Home » » 75 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ

75 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016 | 1:34 π.μ.


Σαν σήμερα 27 Σεπτέμβρη 1941 εκπρόσωποι από το ΚΚΕ το Αγροτικό Κόμμα, την «Ενωση Λαϊκής Δημοκρατίας» και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας υπογράφουν την ιδρυτική διακήρυξη του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου - ΕΑΜ.

Θα παραθέσουμε αρκετές σχετικές παραπομπές που κάνουν πλεονασμό κάθε αναλυτική αναφορά. Αυτό πάντως που δεν πρέπει να μας διαφεύγει είναι το γεγονός ότι την στιγμή που ο λαός μας με μπροστάρη το ΚΚΕ ύψωνε το ανάστημα του, αντιστεκόταν στους κατακτητές και πάλευα με κάθε τρόπο τις κατοχικές δυνάμεις o παλιός πολιτικός κόσμος της χώρας, όσος δεν πέρασε στη διάρκεια της κατοχής ανοιχτά με τον καταχτητή υπέθαλψε μ’ όλα τα μέσα που είχε στη διάθεσή του την οργάνωση της προδοσίας στη χώρα μας.

Στάθηκε στην αρχή τελείως αδιάφορος μπροστά στην υποδούλωση και πήρε μια ειρωνική θέση μπροστά στις προσπάθειες να οργανωθεί η Αντίσταση του Έθνους. «Η χώρα θα Ελευθερωθεί όταν το θελήσουν οι σύμμαχοι, οι μεγάλοι». Δεν ήθελαν και δεν μπόρεσαν γιατί δεν τους συνέφερε να καταλάβουν το νόημα του πολέμιου αυτού, ότι δηλαδή ο πόλεμος δεν έπρεπε πουθενά να τελειώσει και πως έπρεπε να συνεχιστεί με άλλες μορφές γιατί έτσι μόνο θα κερδίζονταν τελικά, όπως γράφει μια έκδοση του «Ριζοσπάστη» που παραθέσαμε προηγουμένως.


Ολοκληρώνοντας την ανάρτησή μας παραθέτουμε την εισαγωγή ενός αφιερώματος για τα 75 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ που είχε το Σάββατο η «Εφημερίδα των Συντακτών»

Ηταν η εποχή της ακμής των δυνάμεων του σκότους και της βίας. Αίσθημα αγωνίας και φόβου συνέχει τούς μικρούς λαούς της Ευρώπης. Όμως ένας απ’ αυτούς, ο Ελληνικός, αδίστακτα υψώνει το ανάστημα του στις δύο φασιστικές αυτοκρατορίες του Μουσολίνι και του Χίτλερ. Θάμπωσε τον κόσμο με τις νίκες του στην Αλβανία και στα οχυρά της Μακεδονίας. Η ανάξια εντούτοις φασιστική ηγεσία του στην πιο κρίσιμη στιγμή της πάλης του τον προδίνει και συνθηκολογεί με τους επιδρομείς.

Αλλά ο Ελληνικός Λαός δεν υποτάσσεται. Οι πρόγονοί του που έπεσαν στις Θερμοπύλες, στη Σαλαμίνα και το 1821 του δείχνουν το δρόμο. Αν και προδομένος η εγκαταλελειμμένος απ’ την παλιά ηγεσία του, αναδείχνει με το ΕΑΜ την καινούργια, τη δική του την ηγεσία και κάτω απ’ αυτήν μπαίνει στην πρωτοπορία του αγώνα των Ηνωμένων Εθνών. Οργανώνει μια από τις πιο μαζικές και πιο ηρωικές Εθνικές Αντιστάσεις.

Χωρίς υπολογισμούς και με απόλυτη πίστη στις συμμαχικές διακηρύξεις και τους σκοπούς του πολέμου άρχισε στις πόλεις και στα βουνά έναν αδυσώπητο αγώνα που ενθουσιάζει και παραδειγματίζει και άλλους Λαούς. Ανδρες, γυναίκες και νέοι μπήκαν ολόψυχα στον αγώνα. Χωρίς βιομηχανία, χωρίς εφόδια, χωρίς καμιά ουσιαστική ενίσχυση από την εξόριστη Ελληνική Κυβέρνηση και το Στρατηγείο Μ. ‘Ανατολής, μέσα σε αφάνταστες στερήσεις και θυσίες, μόνος του παίρνοντας τα όπλα από τον ίδιο τον κατακτητή, ο Ελληνικός Λαός, τον αναγκάζει να διατηρεί στην Ελλάδα μεγάλες δυνάμεις (πάνω από 20 Μεραρχίες). Του προξενεί μεγάλες καταστροφές. Περισπά σε σημαντικό βαθμό την προσοχή του στην Ελλάδα, κι’ έτσι βοηθάει άμεσα τους Συμμάχους στις επιχειρήσεις των στην Αίγυπτο και τη Σικελία. Στις ευρύτατες ελευθερωμένες από τον ΕΛΑΣ περιοχές της Ελλάδας, οργανώθηκε μια ελεύθερη δημοκρατική διοίκηση, εγκαθιδρύθηκε μια Κυβέρνηση -η ΠΕΕΑ- και ένα σώμα αντιπροσωπευτικό -το Εθνικό Συμβούλιο- εκλεγμένο μυστικά από όλη τη Χώρα, λειτούργησε δημοκρατικά.

Τέλος, μετά την προέλαση του Ερυθρού Στρατού στα Βαλκάνια, ο ΕΛΑΣ καταδιώκει τους Γερμανούς και προξενεί σοβαρές καταστροφές στη στρατιά του Φόν Λέερ. Και όλα αυτά τα επέτυχε αφού όλη η Ελλάδα έγινε ολοκαύτωμα.

Να η απόδειξη με μερικούς αριθμούς:

1) Μέλη οργανωθέντα στο ΕΑΜ 1.000.000 (το 1/4 τού πληθυσμού).

2) Δυνάμεις ΕΛΑΣ: μονίμου 84.000, εφεδρικού 30.000, σύνολο 114.000).

3) Απώλειες ΕΛΑΣ 12.500, εκτελεσθέντες οπαδοί του ΕΑΜ 48.000, εξαφανισμένες όμηροι στη Γερμανία 60.000 και αποθανόντες από πείνα 310.000. Σύνολο 430.500 δηλαδή το 7 % τού πληθυσμού).

4) Απώλειες κατακτητών 33.000.

5) Ο ΕΛΑΣ κατέστρεψε 30 γέφυρες, 85 ατμομηχανές, 957 βαγόνια, 1007 αυτοκίνητα, έδωσε 553 μάχες και πήρε πολλά λάφυρα.

6) Κάηκαν 1.700 χωριά, 165.008 σπίτια και έμεινε άστεγο το 7% του πληθυσμού.

7) Κατεστράφησαν το 60% της κτηνοτροφίας, το 60% της βιομηχανίας και το 80% των μέσων συγκοινωνίας.

Διαβάστε επίσης

Η ιδρυτική διακήρυξη του ΕΑΜ

Ανατομία της ΕΑΜικής εξουσίας

Στις 27 Σεπτεμβρίου 1941 υπογράφεται το ιδρυτικό κείμενο του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου

Η «Απεργία Εθνικής Σωτηρίας». Μάχες και αντίποινα στην Καλλιθέα, Κουκακι, Παλαιά Σφαγεία (24-31.8.1944)

3 Μάρτη 1946. Μια σημαντική απόφαση του ΕΑΜ

Αθήνα 22 Ιούλη 1943 - Παλλαϊκό ματοβαμμένο συλλαλητήριο

Η κληρονομιά του ΕΑΜ

Τα στάδια ανάπτυξης του εαμικού αντιστασιακού κινήματος στην Αθήνα
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger