Home » , , , , » Απαντώντας με φαντασιώσεις ... στις φαντασιώσεις Πρετεντεράκου

Απαντώντας με φαντασιώσεις ... στις φαντασιώσεις Πρετεντεράκου

Από giorgis , Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020 | 5:59 π.μ.

Του Γιώργη Γιαννακέλλη

Προβληματίστηκα πάρα πολύ αν έπρεπε να γράψω αυτό το κείμενο.
Ο λόγος ήταν ότι την αξιοπιστία αυτού του ιστότοπου, πρέπει να την διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού.
Να μην αναφέρουμε δηλαδή πληροφορίες που κυκλοφορούν, αν δεν έχουμε την δυνατότητα να επαληθεύσουμε την ακρίβεια τους.

Τελικά όμως δεν άντεξα. Αλλά βρήκα την λύση. Θα επικαλεστώ κι εγώ την φαντασία μου, όπως κάνει ο "έγκυρος δημοσιογράφος" Γιάννης Πρετεντέρης στο άρθρο του, στο οποίο μπήκα στον πειρασμό να σχολιάσω.

Μας γράφει λοιπόν ο Πρετεντεράκος στην στήλη του στα χθεσινά "ΝΕΑ".

"Εκεί που τα τάγματα εφόδου των νεοναζί και των παρακρατικών έκαιγαν εγκαταστάσεις στη Λέσβο αποκαλύφθηκε ότι αυτό ήταν μούφα
Τις εγκαταστάσεις τις έκαψαν τρεις Παλαιστίνιοι. Ενας με ελληνική υπηκοότητα και δυο που πήγαν ειδικά από την Αθήνα για να βάλουν το μπουρλότο.
Τι σχέδιο υπηρετούσαν; Δεν ξέρω αλλά φαντάζομαι. Ηθελαν να κάνουν τη χώρα άνω κάτω....".

Επειδή τυχαίνει να κατάγομαι από την Λέσβο, να έχω καθημερινή επαφή με συντρόφους/ιες που μένουν μόνιμα στο νησί, καθώς και να έχω άμεση ενημέρωση από την πρώτη στιγμή γι' αυτή την φασιστική ενέργεια και το τι επακολούθησε, να γράφω κάποια πράγματα.

Αρχικά να προσπεράσουμε την αστειότητα ότι έτσι ξαφνικά ήρθε σε τρεις τυχαίους Παλαιστίνιους "να κάνουν την χώρα άνω κάτω" γι' αυτό πυρπόλησαν μια δομή για μετανάστες-πρόσφυγες. 

Αν πεις σε κάποιον άσχετο ότι έτσι ξαφνικά του ήρθε σε έναν 60χρονο Παλαιστίνιο που ζει χρόνια στην Μυτιλήνη η ιδέα να καλέσει 2 γνωστούς πατριώτες του απ' την Αθήνα, έτσι ξεκάρφωτα και ανοργάνωτα, για να πυρπολήσουν ένα καταυλισμό φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών θα σε θεωρήσει ότι είσαι για δέσιμο.

Αν μάλιστα του αναφέρεις ότι σαν αιτιολογία για την ενέργεια τους είναι όσα επικαλείται η ... φαντασία του Πρετεντέρη, -το "να κάνουν τη χώρα άνω κάτω" δηλαδήμπορεί να καλέσει ψυχιατρική κλινική για να σου παρασχεθεί ιατρική περίθαλψη.
(Πραγματικά πώς τα ισχυρίζεται ανερυθρίαστα όλα αυτά; Θα μπορούσε και ο ποιο άσχετος πολίτης να πιστέψει ότι 3 τυχαίοι άνθρωποι θέλησαν να δημιουργήσουν την όποια αναστάτωση, έτσι για την καύλα τους, στην κυβέρνηση της χώρας η οποία τους φιλοξενεί; Και μάλιστα διαπράττοντας μια εγκληματική ενέργεια παίρνοντας το ρίσκο της ποινικής δίωξης αν αποκαλυπτόταν; Δεν ακούγεται τρελό;).

Ας το προσπεράσουμε αυτό όμως. Εδώ μπαίνει και ένα βασικό ερώτημα.
Καταξιωμένος και ακριβοπληρωμένος είναι ο δημοσιογράφος του Μαρινάκη. Γιατί χρειάστηκε να προσφύγει στην φαντασία του και δεν έκανε το απλό πριν καταλήξει στο ηλίθιο  (μόνο;)  συμπέρασμά του.

Είναι γνωστό ότι ο 60χρονος έχει παραδεχθεί την πράξη του στην κατάθεση που έχει δώσει στις αστυνομικές αρχές.
(Δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά γιατί κάμερα γειτονικής επιχείρησης τον έχει καταγράψει ξεκάθαρα να βάζει φωτιά στην δομή το βράδυ της 7 Μάρτη).
Γραπτά, λοιπόν ομολογεί γιατί το έκανε, ενώ οι άλλοι δυο συνεργοί του επικαλούνται κάτι τρελά

Τόσο δύσκολο ήταν για τον Πρετεντεράκο να κάνει ένα τηλεφωνικό ρεπορτάζ και να μην χρειάζεται να επικαλεστεί την ... φαντασία του, για να εντοπίσει τα κίνητρα της ενέργειας τους;
Αυτό δεν θα έκανε και ένας άπειρος δημοσιολόγος που μόλις είχε αποφοιτήσει από δημοσιογραφική σχολή;

Ευκαιρία όμως είναι, να κάνω κι εγώ το δικό μου φανταστικό σενάριο.

Την επόμενη του εμπρησμού, δηλαδή στις 8 Μάρτη, ιδιότης παίρνει την πρωτοβουλία και προσέρχεται στην Ασφάλεια Μυτιλήνης, παρουσιάζοντας βίντεο στο οποίο απεικονίζεται λεπτό προς λεπτό η επιχείρηση της πυρπόλησης.
Στο βίντεο διακρίνεται το αυτοκίνητο του 60χρονου να καταφθάνει στον λόγο, οι τρεις τύποι που επέβαιναν σ' αυτό να αποβιβάζονται και να βάζουν φωτιά και στην συνέχεια να αποχωρούν πάλι με το αυτοκίνητο.
Οι εικόνες ήταν αρκετά ευδιάκριτες και ο 60χρονος, γνωστός στην Ασφάλεια από άλλες υποθέσεις, -γνωστό και το ποιόν του σε κάποιους κατοίκους της Μυτιλήνης- ταυτοποιείται σχετικά εύκολα.
Συλλαμβάνεται και βρίσκεται σε κατάσταση πανικού, πιθανόν γιατί είχε διαβεβαιώσεις -από που άραγε;- ότι δεν πρόκειται να εντοπιστεί. 
(Κι αυτό θα γινόταν αν δεν υπήρχε κάτοικος της πόλης να προσκομίσει το βίντεο στην αστυνομία, η οποία δεν είχε άλλη επιλογή παρά να συλλάβει τον δράστη και απ' αυτόν να οδηγηθεί και στους συνεργούς του).

Από κει και πέρα ξεκινάει ένα απίστευτο γαϊτανάκι. Στην αρχική του κατάθεση -στις 9 ή 10 Μάρτη- ο 60χρονος ομολογεί ότι τον πλησίασε ένας φίλος του, -γνωστός στην κοινωνία της Μυτιλήνης και σαν "φυρερίσκος"- και του πρότεινε να κάνει την συγκεκριμένη "δουλειά" με αντάλλαγμα, ένα τεράστιο ποσό.

Κάνει αναφορά ότι τον διαβεβαίωσαν ότι η "δουλειά" είναι "εύκολη" και "ακίνδυνη", ενώ εξιστορεί και μια συνάντηση που είχε προηγηθεί με τον "φυρερίσκο" και δυο ξένους νεοναζί, που είχαν ρθει τότε στην Μυτιλήνη, κάνοντας λόγο για μαύρα διεθνή νεοναζιστικά ταμεία που υπήρχαν, δίνοντας μια σειρά λεπτομέρειες., για το πώς σχεδιάστηκε η επιχείρηση εμπρησμού, η οποία όπως είπε είχε σχεδιαστεί να την παρακολουθήσουν άμεσα νεοναζί απ' όλο τον κόσμο.

Πρωινές ώρες της επόμενης μέρας και ενώ δεν είχε υπάρξει καμιά ανακοίνωση από την αστυνομία, φτάνει στην Ασφάλεια της Μυτιλήνης ένας πάρα πολύ γνωστός και προβεβλημένος παράγοντας της Δεξιάς.

Τα μαγείρεμα που ακολουθεί παραπέμπει σε σενάριο αστυνομικής ταινίας και ο 60χρονος αφήνεται ελεύθερος με την δέσμευση του, να μην πει σε κανέναν τι είχε συμβεί και να θεωρήσει ότι η αρχική του κατάθεση δεν είχε υπάρξει.

Μεσολαβούν σχεδόν δέκα μέρες με το παρασκήνιο να οργιάζει. Οι πληροφορίες που είχαν φτάσει σε "μη ελεγχόμενο" δημοσιογράφο της Λέσβου ήταν πολλές και αποκαλυπτικές.

Η υπόθεση δεν μπορούσε να κρυφτεί, αφού είχε εμπλακεί και κλιμάκιο από την Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου το οποίο μάλιστα δεν είχε και τόσο αρμονική συνεργασία με την Ασφάλεια Μυτιλήνης.

Ετσι, λοιπόν, αφού είχε προηγηθεί η κατάλληλη μεθόδευση στις 20 Μάρτη συλλαμβάνονται οι τρεις Παλαιστίνιοι. (μέχρι τώρα αγνοείται το που βρίσκονται).

Η κατάθεση του 60χρονου ήταν έτοιμη -ποιος να την είχε συντάξει άραγε;- και αυτός το μόνο που κάνει είναι να την υπογράψει. Σ' αυτή ομολογεί τον εμπρησμό που υποτίθεται προήλθε από αμέλεια του. Φοβήθηκε από τις διαστάσεις που είχε πάρει και τις καταστροφές που προκάλεσε γι' αυτό και δεν προσήλθε αυτοβούλως στην αστυνομία για να ομολογήσει την πράξη του. Εκφράζει την θλίψη του για το αποτέλεσμα, που προήλθε άθελα του, αφού κι αυτός πρόσφυγας είναι μπλα μπλα...

Οι δυο συνεργοί του στις καταθέσεις τους, παρουσιάζονται αμέτοχοι στην φωτιά που ξεκίνησε και δηλώνουν αιφνιδιασμένοι για το γεγονός που προέκυψε. Συμπληρώνουν ότι είχαν φτάσει για διακοπές στην Μυτιλήνη κατόπιν πρόσκλησης του φίλου τους.
(Η δικιά μου φαντασία δεν προσεγγίζει την φαντασία του Πρετεντέρη η οποία λέει ότι οι συνεργοί του 60χρονου κατέφτασαν στην Μυτιλήνη "από την Αθήνα για να βάλουν το μπουρλότο").

Αφησα κι εγώ λίγο αχαλίνωτη της φαντασία μου. Πειράζει; 
Δεν το έχει μονοπώλιο ο Πρετεντεράκος να γράφει τις φαντασιώσεις του.

Υ.Γ: Δεν προκαλεί εντύπωση που αυτή η υπόθεση έχει εξαφανιστεί εντελώς από την δημοσιότητα; 
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger