Home » , » Με ερέθισμα μια εκδήλωση του ΚΚΕ στην Φλώρινα

Με ερέθισμα μια εκδήλωση του ΚΚΕ στην Φλώρινα

Από giorgis , Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016 | 8:37 μ.μ.

Του Γ.Γ.

Διαβάζοντας το ρεπορτάζ που υπάρχει στην ιστοσελίδα 902 για την εκδήλωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, προς τιμήν των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ που έπεσαν στη μάχη της Φλώρινας, περιπλανήθηκε η σκέψη μου αρκετές δεκαετίες πίσω.
Τότε που έμεινα για αρκετούς μήνες στην Φλώρινα και συμμετείχα σαν μέλος του ΚΚΕ στην λειτουργία της οργάνωσης. (Δείτε αυτή την ανάρτηση).
Την είχα κάνει με ερέθισμα την ανάγνωση του βιβλίου «Αλωνα Φλώρινας. Αγώνες και Θυσίες». Ο συγγραφέας του, κομμουνιστής δάσκαλος, Παύλος Κούφης έχει παλέψει μέσα απ’ τις γραμμές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας  –κάτι που του έχει στοιχίσει φυλακές, εξορίες, προσφυγιά-.  Με μια πένα, γλαφυρή, απολύτως περιγραφική, που μιλάει με εικόνες, αναφερόμενος σε προσωπικά του βιώματα αλλά κύρια επικεντρωμένος στις διώξεις που έχουν υποστεί οι Σλαβομακεδόνες της περιοχής του, μας περιγράφει μια ολόκληρη ιστορική περίοδο.

Από τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) αντιγράφουμε:

Στις περιοχές της Μακεδονίας όπου δρούσε ο ΔΣΕ ζούσαν Σλαβομακεδόνες, οι οποίοι ήταν συγκεντρωμένοι στους νομούς Καστοριάς, Φλώρινας και Πέλλας. Ένα μέρος των Σλαβομακεδόνων είχε ταχθεί με τον ΕΛΑΣ στη διάρκεια της Κατοχής και συγκρότησαν δικό τους στρατιωτικό τμήμα τo ΣΝΟΦ. (Από τα αρχικά Slavjano Мakedonski Narodno Osloboditelen Front-Σλαβομακεδονικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο) Οι Σλαβομακεδόνες κινητοποιήθηκαν ξανά στα χρόνια του Εμφυλίου στο πλευρό του ΔΣΕ, συγκροτώντας τα δικά τους στρατιωτικά τμήματα (ΝΟΦ). Γενικότερα οι Σλαβομακεδόνες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στο Δημοκρατικό Στρατό και έφτασαν να αποτελούν ένα σεβαστό ποσοστό των δυνάμεων του. Στις περιοχές που έλεγχε ο Δημοκρατικός Στρατός λειτούργησαν σχολεία στη σλαβομακεδονική γλώσσα, τα σλαβομακεδονικά χωριά εφοδίαζαν τους μαχητές με τρόφιμα και εργάζονταν στην κατασκευή οχυρωματικών έργων, εκδίδονταν έντυπα στη σλαβομακεδονική γλώσσα, επιμορφώθηκαν Σλαβομακεδόνες δασκάλοι, κοκ.

Κατά την παραμονή μου, λοιπόν, στην Φλώρινα, γνώρισα πάρα πολλούς Σλαβομακεδόνες κομμουνιστές που είχαν πολεμήσει μέσα απ’ τις γραμμές του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.  «Ρουφούσα» τις ιστορίες που μου έλεγαν και δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσω τα μοναδικά βράδια που πέρασα μαζί τους, παρέα με τον κολλητό μου σύντροφο, τότε γραμματέα της Ν.Ε Φλώρινας του ΚΚΕ Γιώργο Γαβριηλίδη. Κάποια στιγμή θα γράψω για μια ιστορία που μου διηγήθηκαν και με είχε συναρπάσει.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

Ανώνυμος
15 Φεβρουαρίου 2016 στις 10:54 π.μ.

http://l-sysp-florinas.blogspot.gr/2016/02/blog-post_87.html

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger