Home » , » Παρισινή Κομμούνα: Σαν σήμερα η "έφοδος στον ουρανό" βάφεται με ποταμούς αίματος

Παρισινή Κομμούνα: Σαν σήμερα η "έφοδος στον ουρανό" βάφεται με ποταμούς αίματος

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 28 Μαΐου 2016 | 5:11 π.μ.

Μαύρη επέτειος η σημερινή για όσους ευαγγελίζονται μια αταξική κοινωνία αφού στις 28/05/1871 η Παρισινή Κομμούνα, η «έφοδος στον ουρανό». που επιχείρησε το Γαλλικό προλεταριάτο βάφεται με ποταμούς εργατικού αίματος.
Σε πάνω από 100.000 υπολογίζονται οι Παριζιάνοι που δολοφονήθηκαν, φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν από τον ταξικό τους εχθρό.

Η εργατική εξέγερση που ξέσπασε στο Παρίσι στις 18 Μάρτη 1871 και η προσπάθεια εγκαθίδρυσης της Παρισινής Κομμούνας είναι ένα γεγονός τεράστιας ιστορικής σημασίας. Θεωρούμε πλεονασμό να γράψουμε οτιδήποτε περισσότερο εμείς γι’ αυτό το κοσμοϊστορικό γεγονός από αυτά που παρακολουθούμε σ’ αυτό το βίντεο που δημιούργησε το ΚΚΕ, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι σχετικές αναφορές του καθηγητή φιλοσοφίας Ευτύχη Μπιτσάκη.

Μια πιο ολοκληρωμένη άποψη θα σχηματίσει κανείς διαβάζοντας το καταπληκτικό έργο του  Καρλ Μαρξ «Ο εμφύλιος πόλεμος στη Γαλλία», όπου ανάμεσα στα άλλα υπάρχει η διαπίστωση ότι η Παρισινή Κομμούνα «ήταν η πρώτη επανάσταση με την οποία η εργατική τάξη αναγνωρίστηκε ανοιχτά σαν η μόνη τάξη που ήταν ακόμα ικανή για κοινωνική πρωτοβουλία».

Προφανώς όμως στο σύντομο διάστημα των 72 ημερών που είχαν στα χέρια του την εξουσία οι Κομμουνάριοι δεν γνώριζαν μια βασική θέση του Λένιν: "Ανάμεσα στην κεφαλαιοκρατική και στην κομμουνιστική κοινωνία βρίσκεται η περίοδος της επαναστατικής μετατροπής της μιας στην άλλη. Σε αυτή την περίοδο αντιστοιχεί επίσης μια πολιτική μεταβατική περίοδος, που το κράτος της δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο παρά η επαναστατική δικτατορία του προλεταριάτου", γι' αυτό έδειξαν τόση ανεκτικότητα στους ταξικούς τους αντιπάλους.

Θα συνιστούσαμε επίσης στους αναγνώστες μας να διαβάσουν την ανάρτησή μας που τιτλοφορούσαμε «Παρισινή κομμούνα 1871: η έφοδος στον ουρανό και η επίδρασή της στη μαρξιστική σκέψη».

Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

28 Μαΐου 2016 στις 7:53 μ.μ.

Gustave Flourens

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger