Του Γ.Γ
Διαβάζοντας κανείς τις ειδήσεις που μας έρχονται από την Τουρκία, και παρακολουθώντας το βίντεο που παραθέτουμε, πιθανόν να σχηματίσει την εντύπωση ότι ο Ερντογάν αισθάνεται παντοδύναμος γι’ αυτό προχωράει στην εγκαθίδρυση μιας στυγνής δικτατορίας με κοινοβουλευτικό μανδύα.
Είναι όμως εντελώς απατηλή μια τέτοια εικόνα. Κι αυτό το ισχυρίζομαι επικαλούμενος την συζήτηση που είχα τις προηγούμενες μέρες με ένα ανώτατο στέλεχος του Κόμματος Εργασίας. Τον γραμματέα της οργάνωσης Κωνσταντινούπολης, αυτού του κόμματος, ο οποίος βρέθηκε για λίγες μέρες στην χώρα μας.
Γνωρίζοντας πολύ καλά τον παλμό της Τουρκικής κοινωνίας καθώς και την πολιτική κατάσταση που επικρατεί, ο σύντροφος, με την συζήτηση που είχαμε, μου δημιούργησε την αίσθηση ότι οι αυταρχικές – φασιστικές κινήσεις στις οποίες προχωράει το καθεστώς της Αγκυρας πιο πολύ την ανασφάλεια του εκφράζουν παρά την παντοδυναμία του.
Εδώ να θυμίσουμε ότι απ' τις 15 Ιούλη που έγινε η εκδήλωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος έχουν φυλακιστεί 32.000 Τούρκοι πολίτες (μάλιστα οι συλληφθέντες δεν έχουν δικαίωμα να ζητήσουν νομική υποστήριξη για πέντε μέρες. Δηλαδή ανακρίνονται χωρίς την παρουσία δικηγόρων τους κάτι που δεν συμβαίνει σε κανένα κράτος στον κόσμο που θέλει να παρουσιάζεται στοιχειωδώς δημοκρατικό) και έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον 102.000, ενώ είναι αρκετές χιλιάδες οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών.
Και αυτό το πογκρόμ που έχει εξαπολύσει το καθεστώς της Αγκυρας δεν γνωρίζει όρια. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που μόλις χτες ο εισαγγελέας της Αγκυρας απέδωσε κατηγορία στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας Κιλιτσντάρογλου για εξύβριση του γιου του Ερντογάν. Επίσης χτες το καθεστώς διόρισε τον «εκλεκτό» του δήμαρχο στο Ντιγιάρμπακιρ, -είναι η μεγαλύτερη πόλης τη Νοτιοανατολικής Τουρκίας-, αφού είχε προηγηθεί η καθαίρεση της εκλεγμένης δημάρχου Γκουλτάν Κισανάκ η οποία βρίσκεται κατηγορούμενη «για σχέση με τους τρομοκράτες».
Η Γκουλτάν ακολούθησε την τύχη που είχαν τον Σεπτέμβρη δεκάδες εκλεγμένοι δήμαρχοι Κουρδικής καταγωγής οι οποίοι καθαιρέθηκαν από το καθεστώς, για φερόμενες σχέσεις με την τρομοκρατία και την θέση τους ανέλαβαν διορισμένοι από την κυβέρνηση.
Εκ πρώτης όψεως θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι ο Ερντογάν αισθάνεται παντοδύναμος, προχωράει στην αλλαγή πολιτεύματος σε προεδρικό για να συγκεντρώσει στα χέρια του όλες τις εξουσίες και εξουδετερώνει όσους θεωρεί αντιπάλους φιμώνοντας παράλληλα τον αντιπολιτευτικό τύπο.
Είναι όμως αληθινή η εικόνα που θέλει να παρουσιάσει το καθεστώς της Αγκυρας, ότι δηλαδή ελέγχει απόλυτα την κατάσταση στην χώρα είναι παντοδύναμο και δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα;
Η άποψη μου είναι ότι αυτή η εικόνα που θέλει να προβάλει. το καθεστώς, είναι απατηλή. Ναι, είναι αδίσταχτο γι’ αυτό έχει εξαπολύσει μπαράζ διώξεων σε όσους θεωρεί πολιτικούς αντιπάλους. Αυτό όμως το κάνει από φόβο, αναμένοντας κύμα λαϊκών αντιδράσεων που θα αμφισβητούν την κυριαρχία του.
Και θα αιτιολογήσω την εκτίμησή μου. Η επίπλαστη ευημερία που παρουσιαζόταν τα τελευταία χρόνια, αυτή που συνέβαλε τα μέγιστα για να αποκτήσει μαζική λαϊκή βάση το σημερινό κυβερνητικό κόμμα, δέχεται αλλεπάλληλα πλήγματα και η περιορισμένη αντίδραση που υπήρχε στις προσταγές του "σουλτάνου" έχει αρχίσει να διογκώνεται.
Σ' αυτό συντέλεσε ουσιαστικά η οικονομική κατάσταση των πολιτών που συνέχεια χειροτερεύει. Αρκεί να πούμε ότι λόγω της εσωτερικής κατάστασης που επικρατεί, η τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας παρουσιάζει πτώση 45%, κάτι που οδήγησε σε χιλιάδες ανέργους και στέρηση τεραστίων εισόδων για το κράτος, και αυτό σε συνδυασμό με το ότι η Τουρκική λίρα υποτιμήθηκε κατά 40% τα τελευταία χρόνια δείχνουν την δραματική κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί η τουρκική οικονομία.
Το ίδιο χρονικό διάστημα έχουμε την μείωση της ανάπτυξης η οποία από 10% έχει φτάσει στο 3,5% και εξακολουθεί να διολισθαίνει σε χαμηλότερα νούμερα.
Οι ειδικές οικονομικές ζώνες που είχε φτιάξει το καθεστώς Ερντογάν ανοίγοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας και προσελκύοντας τεράστια κεφάλαια πάνε να διαλυθούνε σαν χάρτινος πύργος.
Κι αυτό γιατί ο εκτός ελέγχου Ερντογάν, βλέπει παντού εχθρούς.
Με το νέο νόμο που έβγαλε, μέσω προεδρικού διατάγματος, αν ένας μικρομέτοχος κάποιου καπιταλιστικού ομίλου κατηγορηθεί ότι έχει σχέση με το δίκτυο του Γκιουλέν, ολόκληρη επιχείρηση περνάει στα χέρια του Τουρκικού κράτους!
Πανικόβλητοι οι ξένοι κεφαλαιοκράτες που είχαν βρει πεδίο κερδοφορίας σ’ αυτή την χώρα και είχαν επενδύσει μεγάλα κεφάλαια, μετά αυτή την εξέλιξη, αποχωρούν ο ένας μετά τον άλλον από την Τουρκία.
Και ενώ αυτή είναι η οικονομική κατάσταση στην γείτονα χώρα, σήμερα η κυβέρνηση της Αγκυρας ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα μαμούθ για την αγορά πολεμικών εξοπλισμών, από την Αμερική, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αγορά 100 πολεμικών αεροσκαφών F-35!
Κάτι παραπάνω από επικίνδυνη για την χώρα μας η εξέλιξη αυτή, αφού είναι ορατό το ενδεχόμενο ο Ερντογάν, εξασφαλίζοντας την συναίνεση των ΗΠΑ να θελήσει να «εξάγει» την κρίση που θα αντιμετωπίσει δημιουργώντας «θερμά επεισόδια» -δεν μπορεί να εκτιμήσουμε την έκτασή τους- με την Ελλάδα.
Δημοσίευση σχολίου