Home » » Η ΕΛΜΕ Χανίων και άλλοι κοινωνικοί φορείς εναντίον της ιδιωτικοποίησης του κτιρίου της 5ης Μεραρχίας

Η ΕΛΜΕ Χανίων και άλλοι κοινωνικοί φορείς εναντίον της ιδιωτικοποίησης του κτιρίου της 5ης Μεραρχίας

Από Δημήτρης Δαμασκηνός , Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017 | 12:09 μ.μ.

 Γράφει ο Δημήτρης Δαμασκηνός


Η ΕΛΜΕ Χανίων ήταν το πρώτο σωματείο εργαζομένων στο νομό που τάχθηκε με ξεκάθαρο τρόπο εναντίον της ιδιωτικοποίησης από το Πολυτεχνείο Κρήτης του ιστορικού κτιρίου της 5ης Μεραρχίας στο λόφο Καστέλι που στεγάζει σήμερα την κατάληψη Rosa Nera. Η απόφαση του ΔΣ δημοσιεύθηκε στον τοπικό τύπο στις 11 του Μάη του 2017 και ήταν η εξής:

Η πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης κρυφά από την εκπαιδευτική κοινότητα και την χανιώτικη κοινωνία παζαρεύει με εκπροσώπους ξενοδόχων την παραχώρηση – ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και συγκεκριμένα τα κτήρια στο λόφο Καστέλι, τα οποία τελούν υπό κατάληψη στέγης γνωστή ως Rosa Nera. Πριν την κατάληψη, ο συγκεκριμένος χώρος στο λόφο Καστέλι λειτουργούσε εξυπηρετώντας διοικητικές και στρατιωτικές ανάγκες. Στην κατοχή, στο κτήριο λειτούργησε η Κομαντατούρ και στα υπόγειά του έχουν βασανιστεί χανιώτες και χανιώτισσες από την γκεστάπο. Στη δικτατορία στα ίδια υπόγεια έδρασαν οι βασανιστές της ΕΣΑ. Το 1984, το κτήριο παραδόθηκε στο Πολυτεχνείο Κρήτης, και παρέμεινε για καιρό ένας κλειστός, ερειπωμένος χώρος.

Η Κατάληψη Rosa Nera έχει νομιμοποιηθεί κοινωνικά στη συνείδηση τόσο των εργατικών σωματείων, όσο και των κοινωνικών, πολιτικών και πολιτιστικών κινημάτων και ομάδων των Χανίων που αλληλο-υποστηρίχτηκαν στους δικαιωματικούς, μαθητικούς, περιβαλλοντικούς, εργατικούς, αντιρατσιστικούς και αντιφασιστικούς αγώνες και τις διεκδικήσεις της τελευταίας δεκαετίας στο νομό. Επίσης, στα χρόνια λειτουργίας της κατάληψης φιλοξενήθηκαν εκεί οικογένειες προσφύγων, όταν οι θεσμοί «αδυνατούσαν», συγκροτήθηκαν πολιτικές διαδικασίες των μεταναστευτικών ομάδων, δίκτυα συνεργασίας των περιβαλλοντικών κινημάτων από τα χωριά των Χανίων. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger