Home » , » Φοροκαταιγίδα και άγριο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας

Φοροκαταιγίδα και άγριο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015 | 4:34 μ.μ.

Πηγή: Λεωνίδας Βατικιώτης – “Unfollow”

Σε νέα βάθη θα οδηγήσουν την ύφεση στην οποία παραπαίει η ελληνική οικονομία από το 2008, τα αντιλαϊκά μέτρα που ψήφισε η Βουλή στις 15 και 22 Ιουλίου, ενώ η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση στις 13 Ιουλίου προβλέπει ένα τόσο άγριο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, που κανένας δεν θα φανταζόταν...

Σε νέα βάθη θα οδηγήσουν την ύφεση, με αποτέλεσμα το ΑΕΠ να συρρικνωθεί κατά 23%, τα αντιλαϊκά μέτρα που ψήφισε η Βουλή στις 15 και 22 Ιουλίου, κατ’ απαίτηση των πιστωτών. Τα έσοδα που αναμένει το Δημόσιο για να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1% του ΑΕΠ έστω το 2016, αν όχι από φέτος όπως ήταν η αρχική απαίτηση των δανειστών ώστε να είναι βάσιμες οι ελπίδες μείωσης του χρέους και χαρακτηρισμού του ως βιώσιμου, θα αφαιρεθούν από την αγορά εντείνοντας την κρίση. Σε αυτή την περίπτωση οι προβλέψεις για μείωση του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 2% εφέτος θα επιβεβαιωθούν και δεν αποκλείεται να αποδειχθούν συντηρητικές. Οι δύο νόμοι μάλιστα (με τον πρώτο να αφορά φορολογία, υπαγωγή της ΕΛΣΤΑΤ στους πιστωτές και ασφαλιστικό και τον δεύτερο τις τράπεζες και τους όρους των πτωχεύσεων) δεν είναι τίποτε άλλο παρά τα προαπαιτούμενα για να εγκριθεί το πρώτο δάνειο-γέφυρα, ύψους 7,16 δισ. ευρώ και να ξεκινήσει η συζήτηση για το τρίτο Μνημόνιο που θα συνοδεύσει το νέο, τρίτο, δάνειο ύψους 82-86 δισ. ευρώ. Τα χειρότερα έπονται, επομένως.

Η αύξηση των φορολογικών εσόδων δεν έρχεται να διορθώσει κάποια υποτιθέμενη αδικία, μιας και το σύνολο των δημοσίων εσόδων στην Ελλάδα (45,8% επί του ΑΕΠ το 2014, κατά τη Eurostat) υπερέβαινε τον αντίστοιχο μέσο όρο της ΕΕ των 28 (45,2%) και τις επιδόσεις άλλων χωρών, «πρότυπο» κατά τους πιστωτές όπως η Γερμανία (44,6%) ή με συγκρίσιμη κοινωνική δομή όπως η Ισπανία (37,8%) και η Πορτογαλία (44,5%). Τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας επομένως ήταν ήδη υψηλά. Η δε περαιτέρω άνοδός  ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 2 σχόλια

Ανώνυμος
17 Αυγούστου 2015 στις 7:01 μ.μ.

Η "φοροκαταιγίδα" δεν ειναι αταξική
Αν ηταν να τα παρουν απο τους αστούς και τα ανωτερα μεσοστρωματα δεν θα μας ενοχλουσε καθολου. Εχουν και παραεχουν και ειναι γνωστοί στην φορολογική διοικηση.
Για αλλη μια φορα όμως πληρωνει ο εργαζόμενος λαός και οι αποκληροι με τα δυσβασταχτα χαράτσια.
Και όλοι οι μνημονιακοί νόμοι εφαρμοζονται στο 100% μόνο οταν αφορουν αυξήσεις φπα, ειδικους φορους καυσιμων και καπνου- τσιγαρων, και μειωσεις συνταξεων και μισθων. Οταν αφορούν αυξήσεις φορολογικου συντελεστη στις ΑΕ ή ακόμη και το ΕΝΦΙΑ των οφσορ και των εκκλησιαστικων ιδρυματων πολυ γρηγορα τους ακυρωνουν με διαφόρα παραθυρακια.

Ανώνυμος
17 Αυγούστου 2015 στις 9:24 μ.μ.

Έλεος πια! Προκειμένου να πούμε κάτι, να κάνουμε κριτική, ή ότι άλλο, μήπως δεν ξέρουμε τι γράφουμε;
Μήπως δεν διαβάζουμε ολόκληρα τα άρθρα;
Τι να πώ άλλο;
Ολόκληρη παράγραφος που ακολουθεί δεν επαναλαμβάνει τις 5 λέξεις του 7:01 σχολίου;
"Συνολικά, πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες φορολογικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων που κάνει τη φορολογία πιο άδικη και πιο ταξική." Δημήτρης Ζ.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger