Home » , » Ένα θεριό με δυο κεφάλια

Ένα θεριό με δυο κεφάλια

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016 | 6:38 μ.μ.

Κείμενο που μας στάλθηκε από την Αναρχική συλλογικότητα "Οκτάνα"

Ένα θεριό ν' ο πόλεμος 
κι η προσφυγιά ν' αμπλά του 
κι είναι κι οι δυο τους ζυμπραγά 
κοπέλια του θανάτου 

Μαντινάδα που βραβεύτηκε σε φετινό διαγωνισμό μαντινάδας 
που διοργανώθηκε σε χωριό της Κρήτης με θέμα την προσφυγιά 

Το ένα κεφάλι -το μεγαλύτερο σε ηλικία- είναι συμμετρικό και νηφάλιο, γνωρίζει το παρελθόν και έχει ζήσει τη γέννηση του αδελφού του. Το άλλο νεαρό και ασθενικό, παραμορφωμένο από τις καταχρήσεις και αντιδραστικό. Δεν γνωρίζει την ηλικία του και περιφρονεί τις αδελφικές συμβουλές.

Τα δύο αυτά πρόσωπα του θεριού, μοιράζονται το ίδιο σώμα. Ένα σώμα σχετικά υγιές, με μεγάλο εκτόπισμα, όχι λόγω φαγητού –αυτό το στερήθηκε πολλές φορές- αλλά λόγω ιστορίας. Εδώ και τέσσερις περίπου δεκαετίες –από τη γέννηση του νεότερου- τα δυο κεφάλια σέρνουν το κορμί τους προς διαφορετική κατεύθυνση. Όταν το ένα θέλει να πάει αριστερά, το άλλο στρέφεται στα δεξιά και το τραβάει, κι όταν το ένα γυρνάει προς τον νότο, το άλλο πεισμώνει και πάει να τρέξει προς τον βορρά. Χρόνια τώρα, το κορμί τους τραντάζεται από τις συγκρούσεις και τους καυγάδες, η σάρκα του ξεσκίζεται από το τέντωμα και η ψυχή του μαυρίζει από την αποξένωση.

Το ένα κεφάλι το νεότερο, εκπροσωπεί τη Κρήτη των "καπεταναίων", γέννημα-θρέμμα μιας κομματικής koza nostra που δηλητηριάζει χρόνια τώρα την τοπική αυτοδιοίκηση.
Είναι η Κρήτη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που επί δεκαετίες εκφυλίζουν τον τόπο, επιβάλλοντας την κουλτούρα του αγά και του αυλοκόλακα.
Είναι οι ξεπουλημένοι πρώην και νυν εργατοπατέρες τύπου Βαρδάκη και Βοριά που ντροπιάζουν την ιστορία των Εργατικών Κέντρων. Είναι οι Αυγενάκηδες, οι Κουράκηδες, οι Μητσοτάκηδες, οι Κεφαλογιάννηδες, οι Μαρκογιαννάκηδες κι οι Καρχιμάκηδες, με τους κρατικά επιχορηγούμενους στρατούς τους.

Οι πιστοί αρωγοί του "ευρωπαϊσμού" που παρουσίαζε την Ευρωπαϊκή Ένωση ως συνώνυμο του πολιτισμού και της ανάπτυξης, ενώ το μόνο που εν τέλει επιφύλασσε ήταν υπερχρέωση, καταστροφή των μικρών αγροτών, καταναλωτισμό, διαφθορά, φυτοφάρμακα, καρκίνο, απώλεια τοπικών ποικιλιών, φιμέ τζάμια, αισθητική υποβάθμιση της υπαίθρου και μαζικό τουρισμό που φέρνει λεφτά στους μεγαλοξενοδόχους των παραλίων και αφήνει την ενδοχώρα να ερημώνει˙ με λίγα λόγια: κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική υπανάπτυξη και βάθεμα των ταξικών ανισοτήτων.
Αυτή είναι η Κρήτη των εργαζόμενων σκλάβων, που λιώνουν στα τουριστικά κάτεργα χωρίς ασφάλιση, με απλήρωτες υπερωρίες και μισθούς πείνας. Είναι η Κρήτη των μεταναστών-εργατών γης, που δέχονται τον ρατσισμό και την αθλιότητα μιας μερίδας ελληναράδων που θα άφηναν τα λιόφυτα τους να ερημώνουν αν δεν υπήρχαν οι Αλβανοί, οι Βούλγαροι κι οι Ρουμάνοι να τους μαζέψουν τις ελιές.

Είναι οι ίδιοι σεξιστές, ψευτονταήδες που ξενίζουν με τις μουσουλμανικές μαντίλες, ξεχνώντας τη μαντίλα της γιαγιάς τους. Αυτοί που κατηγορούν τους μουσουλμάνους ότι γεννοβολάνε συνέχεια, ξεχνώντας πάλι ότι η γιαγιά τους έχει 5-6 αδέλφια.

Είναι η Κρήτη της Σπανάκη, του Καλατζάκη και του Αρμουτάκη, που καλεί τους νεοναζί στο δημοτικό του ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger