Home » , , , » Φάτε και πιείτε -νεοδημοκράτες- δραγουμάνοι ....

Φάτε και πιείτε -νεοδημοκράτες- δραγουμάνοι ....

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020 | 6:28 μ.μ.

Υπάρχει μια ρήση που λέει ότι "κάθε τραγωδία, για κάποιους είναι ευκαιρία". Και για να ήταν πιο ακριβής αυτό το ρητό έπρεπε να συμπληρώνει ότι είναι χρυσή ευκαιρία για δεξιά λαμόγια και "επιφανή" μέλη της αστικής τάξης.

Κι αυτή η εκτίμηση επιβεβαιώθηκε το χρονικό διάστημα που η χώρα μας ήταν κάτω απ' την στρατιωτική μπότα του άξονα, τότε που χιλιάδες κόσμος πέθαινε απ' την πείνα και τα σπίτια του κοσμάκι κατέληγαν στα νύχια των μαυραγοριτών με αντάλλαγμα ένα τενεκέ λάδι, ενώ παρόμοιο σκηνικό επαναλήφθηκε στην διάρκεια του εμφυλίου πολέμου  με τη δημιουργία μιας προκλητικής τάξης νεόπλουτων, που το περιοδικό «Νέα Οικονομία» αποκάλεσε «λούμπεν» μεγαλοαστική τάξη.

Παρόμοιο σκηνικό -τηρουμένων φυσικά των αναλογιών- υπάρχει και σήμερα με την επιδρομή της φονικής πανδημίας και την εμπορία υγειονομικών ειδών προστασίας απ' αυτή.

Και εδώ δεν θα παραλείψουμε να τονίσουμε την δικιά μας ευθύνη. Οι απατεώνες και τα λαμόγια την δουλειά τους κάνουν. Εμείς πρέπει να προβληματιστούμε και να απολογηθούμε που ακόμα δεν τους έχουμε πάρει με τις πέτρες.

Για να μην θεωρηθούμε υπερβολικοί και πριν 'ρθούμε στις σημερινές αποκαλύψεις με την νόμιμη (;) ληστεία δημοσίου χρήματος θυμηθείτε δυο προηγούμενες καραμπινάτες περιπτώσεις νεοδημοκρατικής λαμογιάς- ληστείας χρημάτων των αιματηρά φορολογούμενου λαού.

Πριν λίγο καιρό, μια Επιτροπή Εκπαίδευσης που εποπτεύεται από το κράτος, προβαίνει σε απευθείας ανάθεσης υγειονομικού υλικού από ένα ... χασάπικο. 
Ανέθεσαν δηλαδή στον -προφανώς νεοδημοκράτη- κρεοπώλη, εκτός από κοκορέτσια, λουκάνικα και συκωτάκια … να πωλεί και να εφοδιάζει με υγειονομικό υλικό προστασίας, το προσωπικό καθαριότητας σχολικών κτιρίων από την πανδημία του Covid 19!

Και όμως δεν επακολουθεί καμιά αντίδραση μετά την αποκάλυψη.

Στη συνέχεια η γνωστή κ. Νικολάου, γ.γ Αντιεγκληματικής Πολιτικής, θεώρησε ότι έπρεπε να γίνει προμήθεια "υγειονομικού υλικού (προστατευτικές μάσκες) για την κάλυψη των αναγκών όλων των Καταστημάτων Κράτησης".
Και από που προμηθεύτηκε αυτά τα υλικά και μάλιστα με εξωφρενικό κόστος -που φυσικά επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό- αυτή η κυρία; Από δυο εταιρείες, με απευθείας αναθέσεις, Στην πρώτη με κόστος  47.000 € και στην δεύτερη με 228.960 €. Ποιο είναι το αντικείμενο αυτών των εταιρειών; Η πρώτη να εμπορεύεται "Αμορτισέρ αυτοκινήτων" και η δεύτερη "αποκριάτικα κοστούμια, χριστουγεννιάτικα στολίδια 2020 και έπιπλα κήπου". 
Και αναφερόμαστε για μάσκες που στο σούπερ μάρκετ τις συναντάμε να πουλιούνται με 0.50 ευρώ η μια, ενώ με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο εντοπίζεις  ότι αν κάνεις μαζική παραγγελία μπορείς να προμηθευτείς το τεμάχιο με 0,25 ευρώ. Η κ. Νικολάου τις προμηθεύτηκε με.τιμή μονάδας 0,80 

Και αυτή η περίπτωση πέρασε στο ντούκου.

Και ερχόμαστε στα σημερινά. Κείμενο που υπογράφει ο Θοδωρής Καραγιαννίδης στην ιστοσελίδα twxs μας πληροφορεί ότι η υφυπουργός Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη δήλωσε ότι θα απαιτηθούν 4 εκατ. μάσκες  για να καλύψουν τις ανάγκες όλων των σχολείων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και θα πρέπει να έχουν προμηθευτεί με τιμή που κυμαίνεται στα 4,5 ευρώ ανά τεμάχιο, μέσα στις επόμενες 10 μέρες.

Και πολύ σωστά, πέρα απ' τα ολοφάνερα υπονοούμενα, υπογραμμίζει ο συντάκτης του δημοσιεύματος  Ως τιμή τα 4,5 ευρώ μοιάζουν τεράστιο ποσό. Οι υφασμάτινες μάσκες έχουν λιανική τιμή που ξεκινά από το 1 ευρώ. Από την άλλη, τα περισσότερα ερωτηματικά προκαλεί η προδιαγραφή που θέτει το Υπουργείο Παιδείας, η οποία είναι ιδιαίτερα γενικόλογη και δεν δικαιολογεί την υπέρογκη τιμή. Άλλωστε, υγειονομικές πηγές, αναφέρουν ότι υφασμάτινες πιστοποιημένες μάσκες δεν υπάρχουν, παρά μόνο οι χειρουργικές ενώ οι προδιαγραφές του Υπουργείου, σαφώς και περιγράφουν κοινές βαμβακερές μάσκες του εμπορίου.

Ακόμη πιο σοβαρό ερώτημα είναι ποιος προμηθευτής μπορεί να παράξει ένα τέτοιο αριθμό μασκών, με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά - ακόμη και με σχέδια για τους μικρούς μαθητές- μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Εκτός αν εμφανιστούν συγκεκριμένοι προμηθευτές με ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό μάσκων σε αυτές τις υπερβολικές τιμές, δίνοντας τροφή στα σενάρια της "προεπιλογής" ημετέρων που θα εκμεταλλευτούν την περίσταση.

Την επόμενη είδηση-λαμογιά την συναντάμε στην ιστοσελίδα "Κουτί της Πανδώρας". Εκεί από ένα άρθρο που τιτλοφορείται  «"Χρυσάφι" πληρώνουμε τις μάσκες για τον κορονοϊό στα σχολεία», μαθαίνουμε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών προαναγγέλλει ότι θα διαθέσει ένα κονδύλι ύψους 86.000 ευρώ στους δήμους της για την αγορά μασκών σε μαθητές και εκπαιδευτικούς στα δημόσια σχολεία.
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, «μέσος όρος ανά μαθητή είναι 4,5 ευρώ και τα χρήματα θα δοθούν μέσα από το πρόγραμμα “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ” μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020. Κάθε μαθητής θα λάβει δύο υφασμάτινες μάσκες».

Δηλαδή δύο (2) προστατευτικές μάσκες που προβλέπονται ανά μαθητή κοστίζουν 4,5 ευρώ! 

Δεδομένου ότι ακόμα και στη λιανική πώληση μια υφασμάτινη μάσκα κοστίζει μεσοσταθμικά 1-1,5 ευρώ, δυσκολεύεται κανείς να υπολογίσει πώς οι δύο μάσκες -που προφανώς θα παραγγελθούν σε τιμή χονδρικής- κοστολογούνται για το κράτος στα 4,5 ευρώ.

Βιώνουμε ακριβώς την κατάσταση που περιέγραφε ο Λευτέρης Παπαδόπουλος σε ένα τραγούδι που έλεγε ο Μανώλης Μητσιάς σε σύνθεση του Λουκιανού Κηλαηδόνη, 

Φάτε και πιείτε δραγουμάνοι
τώρα που όλα είναι για τα σας.
Έτσι ορίζει το φιρμάνι
κι ο πολυχρονεμένος σας Πασάς.

Κι όσο για μας σ’ ένα καλύβι
γεια σου Τζαβέλα, γεια σου Γέρο του Μοριά
βράδυ-πρωί θα λιώνουμε μολύβι
για την τιμή και για τη λευτεριά.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger