Home » , , » Τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα: Αναβιώνουν τα έκτακτα στρατοδικεία σε νεοδημοκρατική έκδοση!

Τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα: Αναβιώνουν τα έκτακτα στρατοδικεία σε νεοδημοκρατική έκδοση!

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019 | 7:29 μ.μ.

Δεν αποτελεί έκπληξη που το αστικό κράτος βαδίζοντας στην πορεία μιας σκληρής δεξιάς παλινόρθωσης θωρακίζει με τέτοιο τρόπο το νομικό του οπλοστάσιο ενάντια σε όσους θεωρεί πολιτικούς αντιπάλους του που δεν θα παραξενευτούμε να δούμε να επανέρχονται νόμοι +όπως του "εθνάρχη" Ε. Βενιζέλου- που θα προβλέπουν εκτοπίσεις σε ξερονήσια.

Είναι στην κυριολεξία ανατριχιαστικές πάρα πολλές από τις 57 τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα, που κάνει ο υπουργός ∆ικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, και φέρνει στην δημοσιότητα η φυλλάδα "Πρώτο Θέμα".

"Πλέον, µε καινοτόµες διατάξεις σφίγγει ο νοµικός κλοιός γύρω από τα µέλη της αναρχικής οµάδας «Ρουβίκωνας», αλλά και γύρω από πρόσωπα που διαπράττουν αδικήµατα εις βάρος συµβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασµούς. Αυστηροποιείται το νοµικό πλαίσιο και για όσους επιτίθενται σε δηµοσίους υπαλλήλους κατά την άσκηση, των καθηκόντων τους, όπως αυτές που δέχτηκαν το περασµένο καλοκαίρι εφοριακοί που διενεργούσαν ελέγχους", πανηγυρίζει η έντυπη ντουντούκα της κυβέρνησης.

Η φυλλάδα δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της γιατί στο στόχαστρο των κατασταλτικών μηχανισμών μπαίνουν πλέον και με τον νόμο όσοι ιστότοποι εκφράζουν απόψεις που δεν είναι αρεστές στο καθεστώς.
Με μια γενικόλογη διατύπωση, όλοι/ες που έχουμε παρουσία στο διαδίκτυο και είμαστε ταγμένοι, με το δικό του σκεπτικό ο καθένας, στο πλευρό της εργατικής τάξης, θα κινδυνεύουμε από δω και πέρα σε ποινικές διώξεις.

ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ∆ΙΑ∆ΙΚΤΥΟ

Μία από τις καινοτοµίες του νέου Ποινικού Κώδικα είναι ότι εµπεριέχει διατάξεις που ποινικοποιούν τις απειλές που εκτοξεύουν στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης στελέχη και µέλη του «Ρουβίκωνα», υποστηρικτές του και άλλα πρόσωπα-οµοϊδεάτες του. 
Ειδικά σε ό,τι αφορά τις απειλές µέσω ∆ιαδικτύου, αυτές είχαν γίνει πρόσφατα κοινός τόπος όχι µόνο µε το ζήτηµα της άδειας του πολυισοβίτη της 17Ν ∆ηµήτρη Κουφοντίνα, αλλά και µε αφορµή πρωτοβουλίες που έχει πάρει η κυβέρνηση σε ζητήµατα ασφάλειας των πολιτών, π.χ. στα Εξάρχεια.

Πλέον, προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως τρία έτη «σε όποιον δηµόσια µε οποιονδήποτε τρόπο ή µέσω του Διαδικτύου απειλεί µε τέλεση τροµοκρατικής πράξης ή προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξή της και έτσι εκθέτει σε κίνδυνο δηµόσια τάξη».

Πέρα απ' την ασάφεια αυτής της διάταξης εδώ οι νεοδημοκράτες ξεπέρασαν και τον Ερντογάν, αφού όπως μας λέει Κούρδος σύντροφος η τουρκική νομοθεσία προβλέπει μικρότερες ποινές για παρόμοια "αδικήματα".

Ευκαιρία βρήκε και το ταξικό μίσος του αστικού κράτους να ξαναεκδηλωθεί σε όσους το αμφισβήτησαν ένοπλα:
.
Για τους πολυϊσοβίτες, όπως οι καταδικασθέντες για την υπόθεση της 17Ν, προβλέπεται ότι θα έχουν δικαίωµα να ζητήσουν αποφυλάκιση µόνο αφού εκτίσουν 22 έτη από την ποινή που τους έχει επιβληθεί και όχι 17, όπως προβλέπεται σήµερα µε τον αναµορφωµένο Ποινικό Κώδικα επί ΣΥΡΙΖΑ.

Η αρπαγή των λαϊκών περιουσιών πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα και όσοι/ες αντιστέκονται πρέπει να οδηγηθούν στην φυλακή.

 ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ «ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ»

Φυλάκιση έως τρία έτη προβλέπεται για όποιον παράνοµα εισέρχεται και παραµένει σε δηµόσια κτίρια (νοσοκοµεία, πρεσβείες, δικαστήρια, επιχειρήσεις κοινής ωφελείας - ∆ΕΗ κ.λπ.) «και προκαλεί έτσι διακοπή ή σοβαρή διατάραξη της οµαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας».

Πρόκειται για ρύθµιση που φωτογραφίζει τη δράση µελών του «Ρουβίκωνα», τα οποία κατ’ επανάληψη στο παρελθόν έχουν πραγµατοποιήσει εισβολές και επιθέσεις σε δηµόσιες υπηρεσίες, όπως πρεσβείες, νοσοκοµεία, ακόµη και στη Βουλή, µέχρι και στο Συµβούλιο της Επικρατείας.

Οι τελικές ρυθµίσεις προβλέπουν επίσης ποινή φυλάκισης από ένα έως τρία έτη για τους δράστες επιθέσεων που έχουν γίνει σε συµβολαιογραφικά γραφεία και διακόπτουν τη διεξαγωγή πλειστηριασµών.
Παράλληλα, ορίζουν πως όσοι παράνοµα εισέρχονται και απλά παραµένουν σε συµβολαιογραφικά γραφεία όπου διεξάγονται πλειστηριασµοί τιµωρούνται µε εξάµηνη φυλάκιση.

Πρόκειται για ρύθµιση που πιάνει τις δράσεις του «Ρουβίκωνα», καθώς και άλλων προσώπων (πολιτικών και µη), τα οποία κατά καιρούς έχουν προκαλέσει σοβαρά επεισόδια σε διαδικασίες πλειστηριασµών, µε αποτέλεσµα τη µαταίωσή τους.
Προβλέπεται µάλιστα ότι το δικαστήριο εκτός από ποινή φυλάκισης µπορεί να επιβάλει
σε κατηγορούµενους για τέτοιες υποθέσεις και χρηµατική ποινή.

Ακόµη, µε φυλάκιση έως τρία έτη «τιµωρείται και όποιος, χωρίς να διαταράξει την κοινή ειρήνη, εµποδίζει αυθαίρετα ή διαταράσσει σοβαρά τις συνεδριάσεις συλλογικού οργάνου, συγκροτούµενου σύµφωνα µε τον νόµο για τη διεξαγωγή δηµόσιων υποθέσεων».

Εκτοπίσεις πάντως,προς το παρόν δεν προβλέπονται. Κάτι είναι κι αυτό. Οσο για την σύσταση έκτακτων στρατοδικείων δεν υπάρχει λόγος αφού και τα τακτικά δικαστήρια έχουν την δυνατότητα να επιβάλουν ανάλογες ποινές:  


Κάθειρξη 10 χρόνων για τη ρίψη μολότοφ

Ενα από τα πολυσυζητημένα ζητήματα σχετικά με τις βελτιώσεις στον Ποινικό Κώδικα αφορούσε το αδίκημα της κατασκευής και χρήσης βόμβας μολότοφ.
Με τις τελικές αλλαγές αναβαθμίζεται σε κακούργημα η χρήση μολότοφ σε δημόσιους χώρους και όταν παραβιάζονται οι διατάξεις για τη διατάραξη της κοινής ειρήνης.

Πριν από τις τελικές αλλαγές, η κατασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών ή βόμβας διωκόταν σε βαθμό πλημμελήματος. Ομως τώρα, με τις νέες τροποποιήσεις, η ποινική μεταχείριση όσων κατέχουν τέτοιες εκρηκτικές ύλες αλλάζει όταν η χρήση τους γίνεται σε δημόσιους χώρους με αποτέλεσμα την καταστροφή δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας, ακόμη και την απώλεια ανθρώπινων ζωών, όπως είχε γίνει, για παράδειγμα, στην υπόθεση της Marfin.

«Οποιος κατασκευάζει, προμηθεύεται ή κατέχει εκρηκτικές ύλες ή εκρηκτικές βόμβες από τις οποίες μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο τιμωρείται με φυλάκιση τριών ετών», αναφέρεται στο άρθρο 272.

Αν η ρίψη βόμβας μολότοφ γίνεται σε δημόσιους χώρους με συνέπεια να παραβιάζονται οι διατάξεις για τη διατάραξη της κοινής ειρήνης, ο δράστης θα τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη (κακούργημα). 

Και για να ασκηθούν διώξεις δεν απαιτείτε πια καμιά καταγγελία. Αρκεί να του καπνίσει σε κάποιον εισαγγελέα.

Καίριας όμως σημασίας θεωρείται η επαναφορά της δυνατότητας του εισαγγελέα να παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα, δηλαδή να ερευνά και να ασκεί ποινική δίωξη σε πρόσωπα που επιτίθενται σε δημοσίους υπαλλήλους προξενώντας τους σωματικές βλάβες.

Πλέον προβλέπεται ότι δεν απαιτείται μήνυση από τα θύματα για να κινηθεί η διαδικασία ποινικής δίωξης σε βάρος των προσώπων που τους επιτέθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, αλλά αυτό θα γίνεται με εισαγγελική παρέμβαση.

 Η νέα ρύθμιση δεν αφορά μόνο δημοσίους υπαλλήλους που δέχονται επιθέσεις ενώ διεξάγουν ελέγχους -είναι πρόσφατα τα περιστατικά βίας σε βάρος τους στην Κρήτη κ.α.-, αλλά και υπαλλήλους συμβολαιογραφείων που διεξάγουν πλειστηριασμούς..


Φανταζόμαστε ότι σύντροφοι νομικοί θα επανέλθουν στο θέμα. Μια κουβέντα μόνο. Οσοι νομίζουν ότι με νόμους και διατάγματα θα επιβάλουν στην κοινωνία σιγή νεκροταφείου είναι βαθιά νυχτωμένοι.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger