Home » , » Ο Ντουρρούτι απαντάει στον Χρυσοχοϊδη

Ο Ντουρρούτι απαντάει στον Χρυσοχοϊδη

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019 | 11:46 μ.μ.

Του Σ.Λ.

Ηταν σαν σήμερα το 1936 όταν ξεψύχησε ο Χοσέ Μπουεναβεντούρα Ντουρρούτι Ντουμάνγκε (Buenaventura Durruti Dumange), με την αιτία του θανάτου του να αποδίδεται σε πολλές εκδοχές. (Κάποιοι ιστορικοί τον αποδίδουν σε ατύχημα, άλλοι σε δολοφονία ...).

Η πολιτική του σκέψη όμως βρήκε πολλούς θιασώτες και πέρα απ' τον αναρχικό χώρο που άνηκε ο ίδιος.

Σήμερα ένα απόσπασμα από συνέντευξη του, την οποία είχε δώσει στην εφημερίδα Toronto Star το 1936, αποτελεί την καλύτερη απάντηση στις διακηρύξεις - απειλές του Μ. Χρυσοχοϊδη:

«Δε μας τρομάζουν τα ερείπια. Πάντοτε ζούσαμε μέσα σε τρώγλες και θα τα καταφέρουμε για λίγο καιρό ακόμα. Αλλά μην ξεχνάτε ότι εμείς οι εργάτες, ξέρουμε επίσης και να χτίζουμε. Εμείς χτίσαμε όλα αυτά τα παλάτια και τα μέγαρα, εδώ, στην Αμερική και παντού. Και θα τα χτίσουμε ακόμα πιο όμορφα, γιατί εμείς θα κληρονομήσουμε τη Γη και γι’ αυτό να μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία. Η αστική τάξη λοιπόν, ας γκρεμίσει τον κόσμο της πριν αποχωρήσει οριστικά από το προσκήνιο της ιστορίας. Εμείς κουβαλάμε έναν καινούριο κόσμο, εδώ, στις καρδιές μας. Κι ο κόσμος αυτός μεγαλώνει κάθε στιγμή. Μεγαλώνει και τώρα, αυτή τη στιγμή που σας μιλάω…»
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

21 Νοεμβρίου 2019 στις 2:39 μ.μ.

Ο μεγάλος ηγέτης των αναρχοσυνδικαλιστών στον ισπανικό Εμφύλιο.
Φλογερός επαναστάτης και δεινός αγκιτάτορας. Όσο ζούσε, τα πλήθη των πεινασμένων τον είχαν αποθεώσει, σχεδόν κυριολεκτικά. Και όταν σκοτώθηκε με τρόπο μυστηριώδη, η κηδεία του στη Βαρκελώνη θα κινητοποιήσει ολόκληρη την Καταλονία. Εκατομμύρια λαού, αναρχικοί, κομμουνιστές, αστοί δημοκράτες, ξένοι εθελοντές κλαιν αδερφωμένοι και θρηνούν αγκαλιασμένοι την πιο μεγάλη, την πιο χαρισματική επαναστατική προσωπικότητα όλων των εποχών. Ο αναρχικός Ντουρρούτι είναι ένα φαινόμενο, που ακόμα το μελετούν οι ειδικοί. Ο αναρχικός Ντουρρούτι είναι η Ισπανία. Μια σύνθεση πάθους, ομορφιάς, φινέτσας, βαρβαρότητας και αίματος.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger