Home » , , » Αυτοί κερδίζουν από τις στάχτες του Αμαζονίου

Αυτοί κερδίζουν από τις στάχτες του Αμαζονίου

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 24 Αυγούστου 2019 | 9:30 μ.μ.

Το έγκλημα της καταστροφής του Αμαζονίου είχε προαναγγελθεί στο προεκλογικό πρόγραμμα του Μπολσονάρο.
Αυτό που δεν μπορούσε να προβλεφθεί ήταν το μέγεθος της καταστροφής από τις πυρκαγιές που καίνε ανεξέλεγκτα, τρεις εβδομάδες τώρα, τον φυσικό πνεύμονα του πλανήτη.

 «Γιατί να μην μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τον πλούτο της χώρας μας;» είχε αναρωτηθεί προεκλογικά ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο. Και έτσι απέσπασε την ψήφο (και) εκατομμυρίων φτωχών αγροτών που ζουν περιμετρικά του Αμαζονίου λέγοντάς τους ότι η αποψίλωση του παρθένου δάσους θα επέτρεπε τη δημιουργία βοσκοτόπων και καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Το ουσιαστικό του σχέδιο είναι η καταστροφή, μέσω πυρκαγιών, μεγάλου μέρους του τροπικού δάσους,, ώστε να πετύχει την εμπορευματοποίηση της γης, με τη δημιουργία τεράστιων υδροηλεκτρικών εργοστασίων με παράλληλη κατασκευή αυτοκινητοδρόμων ταχείας κυκλοφορίας και γεφυρών που θα επιτρέπουν εύκολη πρόσβαση για την εκμετάλλευση του υπεδάφους από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες όπως τους έχει υποσχεθεί   

Είναι πολλοί που κερδίζουν από τις στάχτες του Αμαζονίου. Μεγαλοτσιφλικάδες που χρηματοδοτούν ένοπλες ομάδες για να διώχνουν ιθαγενείς από τις εστίες τους, μεταλλευτικοί κολοσσοί που θα εξορύσσουν ορυκτό πλούτο (αργίλιο, σίδηρο, χρυσό, διαμάντια, σμαράγδια, φυσικό αέριο και πετρέλαιο), μεγαλοκτηνοτρόφοι βοοειδών, λαθροθήρες που αναζητούν σπάνια φυτά με φαρμακευτικές ιδιότητες και άγρια ζώα, ακόμη και λαθροαλιείς που σαρώνουν με βαριές μηχανότρατες τον βυθό τον Αμαζόνιο καταστρέφοντας το ποτάμιο οικοσύστημα.

Σήμερα που η κατάσταση όχι μόνο έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο αλλά οι πυρκαγιές έχουν περάσει και στις γειτονικές χώρες, ο Μπολσονάρο διατυπώνει ξεδιάντροπα την «υποψία» ότι εμπρηστές είναι μέλη οικολογικών ΜΚΟ με κίνητρο την επαναφορά των επιδομάτων που έπαιρναν από το δημόσιο της Βραζιλίας, τα οποία αυτός κατάργησε. 
Αμύνεται στην κατακραυγή εναντίον του λέγοντας ότι «πρόκειται για εσωτερικό θέμα της Βραζιλίας». Και νίπτει τας χείρας του μπροστά στην καταστροφή δηλώνοντας ότι η χώρα του «δεν δύναται να παρέχει τους απαραίτητους πόρους για την πυρόσβεση».

Αντίθετα, στη γειτονική Βολιβία ο πρόεδρος Εβο Μοράλες ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έχει δεσμεύσει ένα υπερτάνκερ Boeing 747 ώστε να βοηθήσει στην πυρόσβεση στον Αμαζόνιο, τονίζοντας ότι η Βολιβία μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα χωρίς να ζητήσει διεθνή βοήθεια.

Πληροφορίες αντλήσαμε από κείμενο του Νίκου Σερβετά στην εφημερίδα "Documento"
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger