Home » , » Μαύρος Σεπτέμβρης – Μόναχο, 6/9/1972

Μαύρος Σεπτέμβρης – Μόναχο, 6/9/1972

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016 | 2:35 μ.μ.

Της Αλέκας Ζορμπαλά

Μαχητές της Παλαιστινιακής Οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης» εισβάλλουν χαράματα στα διαμερίσματα των αθλητών,μελών της ισραηλινής αποστολής στο Ολυμπιακό Χωριό του Μονάχου,εκτελούν 2 και κρατούν άλλους 9 αθλητές ως ομήρους.

Λίγο αργότερα, οι Παλαιστίνιοι πέταξαν από το παράθυρο τη λίστα με τα αιτήματά τους:
Απελευθέρωση 234 Παλαιστινίων, που κρατούνταν στις ισραηλινές φυλακές και 2 από τις γερμανικές φυλακές.

Ο χειρισμός της υπόθεσης από πλευράς γερμανικής κυβέρνησης, αλλά και η σπασμωδική παρέμβαση της γερμανικής αστυνομίας, καταλήγει σε τραγωδία, καθώς σκοτώνονται οι ισραηλινοί αθλητές, πέντε Παλαιστίνιοι, ένας αστυνομικός και ένας πιλότος.

Η παλαιστινιακή οργάνωση «Μαύρος Σεπτέμβρης» (Β.S.O. και στα αραβικά: Munaẓẓamat Aylul al-aswad ) δεν πήρε το όνομά της από την επιχείρηση αυτή στο Μόναχο, όπως πιστεύεται, αλλά ιδρύθηκε το 1971, μετά τον σφαγιασμό χιλιάδων Παλαιστίνιων από τις στρατιωτικές δυνάμεις του βασιλιά Χουσεΐν της Ιορδανίας, τον ξεριζωμό εκατομμυρίων και την απέλαση φυσικά της PLO του Γιάσερ Αραφάτ από τα εδάφη της Ιορδανίας.

Αυτή η εμφύλια διαμάχη μεταξύ Παλαιστινίων και του βασιλιά Χουσεϊν της Ιορδανίας, θα έμενε γνωστή στην ιστορία του Παλαιστινιακού Κινήματος, ως «Μαύρος Σεπτέμβρης», μια που οι εχθροπραξίες ξεκίνησαν στις 17 Σεπτεμβρίου 1970.

Ο «Μαύρος Σεπτέμβρης», μετά από μια θεαματική πορεία δράσεων μεγάλου βεληνεκούς, με στόχους την ιορδανική κυβέρνηση, ισραηλινούς, αμερικάνικους και εν γένει «δυτικούς» στόχους, σταμάτησε την δράση του τον Δεκέμβρη του 1974, ενώ πολλά από τα μέλη του εντάχθηκαν μετά σε άλλες παλαιστινιακές οργανώσει και κυρίως στο Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP).

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να παραμένουν φυλακισμένοι, εκατομμύρια ζουν στην μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή, τη Γάζα, και εκατομμύρια είναι εξόριστοι ή πρόσφυγες.
Ο Αγώνας τους συνεχίζεται!
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger