Home » , » Για τον πρώην αντάρτη Comandante Aureliano η 3η φορά ήταν η "καλή".

Για τον πρώην αντάρτη Comandante Aureliano η 3η φορά ήταν η "καλή".

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022 | 5:52 μ.μ.

Της Αλέκας Ζορμπαλά

Έτσι ο Dr.Γκουστάβο Πέτρο, πρώην αντάρτης του Μ-19, με χρόνια φυλακές στην πλάτη του, κατάφερε εχθές να εκλεγεί και να είναι ο πρώτος αριστερός (εν τη ευρεία εννοία) Πρόεδρος της Κολομβίας. 

Μιας χώρας, συνώνυμο της διαφθοράς, της κόκας και των ναρκοβαρόνων, των δολοφονιών, των απαγωγών, της ταυτισης του κράτους κ του παρακράτους, της απόλυτης οικολογικής καταστροφής, μιας χώρα, όχι απλά μπανανία, αλλά "βάση των ΗΠΑ" κυριολεκτικά. 

Στη νίκη του συνέβαλλε τα μέγιστα η εκλεγείσα Αντιπρόεδρος Φράνσια Μάρκες, Αφροκολομβιανή φεμινίστρια και δυναμική ακτιβίστρια από τον χώρο του κινήματος κατά των εξορύξεων.

Μια νίκη, που δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία αλλά σαν  επιστέγασμα ριζοσπαστικών αγώνων και κινητοποιήσεων τα τελευταία χρόνια στην Κολομβία ενάντια σε ένα σκληρό νεοφιλελευθερο καθεστώς, που δολοφόνησε, φυλάκισε, βασάνισε χιλιάδες πολιτικούς αντιπάλους, οδήγησε στην απόλυτη φτώχεια κ εξαθλίωση το 35% του πληθυσμού, επέφερε τεράστια οικολογική καταστροφή με τις αποψιλώσεις της ζούγκλας του Αμαζονίου και επιδόθηκε σε πόλεμο εξόντωσης των ιθαγενών. 

Δεν ξέρω τι θα κάνει, πως θα πορευθεί και ποιες από τις υποσχέσεις του θα τηρήσει ο Πέτρο, αλλά αυτή η ζωντανή, πολύχρωμη, δυναμική φιγούρα της Φράνσια Μάρκες με κάνει να πιστεύω, ότι έστω και κάποια λίγα πράγματα θα αλλάξουν. 

Και, όπως πάντα, αν και γνωρίζοντας ότι οι εκλογές δεν αλλάζουν τον κόσμο, ούτε στην Ελλάδα,  ούτε στην Κολομβία, δεν μπορώ να μη συμμετέχω στις ξέφρενες χαρές και τα πανηγύρια ενός πολύπαθου λαού και να μην αισθανθώ αυτό το άλλο, το δροσερό αεράκι, που φυσά πια στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Cambia La Historia!

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger