Home » , » "Εμφύλιος" μέσα στον "Εμφύλιο".

"Εμφύλιος" μέσα στον "Εμφύλιο".

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017 | 12:25 μ.μ.

Γράφει ο mitsos175.

Η φτώχεια φέρνει γκρίνια. Όταν μάλιστα η αποτυχία είναι μεγάλη, ακολουθεί πόλεμος, η ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μισθοφόρους - τρομοκράτες.

Σφοδρές μάχες σε όλη Β.Δ. Συρία μεταξύ της Jabhat Fateh al-Sham (JFS: πρώην Al-Nusra) και του μέχρι χθες συμμάχου της FSA! Ως τώρα η Al-Nusra, που επιτέθηκε αιφνιδιαστικά, πήρε τον έλεγχο στις πόλεις Anadan, Hayyan και Kafr Hamra, ενώ οι προηγούμενοι σύμμαχοί τους αποχώρησαν ηττημένοι από αυτές. Ακόμα η JFS πολιορκεί τον FSA σε αρκετές περιοχές της επαρχίας Idlib, ενώ η πόλη προπύργιο της δήθεν "αντιπολίτευσης" είναι πλέον διαιρεμένη στα δυο.

Η JFS έχει επιβάλλει μπλακάουτ στο internet στις επαρχίες Χαλέπι και Ιντλίμπ χτυπώντας τις υποδομές. Η σύγκρουση θεωρείται ένα επακόλουθο της ολοκληρωτική ήττας της αντιπολίτευσης (JFS, FSA) και του ISIS στη μάχη για το Χαλέπι. Οι διαφορές μεταξύ των ομάδων αυτών δεν είναι εθνικές, θρησκευτικές ή πολιτικές, αφού οι περισσότεροι είναι Άραβες Σουνίτες Μουσουλμάνοι, που είχαν κοινό εχθρό τον Άσαντ. Είναι όμως μεγάλες, γιατί οι συμμορίες αυτές πατρονάρονται από άλλους, που σ' αυτή τη φάση έχουν τελείως διαφορετικά συμφέροντα.

Να λοιπόν που φαίνεται σιγά - σιγά και τι συμφώνησαν οι μεγάλες δυνάμεις (Ρωσία - ΗΠΑ) με Τουρκία - Ιράν αλλά και ποιοι είναι πίσω από τη μάσκα του δήθεν "μετριοπαθή". Η Τουρκία απέσυρε πολλούς αντάρτες από τη Β.Δ. Συρία καθώς αντιμετωπίζει πρόβλημα με την κατάληψη της στρατηγικής σημασίας πόλεως Al Bab. Τα πανάκριβα γερμανικής κατασκευής άρματα, (όπως και τα παλαιότερα αμερικάνικης προέλευσης), έγιναν εύκολος στόχος για τα φορητά αντιαρματικά των ισλαμοφασιστών του ISIS.
Η πρόοδος του Τουρκικού στρατού είναι ελάχιστη, ενώ οι απώλειες μεγάλες με το ηθικό αρχίζει να πέφτει. Λόγω της ουσιαστικής αποτυχίας η Ρωσία βοηθά τώρα την Τουρκία με αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Η προσέγγιση του καιροσκόπου Σουλτάνου με τους Ρώσους όμως ανησύχησε τόσο τις ΗΠΑ όσο και τη Σ. Αραβία κι έτσι άρχισε το "πιστολίδι" ανάμεσα στα "αδερφάκια". Βέβαια φαίνεται κι η αξιοπιστία τους. Αυτοί οι συμμορίτες ήταν η "λύση" για τη Σύρια που ήθελε το ΝΑΤΟ.

Ο ISIS πάντως αντί να ενισχύσει την Al Bab ή έστω τη Ράκκα, όπου οι γενναίοι Κούρδοι έχουν τη μια επιτυχία μετά την άλλη, επιτέθηκε στην ηρωική και μεγάλη σημασίας πόλη Deir ez-Zor. Εκεί έδωσε πραγματικά τα "ρέστα" του. Διέθεσε χιλιάδες μαχητές με τον καλύτερο εξοπλισμό (άρματα, βαριά πυροβόλα, οχήματα για επιθέσεις αυτοκτονίας κλπ). Κατάφερε, λόγω της συντριπτικής υλικής υπεροχής και παρά τις απώλειες να χωρίσει το αεροδρόμιο από την πόλη.
Η κατάσταση ήταν κρίσιμη καθώς δεκάδες χιλιάδες άμαχοι κινδύνευαν με σφαγή, αφού η πολιορκούμενη πόλη εφοδιάζεται για δυο χρόνια μόνο από αέρος. Εν τούτοις με τη συνδρομή της αεροπορίας η επίθεση αποκρούστηκε χάρη στο θάρρος και την αυτοθυσία στρατιωτών και κατοίκων.
Οι απώλειες του ISIS είναι τεράστιες. Η Al Bad, η Ράκκα και η Μοσούλη θα είναι ελεύθερες πιο γρήγορα εξ αιτίας της ανοησίας των ισλαμοφασιστών να επιτίθενται έτσι σε οχυρά του Συριακού Αραβικού Στρατού.

Ο Συριακός Αραβικός Στρατός όμως είχε στραμμένη την προσοχή στη Δαμασκό. Κατόρθωσε να πάρει την περιοχή όπου υδροδοτείται η πρωτεύουσα, αφού οι "αντάρτες" δεν τήρησαν τη συμφωνία. Τώρα χτυπά σκληρά τον ISIS Νότια και Δυτικά της Al Bab ελευθερώνοντας νέες περιοχές, πλησιάζοντας την πόλη.

Λόγω διαφορετικών συμφερόντων θα έχουμε κι άλλες συγκρούσεις στο μέλλον. Σε αντίθεση με τις δημόσιες δηλώσεις Ρωσίας - ΗΠΑ και άλλων φαίνεται πως η πίτα έχει μοιραστεί. Η Συρία χωρίζεται de facto σε Δυτική (Ρωσική επιρροή) και Ανατολική (Αμερικανική) ενώ γίνεται προσπάθεια να εκκαθαριστούν εκατέρωθεν τα εδάφη. Προς το παρόν. Γιατί πάντα τα σχέδια που δεν λαμβάνουν υπόψη τους λαούς ανατρέπονται. Άλλωστε το αρχικό σχέδιο των ΗΠΑ ήταν κυβέρνηση ελεγχόμενη από αυτούς με την απομάκρυνση του Άσαντ, ο οποίος δεν τους προσκύνησε... 
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger