Home » , » Νέα από η Συρία.

Νέα από η Συρία.

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017 | 7:22 π.μ.

Γράφει ο mitsos175.

"O Συριακός Αραβικός Στρατός και οι τζιχαντιστές αντάρτες έχουν φθάσει σε μια προσωρινή συμφωνία στην περιοχή Wadi Barada της Δαμασκού που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση τις εργασίες για την επισκευή της πηγής Al-Fijah. Μόλις η Al-Fijah επισκευαστεί, το νερό θα αποκατασταθεί στα περίπου 5 εκατομμύρια ανθρώπων που ζουν στην πρωτεύουσα και την ευρύτερη περιοχή της Δαμασκού.

Σε αντάλλαγμα για τις εργασίες η κυβέρνηση θα παρέχει στους ντόπιους στο Wadi Barada αμνηστία και τους μη ντόπιους τη δυνατότητα να μεταφερθούν στην πόλη Ιντλίμπ. Εάν αυτή η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των τζιχαντιστών ισχύσει, τότε η κρίση του νερού που διαρκεί σχεδόν τρεις εβδομάδες θα πρέπει επιτέλους να τελειώσει. Η υδροδότηση στην πρωτεύουσα της Συρίας Δαμασκό είχε κοπεί αναγκάζοντας εκατομμύρια να στερηθούν ένα βασικό αγαθό.

Το καθεστώς κατηγορεί τους αντάρτες ότι "μόλυναν με ντίζελ" τους ταμιευτήρες νερού, όπως έκαναν και στο Χαλέπι, αφού αποχώρησαν, και ότι έκοψαν την παροχή, ενώ οι αντάρτες υποστηρίζουν ότι οι βομβαρδισμοί του καθεστώτος ευθύνονται για την καταστροφή των υποδομών υδροδότησης. "Έγκλημα πολέμου" είχε χαρακτηρίζει τη στέρηση πόσιμου νερού στους κατοίκους της Δαμασκού ο ΟΗΕ, εξαιτίας των δολιοφθορών στο σύστημα ύδρευσης, ενώ η έλλειψη εκτόξευσε τις τιμές του εμφιαλωμένου".

Οι ηρωικοί Κούρδοι μαχητές κατέλαβαν αρκετά χωριά ΒΔ της Ράκκα. Τις προηγούμενες μέρες οι Κούρδοι είχαν απωθήσει σε μεγάλο βάθος τις δυνάμεις του ISIS φτάνοντας στον ποταμό Ευφράτη, απειλώντας τη Ράκκα όχι μόνο από Βόρεια αλλά και από Δυτικά. Έχοντας αποκρούσει τις αντεπιθέσεις των μισθοφόρων τρομοκρατών, οι Κούρδοι συνέχισαν την προέλαση τους. Χθες περικύκλωσαν πλήρως μια περιοχή 20 Χ 20 Km παγιδεύοντας όσες εχθρικές δυνάμεις δεν πρόλαβαν να αποχωρήσουν. Οι υπόλοιποι τζιχαντιστές υποχώρησαν σε νέα αμυντική γραμμή μπροστά από την Ράκκα.

Η νίκη αυτή ήταν αποτέλεσμα αρκετών παραγόντων. Ο κυριότερος είναι το όραμα. Οι Κούρδοι υπόσχονται μια καλύτερη, δικαιότερη, κοινωνία. Αυτό δεν ανυψώνει μόνο το ηθικό των μαχητών τους, αλλά κάνει τους κατοίκους των σκλαβωμένων περιοχών Άραβες, Κούρδους, ή άλλες εθνότητες, να βοηθούν όπως μπορούν στον αγώνα. Σε αντίθεση στην Al Bab, οι κάτοικοι αναγκαστικά βοηθούν τον ISIS, καθώς φοβούνται "εθνοκάθαρση" από τους Τούρκους και τους συμμάχους τους.
Οι περισσότεροι "γκρίζοι λύκοι" υποχωρούν άτακτα με το πρώτο πυροβολισμό, περιμένοντας την αεροπορία και τα βαριά όπλα του Τουρκικού στρατού να τους σώσουν, αντίθετα οι Κούρδοι είναι έμπειροι, γνωρίζουν καλά από ανταρτοπόλεμο και ξέρουν πως να φυλαχθούν.

Άλλοι παράγοντες ήταν ο τόπος και ο χρόνος της επίθεσης. Μπροστά από τη Ράκκα είχαν συγκεντρωθεί οι περισσότερες δυνάμεις των ισλαμιστών. Οι Κούρδοι αν και προσπάθησαν στην αρχή να σπάσουν μετωπικά τη γραμμή των τζιχαντιστών, γρήγορα κατάλαβαν ότι αυτό, ακόμα κι αν πετύχαινε, θα είχε αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες, αφού το έδαφος είναι γεμάτο παγίδες. Έκαναν λοιπόν την κύρια επίθεση δυτικότερα. Έσπασαν το μέτωπο και προωθήθηκαν μέχρι τον Ευφράτη, αφού περικύκλωσαν τις δυνάμεις του ISIS δυτικά της Ράκκα.

Ο χρόνος επίσης ήταν σημαντικός. Καθόλου τυχαία έγινε λίγο μετά την επίθεση του ISIS στην Παλμύρα. Ενώ οι φανατικοί μάτωναν άσκοπα μπροστά στην αεροπορική βάση πήραν στρατιώτες από το μέτωπο της Ράκκα. Αυτό ήταν μοιραίο λάθος και το είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή. Ο ISIS για να βοηθήσει τους συμμάχους του στο Χαλέπι, και να ξαναπάρει την Παλμύρα, θυσίασε και έμπλεξε σε μάχη χιλιάδες στρατιώτες, που όμως του είναι απόλυτα αναγκαίοι στο Βορρά.

Οι Τούρκοι στο μεταξύ μετά από τις νέες αποτυχίες ετοιμάζονται ξανά να επιτεθούν στέλνοντας διαρκώς ενισχύσεις στην "κρεατομηχανή" της Συρίας. Πιθανόν ο Σουλτάνος να κάνει νέο προβοκατόρικο χτύπημα για να δικαιολογήσει άλλη μια προσπάθεια ανασύστασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger