Home » , » Η αναρχική συγγραφέας και ποιήτρια Βολταρίν Ντε Κλερ, πέθανε σαν σήμερα το 1912

Η αναρχική συγγραφέας και ποιήτρια Βολταρίν Ντε Κλερ, πέθανε σαν σήμερα το 1912

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 20 Ιουνίου 2021 | 7:16 μ.μ.

“Μόνον η αναρχία μπορεί να ανεβάσει τον ηθικό παλμό αυτού του κόσμου. Είναι η μόνη λέξη που μπορεί να εκφράσει και να εμπνεύσει τον ονειροπόλο, τον ποιητή, τον γλύπτη, τον ζωγράφο, τον μουσικό, τον καλλιτέχνη του πινέλου ή της πένας. Η μόνη που έχει τη δύναμη να πάει το όνειρό του παραπέρα…”

Voltairine De Cleyre

Σαν σήμερα το 1912 αφήνει την τελευταία της πνοή η  γαλλικής καταγωγής Αμερικανίδα Βολταιρίν ντε Κλερ (17 Νοέμβρη, 1866 - 20 Ιούνη, 1912) μια απ' τις πιο γνωστές αναρχικές προσωπικότητες. Υπήρξε ποιήτρια, συγγραφέας και φεμινίστρια. 

 Πολλά από τα κείμενά της δημοσιεύθηκαν μετά τον θάνατό της από το περιοδικό της Γκόλντμαν Μητέρα Γη, για το οποίο έγραφε κείμενα εν ζωή, το 1914, ενώ ήταν  συνάδελφος της Έμμα Γκόλντμαν, με την οποία διατηρούσε σχέση σεβασμού μεν, αλλά και διαφωνίας σε πολλά θέματα. Οι ομιλίες της ενάντια στο κράτος, τον γάμο και τις θρησκείες έχουν φιλοξενηθεί σε πολλά έντυπα του αναρχικού χώρου.

Αντιμετώπιζε σε όλη τη διάρκεια της ζωής της διάφορες ασθένειες και κατάθλιψη, ενώ επέζησε απόπειρας δολοφονίας εναντίον της στις 19 Δεκεμβρίου, 1902. Ο δράστης, Χέρμαν Χέλτσερ, ήταν πρώην μαθητής της που είχε παραφρονήσει από πυρετό και τον οποίο αμέσως συγχώρησε. Κατά την άποψή της «θα ήταν μια προσβολή εναντίον του πολιτισμού, αν έπρεπε να σταλεί στη φυλακή για μια πράξη που ήταν προϊόν εγκεφαλοπάθειας». Διαβάστε περισσότερα.

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger