Home » , » Ενδιαφέρουσα αντιπαράθεση Γ. Πετρόπουλου - "Ριζοσπάστη"

Ενδιαφέρουσα αντιπαράθεση Γ. Πετρόπουλου - "Ριζοσπάστη"

Από giorgis , Σάββατο 23 Ιουνίου 2018 | 7:37 μ.μ.

Του Γ. Γ. 

Απ’ ότι ξέρω στο διεθνές δίκαιο δεν υπάρχει ένας ομόφωνα επιστημονικά αποδεκτός ορισμός για τις εθνικές μειονότητες.
Επίσης απ’ ότι γνωρίζω –και διορθώστε με αν κάνω λάθος - ούτε στη μ/λ κοσμοθεωρία υπάρχει κάτι αντίστοιχο. 

Μ’ αυτά τα δεδομένα και παρακολουθώντας την σφοδρή πολεμική που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ του ιστορικού Γιώργου Πατρόπουλου και του «Ριζοσπάστη» για τα Μακεδονικό, εντυπωσιάστηκα από τις σχετικές απόψεις που είχε διατυπώσει σε συνέντευξη του ο Χαρίλαος Φλωράκης.

Ας δούμε τι δήλωνε ο πρώην γ.γ του ΚΚΕ:  «Τι θα πει μειονότητα; Η μειονότητα έχει ορισμένα χαρακτηριστικά...Η ύπαρξη εθνικής μειονότητας προϋποθέτει τη γεωγραφική της ενότητα. Σλαβομακεδόνες υπάρχουν στην Ελλάδα, κατά κύριο λόγο στη Φλώρινα, στην Καστοριά, αλλά υπάρχουν και στην περιοχή των Σερρών και της Εδεσσας...  Εθνική μειονότητα σημαίνει οικονομική ενότητα. Αυτά, για να έχουμε τον πλήρη ορισμό της εθνικής μειονότητας. Υπάρχουν βεβαίως και άλλα δεδομένα. Ζητήματα παραδόσεων, ηθών και εθίμων, πολιτισμού κλπ».

Που τα βρήκε όλα αυτά ο Φλωράκης; Αυτές τις προϋποθέσεις που θέτει «γεωγραφική και οικονονική ενότητα», για την ύπαρξη εθνικής μειονότητας, δεν τις αποδέχονται ούτε τα αστικά κράτη.
Εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων –Ελλάδα, Γαλλία κ.α που θεωρούν ότι έχουν ομοιογενή εθνικό πληθυσμό –. η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών αναγνωρίζουν την ύπαρξη εθνικών μειονοτήτων στα εδάφη τους.  (Βάσκοι και Καταλανοί στην Ισπανία, Ούγγροι και Σλοβένοι στην Αυστρία, 6 μειονότητες στην Ιταλία, 13 στην Ουγγαρία, 5 στην Αλβανία κλπ).

Σε κάθε περίπτωση πάντως αξίζει να παρακολουθήσετε την αντιπαράθεση που υπάρχει μεταξύ Πετρόπουλου – Ριζοσπάστη.
Μια ιστορική επίσκεψη του Χ. Φλωράκη στα Σκόπια
«Μπαγαποντιές και ηλιθιότητες» του Ριζοσπάστη
Το ΚΚΕ, το Μακεδονικό και η σκληρή αλήθεια 

Υ.Γ,
Και εδώ μια δική μου σχετική τοποθέτηση
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

24 Ιουνίου 2018 στις 8:01 π.μ.

Το αντιΚΚΕ μένος συνεχίζεται...η εφημεριδα των συντακτων τώρα είναι έγκυρη και καλή...ο πετρόπουλος διαφημίζεται... ότι να ναι... αρκεί να χτυπιέται το ΚΚΕ ( έτσι θεωρείται). Αφου δεν κρατιέστε βγείτε να βάλετε... γραβάτα και εσείς (γενικά). Όπως όταν χορεύατε με τον ΣΥΡΙΖΑ μετά το δημοψήφισμα του ΟΧΙ/ΝΑΙ.... Όσο σας πουλάει τόσο τον αγαπάτε.. άλλωστε το ίδιο είστε...

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger