετοιμάζουμε τους μετεκλογικούς αγώνες για την αντικαπιταλιστική ανατροπή, για τον σοσιαλισμό της εποχής μας...ο αγώνας συνεχίζεται...

ΠΑΝΘΗΡΑΣ *29

http://wwwpanthiras29.blogspot.gr/

8 Ιανουαρίου 2015 στις 8:43 μ.μ.

Αυτός που τα γράφει είναι υποτίθεται στέλεχος της ...ΑΝΤΑΡΣΥΑ!
Το πράγμα είναι παραπάνω από φαιδρό πλέον....

Ανώνυμος
8 Ιανουαρίου 2015 στις 9:27 μ.μ.

Τέτοιος αρθρογράφος TRASH μόνο στέλεχως της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα μπορούσε να ήταν.Αναλύσεις επι αναλύσεων με μόνο κριτήριο το άχγός να βγούνε τα κουκία μπας και γίνει ο Αλέξης επιτέλους χαλίφης στην θέση του χαλίφη.Και μετά να δείς κάτι μάσες που θα πέσουν.Μέχρι και σιντιά θα μοιράζουμε μαζί με το ΠΡΙΝ.Είναι τώρα με τόσα χρέοι να μην στηρίξεις ΣΥΡΙΖΑ με τα μπούνια ....

Ανώνυμος
8 Ιανουαρίου 2015 στις 10:12 μ.μ.

Ρε πάπια δεν πα να δεις αν έρχονται οι ψηφοφόροι; Άντε τσόφλι.

Ανώνυμος
8 Ιανουαρίου 2015 στις 10:59 μ.μ.

Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται όχι όμως ο εργατικός αλλά ο άλλος για τις καρέκλες. Εμπρός να ψηφίσουμε έναν σύριζα δεξιό αλλά .... ριζοσπαστικά. Με μπόλικη φαντασία. Θα τρελαθούμε.

Γιολβάσης
9 Ιανουαρίου 2015 στις 12:46 π.μ.

Να σας καεί το Laptop και όλα σας τα iphone5,6,7,8,9,10 αν δεν βγει ο Συριζα.
Όλοι μαζί μπορούμε να τσιρίξουμε για να μην έρθει ο αρμαγένωνας του Λιακόπουλου και για να βγει η πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα.
"Καμιά ψήφος στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά" που λέει και η φίλη μου η Κερασιά με τα ωραία κρίνα. Στο τσακ έγινε viral η καημένη γιατί καημό το είχε τόσο καιρό η blogerού.

Και έπειτα να έρχεται αυτός ο αλήτης, ο αναρχόμπαλος, ο Δελαστίκ(όταν γίνουμε κυβέρνηση να μην του δώσουμε ιθαγένεια είναι κακός μετανάστης) και μας λέει πως κάνουμε λάθος και μαζεύουμε ψήφο - ψήφο όσους πέσουν στον εκβιασμό.
Και μου το λέγε η μάνα μου "μάθε αριθμητική" αλλά για γκόμενους να μιλάω ήθελα...

Λοιπόν, Άκυρη η προηγούμενη εντολή. Ψηφίστε μουλού έτσι και έτσι μουλού, Mutiny και τελεία γιατί ο Αποστόλης είναι ωραίο τσόλι. Δεν θέλουμε την ψήφο σας ρε παιδί μου...

Ουπς, οι κουκουέδες να μην ακούνε. Ισχύει πως θα καταστραφεί ο κόσμος αν δεν ψηφίσουν αυτοί ή το κόμμα τους την χαραυγή της Ελλάδας, την Πρώτη Αριστερή Κυβέρνηση(ΠΑΚ).

Αστοδιά, τι θέλω και παίρνω πρωτοβουλίες;
Μαθηματικά σου λέει ο άλλος και σε ρουμπώνει. Γιατί δηλαδή δεν κάνουμε έρανο μεταξύ μας οι Blogerάδες να μαζέψουμε φράγκα και να πάμε να αγοράσουμε τρεις βουλευτές νεοδημοκράτες και να κάνουμε κυβέρνηση Συριζα;
Έ, γιατί δε το κάνουμε; Όχι τίποτα άλλο, αλλά δεν θα υποχρεωνόμαστε στα κουκούδια "σταυρώστε μας, σταυρώστε μας". Τώρα που το θυμήθηκα να πάω Στάνιση.

Τέλος, και συ ρε Γιώργο που πας και τα ανακαλύπτεις τόσο αργά τέτοια κείμενα αναφοράς; Καθόμουν και έγραφα τόσα σχόλια στο "Συμβαίνει μια φορά στα 100 χρόνια, κι όμως, ΚΚΕ και "δορυφόροι"...ετοιμάζουν τη νέα Βάρκιζα..." για να το τερματίσω τσάμπα;
Αισθάνομαι πως έκανα λάθος. Είμαι λάθος, αλλά ένα σωστό λάθος ρε γαμώτη μου γιατί θέλω τον Σύριζα ψηλά...

Ανώνυμος
9 Ιανουαρίου 2015 στις 12:22 μ.μ.

κε Δελαστικ απο οτι γνωριζω ειστε στο ΝΑΡ, εδω τι κανετε?Προσπαθειτε να "σωσετε" τους ΑΝΕΛ για να φτιαξει ο ΣΥΡΙΖΑ "αντιμνημονικαη" κυβερνσηση με τους εθνικιστες η να μας πεισετε οτι πρεπει να ψηφισουμε εξωκοινοβουλευτικα ωστε με το "τεραστιο" 32% ο ΣΥΡΙΖΑ να [αρει αυτοδυναμια?Με εχετε μπερδεψει...

Ανώνυμος
9 Ιανουαρίου 2015 στις 5:45 μ.μ.

Μικρό το κείμενο μεγάλο το μπέρδεμα!
ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Να διαβάζεις (για όσους γνωρίζουν τα στοιχειώδη) και να μην πιστεύεις τα μάτια σου!
Λένε οι άνθρωποι ότι στις εκλογές παλεύουν για να :
«…Για την προβολή και τον αγώνα για τους πολιτικούς στόχους της διαγραφής του χρέους, της ρήξης και αποδέσμευσης με ευρωζώνη και ΕΕ, των εθνικοποιήσεων, του εργατικού και κοινωνικού ελέγχου, συνολικά του αναγκαίου αντικαπιταλιστικού δρόμου..».! Για μια στιγμή, αλλού είναι ο αγώνας και οι στόχοι και αλλού ο αντικαπιταλιστικός δρόμος; Αν είναι αυτά τότε τι λείπει και δεν είναι ο συνολικός;
Και συνεχίζουν: «για να δικαιωθεί πραγματικά ο λαός ….. Για να σπάσει το «πλαίσιο» της βάρβαρης εκμετάλλευσης και της υποταγής στις αγορές, του κράτους έκτακτης ανάγκης..»
Θα μας τρελάνετε;
Αντικαπιταλιστικός δρόμος είναι να σπάσει το πλαίσιο της εκμετάλλευσης και όχι η κατάργηση της!
Δηλαδή αυτές θα είναι εδώ αλλά θα κάποιος (Κυβέρνηση-κράτος ποιος; Τι αλαμπουρνέζικα είναι αυτά) δεν θα υποτάσσεται! Μήπως οι αγορές θα υποταχθούν τον αντικαπιταλιστικό δρόμο;
Μόνο το κράτος της «έκτακτης ανάγκης» είναι ταξικό, αντιδραστικό, το μη έκτακτο είναι αντικαπιταλιστικό;
Παρακάτω τώρα: « Όχι στη στήριξη, συμμετοχή, ενσωμάτωση και «εθνική συναίνεση…. » Μα ποιος το προωθεί, για τι δεν λένε το όνομά του;
«Αριστερή, εργατική και λαϊκή αντιπολίτευση που ….. θα αποκρούει κάθε υποχώρηση και όλες τις επιθέσεις κεφαλαίου, …. θα προωθεί το συνολικό πρόγραμμα ανατροπής υπέρ των εργαζομένων»
Μα γιατί μιλάνε; Θα κάνουν αντιπολίτευση σε τι; Ποιος είναι αυτός που θα υποχωρεί και θα του βάζουν φρένο; Κυβέρνηση, κράτος Ποια; Ποιο;

Μα τι σούπα είναι αυτή ή επίτηδες το έφτιαξαν έτσι;
Όμως γράφουν και κάτι με σαφήνεια: «Για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, την ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς …..και μια άλλη ηγεμονία μέσα στο εργατικό και λαϊκό κίνημα. Το ΚΚΕ με την πολιτική του δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή τη μεγάλη ανάγκη της ιστορικής περιόδου»
Ώστε αυτό είναι το πρόβλημα τους; Το 27%, το συνεχώς «τώρα φεύγουν», τα ψέματα και τις κ.. τούμπες του ΣΥΡΙΖΑ δεν τις είδα πουθενά.
Που να τις δουν; Ήταν απασχολημένοι στους μεγάλους αγώνες που έκαναν οι αρχισυνδικαλιστές της ΑΝΤΑΡΣΙΑ μαζί με τους χθεσινούς Πασκίτες και τώρα Συριζαίους!
Αλλά τι να πεις όταν οι αντικαπιταλιστές βάζουν στόχο σε αστικές εκλογές αποκτήσουν ηγεμονία στο κίνημα!

Μάλλον έχουν μπερδέψει το αντικαπιταλιστικό με το αντιΚΚΕ
Και έχουν δίκιο από την πλευράς τους
Όσο και αν διαφωνεί κάποιος με το ΚΚΕ δεν μπορεί να μην του αναγνωρίσει ότι δεν λέει ανοησίες ….. Πως όσο συνεχίζει να υπάρχει εκτίθενται οι διάφοροι αριστεροί που παριστάνουν τους «ριζοσπάστες» και αντικαπιταλιστές . Ευτυχώς για το κίνημα

Ανώνυμος
9 Ιανουαρίου 2015 στις 9:08 μ.μ.

οι μετριοι και αχρηστοι πολιτικα ανθρωποι και μελη του κκε ετσι απαντουν σε μια σοβαρη πολιτικη αναλυση του δελαστικ. κκεδες που λενε (ταχα) οτι αδιαφορουν για το ποιος θε εχει (νδ ή συριζα) την κυβερνηση στις 26! προσπαθουν (ματαια) να πεισουν τον λαικο κοσμο οτι δεν εχει σημασια αν παραμεινει η χειροτερη κυβερνηση των τελευταιων 40 χρονων στην εξουσια. η κυβερνηση που μειωσε μισθους και συνταξεις κατα 30%! που εφερε ανεργια 30% και στους νεους 60% και 1.300.000 ανεργους.
αντι το κκε να αναρωτηθει γιατι σε τετοιες συνθηκες ο κοσμος δεν το ακολουθει προσπαθει να πεταξει το μπαλακι της ευθυνης σε ολους τους διαλυμενους ανθρωπους λεγοντας οτι απλα δεν κατανοουν την αναλυση της περισπουδαστης πολιτικης γραμμης του. ντροπη

10 Ιανουαρίου 2015 στις 10:10 π.μ.

Μήπως να μη δημοσιεύετε σχόλια που λερώνουν απλά το blog μου;

"Στο τσακ έγινε viral η καημένη γιατί καημό το είχε τόσο καιρό η blogerού";

Με δική σας πρωτοβουλία κάνατε αναδημοσίευση ανάρτησής μου, επομένως έχετε ευθύνη για κακοήθειες που προκύπτουν εξ αυτού του γεγονότος, δηλαδή οτι με αναδημοσιεύσατε.

Υπάρχουν μερικά μικρά blog που κάνουν ελεύθερη πολιτική και κοινωνική κριτική και τίποτα περισσότερο, ούτε δημοφιλίες ενδιαφέρουν τουλάχιστον εμένα προσωπικά ούτε τίποτα άλλο, μόνο η ελεύθερη έκφραση γνώμης και συμβολή σε μια προοδευτική κοινωνική μεταστροφή, χωρίς κόλπα και παιχνίδια κανενός είδους.

Ως εκ τούτου ή σβήστε το κακοήθες προς εμένα σχόλιο ή απαντήστε το ως διαχειριστές.

Επίσης δεν επιθυμώ αναδημοσιεύσεις από το blog μου εδώ γιατί μεγάλος αριθμός αναγνωστών σας είναι κακοήθεις και τους αφήνετε αναπάντητους να γράφουν βρωμιές.

Ανώνυμος
10 Ιανουαρίου 2015 στις 10:58 π.μ.

@9:08 μ.μ
Αντί να κάνεις μαθήματα δε λες καλύτερα στους συριζαίους σου να πείσουν τον κόσμο ότι θα ανεβάσουν τους μισθούς, ότι θα ανεβάσουν τις συντάξεις, ότι θα δώσουν ΜΟΝΙΜΗ δουλειά στους ανέργους κι όλα αυτά μέσα στην ΕΕ και χωρίς να πειράξουν τα μονοπώλια; Γιατί σας βλέπω κομματάκι να δυσκολεύεστε να πείσετε σ' αυτή τη ζωή. Στη δευτέρα παρουσία ίσως και να πείσετε. Δεν ξέρω ποιους σκέφτεστε να διώξετε στις 26, πάντως τους πλούσιους που καλοπερνάνε και μας πίνουν το αίμα αποδεδειγμενα δεν θα τους διώξετε. Το ΚΚΕ όμως στο χέρι δε θα το βάλετε. Κι όσο κι αν απογοητευτεί ο κόσμος με την.... κυβερνώσα αριστερά που τίποτα δεν θα κάνει απ' αυτά που υπόσχεται θα υπάρχει ένα ΚΚΕ που θα του δείχνει τον δρόμο του αγώνα κι όχι το δρόμο της καρέκλας. Βολευτείτε λοιπόν στην καρέκλα σας κύριοι Πασοκοσυριζαίοι και χαρείτε την όσο μπορείτε. Γιατί έχει ο καιρός γυρίσματα κι από ό,τι φαίνεται τα τελευταία χρόνια τα γυρίσματα του καιρού συμβαίνουν πολύ πιο γρήγορα απ΄ό,τι τα παλιά χρόνια. Αλλωστε πολύ συντομα θα δοκιμαστείτε στην κυβέρνηση.

Ανώνυμος
10 Ιανουαρίου 2015 στις 4:11 μ.μ.

Τώρα κύριε Δελαστίκ να σας πω ότι ενδιαφέρομαι κι εγώ και πάρα πολλοί άλλοι να πάρει αυτοδυναμία το ΠΑΣΟΚ εεεε συγνώμη ο Σύριζα ήθελα να πω..... θα σας λέω ψέματα και δεν είναι στις προθέσεις μου.

10 Ιανουαρίου 2015 στις 7:34 μ.μ.

Περιμένω μια απάντηση αλλιώς θεωρώ οτι υιοθετείτε τη μαζική διαδικτυακή τρομοκρατία που έχει εξαπολύσει το ΚΚΕ σε όποιον του κάνει κριτική, καθως της δίνετε φιλόξενο βήμα χωρίς απάντηση. Από τη στιγμή που αναδημοσιεύετε ανάρτησή μου με δική σας πρωτοβουλία δεν είμαι υποχρεωμένη να παρακολουθώ το blog σας και να γνωρίζω όλες τις κακοήθειες που γράφονται ώστε να τις απαντώ. Και γι αυτή εδώ πιο πάνω ο ίδιος ο σχολιαστής έβαλε το λινκ σε μένα και έτσι την είδα. Εσείς είστε διαχειριστές και οφείλετε να φροντίζετε για την ευπρέπεια, τη φυσιογνωμία και το ήθος του ιστολογίου σας ειδικά αν αφορά αθώους τρίτους.

Ανώνυμος
10 Ιανουαρίου 2015 στις 8:37 μ.μ.

Δεν είναι δύσκολη η αυτοδυναμία.Αν μείνουν εκτός βουλής όλα τα πασοκ,τα ποτάμια,και ρημαδ είναι εύκολο.Αν όπως όλα δείχνουν μείνει και το κκε τότε είναι πανεύκολο.
Λές και θα στεναχωρηθεί κανείς για το κκε;
Μαύρο δαγκωτό στο κκε.

10 Ιανουαρίου 2015 στις 11:09 μ.μ.

Κεράσια και Κρίνοι μην δημιουργείς θέμα εκει που δεν υπάρχει. Οκ βάλαμε μια ανάρτησή σου, που μας έστειλαν.Από κει και πέρα είναι υπερβολικό να θεωρείς "τρομοκρατία" το ότι υπήρξαν σχόλια που τα θεωρείς επικριτικά σε βάρος σου.
Επί της ουσίας πάντως έχεις ένα δίκιο για την ποιότητα κάποιων σχολίων που δημοσιεύονται. Είναι αποκλειστικά δικιά μας ευθύνη, μας έχει απασχολήσει το θέμα αυτό και θα το αντιμετωπίσουμε συλλογικά σύντομα.

κλαυσίγελος
11 Ιανουαρίου 2015 στις 7:08 π.μ.

Διαβάζοντας με προσοχή το άρθρο του κ. Δελάστικ καθώς και τα σχόλιά σας, ένα μόνο καταλαβαίνω πως δεν κάνετε άλλη δουλειά, μια βρίσκεστε σε ανεργία, παρά προσπαθείτε και εσείς να αποδομήσετε τους ΑΝΕΛ για να ξανάρθει ο Σαμαρας και να συνεχίσει τα μνημόνια. Το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ κανένας δεν ξέρει
και ούτε τον εμπιστεύομαι. Πιστεύω όμως πως μετά τα πρώτα νταηλίκια θα πάει και αυτός στα τέσσερα στη Μέρκελ.
Εάν δεν βάλουμε τον κώλο μας κάτω να δημιουργήσουμε πρωτογενή παραγωγή άσπρη μέρα μην περιμένετε κλικάροντας...

11 Ιανουαρίου 2015 στις 9:31 π.μ.

Ο.κ , δεν συμφωνώ απόλυτα αλλά αρκεί, ευχαριστώ.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger