Home » , » Σύγκρουση ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν και ο ρόλος των μεγάλων δυνάμεων

Σύγκρουση ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν και ο ρόλος των μεγάλων δυνάμεων

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020 | 5:41 μ.μ.

Γράφει ο mitsos175

Οι Κομμουνιστές καταδικάζουμε κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση επομένως και την εισβολή των Αζέρων με την υποστήριξη της Τουρκίας σε εδάφη που κατοικούν οι Αρμένιοι. Αν πετύχει ο Σουλτάνος με την ανοχή (για διάφορους λόγους) της Ρωσίας, θα του ανοίξει απλά η όρεξη. Στη Συρία πάντως έφαγε τα μούτρα του, όταν τα έβαλε με το Συριακό Στρατό.

Όμως επεκτατική πολιτική έχει και η Ελλάδα. Στο μέτρο βέβαια που την παίρνει. Κάθε καπιταλιστικό κράτος είναι ιμπεριαλιστικό. Δεν ξεχνάμε τα γιούρια που ήθελαν να κάνουν οι “μακεδονομάχοι” με τις σαγιονάρες και τον κώλο έξω.

Όποιος εθνικιστής ενδιαφέρεται για την Αρμενία, μην κάθεται, να πάει εθελοντής να πολεμήσει. Ή δεν μπορεί να ανέβει το βουνό; Δεν λέει να το παίζουν πολέμαρχοι από τον καναπέ. Θυμίζουμε πως πολλοί σύντροφοι πήγαν στη Συρία εθελοντές να πολεμήσουν τον ISIS, πράγμα που δεν έκανε κανένας δεξιός. Στη Λιβύη δεν πήγαν προς απογοήτευση του Χαφτάρ. Θα πάνε στην Αρμενία;

Να δούμε τώρα τα λάθη των Αρμενίων. Η χώρα έχει το 1/4 του ΑΕΠ του Αζερμπαϊτζάν, το 1/3 του πληθυσμού κι πολύ λιγότερες ένοπλες δυνάμεις. Αντί για πετρέλαιο, έχει βουνά, που είναι εξαιρετικά χρήσιμα στην άμυνα. Το μεγάλο της πλεονέκτημα ήταν η παραδοσιακή φιλία με τη Ρωσία, που ήταν εγγυητής της ασφάλειας της. Αυτό το πλεονέκτημα δεν το έχει πλέον. Η κυβέρνηση της Αρμενίας είναι με τις ΗΠΑ. Και σήμερα πληρώνει το λάθος της.

Πρέπει να κατανοήσουμε πως λειτουργούν οι ΗΠΑ γιατί αυτό αφορά και εμάς. Οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις είναι με τα συμφέροντα τους. Ισχύει για ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, οποιαδήποτε υπερδύναμη. Από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Οι ΗΠΑ έχουν απλό τρόπο σκέψης ως προς την επιλογή. Σε περίπτωση που δυο σύμμαχοι τσακωθούν, ζητάνε κατ' αρχήν να τα βρούνε. Λογικό, το ίδιο κάνουν όλοι, δεν θέλουν να διαλυθούν οι συμμαχίες. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε, εφόσον δεν υπάρχουν στη μέση άλλα δικά τους συμφέροντα, πάνε πάντα με τον ισχυρότερο. Πάντα, εκτός αν έχουν άλλο σκοπό που εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα. Γι' αυτό στη Συμφωνία των Πρεσπών μας έκαναν το χατήρι. Γι' αυτό δεν πρόκειται να τα χαλάσουν με την Τουρκία για χάρη μας. Το ίδιο και η Γαλλία.

Η Αρμενία λοιπόν έπρεπε να παραμείνει σύμμαχος της Ρωσίας, όχι γιατί οι Ρώσοι είναι καλοί, αλλά γιατί έχουν συμφέροντα στον Καύκασο. Γιατί μόνο η Ρωσία θα ήθελε να σταματήσει την Τουρκία. Η Αμερική χαίρεται με την κατάσταση. Η ηλίθια Αρμενική κυβέρνηση ξύνονταν στη γκλίτσα του τσοπάνη. Μου θυμίζει Κύπρο του 1974 χωρίς βέβαια το πραξικόπημα των χουνταίων προδοτών, που διέλυσε κυριολεκτικά την άμυνα του νησιού. Ευτυχώς για τους Αρμένιους η άμυνά τους είναι ισχυρή, οργανωμένη και προκαλεί πολλές απώλειες στους εισβολείς.

Κακά τα ψέματα όμως. Χωρίς υποστήριξη η Αρμενία θα χάσει. Η κυβέρνηση της Αρμενίας με το να γίνει πιόνι των ΗΠΑ κατέστρεψε τη χώρα της. Οι ΗΠΑ τους χρησιμοποίησαν για να χτυπήσουν τη Ρωσία εκεί ακριβώς που πονάει.

Αν επέμβει η Μόσχα σκίζει όλες τις συμφωνίες με την Άγκυρα. Επιπλέον σώζει τη μαριονέτα των Αμερικάνων. Αν δεν κάνει κάτι, η παραδοσιακή της σύμμαχος θα καταστραφεί, ενώ θα ενδυναμωθεί σε μια κρίσιμη περιοχή ο αναξιόπιστος Σουλτάνος.

Πίσω από τον πόλεμο είναι οι ΗΠΑ. Έκαναν το ίδιο βρώμικο κόλπο με τους Κούρδους στη Συρία. Κι εκεί οι γενναίοι Κούρδοι αμύνθηκαν σθεναρά. Όμως μόνο όταν τα βρήκαν με τον Άσαντ και τους Ρώσους, μπόρεσαν να σταματήσουν τους Τούρκους.

Η Αρμενία πρέπει να αλλάξει πορεία και να ζητήσει επειγόντως τη βοήθεια της Ρωσίας. Πιθανώς θα χάσει μερικά χωριά, αλλά θα γλυτώσει την υπόλοιπη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ από κατοχή και γενοκτονία. Γιατί δεν έχουμε καμιά αμφιβολία τι θα γίνει, αν οι Τούρκοι μισθοφόροι καταλάβουν τις πόλεις και τα χωρία των Αρμενίων.

Η Ελληνική κυβέρνηση είναι με την Τουρκία. Ίσες αποστάσεις μεταξύ ισχυρού εισβολέα και αμυνόμενου, τι άλλο σημαίνει; Εδώ και μήνες είπαμε πως μας δουλεύουν με την ΑΟΖ, πως τα έχουν συμφωνήσει. Ακόμα να το καταλάβουν μερικοί; Θα έκανε ποτέ τέτοια ο Σουλτάνος, αν δεν ήταν σίγουρος για την Ελλάδα; Για σκεφτείτε λίγο. Πήρε διαβεβαίωση πως θα είμαστε καλά παιδιά. Εντολή Γερμανίδας καγκελάριου και Προέδρου των ΗΠΑ...

Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

29 Σεπτεμβρίου 2020 στις 11:07 π.μ.

Συνοπτική και εύστοχη η ανάλυση του mitsos 175.Στην συζήτηση θα έβαζα σαν όπλο της Αρμενίας και την αρμενικη διασπορά αν και δεν ξέρω σε ποιο βαθμό μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο..

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger