Home » , » «Confiteor»: Το βιβλίο τούτο μια βαθιά διείσδυση στην ανθρώπινη ψυχολογία είναι

«Confiteor»: Το βιβλίο τούτο μια βαθιά διείσδυση στην ανθρώπινη ψυχολογία είναι

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017 | 8:31 μ.μ.

Της Τ. Γ

..."Πέρασα μια ζωή, προσπαθώντας να έχω πλήρη συνείδηση των πράξεων μου. Μια ζωή κουβαλώντας τα λάθη μου, που είναι πολλά, καθώς και τα λάθη της ανθρωπότητας."...  Απόσπασμα από το βιβλίο του Ζαουμε Καμπρε «Confiteor».

Confiteor σημαίνει ομολογώ, φανερώνω, εξομολογούμαι. Κι είναι τούτη η εξομολογήσει του Αντρια, κεντρικοί ήρωα του βιβλίου, ένα βαθύ ταξίδι  στην ανθρώπινη φύση, και συνάμα μια περιπέτεια στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Καθηλωτικό βιβλίο, που ούτε ο μεγάλος όγκος του, ούτε η ιδιαιτερότητα της γραφής του, το καθιστούν δύσκολο στην ανάγνωση. Η ταυτόχρονη χρήση του α' και γ' ενικού  προσώπου στην αφήγηση, καθώς και οι συνεχείς παρεμβολές ετεροχρονισμένων επεισοδίων  με τις απρόβλεπτες διακοπές, κάνουν την γραφή ιδιαίτερα συναρπαστική, και απαιτούν καθολική προσήλωση του αναγνώστη. Στοιχεία όμως που δεν κουράζουν, αντίθετα αναδεικνύουν το βιβλίο σε λογοτεχνικό αριστούργημα.

Ταυτόχρονα με την ιστορία, κομμάτια της Ευρωπαϊκής ιστορίας αποτελέσματα της έκφανσης ανθρωπίνων χαρακτηριστικών, παρελαύνουν από τις σελίδες του βιβλίου, καταδεικνύοντας τα στοιχεία αυτά της ανθρώπινης φύσης.

Ετσι, το κακό, συνώνυμο ενίοτε της εξουσίας, άλλοτε εμφανίζεται στη μορφή του τυραννικού, άπληστου και δωσίλογου πατέρα, και άλλοτε συναντάται ως απόλυτο κακό, στα εγκλήματα των ιεροεξεταστών , των ναζιστών, των φρανκιστών. Μα η εκδίκηση που συντελείται σε κάποιες περιπτώσεις, ίσως κουβαλά μάζα της και την κάθαρση...

Συγκλονιστική δε και η καταγραφή της δύναμης της προπαγάνδας να μεταμορφώνει  απλούς, καθημερινούς ανθρώπους, σε πειθήνια  εκτελεστικά όγρανα, εξουσιαστικών εγκληματιών.

Απ' την άλλη πλευρά, ο έρωτας και η φιλία, στοιχεία και αυτά της ανθρώπινης υπόστασης, αντίδοτο γίνονται για τον ήρωα και ξόρκια για το κακό. Και στο δρόμο για την λύτρωση, ο Αντρια, συντρόφους και αρωγούς την μουσική, τη ζωγραφική, την γραφή, έχει.

Ομολογώ. Το βιβλίο τούτο μια βαθιά διείσδυση στην ανθρώπινη ψυχολογία είναι. Μα και μια προσφορά γνώσης, απαραίτητο υλικό για την θεμελίωση ενός πιο όμορφου, πιο ανθρώπινου κόσμου!
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger