Home » , » Στα «βαθιά» της εμπλοκής, με τη σημαία της «ΝΑΤΟικής συνοχής»

Στα «βαθιά» της εμπλοκής, με τη σημαία της «ΝΑΤΟικής συνοχής»

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 2 Ιουλίου 2022 | 5:56 π.μ.

Πηγή: Ριζοσπάστης

Ρόλο «πρωτοπαλίκαρου» στην υλοποίηση των νέων ΝΑΤΟικών αποφάσεων διεκδικεί η κυβέρνηση, όπως αναδείχτηκε και από την παρουσία Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε εκεί, έχοντας τεράστιες ευθύνες έναντι του λαού.

Χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της Συνόδου, ισχυρίστηκε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «δίνει νέα σημασία στην ευρωατλαντική συμμαχία και μας υποχρεώνει να κινηθούμε ταχύτερα ώστε να ενισχύσουμε τις δομές του ΝΑΤΟ».

Εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ απευθύνει «πρόσκληση» σε Φινλανδία και Σουηδία να ενταχθούν στη Συμμαχία, μετά το παζάρι με την Τουρκία, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι «ένας σημαντικός πυλώνας σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο», «μία χώρα η οποία συστηματικά επενδύει άνω του 2% του ΑΕΠ της στις αμυντικές δαπάνες, θωρακίζοντας με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο τη δική μας αμυντική, αποτρεπτική δυνατότητα αλλά και τις δομές της Συμμαχίας». Μια ανοιχτή παραδοχή για τη σκοπιμότητα αυτών των πανάκριβων εξοπλισμών. Θυμίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΝΑΤΟ, δαπανά σε εξοπλισμούς το 3,76% του ΑΕΠ, κοντά 7,5 δισ. ευρώ, καταγράφοντας τη μια πρωτιά μετά την άλλη στο σύνολο των 30 κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, πάνω και από τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, στην τοποθέτησή του στη Σύνοδο ο Μητσοτάκης, ΝΑΤΟικότερος των ΝΑΤΟικών, θύμισε ότι η Ελλάδα έσπευσε να συμμετάσχει από τους πρώτους στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και να επισημάνει «την ετοιμότητα τόσο του ελληνικού στόλου όσο και των ελληνικών λιμένων να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών στις διεθνείς αγορές».

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει στείλει απανωτά φορτία με οπλισμό και πυρομαχικά πρώτης γραμμής στην κυβέρνηση Ζελένσκι. Χαρακτηριστικά, ο Ελληνας ανταποκριτής Θ. Αυγερινός δημοσιοποίησε φωτογραφία και βίντεο από κουτί με πυρομαχικά που φέρουν την ένδειξη «Θεσσαλονίκη - Ελλάδα» και τα οποία βρήκαν οι Ρώσοι στο εργοστάσιο χημικών «Azot» στο Σεβεροντονέτσκ, το οποίο κατέλαβαν πριν από λίγες μέρες, μετά από σφοδρές μάχες με τους Ουκρανούς.

Επίσης, επιταχύνεται η ανταλλαγή των ελληνικών Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) BMP1, από την Ελλάδα στην Ουκρανία, με ισάριθμα «Marder II» από τη Γερμανία προς την Ελλάδα. Καταβάλλεται προσπάθεια από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Γερμανίας οι ανταλλαγές των τεθωρακισμένων να ξεκινήσουν εντός του Ιούλη.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εντάξει στον νέο Σχηματισμό Μάχης που στήνει το ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία Τμήμα Αντιαρματικών, αποτελούμενο από μία διμοιρία με 4 στοιχεία τέτοιου όπλου, συν ένα στοιχείο Τεχνικής Υποστήριξης. Επιπλέον, πρόσφατα επισημοποίησε ότι «θα συμμετάσχει στις δραστηριότητες έγκαιρης προειδοποίησης του ΝΑΤΟ με ένα αεροσκάφος αερομεταφερόμενου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου, το οποίο θα επιχειρήσει σε περιοχές του βουλγαρικού FIR». Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα έχει συνεισφορά και στο γειτονικό Κόσοβο και στην εκεί KFOR με 105 άτομα σε σύνολο 3.775.

Ενώ, σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών, προσανατολισμένων καθώς είναι για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, δρομολογεί την απόκτηση 20 μαχητικών «F-35» από τις ΗΠΑ, με «οψιόν» για άλλα 20, και κόστος που αναμένεται να αγγίξει τα 4 δισ. ευρώ.

Βέβαια, την υπογραφή της κυβέρνησης φέρουν και τα σχέδια διασφάλισης της «ΝΑΤΟικής συνοχής» στην περιοχή, που περνάνε μέσα από την επιχείρηση «διευθετήσεων» στα Ελληνοτουρκικά σε βάρος των ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων σε Ανατ. Μεσόγειο και Αιγαίο, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει σε όλους τους τόνους και στη Σύνοδο πως «το ΝΑΤΟ δεν χρειάζεται και νέες πηγές αστάθειας».

Καθόλου τυχαία άλλωστε η κυβέρνηση επιχειρεί να καλλιεργήσει τον επικίνδυνο εφησυχασμό σε σχέση με τον ρόλο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που δίνουν «αέρα στα πανιά» της τουρκικής επιθετικότητας.

Χαρακτηριστικό ήταν και το αναποδογύρισμα της πραγματικότητας που επιχείρησε να κάνει ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μετά τις συναντήσεις του την Παρασκευή με τους εκπροσώπους των κομμάτων, τους οποίους ενημέρωσε για «τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής», λέγοντας π.χ. πως η συμφωνία της Τουρκίας με Φινλανδία και Σουηδία «δεν δημιουργεί για την Τουρκία υπερκέρδη», πως π.χ. Ελλάδα και Κύπρος έχουν τη «δυνατότητα» για βέτο στο ζήτημα συμμετοχής της Τουρκίας στα προγράμματα της PESCO (ευρωενωσιακά προγράμματα ανάπτυξης και παραγωγής οπλισμού κ.λπ.) κ.ο.κ.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή σε διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο πρέσβη, Α. Μασλόφ, προχώρησε ο γγ του ΥΠΕΞ, Θεμ. Δεμίρης, για την απέλαση, πρόσφατα, 8 Ελλήνων διπλωματών από τη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι η ρωσική αντίδραση ως απάντηση στην απέλαση των 12 Ρώσων διπλωματών στις 6 Απρίλη «ήταν δυσανάλογη».

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger