Home » » «Νομοσχέδιο φιλανθρωπίας, ανεπαρκές για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης»

«Νομοσχέδιο φιλανθρωπίας, ανεπαρκές για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης»

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 8 Μαρτίου 2015 | 5:19 μ.μ.

 Του Ακη Κατσούλα (Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων)

Ψηφίστηκε χτες επί της αρχής από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ (με εξαίρεση τον Αδ. Γεωργιάδη που καταψήφισε), Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και ΧΑ το κυβερνητικό νομοσχέδιο «για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», μετά από την κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.
Πρόκειται για ένα «νομοσχέδιο φιλανθρωπίας», εγκεκριμένο από τους «θεσμούς» Ε.Ε. ,ΔΝΤ , ΕΚΤ , ανεπαρκές για τα προβλήματα των φτωχών, της υγείας, της πρόνοιας.
Ενώ στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης-Εθνικό σχέδιο προβλεπόταν 1,9 δις ευρω για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τελικά στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται μέτρα μόλις 250 εκατ. ευρω. Το υπόλοιπο 1,7 δισ. ευρώ «το έφαγε» η προσπάθειά για την πληρωμή του δημόσιου χρέους.

Πολύ σωστά έγραφε ο Κώστας Λαπαβίτσας… «Όσοι εκλεχτήκαμε με το Σύριζα δεσμευτήκαμε ότι θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου ανεξάρτητα από τις διαπραγματεύσεις για το χρέος, διότι το θεωρούμε απαραίτητο για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανακούφιση της κοινωνίας. Είναι ανάγκη λοιπόν να εξηγηθεί τώρα το πως αυτά θα υλοποιηθούν και πως θα μπορέσει η νέα κυβέρνηση να αλλάξει την τραγική κατάσταση που κληρονόμησε .Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, το Εθνικό Σχέδιο περιλάμβανε τέσσερις πυλώνες με κόστος για τον πρώτο χρόνο ως εξής:  Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (1,9 δις)…».

Τα μέτρα του  νομοσχεδίου για την «ανθρωπιστική κρίση»  απευθύνονται αποκλειστικά σε όσους «διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας» ,τα συγκεκριμένα δε  κριτήρια καθώς και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων θα διευκρινιστούν ύστερα από την έκδοση κοινών υπουργικών αποφάσεων. Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου προβλέπονται η επανασύνδεση και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε κύριες κατοικίες, το επίδομα ενοικίου, η επιδότηση σίτισης με κουπόνια και η  ιατροφαρμακευτική κάλυψη υποαπασχολούμενων και ανέργων. Όλα τα παραπάνω θα γίνονται με «εισοδηματικά και περιουσιακά» κριτήρια που θα οριστούν σε ύστερο και απροσδιόριστο χρόνο.

Στην πραγματικότητα,  αποκλείεται η συντριπτική πλειοψηφία των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, αφού αφορούν νοικοκυριά που βιώνουν την πιο ακραία φτώχεια, με όριο στα 400 ευρώ το μήνα οικογενειακό εισόδημα για τις 4μελείς οικογένειες, ενώ και στα νοικοκυριά που θα κριθούν «δικαιούχοι» δεν εξασφαλίζεται, μία στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαβίωση.

Απουσιάζει -ακόμα και η απλή αναφορά- οποιασδήποτε οικονομικής ενίσχυσης κρατικών δομών (φορείς πρόνοιας, νοσοκομεία κ.α) και αφήνετε πάλι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής σε «συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτών».

Το νομοσχέδιο αποτελείτε από 32 άρθρα, οπού μόνο τα 4 πρώτα  αναφέρονται σε μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση,  τα υπόλοιπα αποτελούν στην ουσία ένα άλλο νομοσχέδιο για την λειτουργία της κυβέρνησης.

Τέλος είναι κρίμα, σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο, να απουσιάζουν από την συζήτηση, (συζήτηση με φορείς που θα γίνει την Τρίτη) όπως σωστά επισήμανε ο Νίκος Φίλης (στην αρμόδια επιτροπή) αυτοί που έδωσαν μάχη όλα τα προηγούμενα χρόνια κόντρα στις καταστροφικές πολιτικές (π.χ. Δίκτυα αλληλεγγύης, Αστέγων κ.λ.π) ενώ συμμετέχουν ξανά και ξανά άσχετοι «θεσμικοί Φορείς»….
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 7 σχόλια

Ανώνυμος
9 Μαρτίου 2015 στις 12:48 μ.μ.

Το ΚΚΕ τι έκανε ψήφισε;; ...γιατί δεν το αναφέρει ο κ. Κατσούλας;;;;

9 Μαρτίου 2015 στις 1:08 μ.μ.

Μετα το σφυροδρεπανο απο το πανο του ΚΚΕ στην Ακροπολη, η βρωμερη σοσιαλδημοκρατια της πλουτοκρατιας, εξαφανησε τωρα και το ΚΚΕ απο τη Βουλη.

9 Μαρτίου 2015 στις 3:10 μ.μ.

ποσο ποναει οταν δικαιωνεται το ΚΚΕ...

Ανώνυμος
9 Μαρτίου 2015 στις 6:15 μ.μ.

μα καλα κε Κατσουλα, το ΚΚΕ καταθεσε ολοκληρη προταση νομου για την καταργηση μνημονιων και εφαρμοστικων, γιατι την κανετε "γαργαρα"?

Ταξικος

Ανώνυμος
9 Μαρτίου 2015 στις 6:26 μ.μ.

Συγνωμη, αλλα δε πρεπει να πουμε και ενα ευχαριστω για τα καλα που κανουν μεσα στις αντιξοες συνθηκες? Ας ειμαστε ρεαλιστες, τρεχουν να μαζεψουν τα ασυμμαζευτα και να διορθωσουν λαθη αλλωνων. Δε λω, ολοι υποφερουμε, αλλα αν τα λεφτα δεν υπαρχουν, τοτε προτιμω να περιμενω να βοηθηθουν οσοι ζουν στο οριο φτωχειας και μετα εγω. Αυτο απαιτει στοιχειωδη ανθρωπια και οχι πολιτικη αποψη. Προσοχη, δεν επικροτω πραξεις ουτε καταστασεις. Αλλα το μη χειρον βελτιστον που ελεγαν και οι αρχαιοι.
Αννα-Μαρια Γιοκαρινη

Ανώνυμος
9 Μαρτίου 2015 στις 8:56 μ.μ.

Αννα-Μαρια το να δώσει ψίχουλα δεν θεωρείτε ότι κάνει κοινωνική πολιτική και πολεμά την κρίση στις ευπαθείς ομάδες, για να πεις ευχαριστώ θα πρέπει να θεωρείς εξ' αρχής ότι σου κάνει χάρη, αν τώρα νομίζουμε ακόμα και σε περίοδο μεγάλης ύφεσης και οικονομικής και κοινωνικής κρίσης ένα οργανωμένο κατ' άλλα κράτος μου κάνει χάρη γιατί δεν μ' αφήνει να πεθάνω από την πείνα για μένα είναι μέγα λάθος.
Διαφωνώ στο γεγονός ότι προεκλογικά, το πρόγραμμα του Σύριζα για την πρόληψη της φτώχειας, την καταπολέμηση τις ανέχειας, και δυστυχίας, είχε κοστολογηθεί περίπου στο 1,7 δις, μετεκλογικά δεν ξεπερνά τα 250εκατ, σ αυτό δεν φταίω εγώ, ο Σύριζα θα έπρεπε να γνωρίζει την όποια κατάσταση θ αντιμετώπιζε από την Ευρώπη την στιγμή που θα γινόταν κυβέρνηση, αντίθετα φούσκωσε υπερβολικά το πρόγραμμά του (καλοπροαίρετα θα πω πίστευε να το υλοποιήσει), δημιουργώντας φρούδες ελπίδες. Όταν υπάρχουν 3,3εκ άνθρωποι που ζουν κάτω από 600 ευρώ το μήνα και 1,3 εκ Έλληνες άνεργοι δεν παίζεις με την φτώχεια του άλλου, τουλάχιστον αυτό κάνει την διαφορά της αριστερής από την δεξιά κυβέρνηση.
Καταλαβαίνω ότι δεν επικροτείς όντως πράξεις και καταστάσεις, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει να γίνεται κριτική και μάλιστα αυστηρή, έτσι ώστε να μην ξεχάσουν τι έχουν πει προεκλογικά που ουσιαστικά γι' αυτό και έχουν εκλεγεί.

Ανώνυμος
10 Μαρτίου 2015 στις 10:18 μ.μ.

και κ. Μαρια, δεν υποφερουν ολοι, αντιθετα εναι μερικοι που και αυτη την στιγμη καιρδιζουν απο τις πλατες μας, που τους παραχωρουν ακομη περισσοτερα προνομια οπως π,χ, τσαμπα ρευμα στις μεγαλες βιομηχανιες, φοροαπαλλαγες, κρατικη ενυσχιση κ.λ.π. και απο την αλλη σαν εργαζωμενοι εχουμε χασει απο το 2010 τουλαχιστον το 35% του εισοδειματος μας, που σημαινει οτι καθε κοματι της πιτας που χανουμε καποιος το επικαρπονεται, αυτο δηλαδη πρεπει να διαιωνιζεται στο ονομα της φτωχιας που ειναι διαχρονικη?

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger