Home » , » Ας θυμηθούμε κάτι βασικό

Ας θυμηθούμε κάτι βασικό

Από giorgis , Τρίτη 28 Μαρτίου 2017 | 6:11 μ.μ.


Ποιες βασικές απαιτήσεις πρέπει να προβάλλει κάθε μαρξιστής κατά την εξέταση του ζητήματος των μορφών πάλης; 

Πρώτο, ο μαρξισμός διαφέρει απ' ό­λες τις πρωτόγονες μορφές σοσιαλισμού κατά το ότι δεν δεσμεύει το κίνημα με μια οποιαδήποτε καθορισμένη μορφή πάλης. 

Παραδέχεται τις πιο διαφορετικές μορφές πάλης, όμως δεν τις «επινοεί», αλλά μόνο γενικεύει, οργανώνει, προσδίνει συνειδητότητα σε εκείνες τις μορφές πάλης των επαναστατι­κών τάξεων που εμφανίζονται μόνες τους στην πορεία του κινήματος.

Ο μαρξισμός, που είναι αναμφισβήτητα εχθρός κάθε αφηρημένης διατύπωσης, κάθε δογματικής συνταγής, απαιτεί να μελετάμε προσεκτικά τη διεξαγόμενη μαζική πάλη, που με την ανάπτυξη του κινήματος, με το ανέβασμα της συνειδητότητας των μαζών, με την όξυνση των οικονομικών και πολιτικών κρίσεων γεννά συνεχώς όλο και νέους, όλο και πιο ποικί­λους τρόπους άμυνας και επίθεσης.

Γι' αυτό ο μαρξισμός δεν απορρίπτει καμιά απολύτως μορφή πάλης. Ο μαρξισμός σε καμιά περίπτωση δεν περιορίζεται στις πιθανές μορφές πάλης ή στις μορφές πάλης που υπάρχουν μόνο στη δοσμένη στιγμή, αλλά αναγνωρίζει ότι με την αλλαγή μιας δοσμένης κοινωνικής συγκυρίας, είναι αναπόφευκτες νέες μορφές πάλης, άγνωστες στους ηγέτες της δοσμένης περιόδου.

Απ' αυτήν την άποψη ο μαρξισμός διδάσκεται, αν μπορούμε να εκφραστούμε έτσι, από την πρακτική των μαζών και δεν έχει την αξίωση να διδάσκει στις μάζες μορφές πάλης, που τις επινοούν «ειδικευμένοι στη συστηματοποίηση» γραφιάδες. Ξέρουμε, - έλεγε, λογουχάρη, ο Κάουτσκι, εξετάζοντας τις μορφές της κοινωνικής επανάστασης, - ότι η επερχόμενη κρίση θα μας δώσει νέες μορφές πάλης, που δεν μπορούμε τώρα να τις προβλέψουμε.

Ο παρτιζάνικος πόλεμος - Β. Ι. Λένιν 


Για την αντιγραφή Γ. Γ.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 5 σχόλια

28 Μαρτίου 2017 στις 6:47 μ.μ.

"...γεννά συνεχώς όλο και νέους, όλο και πιο ποικί­λους τρόπους άμυνας και επίθεσης.."
Σωστά, γι αυτό ...δέρνουμε κνίτες, και σπρώχνουμε/βρίζουμε μαθητές ύποπτους για ...κνιτισμό!
Αυτό ανήκει στους "νέους τρόπους επίθεσης"
Οταν όμως, παρά προσδοκία, στην επίθεση τις τρώμε, τότε ξεσηκώνουμε τα ΜΜΕ με ανακοινώσεις για "ΚΝΑΤ και ...κνίτες πορτοφολάδες, μαφιόζοι τραμπούκοι κλπ".
Αυτό ανήκει στους "νέους τρόπους άμυνας".

Να γιατί πρέπει να μελετάμε τον Λένιν.

29 Μαρτίου 2017 στις 1:34 π.μ.

Χα χα χα χα οι ουρες του Τσιπρα, μας δουλευουν αγρια.
Πισα και πουπουλα στη σοσιαλδημοκρατικη Λερναια Υδρα.

29 Μαρτίου 2017 στις 2:13 π.μ.

Τρομερέ σεχταριστή, αυτά που γράφεις (28 Μαρτίου 2017 - 6:47 μ.μ) δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το κείμενο του Λένιν που παραθέτουν οι σύντροφοι του ΒΚ. Φαίνεται πως η βασική προϋπόθεση για να γίνει κάποιος έμμισθο τρολ του ιερατείου του Περισσού είναι η πλήρης απώλεια της ικανότητας για αφηρημένη σκέψη λόγω βαριάς νοητικής ανεπάρκειας...

29 Μαρτίου 2017 στις 6:40 μ.μ.

Χαχα, προφανώς ο άλλος γίγας της μαρξιστικής σκέψης, ο Αντωνάκης ο τρισμέγιστος (29 Μαρτίου 2017 - 1:34 π.μ) νομίζει ότι το κείμενο του Λένιν το έγραψε ο Τσίπρας!! Ίσως πάλι, λόγω της ψυχοπαθολογικής εμμονής του με τη βρωμερή σοσιαλδημοκρατία (τη σημερινή, όχι αυτή που ήταν πριν από παραπάνω από 100 χρόνια, στην οποία εξάλλου ανήκε και ο Λένιν), ο Αντωνάκης ο τρισμέγιστος νομίζει ότι ο Λένιν ήταν σοσιαλδημοκράτης με τη σημερινή έννοια, κάτι, ας πούμε, σαν τον ΓΑΠ ή τη Φώφη!! Βρε δεν πάμε καθόλου καλά, είχε δίκιο τελικά ο Εθνάρχης: η Ελλάδα είναι ένα απέραντο φρενοκομείο. 'Η μάλλον, αφού αναφερόμαστε στον Αντωνάκη τον τρισμέγιστο, η Ελλάδα είναι ένα απέραντο βλακοκομείο!

29 Μαρτίου 2017 στις 6:42 μ.μ.

Αντωνάκη τρισμέγιστε, για να σε βοηθήσω να καταλάβεις: αυτά που γράφεις (29 Μαρτίου 2017 - 1:34 π.μ), τι σχέση έχουν με τον Λένιν; Ή μήπως δεν ξέρεις ποιός ήταν ο Λένιν;

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger