Home » , » Δεν πρόκειται να σταματήσουμε, αν δε σταματήσουμε αυτή την καταστροφή.

Δεν πρόκειται να σταματήσουμε, αν δε σταματήσουμε αυτή την καταστροφή.

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016 | 8:14 μ.μ.

 Συλλαλητήριο και πορεία στην Ιερισσό ενάντια στα εξορυκτικά σχέδια της Eldorado Gold

Το ξέρουμε πια καλά ότι ο αγώνας ενάντια σε μια πολυεθνική εξορυκτική εταιρεία δεν κερδίζεται ούτε εύκολα, ούτε γρήγορα. Ξέρουμε επίσης ότι αυτός ο αγώνας είναι θέμα επιβίωσης του τόπου και όλων όσων τον κατοικούν. Κι ο δικός μας αγώνας βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε κρίσιμο σημείο.

Η Eldorado Gold, με θράσος αποικιοκράτη, απαιτεί να μπορεί να κάνει ότι θέλει, διαφορετικά θα φύγει. Απαιτεί ευνοϊκή μεταχείριση από τους κρατικούς μηχανισμούς και τη δικαιοσύνη. Γιατί, λέει, υλοποιεί τη μεγαλύτερη επένδυση σε μια χρεοκοπημένη χώρα. Γιατί, λέει, απασχολεί 2000, 5000, 8000, 10000 (ανάλογα με το δημοσιογράφο και το κανάλι) εργαζόμενους. Γιατί, λέει, συμβάλει στα έσοδα του κράτους. Γιατί η χώρα πρέπει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της και να προσελκύσει επενδυτές.

Η Eldorado Gold θέλει να λειτουργεί σαν κράτος εν κράτει. Θέλει τα συρματοπλέγματα που περιβάλλουν το βουνό να κρατούν απ' έξω τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, τα πρόστιμα, την τοπική κοινωνία, το δίκιο του αγώνα. Θέλει να παρανομεί κατά βούληση και να μην κουνιέται φύλλο. Θέλει να της δοθούν άμεσα όλες οι απαραίτητες άδειες απλά με μια πολιτική απόφαση, χωρίς ελέγχους, χωρίς ν΄ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία. Θέλει να δει όλους όσοι αγωνίζονται ενάντια στην καταστροφή που προκαλεί, να βρεθούν είτε στη φυλακή είτε στον καναπέ.

Στο πλευρό της γι΄άλλη μια φορά τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ, δίνουν ρεσιτάλ προπαγάνδας, παραπληροφόρησης και μεροληψίας. Η ίδια η εταιρεία, στην ΜΠΕ, αναφέρει ως μέγιστο αριθμό εργαζομένων τους 1300. Αυτό το νούμερο μεταβάλλεται κατά βούληση. Ίσως επειδή το κάθε διαπλεκόμενο κανάλι, εφημερίδα, ραδιόφωνο, συνυπολογίζει στον αριθμό των υπαλλήλων της εταιρείας και τους, σε εντεταλμένη υπηρεσία, δημοσιογράφους.

Ουρλιάζουν οι “έγκριτοι” αναλυτές στα τηλεοπτικά πάνελ, ότι η χώρα χρειάζεται επενδύσεις και έσοδα. Χωρίς να έχει σημασία αν “επένδυση” σημαίνει ξεπούλημα κοινών αγαθών, καταστροφή ζωτικών πόρων και στυγνή εκμετάλλευση. Χωρίς να έχει σημασία αν τα “έσοδα”, μέσω offshore και φορολογικών παραδείσων, καταλήγουν στις τσέπες μεγαλοστελεχών και μετόχων.

Στον κόσμο της Eldorado Gold και των διαπλεκόμενων ΜΜΕ, εμείς δεν υπάρχουμε. Εμείς, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι ψαράδες, οι μελισσοκόμοι, οι άνθρωποι που ασχολούμαστε με τον τουρισμό. Εμείς που για χρόνια καταφέρνουμε να επιβιώνουμε χωρίς να εξαρτώμαστε από μια πολυεθνική εξορυκτική εταιρεία. Εμείς, που βάζουμε την υγεία και το μέλλον του τόπου πάνω απ΄το βραχυπρόθεσμο μεροκάματο. Όλοι εμείς που θυσιάσαμε τόσα στο αγώνα, απλά δεν υπάρχουμε.

Ούτε η εταιρεία, ούτε τα ΜΜΕ θα έμπαιναν στο κόπο να μας “εξαφανίσουν” αν δε μας θεωρούσαν απειλή. Μας φοβούνται, και πρέπει να τους αποδείξουμε, για άλλη μια φορά, ότι έχουν δίκιο να μας φοβούνται. Δεν είμαστε μια ενοχλητική, ηχηρή μειοψηφία. Είμαστε πολλοί, είμαστε δυνατοί, είμαστε αποφασισμένοι. Δεν είμαστε μόνοι, έχουμε στο πλευρό μας αλληλέγγυους απ΄όλη τη χώρα και τον κόσμο. Έχουμε στο πλευρό μας 27 δήμους της Μακεδονίας και της Θράκης. Υπάρχουμε, και δε θα γίνουμε θεατές στο θέατρο του παραλόγου που παίζεται στις πλάτες μας.

Κανένας αγώνας δεν κερδήθηκε χωρίς τη δράση και αντίδραση των πολιτών. Κανείς δε θα μας χαρίσει αυτά που δικαιούμαστε.

Απαιτούμε από τους θεσμούς που υπάρχουν για να υπηρετούν και να προστατεύουν τον πολίτη και το δημόσιο συμφέρον – όπως η κυβέρνηση και η δικαιοσύνη – να μην υποκύψουν στις ορέξεις μιας πολυεθνικής που παρανομεί, απειλεί, παραπληροφορεί, εκβιάζει και καταστρέφει. Οι θεσμοί αυτοί είναι υπόλογοι στους πολίτες και τις μελλοντικές γενιές και όχι στους μετόχους και τα μεγαλοστελέχη της όποιας πολυεθνικής. Απαιτούμε, να διασφαλίσουν την ευημερία των πολιτών και του τόπου και όχι της πολυεθνικής.

Ο αγώνας μας ούτε κερδήθηκε, ούτε χάθηκε ακόμη. Τι απ΄τα δυο θα συμβεί εξαρτάται από εμάς.

Το μήνυμα που στέλνουμε προς την κυβέρνηση, την Eldorado Gold, προς όλες τις κατευθύνσεις είναι ξεκάθαρο: Δεν πρόκειται να σταματήσουμε αν δε σταματήσουμε αυτή την καταστροφή, αν δε διώξουμε την εταιρεία.

Φωτογραφίες:

Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 5 σχόλια

Ανώνυμος
17 Ιανουαρίου 2016 στις 8:37 μ.μ.

το κκε κανει πλατες στους καπιταλιστες καναδους! ξεφτιλες

Ανώνυμος
18 Ιανουαρίου 2016 στις 2:34 μ.μ.

Το ΚΚΕ μιλάει πεντακάθαρα. Το εργοστάσιο πρέπει να μείνει ανοιχτό. ΟΙ Εργαζόμενοι πρέπει να έχουνε την δουλειά τους και να διεκδικήσουνε τα δικαιωματά τους. Με Κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής σε μια κοινωνία που δεν θα υπάρχει το Κέρδος θα προστατευτεί απόλυτα και η φύση. Επίσης θα μπορεί να κάνει διακοπές όλος ο λαός σε Κοινωνικοποιημένα Ξενοδοχεία. Οπως καταλαβαίνεις λάθος πόρτα χτύπησες. Δεν διαλέγουμε καπιταλιστή Περαστικά

19 Ιανουαρίου 2016 στις 1:36 π.μ.

σκουριες: ενα εργοστασιο, 1000 - 1500(;) εργαζομενοι που παραγουν καταστροφη περιβαλλοντος, μολυνση και ανεργια προυπαρχοντων κλαδων.
σημειωνω:
το ενδιαφερον του κκε για εργοστασιο και εργαζομενους και απο την αλλη το πουλημα των επιχειρησεων του και η απολυση των εργαζομενων σε αυτες

Ανώνυμος
19 Ιανουαρίου 2016 στις 1:01 μ.μ.

8:37

ΑντιΚΚΕ υπαλληλάκη φαντάζομαι οτι τώρα που κλείνει το εργοστάσιο της softex το ΚΚΕ οταν ζητά να ξανανοίξει για να γυρίσουν στις δουλείες τους οι εργαζόμενοι ταυτίζεται με τα συμφέροντα του πολυεθνικού ομίλου ετσι;
Αυτό μας έλειπε να ζητά το ΚΚΕ να πεταχτούν στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενοι απο τα μεταλλεια.Εχουνε βάλει την εργατική τάξη της περιοχής να σφάζετε αναμεταξύ της για ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα.Όλος ο πλούτος της περιοχής υπόγειος και επίγειος πρέπει να περάσει στα χέρια του λαού.Αυτό λέει το ΚΚΕ.Ολοι οι αριστερομπαχαλάκιδες μπροστά σε αυτή την θέση βγάζουν σπυρία.

21 Ιανουαρίου 2016 στις 1:21 π.μ.

Μια ματια να ριξει κανεις στο ΠΡΩΗΝ απατητο απο ανθρωπους , ΠΡΩΗΝ υπεραιωνοβιο δασος της περιοχης που ξεριζωσε η εταιρια και το καταντησε κρανιου τοπο , σε συνδυασμο με την εκτεταμενη μολυνση απο ενωσεις αρσενικου στα υπογεια νερα ολων των γυρω περιοχων που καταληγουν στο τελος ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ(!) και θα καταλαβει περι ποιας ..."αναπτυξης", μιλαμε για την περιπτωση των σκουριων. Και δεν εχω ματακουσει ποτε μου για "επενδυσεις" τη στιγμη που για να διατηρηθουν 1500 θεσεις εργασιας βαριας μεταλλουργικης απασχολησης, θα πρεπει να ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ δεκαδες ΑΛΛΕΣ χιλιαδες θεσεις εργασιας , δραστηριοτητων παντελως φιλικων προς το περιβαλλον πουχουν νακανουνε με την πραγματικη ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ και την αποφυγη της μονοκαλιεργειας στην περιοχη, μητε εχω ξανακουσει για δηθεν "διατηρηση της απασχολησης" την στιγμη που το 50% ολων αυτων των χρηματων για την διατηρηση των ΔΗΘΕΝ θεσεων εργασιας, προερχονται απο ευρωπαικα λεφτα επιδοτησεων τυπου στειτζ που ΔΕΝ πληρωνει δεκαρα τσακιστη η εν λογω εταιρια απο την τσεπη της, και φυσικα εννοειται οτι δεν εχω ακουσει και την παραμικρη περιπτωση, για κανενα μαλακα τουριστα να θελει να παει να παραθερισει , ειτε μονος ειτε οικογενειακα, σε μια περιοχη που και το κυμα στην παραλια βρωμαει απο αποβλητα σε αρσενικουχο χρωμιο ή γαλιο.ΜΑ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΕ ΛΕΩ !

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger