Home » , » ΜΜΕ: Δοξάζοντας τον Μωυσή. Συγκρίνοντας την Ελλάδα με Γαλλία - Ιταλία, με αφορμή την έναρξη του διδακτικού έτους.

ΜΜΕ: Δοξάζοντας τον Μωυσή. Συγκρίνοντας την Ελλάδα με Γαλλία - Ιταλία, με αφορμή την έναρξη του διδακτικού έτους.

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 22 Αυγούστου 2020 | 4:01 μ.μ.

Ρίχνοντας μια ματιά στην σημερινό έντυπο τύπο και ακούγοντας τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ για το πώς παρουσιάζουν τα κυβερνητικά μέτρα για το άνοιγμά των σχολείων δεν μπορείς παρά να σκάσεις ένα ειρωνικό χαμόγελο αναλογιζόμενος την πρόσφατη καταγγελία του Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση της Αγκυρας ελέγχει την συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.

Να 'ρθούμε στο θέμα μας.Ξεσηκώθηκε ένας τεράστιος σάλος και αναγκάστηκε ο Μωυσής να "αδειάσει" την υπουργός Παιδείας και να δηλώσει ότι θα παρέχονται δωρεάν μάσκες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

(Το ότι η "αφορεσμένη" δέχτηκε την "σφαλιάρα" χωρίς την παραμικρή αντίδραση, δεν είναι είδηση. Την ίδια στάση κράτησε και ο Κικίλιας μετά την "σαδιστική" αποδοκιμασία που του έδωσε ο Κούλης).

Αυτό που έπρεπε να είναι αυτονόητο, το να δώσει δηλαδή το κράτος δωρεάν μάσκες στην εκπαιδευτική κοινότητα, έχει τεράστιο θέμα για τα ΜΜΕ.

Και εμείς τους λέμε κάτι απλό.Γιατί δεν κάνουν μια σύγκριση τι ισχύει με την έναρξη του διδακτικού έτους σε άλλες καπιταλιστικές χώρες και τι ιδιαίτερα μέτρα πάρθηκαν λόγω Covid; 
Να μας πουν δηλαδή τι συμβαίνει στην Γαλλία και στην Ιταλία π.χ.

Και αφού δεν το κάνουν τα καθεστωτικά ΜΜΕ σας το κάνουμε εμείς. Να δούμε, δηλαδή, έστω και τηλεγραφικά τι συμβαίνει σ' αυτές τις χώρες και ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα της κυβέρνησης των "αρίστων".

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς στη Γαλλία κάθε μαθητής λαμβάνει από το κράτος ένα επίδομα (το λεγόμενο allocation de rentrée) για να ανταποκριθεί στην αγορά σχολικών ειδών. Φέτος, και εξ αιτίας της πανδημίας το ποσό του επιδόματος αυτού αυξήθηκε κατά 100 ευρώ και έφτασε στα 470 ευρώ.

Σε ορισμένες περιοχές της Γαλλίας, όπου είναι σε έξαρση το επιδημικό φορτίο, τα σχολεία προς το παρόν θα παραμείνουν κλειστά. Στα σχολεία δε, που ανοίγουν, υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση στο πρωτόκολλο υγείας: 15 παιδιά ανά τάξη, τήρηση των αποστάσεων και εναλλασσόμενη η παρουσία των μαθητών στις αίθουσες.

Στην Ιταλία, μια χώρα που δοκιμάστηκε πολύ σκληρά από την επιδημία τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την έναρξη του νέου σχολικού έτους -στις 14 Σεπτέμβρη, ημερομηνία που εξετάζεται και σε μας- είναι πολύ πιο γενναία. 

Οπως ανακοίνωσε η Λουτσία Ατσολίνα, υπουργός Παιδείας της γειτονικής μας χώρας, «δεν γίνεται να γυρίσουμε πίσω σε αίθουσες – κοτέτσια». Γι' αυτό και η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε ότι θα ανοίξουν 3.000 επιπλέον σχολικές μονάδες και θα προσλάβουν 50.000 παραπάνω εκπαιδευτικούς ώστε ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα να μην ξεπερνά τους 15.  
Παράλληλα «θα διανέμονται 11 εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες την ημέρα, σε μαθητές, διδάσκοντες και διοικητικούς» ενώ «αναζητήθηκαν μεγαλύτερες αίθουσες, ώστε τα παιδιά, κατά την διάρκεια των μαθημάτων, να μπορούν και να κατεβάζουν την μάσκα τους». 
Το κονδύλι που έχει προγραμματιστεί να διατεθεί άμεσα για την εκπαίδευση στην Ιταλία θα φτάσει τα 2,5 δις.

Ερχόμαστε τώρα στα δικά μας.
Λεπτομέρειες για το τι ακριβώς θα ισχύσει  με την έναρξη του σχολικού - ακαδημαϊκού έτους 2020 - 2021,θα μάθουμε από την συνέντευξη τύπου που θα δώσει, την Δευτέρα, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.  

Οπότε περιοριζόμαστε να επικεντρωθούμε σ' αυτά που γνωρίζουμε μέχρι τώρα.
Σύμφωνα, λοιπόν με νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση και μάλιστα  κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο αριθμός των μαθητών στα τμήματα του Δημοτικού θα μπορεί να φτάσει τους 25, και αυτό όταν ενώ πέρυσι δεν επιτρεπόταν να ξεπερνάει τους 22.
Στη δε δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το όριο είναι  27 μαθητές σε κάθε τμήμα. 

Επίσης όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές του κλάδου, στην Ελλάδα προβλέπεται να εργαστούν τουλάχιστον 5.000 λιγότεροι εκπαιδευτικοί το σχολικό έτος 2020-21 σε σχέση με το προηγούμενο.

Και για να μην επαναλαμβάνουμε πράγματα στα οποία έχουμε αναφερθεί ρίξτε μια ματιά στην ανάρτηση του συντρόφου Νίκου, η οποία τιτλοφορείται: "Κάτι που συχνά λησμονούμε, όταν μιλάμε για σχολεία στον καιρό του covid-19 και της μαύρης αντίδρασης".
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger