Home » , » Αλλο ένα ανάγνωσμα περί προβοκατολογίας

Αλλο ένα ανάγνωσμα περί προβοκατολογίας

Από giorgis , Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020 | 3:22 μ.μ.


Του Γ. Γ.

Μια τηλεγραφική τοποθέτηση σε σχέση με χθεσινό κείμενο συντρόφου, και μετά την εκτίμηση σήμερα από "Ριζοσπάστη" και "Αυγή" ότι χτες υπήρξε προβοκατόρικο οργανωμένο σχέδιο, από την ασφάλεια για να χτυπηθεί η μεγάλη διαδήλωση.

Κάποιες σύντομες σκέψεις επικαλούμενος της εμπειρία μου:

α) Οι μπάτσοι δεν έχουν ανάγκη καμιά προσχηματική δικαιολογία για να επιτεθούν με όλα τα μέσα που διαθέτουν σε μια λαϊκή κινητοποίηση.
Οργιο κρατικής τρομοκρατίας και καταστολής, έχουμε παρακολουθήσει εκατοντάδες φορές, χωρίς να έχει προηγηθεί το παραμικρό εκ μέρους των διαδηλωτών. Δεν θεωρώ ότι χρειάζεται να επεκταθώ σ' αυτό.

β) Το ότι υπάρχει εμπλοκή ασφαλίτικων μηχανισμών σε διαδηλώσεις είναι κάτι διαχρονικό και πασίγνωστο. Μια αναλυτική τοποθέτηση πάνω σ' αυτό το ζήτημα είχα κάνει το 2016 στο κείμενο που τιτλοφορούσα "Και πάλι περί προβοκάτσιας και προβοκατόρων το ανάγνωσμα". Επιμένω στις ίδιες αντιλήψεις που είχα διατυπώσει τότε.

γ) Και μόνο που υπήρξε πρώην πρωθυπουργός - ο Α. Τσίπρας- που παραδέχτηκε δημοσίως ότι μέσα στην Αστυνομία "υπάρχουν τμήματα που έχουν αυτονομηθεί και δεν ελέγχονται από την πολιτική τους ηγεσία" είναι κάτι που σημαίνει πολλά.

δ) Ασφαλίτες θα συναντήσουμε πολλές φορές να παριστάνουν τους "μπαχαλάκιδες", μπάτσους να στήνουν προβοκάτσιες καθώς και να προσπαθούν να ενοχοποιήσου διαδηλωτές "φορτώνοντας", μολότοφ κ.α.
Αυτό όμως που δεν θα συναντήσουμε ΠΟΤΕ είναι η περίπτωση σύλληψης μπάτσου να πετάει μολότοφ ή έστω τεκμηριωμένη καταγγελία ότι υπήρξε ασφαλίτης που έριξε μολότοφ. 

(Η μόνη σχετική αξιόλογη αναφορά που έχουμε, είναι ένα ερώτημα -που έχει μείνει αναπάντητο- και το οποίο έχει θέσει ο "Ρ" στον Χρυσοχοϊδη.
Εχει σχέση με την τραγωδία που έγινε στην τράπεζα του Βγενόπουλου. 
Εγραφε το όργανο της Κ.Ε του ΚΚΕ: "Αληθεύει ότι μια ομάδα βγήκε από κλούβα των ΜΑΤ που βρισκόταν στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Θεμιστοκλέους, κινήθηκαν μέσω Θεμιστοκλέους προς Πανεπιστημίου; Αληθεύει ότι και αυτοί κινούνταν σαν διαδηλωτές σε διάφορα σημεία της πόλης, με άγριες διαθέσεις και ήταν ανάμεσα σε αυτούς που πέταξαν τις μολότοφ στη ΜΑΡΦΙΝ;").

ε) Επιμένω σ' αυτό γιατί, κατά την άποψη μου, είναι πολύ προβληματικό να "ανακαλύπτουμε" παντού ασφαλίτες προβοκάτορες και να τους αποδίδουμε συμμετοχή σε μπατσάδικους σχεδιασμούς για να χτυπηθούν από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς διαδηλωτές.
Καλό είναι να θυμόμαστε ότι η πολιτική βία, σε όλες της τις μορφές, είναι αναπόσπαστο συστατικό της ταξικής πάλης
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

10 Ιουλίου 2020 στις 6:23 μ.μ.

Οι προβοκάτορες δεν είναι ανάγκη να είναι ασφαλίτες. Μπορούν κάλλιστα να είναι "χρήσιμοι ηλίθιοι".

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger