Home » , » Εποχή έντονων πολιτικών ζυμώσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. στην Ισπανία

Εποχή έντονων πολιτικών ζυμώσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. στην Ισπανία

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016 | 2:08 π.μ.

Ολοκληρώθηκαν οι Ισπανικές εκλογές με ένα αποτέλεσμα που οδηγεί την χώρα σε εποχή έντονων πολιτικών ζυμώσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Τα αποτελέσματα με καταμετρημένο το 99% του εκλογικού σώματος μας παρουσιάζουν το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Μαριάνο Ραχόι να διατηρεί και μάλιστα να ενισχύει τις δυνάμεις του λαμβάνοντας το 32,1% (28,78%) και 137 έδρες, με τους  παραδοσιακούς σοσιαλδημοκράτες του Πέδρο Σάντσεθ (PSOE) να διατηρούν τις δυνάμεις τους και να καταλαμβάνουν την δεύτερη θέση 22,68% (22,01%) και 137 έδρες, ενώ η συμμαχία που προέκυψε με την κοινή εκλογική κάθοδος των Podemos με την Ενωμένη Αριστερά - Izquierda Unida, Unidos Podemos, απογοήτευσε τους οπαδούς της και διέψευσε τις εκτιμήσεις που την παρουσίαζαν δεύτερη δύναμη συγκεντρώνοντας  21,13% (20,66%) και 71 έδρες. Οι Πολίτες (Ciudadanos) έλαβαν 13,04% (13,93%) και 32 έδρες.
(Στην παρένθεση τα ποσοστά των κομμάτων στις προηγούμενες εκλογές).

Οι πολιτικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η μεγάλη αποχή (πιθανόν να ξεπερνάει και το 45%) ευνόησε το κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, ενώ κατάφερε να πάρει με το μέρος του και ένα πολύ μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων που δήλωναν αναποφάσιστοι. Η μείωση των σοσιαλδημοκρατών ήταν μικρότερη της αναμενόμενης, κάτι που χαροποίησε την ηγεσία τους. Η παλιά αντιπαράθεση που υπήρχε μεταξύ Izquierda Unida (κάποιοι την χαρακτηρίζουν κομμουνιστική συλλογικότητα) και των Podemos, καθώς και η έλλειψη ριζοσπαστικών θέσεων, λειτούργησε αποτρεπτικά ώστε ο εκλογικός τους σχηματισμός να αποκτήσει δυναμική.
Η αντίδραση του επικεφαλής των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσια, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ήταν χαρακτηριστική. Εκανε λόγο για αποτέλεσμα «κακό για το κόμμα και κακό για την Ισπανία» ενώ δεν έκρυψε ότι ήταν κάτι που δεν το ανέμενε: «Θα κάνουμε αναλύσεις από αύριο. Μας αιφνιδίασαν τα αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά.  

Σε κάθε περίπτωση πάντως το πολιτικό σκηνικό είναι εντελώς ρευστό στην Ισπανία. Για να σχηματιστεί κυβέρνηση σε μια βουλή των 350 εδρών απαιτείτε 176 βουλευτές, Με δεδομένο ότι κανένα κόμμα δεν δείχνει διάθεση συνεργασίας με τον Μαριάνο Ραχόι, είναι αμφίβολο αν και ο ίδιος θα δεχθεί την εντολή σχηματισμού της κυβέρνησης

Δεν είναι τυχαίο ότι πριν ακόμα της Ισπανικές εκλογές η «έγκυρη»  El Pais, η μεγαλύτερη αστική εφημερίδα του ισπανόφωνου κόσμου, που εκφράζει ένα μεγάλο τμήμα της Ισπανικής κεφαλαιοκρατίας, προέβλεπε ότι μετά της εκλογές θα υπάρξει «Τierra quemada» δηλαδή «καμένη γη», αφού θα ήταν αδύνατον ο σχηματισμός μιας οικουμενικής κυβέρνησης όπως θα επιθυμούσε το μεγαλύτερο μέρος της αστικής τάξης της χώρας.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger